معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۰۷/۰۶- ۰۷:۳۰ - مشاهده: ۵۶۳

چرخش مثبت اقتصاد بنگلادش در دوران کرونا

کارشناسان می‌گویند اقتصاد بنگلادش با غلبه بر پیامدهای منفی اپیدمی‌کرونا چرخش مثبتی پیدا کرده است. درحال حاضرتمام شاخصهایی که در بهبودی فعالیت اقتصادی این کشور موثر هستند، به روند صعودی بازگشته اند.

حواله‌های ارسالی کارگران مهاجر، درآمد حاصل از صادرات پوشاک و بخش کشاورزی و بورس سهام در صدر قرار دارند. همزمان آژانس های توسعه بین المللی نیز اظهار داشته اند که سرعت احیای اقتصاد بنگلادش بسیار امیدوار کننده است. کارشناسان در عین حال خاطر نشان ساخته اند که شیوع بیماری کووید- 19 به طور طبیعی تأثیرات منفی بر ساختار تولید صنعتی این کشور داشته است و در نتیجه، بسیاری از نهادها، کارخانه‌ها و مراکز بخش خصوصی مجبور به اخراج کارکنان و کارگران خود شده اند و حتی برخی از کارخانه‌ها به دلیل بحران مالی تعطیل شده اند. با این همه، اقتصاد بنگلادش با غلبه بر آثار منفی کرونا به آرامی در مسیر بهبودی و رشد قرار گرفته است.

با تجزیه و تحلیل داده‌های مختلف اقتصادی، می‌توان مشاهده نمود که تولید محصولات کشاورزی در سطح مطلوبی قرار داشته و کمبودی در این بخش وجود ندارد. علاوه بر این، درآمد حاصل از صادرات، حوالجات ارزی کارگران مهاجر، بازار سهام و چندین شاخص از جمله ذخایر ارز بانک مرکزی بنگلادش با غلبه بر اپیدمی‌کرونا تقریباً به حالت عادی بازگشته اند. اخیرا بانک توسعه آسیایی (ADB) برآورد نمود که تولید ناخالص داخلی (GDP) بنگلادش احتمالاً 6.8% رشد خواهد نمود. طبق گزارش اداره آمار بنگلادش (BBS) با وجود شیوع ویروس کرونا، در سال مالی ۲۰۱۹-۲۰۲۰ رشد تولید ناخالص داخلی این کشور ۵.۲۴% بوده است. در عین حال، درآمد سرانه این کشور از 2000 دلار به 2064 دلار رسیده است. از سوی دیگر، اطلاعات بانک مرکزی بنگلادش نشان می دهد که حواله‌های ارسالی از سوی نیروهای کار شاغل در خارج از کشور که بالغ بر 10 میلیون نفر می‌باشند، در دوره کرونا رکوردی را به ثبت رسانده است. بخش صادرات و واردات نیز در جریان شیوع ویروس کرونا چرخش مثبتی پیدا کرده است. نه تنها این، بازار بورس نیز امیدوار کننده ظاهر شده است. میزان معاملات روزانه در بازار بورس بنگلادش از مرز هزار کرور تاکا (117 میلیون دلار) فراتر رفته است. شاخص قیمت نیز از 5 هزار واحد عبور نموده است. علاوه بر این، تورم در این کشور تحت کنترل می‌باشد.

در همین حال، روزنامه آمریکایی واشنگتن پست نیز طی گزارشی تائید نمود که اقتصاد بنگلادش با غلبه بر اپیدمی‌کرونا در حال چرخش مثبتی است. در این زمینه، حواله‌های ارسالی کارگران و درآمد حاصل از محصولات صادراتی بویژه پوشاک بسیار امیدبخش عنوان شده است. دکتر شمس العالم، رئس کمیسیون برنامه ریزی پارلمان بنگلادش نیز اعلام نمود در سال جاری 38.3 میلیون تن شالی برنج در کشور برداشت شده است. در حالی که در سال گذشته مقدار آن 36.3 میلیون تن بوده است. بخش صادرات نیز در ماه ژوئیه 5.9 و در ماه اوت 4.3 درصد رشد داشته است. 

در هر حال نباید این واقعیت را از نظر دور داشت که در طول سه ماه اخیر پایه‌های اقتصاد پویای کشورهایی همچون ژاپن، هند، انگلیس و آلمان نیز بشدت آسیب دیده است. از این رو در صورت مقایسه میزان آسیب های وارده به اقتصاد کشورهای مختلف و تلاش دولت ها در مهار آثار منفی کرونا، می‌باید چنین اذعان نمود که بنگلادش از وضعیت با ثبات تر و نسبتاً بهتری برخوردار است. خانم روبانه حق، رئیس اتحادیه کارخانه‌های پوشاک بنگلادش اظهار داشت که در حال حاضر می‌توان گفت که صنعت پوشاک کشور پس از پشت سر گذاردن یک دوره بد (از مارس تا می 2020)، توانسته است مجددا به روند رشد خود بازگردد. با چرخش اقتصاد کشورهای غربی، ما توانستیم با موفقیت خریداران را به میز مذاکره برگردانیم. به همین دلیل 80 تا 90 درصد از سفارشات 3.2 میلیارد دلاری که لغو شده بود، بازگردانیده شده است.

با عنایت به اخبار و آمار منتشره می‌توان اذعان نمود که در نتیجه مدیریت موفق اقتصادی و مهار آثار منفی کرونا، هم اکنون ذخایر ارزی بانک مرکزی بنگلادش به حدود 37.3 میلیارد دلار رسیده است که بنوبه خود بالاترین میزان در تاریخ کشور بنگلادش بشمار می رود. 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما