معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۸/۱۱/۱۷- ۰۸:۳۰ - مشاهده: ۳۹۳

اصول سیاست خارجی سریلانکا از نگاه دستیار رئیس جمهور

روز دوشنبه 7 بهمن ماه 1398 نشست «یک کمربند یک راه: چالش ها و راه‌های پیش رو» توسط اندیشکدهPathfinder در کلمبو پایتخت سری لانکا برگزار شد. در این نشست پس از سخنرانی آقای وانگ یویی استاد روابط بین الملل دانشگاه رنمین چین، آقای جایانات کلمبگه دستیار رئیس جمهور در امور سیاست خارجی، به بیان اصول سیاست خارجی سریلانکا پرداخت. همچنین نامبرده در یک مصاحبه مطبوعاتی سیاست خارجی این کشور را تشریح کرده است که مهم ترین اصل آن ایجاد توازن در روابط با قدرت های بزرگ جهانی و منطقه ای می‌باشد.

روز دوشنبه 7 بهمن نشست «یک کمبند یک راه: چالش ها و راه‌های پیش رو» توسط اندیشکده Pathfinder برگزار شد. دستیار رئیس جمهور در امور سیاست خارجی، اصول سیاست خارجی سریلانکا را به شرح ذیل بیان می دارد:

1-سیاست خارجی ما بر اصل بی طرفی استوار است. ما به دنبال آن هستیم که در بازی قدرت های بزرگ برچسب جانبداری از یک قدرت را نخوریم و در بازی آن‌ها گرفتار نشویم. در منطقه و همچنین در جهان بازی قدرت وجود. ما نمی خواهیم که به یک طرف متمایل شویم. این سیاست در واقع یادآور سیاست عدم تعهد در دهه 1980 و 1990 است، اما اکنون نمی‌توانیم آن را سیاست خارجی عدم تعهد بنامیم زیرا اکنون دیگر بلوک های قدرت وجود ندارند. می‌توان آن را سیاست خارجی توازن رابطه یا سیاست خارجی دوستانه نامید. بر این اساس ما با همه کشورها روابط دوستانه ای داریم و انتظار داریم که کشورهای دیگر نیز در روابط با ما به حاکمیت ملی ما احترام بگذارند.

2-آقای کلمبگه روابط سریلانکا با هند را روابط ویژه ای خواند و تأکید داشت اولین سفر رئیس جمهور سریلانکا در روزهای آغازین تصدی پست ریاست جمهوری به هند، به همین منظور صورت گرفته است. هند از نظر امنیتی اولویت ما به شمار می رود ولی از نظر اقتصادی درهای ما به روی همه کشورها باز است.

3-آمریکا بزرگترین قدرت اقتصادی، نظامی و سیاسی در جهان است. آمریکا یک قدرت بزرگ در اقیانوس هند است. اغلب کالاهای صادراتی ما روانه بازار این کشور می‌شود و ما ناچار هستیم که روابط خوبی با آمریکا داشته باشیم اما این بدان معنا نیست که با آن‌ها هر توافقی را امضا خواهیم کرد که امنیت ملی ما را خدشه دار کند. (منظور وی موافقت نامه‌های نظامی ACSA و SOFA می‌باشد).

3-ما قصد داریم از نظر تجارت دریایی تبدیل به‌هاب منطقه شویم و به این دلیل نیاز به همکاری با همه کشورها داریم. تروریسم، قاچاق و دزدی دریایی از جمله اموری است که ما در قالب ابتکاراتی نظیر کنفرانس دریایی گال و دیگر ساز و کارهای منطقه ای نظیر BIMSTEC نیازمند همکاری و همراهی دیگر کشورها هستیم.  

4-واگذاری 99 ساله بندر هامبانتوتا به یک شرکت چینی کاری اشتباه بود. برای همین ما درصدد بازنگری آن هستیم. کنترل بندر در اختیار سریلانکا خواهد ماند. شرکت چینی (هلدینگ بازرگانی بنادر تجاری چین[1])  که از جمله 5 شرکت برتر در زمینه اداره بنادر است و در چارچوب برنامه «یک کمربند-یک راه» می‌تواند ما را به تجارت بین المللی متصل کند اما این امر نباید منجر به خدشه دار شدن حاکمیت ما بشود.

پی نوشت :

[1] -China Merchant Port Holdings

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما

برچسب‌ها