حضور سرپرست معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امورخارجه در نشست استانداران استانهای هم مرز ایران و اقلیم کردستان
سید رسول مهاجر، سرپرست معاونت دیپلماسی وزارت امورخارجه در نشست استانداران استانهای هم مرز ایران و اقلیم کردستان در سنندج حضور یافت.
سیدعبدالرسول مهاجر سرپرست معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در نشست سنندج با اشاره به میراث مشترک تاریخی و فرهنگی میان ملتهای ایران و کردستان عراق، گفت: ما ملتی هستیم که حتی دقایق و ثانیههای آغاز سال نو را با دقت انتخاب کردهایم؛ در حالی که کشورهای غربی آغاز سال را با زمستان پیوند دادهاند، ما شکوفههای بهار را انتخاب کردیم. این نشانه عمق پیوند ما با طبیعت و تاریخ است.
وی با یادآوری تراژدی حلبچه و همراهی مردم ایران با رنجدیدگان کرد عراقی، افزود: مردم ایران در روزهای سخت کنار مردم کردستان عراق ایستادند؛ آنها را در خانههای خود پناه دادند و از جان و دل میهماننوازی کردند. این همدلی و همراهی افتخاری بزرگ برای ماست.
ایشان همچنین با اشاره به اهتمام ویژه دولت سیزدهم به توسعه روابط با عراق و بهویژه اقلیم کردستان، اظهار کرد: رئیسجمهور محترم، جناب آقای دکتر پزشکیان، توجه ویژهای به روابط با اقلیم دارند و اولین رئیسجمهور ایران هستند که به اغلب شهرهای مهم عراق از جمله اربیل، سلیمانیه، بصره، نجف و کربلا سفر کردهاند. این حضور نشاندهنده جایگاه راهبردی عراق و اقلیم در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است.
مهاجر با اعلام آمادگی کامل وزارت امور خارجه برای پشتیبانی از تعاملات استانی، ادامه داد: ما از تلاشهای استانداران، اتاقهای بازرگانی و مسئولان دو طرف مرز برای تعمیق روابط استقبال میکنیم و آمادهایم برای تسهیل مسیرهای همکاری، پشتیبانی لازم را ارائه کنیم.
وی توسعه اقتصادی و تجاری را یکی از محورهای اصلی همکاری دو طرف دانست و یادآور شد: اقتصاد و تجارت نباید صرفاً به مرزهای فیزیکی محدود شود؛ گردشگری اعم از مذهبی، تاریخی و سلامت از مهمترین ظرفیتهای ارتباطی است. همچنین تبادل استاد، دانشجو، هنرمند و ورزشکار باید بیش از پیش تقویت شود.
ایشان بر ضرورت ایجاد شرکتهای سرمایهگذاری مشترک برای تولید و صادرات به بازارهای منطقهای و بینالمللی تأکید کرد و بیان کرد: حل مسائل مرزی، مبارزه با قاچاق سوخت و مواد مخدر، و سادهسازی مسیرهای تجاری از جمله مواردی است که باید با همکاری دوطرف به آنها پرداخته شود.
سید رسول مهاجر از تلاشها و میزبانی استاندار کردستان جمهوری اسلامی ایران صمیمانه قدردانی کرد و گفت: تشکیل این نشست باشکوه، نشاندهنده عزم جدی مسئولان دو طرف برای توسعه روابط است، و وزارت امور خارجه با تمام ظرفیت در کنار این روند خواهد بود.
وی در حاشیه این نشست در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: نشست سنندج اجلاس بسیار مهم و موفقی است که استانداران متعددی از ۶ استان ایران و اقلیم کردستان عراق و نیز روسای اتاقهای بازرگانی حضور داشتند و از جنبههای مختلف حائز اهمیت است.
وی افزود: اجلاس از این جهت بسیار مهم بود که در سیاستهای دولت چهاردهم و رئیس جمهور، ارتباطات استانی جایگاه بسیار بالایی دارد و در وزارت خارجه نیز به این مسئله اهمیت فراوانی میدهیم که این اجلاس یکی از بهترین نشستها در حوزه ارتباطات استانی بود.
سرپرست معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه با تاکید بر اینکه درصدد هستیم که همکاریهای اقتصادی بین جمهوری اسلامی و اقلیم کردستان عراق را تقویت کنیم، ادامه داد: روابط اقتصادی جمهوری اسلامی ایران با عراق بسیار بسیار مهم است و رئیس جمهور نسبت به مسئله بسیار تاکید دارد تا جایی که وی اولین رئیس جمهوری بود که به اربیل، سلیمانیه و دیگر شهرهای مهم عراق سفر کردند که تا پیش از این سابقه نداشت.
او با بیان اینکه میزان اشتراکات بین استان کردستان و اقلیم کردستان عراق بسیار زیاد است که در بحث اشتراکات میتوان به نوروز به عنوان نقطه مشترک قوی اشاره کرد، افزود: زمانی که مردم کرد اقلیم کردستان عراق تحت ظلم و بمباران شیمیایی رژیم بعث عراق بودند، ایران تنها پناه و حامی این مردم بود در حالی که طرف مقابل جنگ به شمار میرفت و همنی وابستگی و اشتارکات را بیش از پیش نمایان کرد.
وی با بیان اینکه از ۱۲ مرزی که با عراق داریم هفت مرز در اقلیم کردستان عراق، مشترک است، ادامه داد: در حوزه اقتصادی، از نظر صادرات غیر نفتی یکی از بالاترین صادرات را به مقصد عراق داریم که همین بازار بسیار خوبی برای ایران است.
مهاجر با اشاره به بازدید خود از مرز پرویز خان و کندی کار در ساماندهی آن تاکید کرد: بحث اقلیم کردستان برای معاونت اقتصادی وزارت امور خارجه بسیار مهم است.
او همچنین یادآور شد: در شیراز هم اجلاس استانی دیگری نیز میزبانی میشود که در آن سفرای کشورمان در حوزه جنوب خلیج فارس، مسئولان اقتصادی کشورمان و استاندارهای جنوب ایران حضور دارند.
مهاجر اضافه کرد: کششها و گرایشهای سیاست خارجی و اقتصادی ایران به همسایهها در دولت سیزدهم رشد فزایندهای داشت که در دولت چهاردهم هم ادامه پیدا کرده و این بسیار مهم است، ضمن اینکه تعاملات با همسایگان ایران در حال اوج گرفتن است.
وی با قدردانی از استاندار کردستان برای برگزاری این نشست ابراز امیدواری کرد نتایج مطلوبی نشست منجر به توسعه استان کردستان هم شود.
سید رسول مهاجر در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا درباره ساماندهی مرز باشماق هم گفت: این مرز از مرزهای مهم کشور است که با توجه به تردد زائران اربعین باید نسبت به تقویت آن سرعت عمل داشت. او همچنین افزود: مرزها مشکلات و کندیهایی دارند و گاهی تاسیسات آن نیاز به تجدید دارد که در تهران جلساتی را با وزارتخانههای مختلف خواهیم داشت.
وی گفت: در کشورهای اروپایی وقتی از یک کشور به کشور دیگر میروند اصلاً متوجه مرز نمیشوند اما ما با وجود اشتراکات بسیار زیادی که با اقلیم کردستان عراق و به صورت عامه با کشور عراق داریم، هنوز در سطح مرز با مشکلاتی مواجه هستیم که اگرچه در سالهای گذشته بحث لغو روادید اعمال شد ولی مشکلات ترانشیپمنت را در حوزه کامیونها و تریلرهای حامل بار شاهد هستیم که با همکاری نهادهای دیگری همانند گمرک و وزارت راه و شهرسازی به دنبال رفع آن خواهیم بود.