اخبار اقتصادی سریلانکا (هفته سوم خرداد ماه 1399)
اخبار و مهم ترین تحولات اقتصادی سریلانکا در هفته سوم خرداد ماه 1399که شامل اخبار مربوط به اقتصاد سریلانکا و اثرات بحران کرونا بر اقتصاد این کشور میباشد به شرح ذیل ارائه میگردد.
تأکید کشورهای عربی بر حمایت از سریلانکا:
در دیدار سفرای کشورهای عربی حاضر در کلمبو با دبیر وزارت روابط خارجی سریلانکا بر حمایت این کشورها از سریلانکا تأکید شد. یکی از بزرگترین جامعه مهاجران در بین کشورهای عربی بهویژه کشورهای عربی حوزه خلیجفارس، کارگران سریلانکایی میباشند.
دبیر وزارت خارجه سریلانکا، دسترسی بیشتر به بازارهای چای این کشور، تقویت همکاریهای با کشورهای عربی بهویژه بعد از انتخابات پارلمانی را یکی از اولویتهای سیاست خارجی سریلانکا دانست. نکته بسیار مهم کمکهایی است که صندوق توسعه سعودی در اختیار سریلانکا قرار داده است، هرچند رقم دقیق آن مشخص نیست. از سوی دیگر عربستان وعده داد که در اجلاس آتی گروه G20 کمکهای بیشتری در اختیار سریلانکا قرار خواهد گرفت. کشورهای دیگر همچون امارات و قطر نیز وعده دادند که کمکهایی را در اختیار سریلانکا قرار خواهند داد.
رقم دقیق کمکهای کشورهای عربی به سریلانکا مشخص نشده است. هرچند به نظر میرسد تاکنون تنها عربستان در قالب صندوق توسعه سعودی کمکهایی را به سریلانکا انجام داده است. بر اساس اخبار منتشره تاکنون بیش از 10 هزار کارگر (برخی منابع انتقال چنین تعدادی را غیرممکن میدانند) به سریلانکا بازگردانده شدهاند که به طور حتم سریلانکا از حیث امکانات پزشکی و قرنطینه چنین توانایی را ندارد.
رکورد کسری بودجه سریلانکا در سه ماهه اول سال 2020
طبق اطلاعات منتشره ، سریلانکا در سهماهه اول سال 2020، کسری با کسری بودجهای برابر با 443 میلیارد روپیهای مواجه بوده است. این میزان برابر با حدود 3 درصد از تولید ناخالص داخلی است. درآمدهای سریلانکا در مدت مشابه سال گذشته 442 میلیارد روپیه بود که امسال به 420 میلیارد روپیه رسیده است.
بهطور کلی پیشبینی میشود که درآمدهای سریلانکا 440 میلیارد روپیه کاهش یابد. در سال 2019 درآمدهای سریلانکا 1450 میلیارد روپیه بود. دلیل اصلی این امر کاهش درآمدهای مالیاتی و اثرات اقتصادی شیوع ویروس کووید-19 است. در کنار این عوامل چاپ پول در سریلانکا که در دهه 1970 چنین میزانی بیسابقه بوده است، به عقیده برخی منجر به «شوک نیکسونی» به اقتصاد سریلانکا خواهد شد.
همچنین هزینههای جاری در سریلانکا نیز به شکل قابلملاحظهای افزایش یافته است، بر اساس اظهارات وزیر دارایی سریلانکا هزینههای جاری در این کشور از رقم 576 میلیارد روپیه به 715 میلیارد روپیه افزایش یافته است. بر همین اساس پیشبینی میشود که کسری واقعی بودجه در سریلانکا تا پایان سال حداقل 9 درصد تولید ناخالص داخلی این کشور باشد. برای حل این مشکل پیشبینی شده است که 850 میلیارد روپیه از بازارهای داخلی و 491 میلیارد روپیه از منابع خارجی برای تأمین کسری بودجه، تأمین شود.
رتبه سریلانکا در میان کشورهای آسیبپذیر از شیوع ویروس کووید-19
در یک بررسی انجام شده توسط نشریه معتبر اکونومیست، در خصوص تأثیرگذاری ویروس کووید-19 بر اقتصاد برخی از کشورها سریلانکا در جایگاه 61 در بین 66 کشور مورد بررسی قرار گرفت. این مطالعه بر اساس چهار عامل انجام شده است که سریلانکا در هر چهار مورد در وضعیت نامناسبی به ویژه از حیث بدهی قرار دارد.
برنامه ساخت مسکن برای طبقات کم درآمد
طبق دستور رئیسجمهور سریلانکا به مقامات شرکت توسعه و ساختوسازهای دولتی برنامه ساختو ساز مسکن برای خانوادههای متوسط و کم درآمد در اولویت قرار خواهد گرفت. در این بخشنامه به نهادهای دولتی دستور داده شده است که فرصت برای شرکتهای خصوصی مهیا شود و در عین حال کیفیت ساختوساز نیز افزایش یابد.
مشکل مسکن و هزینه بسیار بالای آن در سریلانکا به مشکلی جدی برای شهروندان این کشور تبدیل شده است. بهنحویکه در شهرهای امکان خرید و حتی اجاره مسکن امری غیرممکن برای بخش قابلتوجهی در مردم این کشور میباشد. همین موضوع باعث شده است که حاشیهنشینی آن هم در اقامتگاههای نامناسب به مشکلی جدی برای این کشور تبدیل گردد.
تأکید بانک جهانی بر لزوم رشد 3 درصدی سریلانکا
بانک جهانی در آخرین پیشبینی خود بیان داشت که سریلانکا در سال جاری حداکثر رشد 3 درصدی و در سال آینده رشد صفر درصدی را تجربه خواهد کرد. از سوی دیگر ایده برخی از تحلیلگران سریلانکایی مبنی بر رشد V شکل را برای سریلانکا نامحتمل دانست.
ترکیبی از کاهش شدید گردشگری، فعالیت تولیدی و خدمات، باعث شده است که پیشبینی شود که علیرغم بهبودهای بعد از حملات تروریستی در آوریل 2019 ، سریلانکا چشمانداز روشنی نداشته باشد. از سوی دیگر این نهاد بینالمللی هشدار داده است که در صورت ادامه طولانی مدت این شرایط، تولید ناخالص داخلی سریلانکا در دامنه 0.5 تا 3.0 درصد قرار خواهد گرفت و از آن مهمتر فقر حدود 44 درصد خواهد شد.
البته بانک مرکزی سریلانکا با پیشبینی بهبود شرایط در نیمه دوم سال جاری، رشد 1.5 درصدی سریلانکا را قطعی ارزیابی کرده است و برای سال آینده نیز رشد 4.4 درصدی را هدفگذاری کرده است که به نظر بانک جهانی تحقق آن سخت به نظر میرسد.
کاهش 70 درصدی درآمدهای گردشگری
بر اساس اطلاعات منتشر شده توسط بانک مرکزی، واردات در ماه مارس 30 درصد کاهش یافت و به رقم 1.2 میلیارد دلار آمریکا رسید. بر اساس آمار منتشر شده، واردات پارچه 41 درصد، واردات نساجی 24 درصد، واردات ماشینآلات 39 درصد و مصالح ساختمانی 46 درصد کاهش یافته است. واردات خودرو نیز از ماه مارس از 72 میلیون دلار به 39 میلیون دلار کاهش یافت.
بر اساس اعلام بانک مرکزی، درآمد صادراتی نیز در ماه مارس 40 درصد کاهشیافته و به 531 میلیون دلار رسیده است. در این میان بیشترین کاهش مرتبط با صادرات شامل منسوجات و پوشاک با 41 درصد و صادرات چای 50 درصد کاهش بوده است. درآمد صنعت گردشگری در ماه مارس نیز 70 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش یافت و به 135 میلیون دلار رسید. به طور کلی در سهماهه اول سال 2020، صادرات سریلانکا 16 درصد کاهش یافت و به 2.65 میلیارد دلار رسید و واردات این کشور نیز با 6.5 درصد کاهش به 4.5 میلیارد دلار رسید.
بر اساس همین اطلاعات و ارقام به دست آماده از سهماهه اول سال جاری برخی بر این اعتقاد هستند که سریلانکا در سال جاری تراز تجاری نامناسبتری نسبت به سال 2019 ثبت خواهند نمود.
البته به باید این موضوع را در نظر گرفت که به موازات کاهش صادرات، واردات نیز روند کاهش داشته است، لذا با ادامه شرایط فعالی به نظر نمیرسد تراز تجاری سریلانکا شرایط خیلی بدتری نسبت به سال گذشته ثبت کند. اشاره به این نکته ضروری است که تراز تجاری سریلانکا در سال 2019 برابر با منفی 7.997 میلیون دلاری بوده است.