معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۴/۰۱/۳۱- ۰۸:۰۰

اخبار اقتصادی نامیبیا

گزیدۀ اخبار و تحولات اقتصادی نامیبیا در هفتۀ چهارم فروردین ۱۴۰۴ مندرج در رسانه‌های این کشور به شرح ذیل ارائه می‌گردد.

رشد ۳ درصدی اقتصاد نامیبیا در سال ۲۰۲۴

بر اساس گزارش اخیر سازمان آمار نامیبیا (NSA)، تولید ناخالص داخلی این کشور در سال ۲۰۲۴ به میزان ۳درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته و از ۱۵۵ میلیارد به ۱۵۷ میلیارد دلار نامیبیایی رسیده است. این رقم کمی‌ بالاتر از پیش‌بینی ۳ درصدی بود. رشد اقتصاد نامیبیا عمدتاً به عملکرد قوی‌تر در بخش‌های صنعتی و خدماتی نسبت داده می‌شود؛ به ویژه بخش ساخت‌وساز با رشدی معادل ۶ درصد و تجارت عمده‌فروشی و خرده‌فروشی با رشد ۹.۱ درصد شاهد بهبود چشمگیری بودند. در مقابل بخش معدن و کشاورزی به دلیل کاهش تولید معادن الماس و اورانیوم با افت ۱.۸ درصدی مواجه شد. به‌ویژه تولید الماس با کاهش ۳.۷ درصدی همراه بود و تولید اورانیوم نیز به میزان قابل توجهی کاهش یافت.

اگرچه رشد مثبت اقتصادی در سال ۲۰۲۴ به وضوح دیده می‌شود، مصرف داخلی همچنان با چالش‌هایی مواجه است. به گفته هلنا مبوتی، اقتصاددان FNB نامیبیا، ضعف در قدرت خرید خانوارها و افزایش وابستگی به سرمایه‌گذاری خارجی از جمله مسائلی هستند که ممکن است بر تقاضای داخلی تأثیر منفی بگذارند. برای سال‌های آینده، میزان رشد اقتصادی نامیبیا، ۳ درصد در ۲۰۲۵ و ۴.۸ درصد در ۲۰۲۶ پیش‌بینی می‌شود.

فنلاند به دنبال همکاری عمیق‌تر با نامیبیا در زمینه‌های فناوری، انرژی و معدن

فنلاند اعلام کرده است که می‌خواهد روابط اقتصادی خود را با نامیبیا تقویت کند و بر همکاری نزدیک‌تر در بخش‌های فناوری، انرژی‌های تجدیدپذیر و معدن تأکید دارد. سفیر فنلاند در نامیبیا لینه ویلیانن می‌گوید که تخصص و فناوری فنلاند به خوبی با اولویت‌های توسعه نامیبیا هم‌راستا است و فرصت‌های قابل توجهی برای همکاری متقابل ایجاد می‌کند. ویلیانن گفت: «اولویت اصلی فنلاند، ترویج و گسترش روابط تجاری و اقتصادی با نامیبیا است. علاوه بر این ما بر همکاری در زمینه آموزش عالی، مشارکت فعال سازمان‌های غیردولتی و تعامل در تمام سطوح جامعه از طریق بازدیدهای متقابل تأکید می‌کنیم». وی سه حوزه اصلی علاقه‌مندی برای مشارکت بخش خصوصی فنلاند را با اهداف انتقال سبز نامیبیا هم‌راستا دانست.

امضای تفاهم نامه همکاری برای توسعه کریدور لجستیک سبز

سازمان بنادر نامیبیا (Namport) و اداره بنادر سینس و آلگاروه پرتغال (APS) تفاهم‌نامه‌ای به منظور ایجاد کریدورهای لجستیکی پایدار، سبز و دیجیتالی به امضا رسانده‌اند که هدف آن تقویت تجارت و سرمایه‌گذاری بین دو کشور است. APS مدیریت بنادر سینس، فارو و پورتیمائو در پرتغال را بر عهده دارد. این توافق‌نامه به دنبال بهره‌برداری از نقاط قوت هر دو بندر به‌ویژه در بخش‌های انرژی و حمل‌ونقل است که همسو با ابتکار "دروازه جهانی" کمیسیون اروپا می‌باشد.

بندر سینس به دلیل ویژگی‌های طبیعی و موقعیت ژئوستراتژیک خود، در این ابتکار به عنوان یک مرکز لجستیکی کلیدی اروپا محسوب می‌شود. همزمان نامیبیا با منابع انرژی تجدیدپذیر گسترده و مواد خام حیاتی قصد دارد خود را به عنوان پیشرو در تولید هیدروژن سبز معرفی کند. این همکاری به توسعه یک هاب آتلانتیک و یک کریدور لجستیکی برای مدیریت مواد خام حیاتی، سوخت‌های مصنوعی، هیدروژن سبز و حامل‌های مرتبط کمک خواهد کرد. این توافق‌نامه به مدت پنج سال اعتبار دارد و در این مدت هر دو طرف به بررسی هم‌افزایی در توسعه بندری و بهبود لجستیک خواهند پرداخت.

تلاش نامیبیا برای خروج از لیست خاکستری FATF

نامیبیا با ارائه اولین گزارش اجباری خود به گروه مشترک آفریقا در کارگروه اقدام مالی (FATF)، تلاش‌های خود را برای مقابله با پولشویی، تأمین مالی تروریسم و گسترش تسلیحات پیش برده است. این گزارش که در نشست گروه مشترک FATF در ویندهوک از ۶ تا ۱۱ ژانویه ۲۰۲۵ ارائه شد، نقطه عطف مهمی در تعهد کشور به تطبیق با استانداردهای بین‌المللی مالی محسوب می‌شود.

برایان آیسِب مدیر مرکز اطلاعات مالی (FIC) بر اهمیت این گام تأکید کرد و گفت که نامیبیا به طور فعال با ارزیابان در جهت رفع هرگونه نگرانی‌ها تعامل داشته است. وی گفت: «نامیبیا اولین گزارش اجباری خود را در نشست ارائه کرد و با ارزیابان گروه مشترک برای روشن‌سازی هرگونه مسئله مربوط به گزارش به تعامل پرداخت. پس از این تعامل، گروه مشترک پیشرفت کلی نامیبیا در پرداختن به کمبودهای استراتژیک مشخص شده در طرح عمل ما را ارزیابی خواهد کرد.»

ارزیابی گروه مشترک برای بررسی و تصویب در فوریه ۲۰۲۵ به FATF ارائه خواهد شد. نشست ویندهوک، هیئت‌های عالی‌رتبه‌ای از ۱۱ کشور آفریقایی، نمایندگان FATF، شرکای بین‌المللی و سازمان‌های منطقه‌ای مانند گروه ضد پولشویی شرق و جنوب آفریقا (ESAAMLG) را که نامیبیا از اعضای بنیان‌گذار آن است، گرد هم آورد. آیسِب خاطرنشان کرد که کشورهای آفریقایی که در حال حاضر در "فهرست خاکستری" FATF قرار دارند، گزارش‌هایی از پیشرفت‌های خود در رفع کمبودها ارائه کردند. نمایندگان نامیبیا شامل نمایندگانی از چندین نهاد کلیدی از جمله مرکز اطلاعات مالی، پلیس نامیبیا، کمیسیون ضد فساد، سازمان تجارت و مالکیت فکری، سازمان امور مالیاتی نامیبیا، سرپرست دادگاه عالی و بانک نامیبیا بودند. نامیبیا در فوریه ۲۰۲۴ به فهرست خاکستری FATF اضافه شد. در پاسخ، کشور متعهد شد که هر شش ماه یک بار گزارش‌های اجباری ارائه دهد که از نوامبر ۲۰۲۴ آغاز و در مه ۲۰۲۶ خاتمه می‌یابد. 

کاهش تولیدات صنعت لبنیات نامیبیا

صنعت لبنیات نامیبیا طی پنج سال گذشته با کاهش ۳۵ درصدی در تولید محلی شیر مواجه شده است، به طوری که تولید از ۲۴ میلیون لیتر در سال ۲۰۱۷ به ۱۵.۶ میلیون لیتر در سال ۲۰۲۲ کاهش یافته است. بر اساس گزارشی که توسط وزارت کشاورزی، آب و اصلاحات اراضی منتشر شده است، تعداد دامداران لبنی در این صنعت کاهش یافته و از ۲۷ نفر در سال ۲۰۱۷ به تنها چهار نفر در سال ۲۰۲۲ رسیده است. در حال حاضر یک واحد تولید لبنیات فشرده و سه واحد نیمه فشرده وجود دارد. هزینه‌های بالای خوراک و علوفه که عمدتاً وارداتی هستند، عامل اصلی افزایش هزینه‌های تولید و کاهش رقابت‌پذیری لبنیات محلی در مقایسه با واردات از آفریقای جنوبی بوده است. از سال ۱۹۹۰ بخش کشاورزی به طور متوسط ۵.۱ درصد به تولید ناخالص داخلی کمک کرده است، اما از حدود ۸ درصد در سال ۲۰۰۶ به حدود ۳.۵ درصد کاهش یافته است.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما