آشنائی با نظام پرداخت مالیات شرکت ها در فدراسیون روسیه
در روسیه دو نظام پرداخت مالیات توسط شرکتها وجود دارد که عبارتند از : نظام مالیاتی عمومی یا استاندارد و نظام مالیات ویژه .
بنا بر این فعالان اقتصادی که قصد فعالیت اقتصادی و بازرگانی در روسیه را دارند باید با توجه به نوع فعالیتی که قصد انجام آن را دارند نسبت به انتخاب نظام مالیاتی مورد نظر خود اقدام کنند. البته مشورت با کارشناس حقوقی امری ضروری است.
مالیات و انتخاب نحوه پرداخت مالیات.
در روسیه دو نظام پرداخت مالیات توسط شرکتها وجود دارد: الف ) نظام مالیاتی عمومی یا استاندارد ب) نظام مالیات ویژه
- نظام مالیاتی عمومی ( СНОیا ОСНО)
این نظام پیچیده ترین سیستم پرداخت مالیات از میان گزینههای موجود در روسیه است که پرداخت تعداد زیادی از انواع مالیات ، انجام امور حسابرسی کامل شرکت و احصای مالیاتی را در بر میگیرد. سازمانها، شرکت ها و کار آفرینانی که هنگام ثبت شرکت نظام پرداخت مالیات مورد نظر خود را انتخاب نکرده اند به صورت خودکار مشمول نظام مالیاتی عمومی میشوند. اشخاص حقوقی که نظام مالیاتی عمومی را انتخاب میکنند هیچ گونه محدودیتی در انجام فعالیت های اقتصادی ندارند و از نظر تعداد کارکنان ، مقدار درآمد حاصل از فعالیت و نوع فعالیت اقتصادی آزادانه عمل میکنند. به طور معمول شرکتهای بزرگ و پرداخت کنندگان مالیات بر ارزش افزوده موسوم به ( NDS یا 20% ) ، این نوع نظام مالیاتی را انتخاب میکنند. استفاده از نظام مالیاتی عمومی وقتی مقرون به صرفه است که بخش بزرگی از قراردادهای شرکت مشمول این نظام میشوند. یعنی اینکه شرکت علاقه مند است مبلغ مالیات بر ارزش افزوده را هنگام واردات به روسیه برگرداند و یا اینکه بخش عمده فعالیت شرکت با تجارت کلان ( عمده فروشی) و غیره در ارتباط است.
شرکتی که از نظام عمومیپرداخت مالیات استفاده میکند موظف است:
- گزارشهای حسابداری را تهیه کند.
- گزارشهای حسابداری و پرداختهای مالیاتی را هر سه ماه یکبار به اداره مالیات ارائه دهد.
- در پایان سال یک گزارش حسابداری از کل فعالیت مالی شرکت به اداره مالیات ارائه نماید.
- مالیات های اساسی ( مالیات بر ارزش افزوده – NDS ، پرداخت های بیمه و بازنشستگی) را پرداخت کند.
نظام مالیاتی ویژه
نظام مذکور بر چند قسم به شرح زیر میباشد :
1- نظام مالیاتی تسهیل شده (УСН)
این نظام مناسبترین شیوه برای فعالیت شرکت های با مسئولیت محدود УСН یا سیستم تسهیل شده پرداخت مالیات میباشد، برای تسهیل حداکثری فعالیت تجارت خرد (منظور فعالیت کارآفرینان است ) در نظر گرفته شده است. سیستم تسهیل شده پرداخت مالیات ( به زبان روسی УСН ) رایج ترین نوع از مالیات های ویژه است زیرا جایگزین مالیات بر سود، مالیات بر دارایی و نیز مالیات بر ارزش افزوده میشود. طبق این نظام میتوان مالیات بر سود و یا مالیات از مابه التفاوت میان درآمدها و هزینهها را پرداخت کرد. بنابر این از قبل باید دقیقا محاسبه نمود که کدام شیوه پرداخت و برای چه نوع فعالیت اقتصادی مقرون به صرفه تراست . البته در صورت انتخاب چنین شیوه مالیاتی ، محدودیت هایی برای شرکت از نظر تعداد کارمندان و نوع فعالیت ایجاد میشود . در صورت انتخاب (УСН ) اظهارنامه مالیاتی یک بار در سال تنظیم و به اداره مالیات تحویل داده میشود.
شرکت با مسئولیت محدود که در حال ثبت شدن است باید با معیارهای زیر مطابقت داشته باشد:
- سهم مشارکت دیگر شرکتها در آن ( از جمله شرکتهای خارجی ) حداکثر25% باشد.
- سطح درآمد شرکت نباید بیش از 150 میلیون رویل (معادل 2170000 یورو) باشد.
- تعداد متوسط پرسنل نباید بیش از 100 نفر باشد. ارزش باقیمانده داراییهای ثبات شرکت نباید بیش از150 میلیون رویل (معادل 2170000 یورو) باشد.
2-نظام مالیاتی (ЕНДВ) یا مالیات تخصیصی
چنین مالیاتی نه از درآمد واقعی بلکه از درآمدی که دولت از قبل برای مثلا مساحت مشخصی از فروشگاه و یا تعداد شعب فروش آن و یا کارگاه تولیدی و غیره مقرر کرده است پرداخت میشود. البته این شیوه پرداخت مالیات را میتوان به همراه شیوههای دیگر انتخاب کرد. باید در نظر داشت که چنین نظام مالیاتی در تمام مناطق روسیه برقرار نیست. در چنین حالتی اظهارنامه مالیاتی هر سه ماه یک بار ارائه میگردد.
3- نظام مالیاتی بر اساس امتیازنامه ابتکارات و اختراعات موسوم به پتنت (ПСН)
این شیوه مالیاتی نیز در تمام مناطق روسیه برقرار نیست و همه نوع فعالیت اقتصادی را در بر نمیگیرد. هدف از انتخاب آن خرید امتیازنامه انجام فعالیت اقتصادی برای چند ماه و یا یک سال است. و حتی اگر درآمد فعال اقتصادی بیشتر هم باشد نیازی به پرداخت مالیات اضافی نیست. نیازی هم به تنظیم و ارائه اظهارنامه مالیاتی وجود ندارد. برای محاسبه ارزش امتیازنامهها ( پتنت ها) میتوان به سایت سرویس فدرال مالیات روسیه مراجعه کرد.
4- مالیات واحد کشاورزی (ЕСХН)
این نظام ویژه مالیاتی به بخش های مختلف کشاورزی و از جمله شرکتهای کشاورزی اختصاص دارد و جایگزین مالیات بر سود، بر دارایی و بر ارزش افزوده میشود. طبق این نظام ، مالیات دو بار در سال پرداخت اما اظهارنامه مالیاتی در پایان سال به اداره مالیات ارائه میگردد.
بنا بر این فعالان اقتصادی که قصد فعالیت در روسیه را دارند باید با توجه به نوع فعالیتی که قصد انجام آن را دارند نسبت به انتخاب نظام مالیاتی مورد نظر خود اقدام کنند. البته مشورت با کارشناس حقوقی امری ضروری است.
توجه : برای آشنایی با هر منطقه به سایت زیر مراجعه شود:
http://www.ved.gov.ru/eng/investing/sez