اخبار اقتصادی شرق افغانستان – جلال آباد
اهم اخبار و تحولات اقتصادی شرق افغانستان در دهه دوم دی ماه 1403 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح زیر میباشد:
تأمین آب آشامیدنی صدها خانواده در خوگیانی از توابع استان ننگرهار
روزنامه دولتی باختر در مطلبی نوشته، با تکمیل روند ساخت یک شبکه آب در شهرستان خوگیانی ننگرهار، آب آشامیدنی ساکنین پنج روستای این شهرستان فراهم شد. مولوی قسمت الله مبارز رئیس احیا و توسعهای دهات این استان گفته است این شبکه که برق آن باانرژی خورشیدی تأمینشده است، شامل حفر یک چاه ۱۳۹ متری، ساخت یک ذخیره ۶۰ مترمکعبی آب، نصب ۲۸ تخت شیشه خورشیدی، شیلنگ کشی به درازای ۱۴ کیلومتر و نصب ۱۰۱ شیری آب میباشد که به هزینه شش میلیون و ۱۴۸ هزار افغانی حمایت مالی کشور ژاپن اجرای شده است. در خبرنامه همچنان آمده است با اجرای این پروژه برای صدها نفر نیز فرصتهای کاری فراهمشده و ساکنین پنج روستای این شهرستان به آب آشامیدنی دسترسی پیدا کردند.
https://www.bakhtarnews.af/dr/تأمین-آب-آشامیدنی-صدها-خانواده-در-ننگر/
نصب دستگاهی برای اندازهگیری آب رودخانه در شهرستان وانت وایگل
وزارت انرژی و آب از نصب دستگاهی با نام ستاف گیچ هایدرومیتیورولوژی برای اندازهگیری آب بالای رودخانه شهرستان وانت وایگل استان کنر خبر داده است. بر اساس خبر وزارت انرژی و آب، این دستگاه به هدف دریافت دقیق ارقام میزان آب نصبشده است و این روند در سایر مناطق ادامه مییابد.
https://bakhtarnews.af/dr/نصب-دستگاهی-برای-اندازه-گیری-آب-دریای-و/
توزیع تجهیزات و وسایل پزشکی برای بیمارستان ولایتی در استان ننگرهار
روزنامه دولتی باختر در مطلبی نوشته است، نهاد خیریه بینالمللی بهداشت آموزشی پاپکنیز مقداری تجهیزات و وسایل طبی مصرفی را به بخش کودک و مادر بیمارستان ولایتی ننگرهار کمک کرد. مولوی امینالله شریف، رئیس بهداشت ننگرهار میگوید وسایل و تجهیزات یادشده شامل دستگاههای ساکشن، اوکسی متر، تب سنج، نبولایزر، نوار قلب، بالون اکسیژن، لباس و نیز مقداری داروهای اولیه میباشد که از سوی موسسه مذکور به بخش کودک و مادر بیمارستان ننگرهار کمک شده است. رئیس بهداشت ننگرهار حین تسلیمی این وسایل از نهاد مذکور سپاسگزاری کرد و خواهان کمکهای بیشتر در بخشهای بهداشت از سوی این نهاد شد.
https://bakhtarnews.af/dr/توزیع-تجهیزات-و-وسایل-طبی-برای-شفاخانه/
هشت میلیون افغانی؛ ارزش نخستین فروش سنگهای قیمتی استان نورستان
روزنامه دولتی باختر در مطلبی نوشته است، در نخستین حراج، سنگهای قیمتی در استان نورستان، به ارزش بیش از هشت میلیون افغانی فروخته شد. حراج سنگهای قیمتی در شهرستان برگمیتال استان نورستان با حضور مسئولین محلی و نمایندگان ادارات ذیربط برگزار شد. مولوی غلام قادر حیدری، فرماندار شهرستان برگمیتال، این اقدام را گامی مهم در راستای فروش شفاف و مسئولانه سنگهای قیمتی دانست و از تمام معدنکاران و تاجران خواست که ازاینپس سنگهای قیمتی را در حضور مسئولان و از طریق حراج به فروش برسانند.
https://bakhtarnews.af/dr/هشت-میلیون-افغانی؛-ارزش-نخستین-فروش-سن/
تأمین آب صدها جریب زمین زراعتی در دره نور از توابع استان ننگرهار
روزنامه دولتی باختر در مطلبی نوشته است، ریاست زراعت آبرسانی و دامپروری ننگرهار با احداث یک سربند آبرسانی در شهرستان دره نور ننگرهار آب مورد نیاز صدها جریب زمین زراعتی را فراهم نمود. محمد ولی محسن، رئیس زراعت آبرسانی و دامپروری ننگرهار میگوید این سربند در منطقه کشمند قلا این شهرستان به کمک مالی کمیته هلند ساخته شده است که از یک طرف باعث جلوگیری از ضایعات آب و از سوی دیگر زمینهای زراعتی منطقه به صورت منظم آبرسانی میگردد. دکتر رحیم الله سلیمی، رئیس ولایتی کمیته هلند هدف از ایجاد این سربند آب را مدیریت منظم آب عنوان کرده از اجرای پروژههای مشابه در این استان اطمینان داد.
https://bakhtarnews.af/dr/آب-صدها-جریب-زمین-زراعتی-در-ننگرهار-فرا/
اجرای دهها پروژه توسعهای در استان نورستان
روزنامه دولتی باختر در مطلبی نوشته است قاری زینالعابدین عابد استاندار نورستان میگوید در جریان سال روان پروژههای عمرانی به ارزش حدود یک میلیارد و سیصد و هشتاد میلیون افغانی در این استان عملی شده است که در سال روان، پروژههای بزرگ توسعهای از جمله بازسازی جادههای اصلی و فرعی، برق، بهداشت، زراعت، آموزش پرورش و سایر بخشهای عمرانی، به ارزش ۶۸۰ میلیون افغانی از سوی امارت اسلامی و ۱۰ میلیون دلار از سوی نهادها امدادرسان در این استان اجرای شده که تأثیرات مثبتی بر وضعیت اقتصادی مردم داشته است. همچنان باشندگان محل نیز از امارت اسلامی قدردانی کردهاند که با عملی کردن این پروژهها بسیاری از مشکلاتشان حل شده است.
https://bakhtarnews.af/dr/ده-ها-پروژههای-انکشافی-در-نورستان-تط/
ساخت سربند کانال؛ تلاش برای مدیریت آب کشتزارها در ننگرهار
روزنامه دولتی باختر در مطلبی نوشته است، سربند کانال گلبهار شهرستان درهی نور استان ننگرهار به بهرهگیری سپرده شد. این سربند، به کمک کمیتهی هلند ساختهشده است. به نقل از خبرنامه وزارت زراعت و آبیاری، با ساخت این سربند، در مدیریت آب کشتزارها بهبودی به میان آمده است. کشاورزان از ساخت این سربند خرسندند و میگویند تأمین منظم آب برای کشتزارها، نقش مهمی در رونق کشت و کار دارد.
https://bakhtarnews.af/dr/ساخت-سربند-کانال؛-تلاش-برای-مدیریت-آب-ک/
مزرعههای پرورش ماهی در ننگرهار سالانه ۲۰۰ تُن گوشت تولید میکنند
ریاست زراعت، آبرسانی و دامپروری در استان ننگرهار میگوید که مزرعههای پرورش ماهی در این استان، سالانه حدود ۲۰۰ تُن گوشت تولید میکنند. بر اساس خبرنامه این اداره تحت مدیریت طالبان، در حال حاضر ۱۰۰ مزرعه پرورش ماهی در این استان فعالیت دارند. به گفته طالبان با فعالیت این مزرعهها برای حدود ۳۰۰ نفر زمینه کار فراهمشده است. این در حالی است که شماری از مزرعهداران ماهی در کشور از نبود پشتیبانی و حمایت دولتی و همچنین بالا بودن هزینههای فعالیت و تولید گوشت ماهی در مزرعههایشان شکایت دارند. این مزرعهداران میگویند اگر موردحمایت قرار بگیرند، میتوانند فعالیتهایشان را در زمینه پرورش ماهی گسترش دهند. گفتنی است در حال حاضر بیشتر گوشت ماهی مورد نیاز شهروندان، از کشورهای دیگر ازجمله پاکستان وارد افغانستان میشود. درعینحال شماری از شهروندان از کیفیت پایین گوشت ماهی وارداتی انتقاد کرده و خواستار حمایت از مزرعهداران داخلی هستند.
https://amu.tv/fa/148467/
خودکفایی استان لغمان در تولید گوشت مرغ با فعالیت ۲۵۰ مزرعه مرغداری
اتحادیه مزرعهداران مرغ استان لغمان اعلام کرده که در هر چهل روز در ۲۵۰ مزرعه مرغداری در لغمان ۵۰۰ هزار مرغ پرورش میشود که این استان را در بخش تولید گوشت مرغ به خودکفایی رسانده است. اتحادیه مزرعهداران مرغداری استان لغمان با انتشار خبرنامهای گفته است گوشتهای تولیدی مرغ این استان حتی به شماری از استانهای همجوار نیز صادر میشود. به نقل از خبرنامه، در این مزرعهها حدود ۷۰ تا ۸۰ میلیون افغانی از سوی سرمایهگذاران مختلف، سرمایهگذاری شده که بهصورت مستقیم و غیرمستقیم برای دو هزار نفر زمینه کار را فراهم کرده است. گفتنی است که در سالهای گذشته گوشت مرغ مورد نیاز کشور از طریق واردات از ایران تأمین میشد.
https://www.avapress.com/fa/news/303888
فراهم شدن شرایط اشتغال به کار برای صدها نفر در استان ننگرهار
روزنامه دولتی باختر در مطلبی نوشته است مسئولین ریاست احیا و توسعهای دهات ننگرهار از فراهم شدن فرصتهای کاری برای ۲۰۲ نفر در شهرستان پچیراگام ننگرهار خبر میدهند. مولوی قسمت الله مبارز، رئیس احیا و توسعهای دهات میگوید این برنامه در همکاری با سازمان غذایی جهان راهاندازی شده و افراد مذکور در ترمیم و بازسازی جادههای روستای این شهرستان مشغول کار شدهاند. رئیس احیا و توسعهای دهات میافزاید این برنامه شش ماه ادامه دارد و هدف از راهاندازی آن بهبود بخشیدن مشکلات اقتصادی خانوادهها و رسیدگی مشکلات جادهها روستایی عنوانشده است، این سازمان در اخیر هر ماه برای هر کارگر یک کیسه آرد ۵۰ کیلویی، روغن ۵ لیتری، ۲۵ کیلو حبوبات و یک بسته سو تغذیه توزیع میکند.
https://www.bakhtarnews.af/dr/به-صدها-تن-در-ننگرهار-زمینه-کار-در-مقابل/
توزیع تجهیزات طبی برای بیمارستان بیبی فاطمه الزهرا (س) در استان ننگرهار
روزنامه دولتی باختر در مطلبی نوشته است ریاست بهداشت استان ننگرهار توزیع برخی تجهیزات از سوی موسسهای برای بخشهای مادر و کودک و عاجل بیمارستان بیبی فاطمه الزهرا (س) در ننگرهار را خبر داده است. مولوی امینالله شریف، رئیس بهداشت استان ننگرهار گفته است که این تجهیزات طبی به ارزش ۲۲ هزار دلار کمک مالی یک موسسه امدادرسان به بیمارستان بیبی فاطمه الزهرا س اهدا شد. وی گفته است این تجهیزات شامل دستگاههای ساکشن، پالس اکسی متر، تب سنج، نبولایزر، نوار قلب، کپسول اکسیژن و چسب میباشد. وی با توصیه به مسئولین این بیمارستان از آنان خواست که از این دستگاهها به خوبی نگهداری و برای ارائه خدمات بهتر به مادر و کودک استفاده کنند.
https://www.bakhtarnews.af/dr/به-صدها-تن-در-ننگرهار-زمینه-کار-در-مقابل/
تأکید معاون استاندار بر پروژههای توسعهای متوازن
دفتر مطبوعاتی استان ننگرهار نوشته است، نشستی توسعهای استان ننگرهار که با ریاست مولوی عزیزالله مصطفی، معاون استاندار ننگرهار برگزارشده بود در آن برخی از مسئولین دولتی و سازمانهای امدادرسان داخلی و خارجی نیز حضور داشتند به اجرای متوازن پروژههای تأکید کرد. معاون استاندار ننگرهار به مسئولین از بهبود وضعیت سیاسی، اقتصادی و امنیتی در ننگرهار اطمینان داد و اظهار داشت که زمینه برای اجرا پروژههای توسعهای فراهم است و مؤسسات امدادرسان داخلی و خارجی میتوانند در داخل شهر جلالآباد، شهرستان و بخصوص مناطق دوردست این استان میتواند به اجرا رسانند.
آقای مصطفی ضمن تشکر از همکاریهای قبلی مؤسسات داخلی و خارجی از آنها خواست تا در برنامههای سال جریان شان خواهان شامل ساختن برخی از پروژههای مهمیشد و همچنان مشکلات مسئولین مؤسسات امدادرسان داخلی و خارجی را شنیده و قول رسیدگی به آن داد.
مولوی عطاء الرحمان فاتح، رئیس اقتصاد استان ننگرهار، پیشنهادها و تصمیمات جلسه قبل را تکرار کرده و از نهادهای ذیربط خواستار همکاری شده است و همچنان از ادامه همکاری ریاست اقتصاد به مؤسسات امدادرسان داخلی و خارجی اطمینان داد. مولوی امینالله شریف، رئیس بهداشت ننگرهار، از فعالیتهای متعدد در عرصه بهداشتی یاد کرد و خواستار ادامه همکارهای آنها برای فعال نگهداشتن بیمارستان بیماریهای واگیردار شد.
در پایان این مطلب آمده است که دکتر سید عالم به نماینده سازمان OCHA، دکتر ایمل نریوال، به نمایندگی از موسسه اکبر، محمد صابر ممله وال، به نمایندگی از موسسه صدا شما و مسئولین سایر ادارات در زمینه درخواستهای ارائهشده از سوی معاون استاندار ننگرهار و سایر مسئولین این استان به همکاری در زمینههای مختلف اطمینان داد.
https://t.me/nmic96/120800