معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۰۳/۰۷- ۰۷:۰۰ - مشاهده: ۳۹۴

اهم اخبار و تحولات اقتصادی ازبکستان ( نیمه دوم اردیبهشت ماه 1399)

مهم ترین تحولات اقتصادی داخلی و خارجی ازبکستان در ( نیمه دوم اردیبهشت ماه 1399) که در رسانه‌های این کشور انتشار یافته به شرح ذیل است:

1-­ اخبار و تحولات داخلی

سرمایه گذاری ازبکستان در حوزه انرژی‌های تجدید پذیر؛

دولت ازبکستان در نظر دارد تا سال 2030 سهم انرژی تجدیدپذیر در سبد انرژی این کشور را تا میزان 25 درصد افزایش دهد در حال حاضر این میزان 10 درصد می‌باشد. طی ده سال آینده برنامه ریزی شده که نیروگاه‌های خورشیدی با ظرفیت کل 5000 مگاوات و نیروگاه‌های بادی با ظرفیت 3000 مگاوات احداث و به بهره برداری برسند. وزارت انرژی ازبکستان با کمک و مشاوره کورپراسیون بین المللی مالی بانک جهانی احداث نیروگاه‌های خورشیدی را بر اساس مشارکت بخش دولتی وخصوصی اجرا می‌کنند. در سال 2019 اولین مرحله مناقصه طرح های فوق برگزار شد.

هشدار رئیس جمهور ازبکستان به مقامات استانی در خصوص تصرف غیر قانونی املاک فعالین کسب و کار؛

رئیس جمهور ازبکستان در جلسه ویژه اقدامات حمایتی از مردم و واحدهای کسب وکار به استانداری­ها، شهرداری‌ها و بخشداری‌ها اعلام نمودند که در برابر تصرف غیرقانونی ملک باید به طور کامل پاسخگو باشند و به آنها هشدار دادند که اگر ملک حتی یک واحد کسب و کار غیرقانونی تصرف شود، نه تنها حاکم برکنار خواهد شد بلکه پیگرد قانونی نیز می‌شود. در این خصوص به مراجع ذیصلاح دستور داده شدکه مسئولیت در برابر نقض مصونیت مالکیت تشدید شده و اجرای کامل حکم دادگاه‌ها در خصوص پرداخت خسارت ملک کارفرما اجرا گردد. در جلسه مذکور رئیس جمهوری ازبکستان نسبت به فرآیند فروش دارائی‌های دولت انتقاداتی مطرح نمودند و اعلام کردند 53 درصد از دارائی‌های دولتی عرضه شده، مدت زیادی است که به فروش نرفته است، از این به بعد مناطق کوچک صنعتی بر اساس حق مالکیت تشکیل خواهند شد، بخش خصوصی در مدیریت آن می‌تواند مشارکت کند. آژانس توسعه صنایع کوچک و کارآفرینی با همکاری حاکمیت های محل مسئول ایجاد مناطق مزبور، اختصاص منابع مالی برای زیرساخت ها و جذب بخش خصوصی در فرآیند مدیریت آن خواهد بود.

معافیت گمرکی واردات بذر سیب زمینی تا اول ژوئیه 2023؛ رئیس جمهور ازبکستان مصوبه گسترش پرورش سیب زمینی و تولید بذرهای سیب زمینی را امضا نمود. بنابر مصوبه مزبور در مناطق ویژه کاشت سیب زمینی کلاستر و تعاونی‌های پرورش سیب زمینی تشکیل خواهند شد. از ابتدای ماه مه سال جاری بنگاه‌های کشاورزی، کلاستر و تعاونی‌های پرورش سیب زمینی جهت تأمین مالی خرید بذر سیب زمینی، اعتبارات تجاری به مدت 12 ماه اختصاص خواهد داد. بذر سیب زمینی که از کشورهای خارجی وارد می‌شوند، تا 1 ژوئیه سال 2023 از پرداخت عوارض گمرکی معاف می‌شوند.

انجام اقدامات حمایتی از صنایع نساجی به دستور رئیس جمهور ازبکستان؛

بر اساس دستور رئیس جمهوری ازبکستان در خصوص اقدامات فوری حمایتی از صنایع نساجی و دوزندگی موارد ذیل صورت می‌پذیرد: اجرای نحوه جدید قیمت گذاری الیاف پنبه براساس نرخ بورس کالای نیویورک، افزایش مدت تسویه حساب الیاف پنبه عرضه شده در بورس توسط شرکت های داخلی از 90 روز به 150، معافیت پرداخت عوارض گمرکی برخی از مواد خام وارداتی تا اول ژانویه سال2022، اعمال نحوه جدید پرداخت مالیات ارزش افزوده از 31 دسامبر 2020، اخذ عوارض0.01 دلاری بابت هر کیلوگرم نخ و پارچه‌های نخی صادراتی از 1 ژانویه سال 2021 و افزایش آن تا سال 2025 به 0.2 دلار.

اقدامات حمایتی دولت از صنایع و کسب و کارهای کوچک؛

کاهش میزان مالیات واحد صنایع کوچک و بنگاه‌های کشاورزی در ماه‌های مه و جولای از 12 درصد به 1 درصد، معافیت واحدهای صنایع کوچک و کسب و کار از پرداخت مالیات زمین و ملک تا سه ماه آینده، به تعویق انداختن پرداخت عوارض گمرکی کسب و کارها حداکثر تا 120روز، اختصاص 200 میلیارد صوم جهت حمایت از خانواده‌های کم بضاعت، معافیت پرداخت مالیات ملک و زمین واحدهای کسب وکار، بازار و مراکز تجاری، سینماها، مراکز تغذیه عمومی، وسایط نقلیه عمومی، مراکز ورزشی، اشخاص حقوقی ارائه خدمات مسافربری، ارائه خدمات معیشتی، خدمات اجاره، برگزاری مراسم های مختلف از 1 ژوئن لغایت 1 سپتامبر سال 2020 و ...

 

اخبار و تحولات اقتصادی خارجی

برگزاری نشست ویدئو کنفرانسی وزرای حمل و نقلی ایران، ازبکستان و ترکمنستان؛

در کنفرانس مذکور طرفین در خصوص مسائل همکاری در حوزه حمل و نقل، تشکیل زیرساخت های منطقه ای و بین المللی حمل و نقلی و ارتباطاتی گفتگو و رایزنی نمودند. طرفین همچنین در خصوص انجام اقدامات جهت کاهش تأثیر منفی شیوع ویروس کرونا بر توسعه مناسبات بازرگانی و اقتصادی و برقراری ارتباطات در حوزه لجستیک جهت تأمین حمل و نقل با ثبات محموله‌ها در مسیرهای مختلف تبادل نظر نمودند. آقای الیار غنی اف وزیر حمل و نقل ازبکستان در این کنفرانس بر از سرگیری حمل و نقل ریلی، رفع مشکلات مربوط به محدودیت های قرنطینه ای در حوزه حمل و نقل و کاهش این محدودیت ها پیشنهاداتی ارائه کردند و اعلام نمودند که مطابق دستور العمل های بهداشتی و اپیدومولوژی باید محدودیت های حمل و نقل جاده ای از طریق قلمرو کشورهایمان را کاهش دهیم. همچنین در این جلسه در خصوص تبادل اطلاعات در خصوص قوانین و مقررات جاری کشورها در حوزه حمل و نقل توافق حاصل گردید و امکانات انتقال محموله‌های باری از طریق کریدور حمل و نقلی ازبکستان- ترکمنستان- ایران – عمان نیز مورد بررسی قرار گرفت.

احداث کارخانه تولید و مونتاژ خودروهای چینی در ازبکستان توسط شرکت مشترک ایرانی- ازبکی "نوایی موتور"؛

در منقطه آزاد استان نوایی ازبکستان با همکاری سرمایه گذاران ایرانی کارخانه خودروسازی با سرمایه گذاری 12 میلیون دلار و ظرفیت تولید 30 هزار دستگاه خودرو در سال احداث و راه اندازی خواهد شد. این کارخانه در نظر دارد خودروهای تحت برند « Oshan » چینی را مونتاژ و به بازار داخلی عرضه نماید. سرمایه گذار ایرانی در مصاحبه با شبکه‌های خبری ازبکستان اعلام نموده که در مرحله اول این شرکت در نظر دارد جهت مصرف بازار داخلی خودروهای شاسی بلند، پیکاپ، مینی ون را مونتاژ نمایند. برنامه ریزی شده که کارخانه مذکور تا پایان سال جاری میلادی راه اندازی گردد.

اختصاص وام 375 میلیون دلاری صندوق بین المللی پول به ازبکستان؛

صندوق بین المللی پول به ازبکستان 375 میلیون دلار جهت کاهش تأثیر منفی شیوع ویروس کرونا به ازبکستان اختصاص داد. همچنین بانک توسعه آسیایی مبلغ 1.36 میلیون دلار کمک بلاعوض جهت خرید تجهیزات پزشکی و سایر وسایل مقابله با ویروس کرونا به این کشور اختصاص داد.

کمک دومیلیون دلاری مرکز نظارت و پیشگیری از امراض واگیر آمریکا به ازبکستان؛

مرکز  مذکور به کشورهای آسیای مرکزی مبلغ 6.8 میلیون دلار، از جمله به ازبکستان 2.07 میلیون دلار را جهت مقابله با ویروس کرونا اختصاص خواهد داد. 

کمک 10 میلیون دلاری آقای علیشیر عثمان اف میلیار ازبک تبار روسیه به ازبکستان؛

آقای عثمان اف به دولت ازبکستان جهت از بین بردن پیامدهای شکستن سد آب «سردابه» مبلغ 10 میلیون دلار ارائه نمود. وی همچنین مبلغ 5.2 میلیون دلاررا به عنوان کمک به ساکنین خسارت دیده منطقه ماکتا آرال استان ترکستان جمهوری قزاقستان نیز ارسال نموده است.

اختصاص خط اعتباری 5 میلیون دلاری بانک هلندی به بانک جاده ابریشم ازبکستان؛

بانک توسعه «FMO» هلند به بانک «ایپک یولی- راه ابریشم» ازبکستان خط اعتباری به صوم ازبکی معادل 5 میلیون دلار را تخصیص خواهد داد. اعتبارات مزبور برای تأمین مالی واحدهای کسب و کار و صنایع کوچک اختصاص خواهند شد. بانک ازبکی قبلاً اعتبارات 20 میلیون دلاری در اگوست سال 2019 و 15 میلیون دلاری در ماه مارس سال جاری از بانک مذکور دریافت نموده بود.

برگزاری پنجمین جلسه کارگروه انعقاد موافقتنامه تجارت ترجیحی بین ازبکستان و ترکیه؛

در این جلسه طرفین بر اهمیت موافقتنامه مذکور جهت ارتقاء حجم مبادله بازرگانی فیمابین تا 5 میلیارد دلار تاکید کردند.

آغاز واردات برق از تاجیکستان؛

ازبکستان واردات فصلی برق از تاجیکستان را آغاز نمود. دو کشور قرارداد خرید و فروش برق در ماه مه لغایت سپتامبر سال 2020 را امضا نمودند. واردات برق تاجیکستان جهت آبیاری مزارع محصولات کشاورزی ازبکستان مصرف خواهد شد.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما