معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۴/۰۴/۱۹- ۰۸:۰۰

افزایش توزیع بذرهای پنبه تراریخته در مزارع هند

طبق اخبار منتشر شده در رسانه‌های جمعی هند، بذرهای غیرمجاز پنبه مقاوم به علف‌کش (HT) بار دیگر بطور گسترده وارد بازار این کشور شده و شرکت‌های تولیدکننده بذر را با بحران مواجه ساخته‌ است.

     طبق اخبار منتشر شده در رسانه‌های جمعی هند، بذرهای غیرمجاز پنبه مقاوم به علف‌کش (HT)[1] بار دیگر بطور گسترده وارد بازار این کشور شده و شرکت‌های تولیدکننده بذر را با بحران مواجه ساخته‌ است. بذرهای مقاوم به آفتکش (HT) که نسل سوم روش مهندسی ژنتیک و تراریخته (Bt)[2] محسوب می‌شود، تاکنون توسط مقامات نظارتی هند تأیید نشده‌ است. درحال حاضر فقط پنبه نسل اول و دوم (Bt) مورد تایید دولت هند بوده و مجوزی برای نسل سوم (Bt+HT)  صادر نشده است و به صورت غیرقانونی در بازار عرضه می‌شود.

     صنعت بذر هند 31.500 تن موجودی دارد، در حالی که ظرفیت بازار حدود 18 تا 20 هزار تن می‌باشد. با توجه به مازاد 50% بذر پنبه، برخی مدیران برای بقای صنعت بذر پنبه و جلوگیری از بروز بحران خواستار توقف تولید در سال ۲۰۲۶ شده اند. پیش از این سالانه 1،350 تا 1،800 تن بذر غیرقانونی فروخته می‌شد اما امسال این رقم به 4,500 تن رسیده که معادل یک‌چهارم کل فروش بازار است.

لازم به ذکر است هند بزرگترین تولیدکننده پنبه در جهان است و 23% از کل تولید پنبه را به خود اختصاص داده است. سطح زیر کشت پنبه در هند بیش از ۱۳ میلیون هکتار (در مقایسه با ۳۳ میلیون هکتار در جهان) است. صنعت پنبه هند معیشت حدود ۶۰ میلیون نفر را در این کشور تأمین می‌کند و اهمیت قابل توجهی برای اقتصاد هند و معیشت کشاورزان دارد. هند در سال 2022 سومین صادرکننده بزرگ پنبه خام جهان شد و حدود 11% از کل صادرات جهانی را به خود اختصاص داد. صادرات پنبه هند در سال ۲۰۲۴ به ۶.۷۸ میلیارد دلار و در سال ۲۵ به ۸.۴۸ میلیارد دلار رسید.

براساس پژوهش دانشگاه کشاورزی پنجاب با عنوان «تأثیر پنبه مقاوم به علف‌کش بر کشاورزی پنجاب»[3] در سال 2022، استفاده از بذرهای غیرقانونی (HT) در ایالت پنجاب منجر به افزایش ۳۰۰% مصرف گلایفوسیت طی ۵ سال شده است. همچنین منجر به کاهش ۴۰ درصدی جمعیت زنبورهای عسل (مطالعه انجمن زنبورداری پنجاب در سال 2023) و بروز بیماری‌های پوستی و تنفسی در کشاورزان (پژوهش بیمارستان PGIMER  چندیگر در سال2021) شده است.

پیش از این نیز فعالین کشاورزی هند در خصوص توزیع بذرهای غیرقانونی سویا و بادمجان تراریخته هشدارهایی داده بودند که در صورت ادامه روند گسترده تر خواهد شد.

[1] .Herbicide-Tolerant

[2]. یک روش مهندسی ژنتیک و تراریخته در کشاورزی که از باکتری خاکزی (Bacillus thuringiensis)  برای ایجاد مقاومت طبیعی گیاهان به آفات حشره‌ای استفاده می‌کند

[3]. "Impact of Herbicide-Tolerant Cotton on Punjab Agriculture"

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما