معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۰۶/۲۳- ۰۷:۳۰ - مشاهده: ۱۱۶۹

اخبار اقتصادی برزیل (شهریور ماه 1399)

مهمترین اخبار و عناوین اقتصادی روزنامه‌ها و رسانه‌های برزیل در شهریور ماه 1399 به شرح زیر اعلام می‌گردد.

تصمیم دولت برزیل برای اختصاص تمدید سه ماه سهمیه وارداتی اتانول از ایالات متحده آمریکا

دولت برزیل در حال برنامه ریزی برای تمدید برنامه واردات اتانول بدون تعرفه از آمریکا برای مدت سه ماه می‌باشد، اقدامی ‌که باعث خوشایند دولت دونالد ترامپ خواهد شد. مهلت سهمیه اعطایی برزیل به آمریکا برای صادرات سالیانه 750 میلیون لیتر اتانول بدون تعرفه از آخر ماه اوت منقضی شده و در نتیجه، شرکت های آمریکایی برای صادرات اتانول به برزیل بایستی 20 درصد تعرفه بپردازند. سهمیه 750 میلیون لیتری به طور کامل توسط تولیدکنندگان اتانول از ذرت در آمریکا مورد استفاده قرار گرفت و کاهش فروش آنها در بازار داخلی آمریکا در اثر گسترش بیماری همه گیر ویروس کرونا را جبران کرد. ترامپ با فشار گروه نفوذ تولید کنندگان اتانول آمریکا مواجه است که خواستار تمدید سهمیه واردات اتانول غیر تعرفه ای شده بود. برخی از ایالت های تولید کننده اتانول در پیشنهاد مجدد ترامپ از اهمت اساسی برخوردار هستند. در مقابل، بخش کشاورزی برزیل دولت را تحت فشار قرار داده تا سهمیه واردات اتانول را حذف کرده یا امتیاز مابه ازای آن را دریافت کند. نمایندگان بخش شکر- اتانول روز سه شنبه با بولسونارو، رئیس جمهوری و ترزا کریستینا، وزیر کشاورزی ملاقات و از دولت خواستند تا مذاکرات مربوط به صادرات شکر برزیل به آمریکا که با موانع تعرفه ای قابل توجهی در آن کشور روبرو است را آغاز کند.

 افزایش صادرات مصر به مرکوسور با اجرای موافقت نامه تجارت آزاد

صادرات مصر به کشورهای عضو بازار جنوب موسوم به "مرکوسور ( Mercosur)" از زمان اجرایی شدن توافق نامه تجارت آزاد بین این کشور با اعضای مرکوسور (متشکل از آرژانتین، برزیل، اروگوئه و پاراگوئه) در ماه سپتامبرسال  2017 رشد 73.9 درصدی داشته اشت. براساس آمار کنفدراسیون ملی صنایع برزیل (CNI)، طبق این موافقتنامه تعرفه بیش از 2 هزار محصول حذف شده  است و این امر زمینه افزایش صادرات مصر به کشورهای مرکوسور به میزان  74 درصد را فراهم نموده است. صادرات برزیل به مصر نیز در دوره مورد اشاره 21.1 درصد افزایش یافته است.  از اول ماه سپتامبر سال جاری تعرفه صادرات 463 کالای جدید صادراتی مصر به برزیل و 719 کالای صادراتی مرکوسور به مصر صفر شده است. 

نگرانی برزیل از تاثیر بحران اقتصادی آرژانتین بر موافقت نامه تجارت آزاد مرکوسور و اتحادیه اروپا

  هامیلتون موران، معاون رئیس جمهوری برزیل اعلام نموده که در حالی که انتقادات از برزیل در خصوص آتش سوزی در جنگل های آمازون در حال افزایش است، بحران در آرژانتین شرایط پیچیده ای برای بازار مرکوسور ایجاد کرده که می‌تواند موافقت نامه تجارت آزاد امضاء شده با اتحادیه اروپا را با سوال مواجه کند. موران که در نشست مجازی اتاق بازرگانی برزیل و آرژانتین شرکت داشت، گفت" مرکوسور در حال گذراندن مقطع  بغرنجی می‌باشد زیرا شریک تجاری بزرگ ما، آرژانتین در حال طی کردن یک بحران مداوم  است". معاون رئیس جمهوری برزیل از تاخیر دولت آرژانتین در تمدید مجوزهای صادراتی شرکت های برزیلی انتقاد کرده و گفته است که این امر مانع ورود برخی از محصولات برزیلی به آرژانتین به ویژه  تولیدات بخش خودرو شده است. موران افزوده که این مشکلات می‌تواند تأثیر منفی بر نهایی شدن موافقتنامه تجارت آزاد مرکوسور با اتحادیه اروپا داشته باشد. معاون رئیس جمهوری برزیل همچنین اعلام کرده که در اتحادیه اروپا افرادی علاقه مند هستند که این توافق نامه که به مدت 20 سال برای آن مذاکره شده  است را  از بین ببرند.

موافقت نامه تجارت آزاد مرکوسور و اتحادیه اروپا در سال 2019 امضاء شده و نهایی شدن  آن مستلزم تایید کنگره تمام کشورهای عضو اتحادیه اروپا و مرکوسور می‌باشد. مخالفت زیادی با این موافقت نامه در بین برخی از کشورهای تولید کننده محصولات کشاورزی اروپایی نظیر فرانسه و ایرلند جنوبی و همچنین طرفداران محیط زیست وجود دارد که برزیل را به جنگل زدایی متهم می‌کنند.

افزایش 81 درصدی صادرات برنج برزیل در هشت ماهه اول سال 2020

ارزش میزان صادرات برنج برزیل طی هشت ماه اول سال 2020 به 407 میلیون دلار رسید که افزایش 81.4 درصدی در مقایسه با مدت مشابه سال 2019 داشته، و از نظر وزنی نیز به 1.15 میلیون تن رسیده است. ونزوئلا با 83 میلیون دلار، اولین مقصد صادراتی برنج برزیل بوده که صادرات به آن افزایش 45.9 درصدی داشته است. پرو، سنگال، کاستاریکا و کوبا دیگر خریداران برنج برزیل بودند. با این رقم، برزیل به بالاترین  ثبت تاریخی در سال  2012 نزدیک شده است، زمانی که برنج به ارزش  443 میلیون دلار در همان دوره هشت ماهه صادر کرده بود.

صفر کردن تعرفه واردات برنج برای کاهش قیمت برنج در برزیل

اتاق تجارت خارجی برزیل (CAMEX) روز چهارشنبه (19 شهریور ماه) اعلام کرد که به منظور کنترل قیمت برنج در داخل، تعرفه واردات این محصول را تا پایان سال 2020 به صفر می رساند ولی برای واردات برنج بدون تعرفه، سهمیه 400 هزار تنی تعیین شده است. تعرفه واردات برنج سفید از خارج از گروه مرکوسور 12 درصد عوارض واردات و واردات شلتوک برنج 10 درصد بود. وزارت کشاورزی گفته است که دولت برزیل در حال بررسی حذف تعرفه‌های موقت ذرت و دانه‌های سویا نیز می‌باشد. کاهش برابری ارزش رئال برزیل در قبال ارزهای خارجی موجب به صرفه شدن صادرات این محصول و افزایش صادرات آن شده است. یکی از مهمترین تبعات این امر نیز کمبود برنج در داخل و افزایش قیمت آن است.  

ارزیابی وزارت اقتصاد برزیل از نرخ بازیابی فعالیتهای اقتصادی   

ارزیابی معاونت سیاست اقتصادی وزارت اقتصاد برزیل نشان می دهد که فعالیت اقتصادی در ماه‌های ژوئن و ژوئیه بازیابی سریعی داشته است. براساس گزارش این معاونت، میزان از سرگیری فعالیت های صنعتی و تجاری به شکل بازیابی سریع V بوده است، ولی عملکرد بخش خدمات در مقایسه با عملکرد صنعت و تجاری ضعیف بوده است. میزان فروش بخش خرده فروشی در ماه ژوئیه افزایش 5.2 درصدی نسبت به ماه قبل آن داشته که بسیار بالاتر از 1.2 درصد افزایش پیش بینی شده توسط بازار بوده است. این معاونت این نتایج را به سیاست های دولت فدرال برای حمایت از اشتغال رسمی و اعطای کمک های اضطراری دولت در دوران همه گیری کرونا مرتبط دانسته است.

زیان  193 میلیارد رئالی بخش گردشگری برزیل از شیوع بیماری کرونا

ژوزه روبرتو تادروس، رئیس کنفدراسیون ملی تجارت کالا، خدمات و گردشگری برزیل (CNC) در مصاحبه با روزنامه کهیئو خسارات وارده بر بخش گردشگری به دلیل گسترش ویروس کرونا تا ماه ژوئیه را 193 میلیارد رئال (36 میلیارد دلار) اعلام کره و گفت، تا این ماه 446 هزار نفر در بخش گردشگری اخراج شده اند. به گفته تادروس بیشترین اخراج کارمندان بخش گردشگری در ماه آوریل با اخراج 174 هزار نفر به ثبت رسیده است. ماه‌های مارس، ژوئن و ژوئیه به ترتیب با 104،44 و 40 هزار اخراج در رده‌های بعدی قرار دارند. رئیس کنفدراسیون ملی تجارت کالا، خدمات و گردشگری برزیل (CNC)  پیش بینی کرده که حتی اگر واکسن در کوتاه مدت موفقیت آمیز باشد، روند بهبود اقتصادی این بخش کند خواهد بود. تادروس همچنین افزوده که بخش گردشگری برزیل علاوه بر کرونا با مشکل قدیمی‌بالا بودن نرخ جرم نیز مواجه است. به گفته وی، جهانگردی حتی قبل از همه گیری نیز به دلیل مشکلات امنیتی عمومی در برزیل رنج می­ برد زیرا مردم از کشورهای دیگر برای تفریح و نه برای کشته شدن به برزیل می آیند.

نتایج مثبت آزمایش واکسن چینی کرونا در برزیل

دوریا، رئیس ایالت سان پائولو برزیل روز چهارشنبه گفت که آزمایشات بالینی مرحله 2 یکی از واکسن‌های بالقوه کرونا که توسط شرکت سینوواک (Sinovac) چین تولید شده است، نتایج امیدوار کننده ای را نشان داده و ممکن است از اوایل ماه دسامبر در دسترس برزیلی‌ها باشد. دوریا افزوده که آزمایشات مرحله 2 واکسن احتمالی ایمنی 98 درصدی در افراد مسن را نشان داده است. حدود 9000 داوطلب برزیلی در آزمایشات واکسن تولیدی سینواک شرکت کرده اند. برزیل که پس از ایالات متحده آمریکا و هند، در رتبه سوم شیوع ویروس کرونا در جهان قراردارد، به محل آزمایش حداقل دو نامزد واکسن تبدیل شده است. واکسن دیگر توسط استرا زنکا تولید شده که آزمایشات آن روی 5000 داوطلب در برزیل، بسیار پیشرفته بوده و مشکلی در شرکت کنندگان ایجاد نکرده است. قرار است  که واکسن تولیدی روسیه نیز  روی 10،000 داوطلب در برزیل آزمایش می‌شود.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما