معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۴/۰۱/۲۵- ۰۸:۰۰

تعرفه‌های ترامپ و تاثیر آن بر اروگوئه

اروگوئه در فهرست کشورهایی قرار گرفت که ملزم به پرداخت تعرفه 10 درصدی برای محصولات وارداتی به ایالات متحده آمریکا خواهند بود.

رئیس جمهور ترامپ روز چهارشنبه مجموعه‌ای از تعرفه‌ها را علیه چین و اتحادیه اروپا (EU) اعلام کرد و این اقدام را "اعلامیه استقلال اقتصادی" با هدف ایجاد "عصر طلایی" جدید برای کشور خواند. این اقدام اقتصاددانان سراسر جهان را نگران کرده است، که از همین حالا شوک رکودی فوری همراه با افزایش تورم را پیش‌بینی می‌کنند.

سناریوی تجاری جدید، تعرفه اساسی بر تمام واردات را پیشنهاد می‌کند، که برای کشورهایی که توسط دولت جمهوری‌خواه فعلی متخاصم تلقی می‌شوند، مبالغ اضافی به آن افزوده می‌شود. چین، دشمن اصلی در جنگ تجاری، 34 درصد مالیات دریافت خواهد کرد. تمرکز دوم بر اتحادیه اروپا با نرخ کلی 20 درصد بود. سایر کشورهایی که در طرح تعرفه متقابل قرار گرفتند، ویتنام با 46 درصد، تایوان با 32 درصد، هند با 34 درصد، سوئیس با 31 درصد و ژاپن با 24 درصد بودند.

با وجود پیام تند، ترامپ گفت که این تعرفه‌ها در مقایسه با مالیاتی که کشورها بر محصولات آمریکایی اعمال می‌کنند، ملایم است.

رئیس جمهور اعلام کرد: "به روسای جمهور، نخست وزیران، پادشاهان و ملکه‌ها و سفرای خارجی که با ما تماس گرفته‌اند و خواستار معافیت از این تعرفه‌ها شده‌اند، می‌گویم، تعرفه‌های خود را پایان بیاورید، موانع را کاهش دهید و از دستکاری ارزها دست بردارید."

نرخ‌های اساسی از شنبه، 5 آوریل، و نرخ‌های بالاتر از نهم ماه جاری اعمال خواهند شد. رئیس جمهور اظهار داشت: "پاسخ من بسیار ساده است. اگر شکایت می‌کنید و تعرفه صفر می‌خواهید، در ایالات متحده تولید کنید، زیرا ما در اینجا تعرفه نداریم."

تاثیر این اقدام بر اروگوئه

بر اساس مطالعه‌ای که توسط موسسه "اروگوئه  XXI" انجام شد، میانگین تعرفه پرداختی این کشور در حال حاضر 6 درصد است. بنابراین، به طور متوسط، تعرفه پرداختی افزایش چشمگیری نخواهد یافت و این اعلامیه در مقایسه با اقتصادهای همسایه، تاثیر مخربی بر فروشندگان داخلی نخواهد داشت. در این منطقه، ایالات متحده با شیلی، کلمبیا و پرو توافق‌نامه‌های تجاری دارد. اما این سه کشور نیز در فهرست کشورهایی قرار دارند که اکنون ملزم به پرداخت 10 درصد تعرفه بر تمامی صادرات خود خواهند بود.

به عقیده برخی کارشناسان، اروگوئه "از نظر نسبی و در کوتاه مدت، سود خواهد برد." دلیل این امر آن است که اروگوئه با سایر رقبایی که پیش از این به دلیل توافق‌نامه‌های تجاری تعرفه‌های پایین‌تری پرداخت می‌کردند، در یک سطح قرار می‌گیرد.

البته کارشناسان تاکید دارند که اقدامات اعلام شده بر تجارت جهانی تاثیر گذاشته و فعالیت اقتصادی را در تمام مناطق کند خواهد کرد.

سال گذشته، ایالات متحده چهارمین مقصد صادرات اروگوئه بود و میزان خرید آن 1.192 میلیارد دلار بود که رشد 37 درصدی نسبت به سال قبل از آن را نشان می داد. محصولات اصلی صادراتی عبارت بودند از گوشت گاو (595 میلیون دلار)، سلولز (202 میلیون دلار)، فرآورده‌های گوشتی (131 میلیون دلار)، چوب و محصولات چوبی (88 میلیون دلار) و دستگاه‌ها و ابزار پزشکی (35 میلیون دلار).

از سوی دیگر، واردات اروگوئه از ایالات متحده 625 میلیون دلار بود که منجر به مازاد تراز تجاری شد.

موسسه "اروگوئه  XXI" خاطرنشان می‌کند که اروگوئه در سال 2023، مبلغ 52 میلیون دلار تعرفه برای ورود محصولات به کشور آمریکا پرداخت کرده که رشد 12 درصدی نسبت به سال قبل از آن را نشان می دهد. نود درصد این تعرفه‌ها مربوط به صادرات گوشت گاو با نرخ 13 درصد بود. دومین کالای مشمول مالیات سنگین، چوب و محصولات چوبی بود. در این مورد، صادرات 95 میلیون دلار و تعرفه‌ها 2 میلیون دلار بود.

موسسه "اروگوئه  XXI" تاکید دارد که گوشت بیشترین تعرفه‌ها را پرداخت می‌کند، بنابراین پیامدهای عمده‌ای وجود ندارد. اما برای محصولاتی که تعرفه‌های کمتری پرداخت می‌کنند، تجارت می‌تواند گران‌تر شود. نرخی که بر اروگوئه اعمال خواهد شد، یکی از پایین‌ترین نرخ‌هایی است که ترامپ اعلام کرد. بنابراین، اروگوئه ممکن است در صادرات انواع خاصی از محصولات نسبت به برخی رقبا مزایای نسبی داشته باشد.

البته از طرف دیگر احتمال اینکه کشورهایی که بیشترین آسیب را از تعرفه‌های جدید دیده‌اند، تصمیم به اعمال اقدامات متقابل بگیرند نیز وجود دارد. به عنوان مثال، چین اساساً همان محصولاتی را که از اروگوئه می‌خرد، از آمریکا نیز تهیه می نماید بنابراین، افزایش قیمت کالاهای آمریکایی به دلیل اعمال محدودیت‌های تجاری جدید، می‌تواند منجر به افزایش صادرات محلی به کشور آسیایی شود.

اظهار نظر مقامات اروگوئه

رییس جمهور اورسی در اظهاراتی بدنبال اعلام اخیر دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا درخصوص افزایش تعرفه‌های تجاری (که در ارتباط با اروگوئه و بسیاری دیگر از کشورهای آمریکای لاتین 10 درصد بود) گفت: ما باید به عنوان یک کشور از ظرفیت کافی برای دفاع از منافع خود برخوردار باشیم. اورسی در عین حال خاطرنشان کرد، اروگوئه کشوری نیست که در منطقه بیشترین آسیب را ببیند و در این ارتباط افزایش10 درصدی تعرفه‌ها، ما را در بدترین وضعیت قرار نمی دهد. با این وجود اوضاع در شبکه‌های تولیدی بغرنج خواهند شد. من بر آمادگی کشور جهت گفت و گو تاکید می‌کنم و معتقدم که تمام درب ها بسته نشده اند. اورسی در بخش دیگری از اظهاراتش، با بیان اینکه، از زمانی که شهردار استان کانلونس بوده تاکنون با سفارت آمریکا دارای روابط است، تاکید کرد: زمان آن فرارسیده که از هوش دیپلماتیک استفاده کنیم، چرا که دنیا پیچیده و بسیار عجیب شده است. از طرف دیگر وزارت خارجه و وزارت اقتصادمان باید با دولت و دیپلماسی آمریکا دارای روابط دائم باشند.

گابریل اودونه وزیر اقتصاد و داریی در اظهاراتی در پارلمان ( قبل از اعلام تعرفه‌های جدید از سوی ترامپ) تاکید کرده بود: هنگامی‌که در موضوعی اختلال بوجود می آید، همچون سایر موضوعات، مسلماً مشکلات و البته فرصت هایی بوجود خواهند آمد. وی از چرخش تند محافظه‌کارانه در اقتصاد آمریکا سخن به میان آورد و اطمینان خاطر داد: البته اروگوئه در خط مقدم آتش قرار ندارد.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما