معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۰۴/۰۳- ۰۷:۳۰ - مشاهده: ۷۷۹

اخبار اقتصادی سریلانکا (هفته چهارم خرداد 1399)

اخبار و مهم ترین تحولات اقتصادی سریلانکا در هفته چهارم خرداد ماه 1399که شامل اخبار مربوط به اقتصاد سریلانکا و اثرات بحران کرونا بر اقتصاد این کشور می‌باشد به شرح ذیل ارائه می‌گردد:

انتقادات رئیس جمهور از بانک مرکزی:

رئیس‌جمهور گوتابایا راجاپاکسا به دلیل عدم موفقیت در پیدا کردن راهکارهایی برای غلبه بر بحران بی‌سابقه اقتصادی ناشی از بحران کرونا در کشور، بانک مرکزی را به عنوان مقصر اصلی معرفی کرد. گوتابایا راجاپاکسا بیان کرد که دولت پیشنهاد‌هایی را برای احیای اقتصادی پیش از این مطرح کرده بود، اما بانک مرکزی تاکنون نتوانسته این طرح‌ها را اجرایی کند.

رئیس‌جمهوری تبدیل شدن یک بیماری به یک بحران اقتصادی عمیق را غیرقابل قبول دانست هر چند گفت آنچه ما با آن روبرو هستیم یک بحران جهانی است. اما با وجود اختیارات و مسئولیتی به بانک مرکزی و خزانه‌داری برای تدوین سیاست‌های پولی و مالی واگذار شده است، تاکنون پاسخ مثبتی از بانک مرکزی دریافت نشده است.

یکی از پیشنهاد‌هایی که به‌عنوان نمونه از سوی رئیس‌جمهوری مطرح شد، پیشنهاد بسته حمایتی 150 میلیارد روپیه‌ای دولت برای صنایع آسیب‌دیده از بحران کرونا بود که هنوز هیچ اقدامی از سوی بانک مرکزی در مورد آن صورت نگرفته است.

این سخنرانی تبعات قابل‌توجهی داشت. اول آنکه با وجود شایعه استعفای رئیس‌کل بانک مرکزی سریلانکا، این بانک به سرعت کمیته‌ای سه نفره برای بررسی برخی امور به ویژه بررسی شرکت‌های مالی و لیزینگ تعیین کرد. این مؤسسات به مشکلی اساسی برای سریلانکا تبدیل شده است به طوری که تظاهراتی در مقابل شرکت مالی PLC توسط سپرده‌گذاران که خواهان دریافت پول‌های خود بودند انجام شد. تصمیم دیگر معرفی  جزئیات بسته 150 میلیارد روپیه‌ای را برای کمک به صنایع بود.

انتقادات صریح رئیس‌جمهوری سریلانکا از بانک مرکزی جای تأمل و بررسی بسیاری دارد. بیان این مسائل و مقصر نشان دادن بانک مرکزی با وجود انتقاداتی که به آن می‌شود، نشان دهنده شرایط سخت اقتصادی در سریلانکا است. به عنوان مثال بسیاری از کارشناسان تصمیمات رئیس بانک مرکزی سریلانکا را به طور کلی مثبت ارزیابی کرده‌اند اما اقدام او در چاپ پول در ماه گذشته را برای اقتصاد سریلانکا مخرب دانستند. این در حالی است که رئیس‌جمهوری سریلانکا خواهان معرفی بسته 150 میلیارد روپیه‌ای از سوی بانک مرکزی است که ورود این حجم از نقدینگی قطعاً تبعاتی برای اقتصاد سریلانکا خواهد داشت و بر همین اساس بانک مرکزی از قبول آن اجتناب کرده بود.

اقتصاد سریلانکا اقتصادی ضعیف است که در دوران کرونا هر سه منبع درآمد ارزی آن یعنی صادرات، ارسال ارز توسط کارگران و گردشگری با بحران جدی مواجه شده است. لذا به نظر می‌رسد که ابزار در اختیار بانک مرکزی نیز با محدودیت‌های فراوانی روبه‌رو است. از سوی دیگر شرایط دشوار اقتصادی سریلانکا به گونه‌ای در حال وخیم‌تر شدن است که دولت برنامه‌ای جدی برای مدیریت و در واقع کاهش واردات در نظر گرفته است. برنامه‌ای که بسیاری از آن را به حرکت دولت به سمت اقتصادی بسته تعبیر کرده‌اند. هر چند این تعبیر ناشی از بزرگ‌نمایی بیش از اندازه این سیاست است اما به خوبی نشان دهنده تلاش سریلانکا برای جلوگیری از خروج ارز از کشور است.

 

درآمد پایین صنعت گردشگری و پیشنهاد ویزای 100 دلاری

صنعت گردشگری به عنوان سومین منبع درآمد ارزی سریلانکا محسوب می‌شود. اما بر اساس گزارش بانک مرکزی این کشور این صنعت هیچ درآمدی برای سریلانکا در ما می 2020 ایجاد نکرده است. به طور کلی بر اساس برآوردهای تجمیعی در پنج ماه اول سال 2020 درآمد صنعت گردشگری این کشور با 46.3 درصد کاهش از رقم 1.75 میلیارد دلار در سال 2019 به رقم 956 میلیون دلار کاهش یافت. البته این نکته ضروری است که درآمد ارزی سال گذشته سریلانکا نیز به دلیل حملات تروریستی کاهش شدیدی یافته بود.

برای احیای این صنعت و افزایش درآمدهای ارزی آن پیشنهاد‌های متعددی ارائه شده است که از جمله آن افزایش هزینه ویزای فرودگاهی به 100 دلار است. البته این رقم دربردارنده هزینه تست PCR نیز خواهد بود. اما به نظر می‌رسد هدف اصلی افزایش درآمدهای ارزی در سال جاری است.

افزایش بیش از 2.5 برابری یک‌باره ویزای ورودی می‌تواند بیش‌از پیش صنعت گردشگری سریلانکا را دچار چالش کند. با مطرح شدن این پیشنهاد بسیاری از فعالان این صنعت در سریلانکا نسبت به عواقب سنگین آن هشدار دادند و این پیشنهاد را مطرح کردند که اگر دلیل افزایش هزینه ویزای خدمات مرتبط با آزمایش و قرنطینه ویروس کرونا است، بهتر است این هزینه‌ها جداگانه محاسبه شده و در قالب هزینه‌ ویزای دریافت نگردد.

از سوی دیگر دفتر توسعه گردشگری سریلانکا با هدف پاسخ به انتقادات در خصوص عدم تبلیغات مناسب برنامه 5 ساله و چندمیلیاردی را با هدف معرفی و تبلیغ گردشگری سریلانکا برنامه‌ریزی کرده است. این برنامه که از ماه اوت آغاز خواهد شد که رسیدن به درآمد 10 میلیارد دلاری در سال 2025 را هدف‌گذاری کرده است. در این برنامه شش هدف اولیه و 8 هدف ثانویه را در نظر گرفته شده است.

 

کمک‌های بین‌المللی به سریلانکا

دولت ژاپن وعده داد که به‌منظور حمایت از سریلانکا در تأمین امکانات پزشکی مبلغ 800 میلیون ین معادل 1.3 میلیارد روپیه به دولت این کشور پرداخت خواهد کرد. دولت قصد دارد این درآمد را برای خرید تجهیزات پزشکی مانند اسکنر MRI، اسکنر CT، سیستم‌های پرتونگاری، مانیتورهای مرکزی و دفیبریلاتورها را هزینه کند.

همچنین سخنگوی بانک توسعه چین (CDB) اعلام کرد این بانک 140 میلیون دلار وام (70 میلیون دلاری قبل از پایان ماه جاری و باقی مانده تا پایان سال) به دولت سریلانکا پرداخت خواهد نمود. بانک توسعه چین دو ماه پیش نیز 500 میلیون دلار وام به سریلانکا پرداخت کرده بود.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما