اخبار اقتصادی کویت
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی کویت در نیمه اول بهمن ماه 1403 مندرج در روزنامهها و سایر رسانههای این کشور به شرح زیر ارائه میگردد.
۱۸ پروژه برای احیای زیرساختهای انرژی برق و آب در کویت
کویت بیش از77. 1میلیارد دینار برای ۱۸ پروژه بهمنظور احیای زیرساختهای انرژی برق و آب در کشور اختصاص داده است. برخی از این پروژهها در حال اجرا بوده و سایر آنها بهزودی برای رقابت بین شرکتهای داخلی و خارجی اعلام خواهند شد. جدول زمانی اجرای این پروژهها که شامل برق، آب و انرژی تجدیدپذیر میشود، کمتر از ۵ سال است و هیئت دولت بر اجرای آنها پیش از پایان سال ۲۰۳۰ اصرار دارد. بزرگترین پروژه مربوط به مرحله اول تأمین، نصب، بهرهبرداری و نگهداری توربینهای گازی با سیستم چرخه ترکیبی به ظرفیت ۳۶۰۰ مگاوات در منطقه نویصیب با هزینه ۹۵۰ میلیون دینار است. پروژه دیگر مربوط به مرحله چهارم تأمین، نصب و بهرهبرداری توربینهای گازی در سایت صبیه با ظرفیت ۹۰۰ مگاوات و هزینه ۲۵۷ میلیون دینار است. وزارت برق همچنین ۱۰۰ میلیون دینار برای نصب کنتورهای هوشمند در تمامی مناطق کویت اختصاص داده و پروژه خرید انرژی تجدیدپذیر به ارزش35. 1 میلیون دینار که پیشبینی میشود امسال تکمیل شود، از پروژههای کمهزینه بهشمار میرود. هیئت دولت با هماهنگی نهادهایی مانند دستگاه مرکزی مناقصات عمومی، اداره فتوا و تشریع و دیوان محاسبات در تلاش است تا روند اجرای این پروژهها را تسریع کند. پروژههای جدید شامل نصب کنتورهای هوشمند، خرید انرژی تجدیدپذیر، تأمین و نصب توربینهای گازی، خطوط هوایی و زمینی برق، تحولات دیجیتال وزارت برق و آب و همچنین توسعه زیرساختهای مربوط به شیرینسازی آب هستند که شرکتهای داخلی و خارجی برای اجرای آنها رقابت خواهند کرد.
منبع: القبس
4.85 میلیارد دلار اوراق قرضه آمریکایی خریداریشده توسط کویت
بر اساس دادههای رسمی وزارت خزانهداری آمریکا، ارزش دارایی کویت از اوراق قرضه آمریکایی در نوامبر ۲۰۲۴ با کاهش43. 0 درصدی نسبت به اکتبر گذشته به 2. 51 میلیارد دلار رسید. این در حالی است که کویت در ۱۱ ماه نخست سال ۲۰۲۴ میزان دارایی خود را نسبت به پایان دسامبر ۲۰۲۳ به میزان85. 4 میلیارد دلار افزایش داده و به5. 10 درصد رشد رسانده است. همچنین، در مقایسه سالانه میان نوامبر ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴، دارایی کویت با 9. 18 درصد افزایش به2. 51 میلیارد دلار رسید. دارایی فعلی کویت شامل8. 49 میلیارد دلار اوراق بلندمدت و4. 1 میلیارد دلار اوراق کوتاهمدت است که نشاندهنده مدیریت موفق سرمایهگذاریهای کویت در اوراق قرضه آمریکایی است. در مقابل، سرمایهگذاری عربستان سعودی در اوراق قرضه آمریکایی طی نوامبر گذشته با کاهش6. 2 درصدی به6. 135 میلیارد دلار رسید که شامل 33. 112 میلیارد دلار اوراق بلندمدت و22. 23 میلیارد دلار اوراق کوتاهمدت است.
منبع: الانباء
درآمد سرمایهگذاریهای کویت به رشد خود ادامه میدهد و به ۷.۸ میلیارد دینار رسید
دادههای بهدستآمده نشان میدهد که درآمد سرمایهگذاریهای کویت طی ۹ ماهه اول سال ۲۰۲۴ با رشد 6. 2 درصدی به8. 7 میلیارد دینار رسیده است، در حالی که در دوره مشابه سال ۲۰۲۳ این رقم 5. 7 میلیارد دینار بود. بر اساس اطلاعات بانک مرکزی کویت، این درآمد شامل بازدهی حاصل از سرمایهگذاری در سهام، اوراق قرضه، املاک، شرکتهای خارجی و دیگر داراییهای تحت مدیریت نهادهایی مانند هیئت سرمایهگذاری عمومی است.
منبع: الانباء
۱۴.۱ میلیون دینار برای کنترل کیفیت در پالایشگاه الزور
کمیته خرید عالی مناقصات شرکت نفت کویت تصمیم به طرح و اعطای تعدادی مناقصه و پروژه در بخش نفتی گرفت. این کمیته مناقصه کنترل کیفیت پالایشگاه الزور را به ارزش14. 14میلیون دینار به شرکتی که کمترین قیمت و مطابق با شرایط و مشخصات بود، واگذار کرد. همچنین مناقصه مدیریت تأسیسات خدمات نظافت و فضای سبز ایستگاههای آب و سوخت شرکت نفت ملی کویت به ارزش3. 3 میلیون دینار تصویب شد. علاوه بر این، مناقصه محدودی برای قرارداد جامع تعمیر و نگهداری ۸ نفتکش اعلام شد که طی آن از ۴ شرکت جهانی متخصص در تعمیر کشتی دعوت به ارائه پیشنهاد مالی تا تاریخ ۱۸ فوریه ۲۰۲۵ شده است.
منبع: الانباء
۲۳.۲ میلیون دینار صادرات غیرنفتی کویت در دسامبر ۲۰۲۴
وزارت تجارت و صنعت اعلام کرد که مجموع صادرات غیرنفتی کویت به ارزش2. 23میلیون دینار در دسامبر ۲۰۲۴ ثبت شده است که نسبت به نوامبر گذشته با7. 20میلیون دینار افزایش داشته است. در این ماه، ۱۷۶۶ گواهی مبدأ برای صادرات به کشورهای شورای همکاری خلیجفارس به ارزش ۱۶ میلیون دینار صادر شد، در حالی که صادرات به کشورهای عربی شامل ۳۳۶ گواهی به ارزش ۷ میلیون دینار بود. صادرات به کشورهای اروپایی شامل ۵ گواهی به ارزش41. 179 هزار دینار و به کشورهای آفریقایی شامل ۳ گواهی به ارزش02. 26 هزار دینار بود. همچنین، ۵ گواهی برای صادرات به کشورهای آمریکایی به ارزش 06. 150 هزار دینار و ۶ گواهی برای صادرات به کشورهای آسیایی و استرالیا به ارزش44. 395 هزار دینار صادر شد. این آمار شامل تنها صادراتی است که گواهی مبدأ توسط وزارت تجارت و صنعت برای آن صادر شده است، زیرا برخی از واردکنندگان نیازی به این گواهی ندارند. صادرات کویت شامل محصولاتی همچون گازهای مایع، مواد غذایی، پلیاتیلن، حلالهای آلی، کارتنهای خالی، روغن تصفیهشده، اکسیژن پزشکی، محصولات لبنی و مس میباشد که به بازارهای مختلف جهانی ارسال میشود.
منبع: الانباء
اتکا به منبع درآمد واحد دیگر در کویت قابلقبول نیست
نوره الفصام وزیر دارایی و وزیر امور اقتصادی و سرمایهگذاری، تأکید کرد اتکا به منبع درآمد واحد دیگر در کویت قابلقبول نیست. وی در جلسهای در اجلاس سالانه مجمع جهانی اقتصاد در داووس اعلام کرد سال ۲۰۲۵ سالی نویدبخش برای کویت خواهد بود و دولت با استراتژی مشخص برنامههای بلندپروازانه خود را برای تحقق دیدگاه ۲۰۳۵ اجرا خواهد کرد. وی افزود دیدگاه ۲۰۳۵ تنها نقشه راه نیست بلکه وعدهای به نسلهای آینده برای ایجاد اقتصادی پایدار و متنوع با کاهش وابستگی به نفت و توانایی مقابله با چالشها است. الفصام به اهمیت اجرای اصلاحات اقتصادی و مالیاتی و بهرهگیری از نیروی جوان منطقه برای هدایت عصر دیجیتال اشاره کرد. همچنین وی تأکید کرد پروژههای پایدار، بهویژه در زمینه انرژیهای تجدیدپذیر، و توسعه زیرساختهای دیجیتال با مشارکت بخش خصوصی و سرمایهگذاری خارجی از اولویتهای کویت است. جلسه بر نقش فناوری و نوآوری در تحول اقتصادی منطقه، چالشهای اقتصادی نظیر بیکاری و نیاز به توسعه مهارتها، و ضرورت مقابله با چالشهای ژئوپلیتیکی، تغییرات آبوهوایی و هوش مصنوعی برای استفاده مثبت از این فناوریها متمرکز بود.
منبع: الانباء
«شرکت نفتکشها» یادداشت تفاهمیبا «آکادمی دریایی» امضا کرد
در چارچوب همکاری مستمر بین شرکت نفتکشهای کویتی و آکادمی عربی علوم و فناوری که یکی از نهادهای وابسته به دانشگاه کشورهای عربی است، یادداشت تفاهمیبرای اجرای برنامهها و طرحهای همکاری مشترک در زمینههای آموزش، آموزشهای تخصصی و مطالعات مشترک امضا شد. آکادمی عربی علوم، فناوری و حملونقل دریایی بهعنوان یکی از نهادهای وابسته به دانشگاه کشورهای عربی، از مهمترین مراکز آموزش و تربیت نیروهای دریایی در جهان عرب و جهان محسوب میشود.
منبع: النهار
نفت کویت توسعه پروژههای زیرساختی در آبهای سرزمینی را هدف قرار میدهد
پس از موفقیت در کشف دو چاه در آبهای سرزمینی کویت در کمتر از شش ماه، منابع اعلام کردند انتظار میرود شرکت نفت کویت کشف سومین چاه در منطقه دریایی را طی سال جاری اعلام کند، این اقدام در چارچوب برنامه فعلی شرکت برای حفاری شش چاه است. منابع فاش کردند شرکت نفت کویت قصد دارد زیرساختهایی را در آبهای دریایی کویت توسعه دهد تا امکان گسترش عملیات اکتشافات نفتی در میادین دریایی فراهم شود و جایگزینی برای تولید از میادین خشکی باشد. همچنین اعلام شد با توجه به اینکه هزینه تولید نفت دریایی بالاتر از نفت خشکی است, این شرکت مطالعاتی برای تعیین هزینه تولید نفت از آبهای سرزمینی انجام خواهد داد. منابع افزودند شرکت نفت کویت تنها به حفاری ۱۶ چاه دریایی در چارچوب برنامه فعلی خود اکتفا نخواهد کرد و در آینده تعداد بیشتری را هدف قرار خواهد داد، اما این اقدام پس از تکمیل چاههای برنامه فعلی که به صورت مرحلهای اجرا میشوند، انجام خواهد شد. هر مرحله شامل حفاری و کشف شش چاه است. همچنین تأکید شد تعیین زمان دقیق برای اکتشاف دشوار است، زیرا این روند به اقدامات گستردهای نیاز دارد و کشف یک چاه ممکن است چندین ماه طول بکشد. منابع اشاره کردند آبهای دریایی کویت تقریباً یکسوم مساحت کشور را تشکیل میدهد و به همین دلیل تلاشها برای اکتشافات دریایی گسترش یافته است، بهویژه اینکه شرکت نفت کویت تجربه وسیعی در عملیات اکتشاف نفتی دارد. با وجود پایینتر بودن میزان منابع هیدروکربنی در میدان «الجلیعة» که ذخایر آن حدود ۸۰۰ میلیون بشکه نفت با چگالی متوسط و ۶۰۰ میلیارد فوت مکعب استاندارد گاز همراه تخمین زده میشود، نسبت به میدان دریایی «النوخذه» که در جولای گذشته کشف شد و ذخایر آن2. 3میلیارد بشکه نفت معادل است، این منابع کمتر در میدان «الجلیعه» اهمیت زیادی ندارند. شرکت نفت کویت امیدها و انتظارات بسیاری به چهار چاه دریایی باقیمانده از برنامه حفاری فعلی و برنامههای آینده خود دارد.
منبع: السیاسه
واگذاری مرحله نخست پروژه راهآهن به یک شرکت ترکیهای
دستگاه مرکزی مناقصات عمومی اعلام کرد مناقصه پروژه مطالعات، طراحی تفصیلی و تهیه اسناد مناقصه راهآهن مرحله اول به شرکت بینالمللی ترکیهای PROYAPI واگذار شده است. این دستگاه در بیانیهای توضیح داد مرحله اول پروژه شامل ارائه خدمات طراحی جامع و تهیه اسناد مناقصه راهآهن است که اجرای این مرحله ابتدایی ۱۲ ماه به طول خواهد انجامید و سپس مناقصه اجرای پروژه برگزار خواهد شد. در بیانیه آمده است جدول زمانی پیشبینی شده برای اتمام ساخت راهآهن سال ۲۰۳۰ است. طول مسیر راهآهن برای اتصال میان کشور کویت و عربستان ۱۱۱ کیلومتر خواهد بود و کویت بهعنوان ایستگاه شمالی پروژه راهآهن خلیج شناخته میشود. ایستگاه مسافران در منطقه شدادیه با مساحت دو میلیون متر مربع قرار دارد. شایان ذکر است که مسیر راهآهن خلیج از کویت آغاز شده و بهطور مستقیم به عربستان متصل میشود و از دیگر کشورهای خلیج عبور خواهد کرد.
منبع: السیاسه
کویت در آستانه ورود به مرحلهای جدید است
طارق سلطان، معاون رئیس هیئت مدیره شرکت «اجیلیتی»، تأکید کرد دولت کویت توانمندی بالایی در مدیریت پروندههای پیچیده اقتصادی از خود نشان داده و کویت در آستانه ورود به مرحلهای جدید است که ویژگی آن توانایی دولت در مشارکت بخش خصوصی در پروژههای بزرگ توسعهای خواهد بود. وی شرکت «اجیلیتی» را نمونهای زنده از موفقیت خصوصیسازی در کویت و خاورمیانه دانست و سیاستهای مشارکت بخش خصوصی در توسعه را در کویت، عربستان ، امارات و منطقه به طور کلی موفقیتآمیز ارزیابی کرد. در مصاحبهای که در حاشیه اجلاس سالانه مجمع جهانی اقتصاد ۲۰۲۵ در داووس سوئیس برگزار شد، سلطان تأثیر هوش مصنوعی بر بخش لجستیک را مستقیم و بزرگ ندانست اما اشاره کرد که فرصتهایی برای استفاده از هوش مصنوعی در بهبود خدمات و کاهش هزینهها وجود دارد. سلطان همچنین تأکید کرد «اجیلیتی» به عنوان یک شرکت جهانی زنجیره تأمین، توانایی تطبیق با چالشهای ژئوپلیتیکی را دارد و مقابله با این چالشها و بهرهگیری از فرصتها جزو ماهیت کاری این شرکت است. او سرمایهگذاری کویت و کشورهای خلیج در زیرساختهای لجستیکی خود را ستود و تأکید کرد این سرمایهگذاریها تأثیرات بحران دریای سرخ را بر اقتصادهای منطقه بهطور قابلتوجهی کاهش داده است.
منبع: السیاسه
کاهش 3. 30 درصدی مازاد تجاری کویت با ژاپن در ماه دسامبر
مازاد تجاری کویت با ژاپن در دسامبر3. 30درصد کاهش یافت و به7. 69 میلیارد ین (۴۲۴ میلیون دلار) رسید که چهارمین کاهش متوالی در چهار ماه اخیر است. با این حال، مازاد تجاری کویت با ژاپن برای ۱۶ سال و ۱۱ ماه متوالی مثبت باقی مانده است. صادرات کویت به ژاپن ۱۸ درصد کاهش یافت و به7. 100میلیارد ین (۶۲۲ میلیون دلار) رسید، در حالی که واردات از ژاپن با3. 35 درصد افزایش به ۳۱ میلیارد ین (۱۸۶ میلیون دلار) رسید.
منبع: السیاسه
شرکت کویتی برنده مناقصه بهرهبرداری از دو ایستگاه سوخت در اروپا
شافی العجمی مدیرعامل شرکت پترول جهانی کویت، از موفقیت این شرکت در برنده شدن در دو مزایده برای بهرهبرداری از دو ایستگاه بزرگ سوخترسانی در اروپا خبر داد. وی در بیانیهای اعلام کرد شرکت پترول جهانی کویت توانسته است حقوق بهرهبرداری از بزرگترین ایستگاه سوخت اروپا را که در یکی از بزرگراههای اصلی لوکزامبورگ واقع شده است، به دست آورد. همچنین، حقوق بهرهبرداری از یک ایستگاه دیگر در همان منطقه که یکی از بزرگترین ایستگاههای بزرگراهی در قاره اروپا محسوب میشود، به این شرکت واگذار شده است. العجمی این موفقیت را گامی مهم در جهت دستیابی به اهداف استراتژیک شرکت در اروپا دانست و افزود عملیات بهرهبرداری از این دو ایستگاه از اول ماه مه آینده آغاز خواهد شد و به مدت چهار سال ادامه خواهد یافت. وی با اشاره به ابعاد وسیع این ایستگاهها که ۳۰ برابر بزرگتر از ایستگاههای معمولی هستند، تأکید کرد این دو ایستگاه قادر به ارائه خدمات جامع به شمار زیادی از مشتریان خواهند بود. انتظار میرود که روزانه حدود ۲۵ هزار مشتری از این دو ایستگاه استفاده کنند.
منبع: الانباء
۳.۱ میلیون دینار برای خدمات «پیش از اجرا» در پروژه بندر مبارک
با تصویب هیئت وزیران در جلسه اخیر و تأیید شرکت چینی دولتی ساختوساز و حملونقل برای اجرای کامل پروژه بندر مبارک کبیر، وزارت مشاغل عمومی موافقت مشروط دیوان محاسبات را برای قرارداد مستقیم اجرای مطالعه، طراحی و خدمات پیش از اجرا با هزینه1. 3 میلیون دینار دریافت کرد. این پروژه که مرکز منطقهای حملونقل محسوب میشود، نقش مهمی در توسعه شمال کویت و افزایش تولید ناخالص داخلی دارد. در همین حال دکتر نوره المشعان وزیر مشاغل عمومی، آغاز تعمیرات اساسی خیابانهای منطقه الجابریه را در چارچوب ۱۸ قرارداد جدید اعلام کرد و بر ادامه اجرای پروژههای تعمیر جادهها با رعایت استانداردهای جهانی تأکید کرد. این پروژهها بخشی از برنامه استراتژیک وزارت برای بهبود شبکه راهها و ایجاد زیرساختهای پیشرفته و پایدار برای شهروندان و مقیمان است.
منبع: السیاسه