معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

وبینار ارتقاء مشارکت آسه آن و اتحادیه اروپا

وبینار ارتقا مشارکت و همکاریاتحادیه ملل جنوب شرق آسیا ( آسه آن ) و اتحادیه اروپا هفته گذشته در لیسبون برگزار شد. در این نشست مجازی مدیرکل اروپای وزارت امور خارجه کشور پرتغال به همراه تعدادی از سفرای کشورهای حوزه آسه آن در لیسبون به طرح نقطه نظرات خود پیرامون آینده روابط این دو نهاد منطقه ای پرداختند . مهمترین زمینه‌هایی که از سوی طرفین برای همکاری در این جلسه مطرح شد شامل: نهایی نمودن توافقات تجاری و انعقاد توافقاتی در زمینه تحکیم و توسعه شبکه‌های ارتباطی هوایی و دریایی بین این دو منطقه بوده است. همکاری آموزشی، علوم و تکنولوزی و کمک به دیجیتالی سازی نظام های آموزشی و اداری آسه آن نیز از دیگر زمینه‌های مورد علاقه طرفین بود.

تحلیل نحوه بکار گیری منابع صندوق احیای اروپا

همه گیری کرونا همچنان وضعیتی اضطراری در بسیاری از کشورها به شمار می رود، اما برخی از کشورها نیز در حال تنظیم برنامه‌های خود برای بازسازی و احیای اقتصاد خود بعد از دوران کرونا می‌باشند. در اروپا نیز با تصویب بودجه 750 میلیارد یورویی صندوق احیای اروپا این برنامه‌ها آغاز شده است. برخی از کشورها برنامه‌های خود را تنظیم کرده اند و برخی دیگر در حال نهایی سازی خطوط اصلی برنامه‌های خود می‌باشند. در جدول زیر برنامه‌ها و سیاست های چهار کشور عضو اتحادیه از جمله ایتالیا، اسپانیا، فرانسه و آلمان با دریافت کمک از صندوق احیای اتحادیه اروپایی و همچنین بریتانیا مورد مقایسه و ارزیابی قرار گرفته است. در خصوص بریتانیا این نکته قابل توجه است که این کشور صرفا باید به اتکای توان مالی خود سیاست های احیای اقتصادی را به پیش برد. ایتالیا، فرانسه و اسپانیا برنامه‌های گسترده ای را در نظر گرفته اند. هر چند همچنان نیازمند تدوین جزییات بیشتری می‌باشند اما در خصوص بریتانیا و آلمان خطوط کلی برای برنامه‌های کوتاه و میان مدت ترسیم شده است. بسیاری از تصمیمات استراتژیک در خصوص موضوعاتی همچون سرمایه گذاری پایدار، نوآوری و تغییرات استراتژیک به زمان دیگری موکول شده است. بیشترین منابع و نقطه شروع به مناطق ضعیف اختصاص یافته است.

مقررات جدید اتحادیه اروپا در مورد تجارت اقلام با کاربرد دوگانه

اتحادیه اروپا با صدور بیانیه ای در تاریخ 19 آبان 1399 ( 9 نوامبر 2020 ) خبر از توافق نهادهای داخلی اتحادیه در تدوین و وضع قوانین جدید اتحادیه اروپا در مورد تجارت اقلام با کاربرد دوگانه و طی مراحل قانونی مربوطه داد.

اخبار اقتصادی پاکستان (هفته اول مهرماه 1399)

اهم اخبار و تحولات اقتصادی پاکستان در هفته اول مهرماه 1399 که در رسانه‌های این کشور منتشر شده به شرح ذیل ارائه می‌گردد:

کسری تجاری اسپانیا در شش ماهه اول سال 2020

بر اساس اطلاعات منتشر شده توسط وزارت صنعت، تجارت و جهانگردی اسپانیا، کسری تجاری این کشور تا ماه جولای 2020 به 7 میلیارد و 880 میلیون یورو رسید که نشان دهنده کاهش 54.2 درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل می‌باشد. این کسری تجاری در نتیجه کاهش صادرات و واردات این کشور به دلیل تأثیری که بحران کووید 19 بر اقتصاد اسپانیا گذاشته است می‌باشد.

ساخت انبار جدید ذخیره دارو و تجهیزات پزشکی اتحادیه اروپا در سوئد

بدنبال همه گیری ویروس کرونا و مشکلات ناشی از کمبود تجهیزات اضطراری پزشکی خصوصا در اوایل شیوع این ویروس در میان کشورهای عضو اتحادیه اروپا، نهادِ مسئول بلاهای طبیعی اتحادیه اروپا یعنی RescEU را بر آن داشت تا ماموریت ساخت انبار جدید ذخیره دارو و تجهیزات اضطراری پزشکیِ این اتحادیه را به سوئد محول کند. RescEU ارگان مسئول بلایای طبیعی اتحادیه اروپا است که از منابع گسترده ای در اتحادیه برخوردار بوده و ماموریت اصلی آن تقویت آمادگی و توانایی پاسخگویی در  مواقع بحران‌ها مانند آتش سوزی و بیماری‌های همه گیر است.

صندوق احیای اتحادیه اروپا و اهمیت آن از دیدگاه ایتالیا

روز 21 جولای 2020 نقطه عطفی در تاریخ معاصر اتحادیه اروپا به شمار می رود. اعضای این اتحادیه بعد دو ماه تبادل نظر و لابی گسترده و نهایتا 4 شبانه روز مذاکره سخت و علی رغم مخالفت جدی برخی اعضای مقتصد خود با محوریت هلند، نهایتا بودجه 750 میلیارد یورویی در قالب صندوق احیای اروپا با شعار اروپا نسل های آینده را تصویب نمودند. در این گزارش تلاش می‌شود با پاسخ به سوالات مشخص، تصویر روشنی از این صندوق و روندهای جاری برای کشورها به منظور جذب وام ها و کمک های مصوب ارایه نموده و اهمیت و جایگاه آن برای ایتالیا تبیین گردد.

سیاست های تجاری سوئد و اتحادیه اروپا در مواقع بحرانی ؛ خودکفایی یا همگرایی اقتصادی

به بهانه همه گیری ویروس کرونا و مشکلات تجاری در صحنه جهانی ، «هیات عامل ملی تجارت سوئد» در تازه ترین گزارش خود به بررسی این سوال که کدام سیاست نیازهای سوئد و اتحادیه اروپا را در مواقع بحرانی به شکل بهتری تامین می‌کند پرداخته و به این نتیجه گیری رسیده است که استراتژی همگرایی اقتصادی با افزایش جریان کالا ، خدمات ، سرمایه ، بسیج افراد و داده‌ها با بقیه جهان ، به دلیل اینکه آزادی عمل بیشتری را به شرکتها می دهد ، نسبت به سیاست افزایش خوکفایی ، موثر تر است. این امر امکان تغییر سریع تامین کنندگان کالا را افزایش داده و خطر متوقف شدن کامل تحویل کالاهای خاص را کاهش می دهد.

تجارت خارجی سوئد در شش ماهه اول 2020

تجارت خارجی سوئد در شش ماهه اول 2020 در مقایسه با سال قبل هم در بخش کالا و هم در بخش خدمات ، افت نسبتا شدیدی داشته که عمدتا تحت تاثیر شیوع کرونا بوده است. درعین حال جهت گیری‌های تجاری در برخی گروه‌های کالایی و همچنین مناطق شریک تجاری، تغییراتی داشته است. به عنوان مثال صادرات محصولات دارویی هم در داخل اتحادیه اروپا و هم به خارج از EU افزایش داشت. واردات خدمات از آمریکا و صادرات کالا به چین نیز در این مدت رشد داشته است.

اولویت‌های اقتصادی پرتغال در دوره ریاست بر اتحادیه (از ژانویه ۲۰۲۱)

آقای اگوستوسانتوش وزیر دولت و امور خارجه و آقای اوریکو دیاش معاون بین المللی سازی (و مسئول دیپلماسی اقتصادی) وزارت امور خارجه پرتغال در نشست جلسه توجیهی با دیپلمات های مقیم این کشور مطالبی را در مورد اولویت‌های پرتغال در دوره ریاست بر اتحادیه (از ژانویه ۲۰۲۱) و اهداف سیاست خارجی این کشور در زمینه تجاری و سرمایه‌گذاری برای بازگشت به شرایط پر رونق اقتصادی قبل ازشروع کرونا بیان داشته اند که برگردان خلاصه اظهارات آنان به شرح ذیل بوده است .