کاهش تولید پالایشگاه اسمرالداس اکوادور
"اسمرالداس" بزرگترین پالایشگاه این کشور با ظرفیت فرآوری ۱۱۰ هزار بشکه در روز است که محصولاتی چون نفتا و بنزین، گازوئیل با کیفیت بالا و درجه ۲، سوخت هواپیما درجه A-1، نفت کوره، ال پی جی، قیر و گوگرد تولید میکند.
در گزارش آماری وزارت نفت اکوادور عنوان شده که در فاصله ۲۵ تا ۳۰ آوریل، یک وقفه کلی در فعالیت پالایشگاه به دلیل تخریب لولههای آب براثر زمین لرزه به وجود آمده بود. فعالیت «واحد کراکینگ یا جداسازی کاتالیزوری (اف سی سی[1])» که قلب پالایشگاه به شمار می رود، در فاصله روزهای ۱ تا ۵ مارس، ۲۰ و 21 مارس و ۲3 مارس تا ۱۳ میبا وقفههای کوتاهی مواجه شده. دلیل اصلی مشکلات فنی بوجود آمده گرفتگی شیرآلات، وقفه در بخش فرآیند و بروز نقایص فنی ناشی از زمین لرزه و دیگر عوامل زمینه ای در سامانه روغن کاری بوده است.
طبق گزارش مذکور، در فاصله ژانویه تا می سال جاری، این پالایشگاه ۷ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه نفت خام را به فرآوردههای نفتی تبدیل کرده است. این ارقام حاکی از کاهشی ۳۴ درصدی در فعالیت های این واحد معادل افت ۱۲ میلیون بشکه ای در فرآوری نفت خام طی ۴ ماه نخست امسال بوده است.
مشکلات فنی پالایشگاه مذکور منجر به کاهش ۲۵.۴ درصدی تولید مشتقات نفتی شده که معادل ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه کمتر از مدت مشابه سال ۲۰۲۴ است و طبق گزارش مدیریت بخش پالایش شرکت ملی نفت اکوادور، این پالایشگاه از ذخیره کافی بنزین معمولی در مواقع اضطراری برای تحویل به مشتریان برخوردار نیست. طبق آخرین گزارش پترواکوادور در ۱۹ ژوئن، میزان بنزین معمولی ذخیره این پالایشگاه در حدود ۲۸ هزار و ۳۱۰ بشکه بوده است.
در حالی این پالایشگاه عملیات خود را متوقف کرده که پترواکوادور تضمین نموده است، هیچ مشکلی در تامین و توزیع سوخت برای پاسخگویی به مصرف داخلی وجود نخواهد داشت و برای عمل به این وعده، مشتقات نفتی وارد کرده است. لئونارد برونز، رئیس شرکت ملی نفت اکوادور روز ۲۰ ژوئن در مورد تامین مشتقات نفتی اعلام داشت که برای تمهیدات احتیاطی، واردات حجم بیشتری از مشتقات نفتی مد نظر قرار گرفته است.
در سال ۲۰۲۴، پترواکوادور ۷۰ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه از مشتقات نفتی و سوخت را به ارزش ۶ میلیارد و ۵۹۸ میلیون دلار وارد کرده است. روند واردات مشتقات نفتی و به ویژه بنزین در چهار ماه نخست سال ۲۰۲۵ نیز رو به افزایش بوده. در گزارش آماری این شرکت آمده است که در فاصله ژانویه تا می امسال، واردات مشتقات نفتی ۲۹ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه بوده که در مقایسه با چهارماهه نخست ۲۰۲۴، افزایشی ۱۰.۶ درصدی را نشان می دهد که علاوه بر علل مذکور، حاصل رشد ۲.۳ درصدی تقاضای داخلی است. از این میزان مشتقات نفتی وارد شده، ۱۰ میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه برای تولید نفتا و گازوئیل درجه ۲ استفاده شده که به عنوان ماده اولیه برای امتزاج با گازوئیل و نفت کوره استفاده میشود.
[1] Fluid Catalytic Cracking (FCC)