پیشبینی صندوق بینالمللی پول از رشد اقتصادی سنگال در سال 2025
سیاستهای اقتصادی دولت سنگال از جمله اقدامات عملی صورت گرفته جهت به سرانجام رساندن پروژههای پالایشگاهی و تولید انرژی و نیز موفقیت این کشور در کنترل تورم و کاهش هزینههای مربوط به بخش عمومی، به انضمام برنامهها و دستورکارهای توسعه ای – اقتصادی اعلامی دولت، منجر به آن گردیده است که صندوق بینالمللی پول چشمانداز مثبتی را برای اقتصاد سنگال در سال 2025 پیشبینی نماید و رشد اقتصادی 10.1 درصدی را برای آن متصور شود.
صندوق بینالمللی پول (IMF) در گزارش اخیر خود رشد اقتصادی 7.1 درصدی را برای سنگال در پایان سال 2024 پیشبینی کرده است و برای سال 2025 نیز رشد اقتصادی این کشور را 10.1 درصد برآورد نموده است که به معنای قرار گرفتن سنگال در جایگاه دوم فهرست کشورهای با بالاترین رشد اقتصادی در منطقه غرب آفریقا و جایگاه چهلم در سطح جهان میباشد. این رشد اقتصادی بیش از هر عاملی مرهون توسعه بخش منابع هیدروکربنی و فضای مساعد اقتصادی سنگال از جمله نرخ تورم پایین میباشد. اصلاحات هدفمند برای تبدیل سنگال به یک اقتصاد نوظهور در دهه آینده نیز به این چشمانداز مثبت کمک مینماید.
اقتصاد انرژی در حال رشد:
تولید نفت و گاز در سنگال که در پروژههای Woodside’s Sangomar ،Kosmos Energy ،bp و GTA پیگیری میشود، کمک قابل توجهی به اقتصاد این کشور خواهد کرد. فقط در خصوص پروژه سنگومار برآوردها حاکی از آن است که بیش از یک میلیارد دلار در طی 30 سال آینده برای اقتصاد ملی سنگال ارزآوری داشته باشد. همچنین پروژه GTA نیز 2.5 میلیون تن به صورت سالیانه تولید LNG با اولویت صادراتی خواهد داشت. با سرمایهگذاری 5 میلیارد دلاری در سنگومار 100 هزار بشکه نفت در روز به تولید نفت سنگال اضافه خواهد شد، علاوه بر اینها انتظار میرود که از اوایل سال 2025 اولین تولید گاز نیز در پروژه GTA تحقق یابد. با افزایش درآمدهای دولت و جذب سرمایهگذاریهای خارجی در نتیجه بهرهبرداری پروژههای فوقالذکر، هزینههای تولید در بخشهای مختلف اقتصادی کاهش خواهد یافت. علاوه بر این، گسترش پالایشگاههای داخلی از جمله به روزرسانی و ارتقای پالایشگاه Société Africaine de Raffinage 2.0، ظرفیت تولید انرژی را بالا برده و نیاز صنایع را جهت رشد اقتصادی تامین خواهد نمود.
کاهش تورم و هزینههای بخشهای عمومی اقتصاد:
رشد اقتصادی اخیر سنگال بیش از هر چیزی مرهون کاهش قابل توجه تورم است، به طوری که تورم در جولای 2024 به پایینترین میزان خود در پنج سال گذشته یعنی به 0.7 درصد رسید. این کاهش عمدتاً ناشی از تنزل 2 درصدی قیمت مواد غذایی و 0.8 درصدی هزینههای مربوط به مسکن میباشد. علاوه بر این به دنبال افزایش حجم تولیدات کشاورزی در نیم کره شمالی، قیمتهای غلات 3.3 درصد کاهش یافت. عامل دیگری که به این روند کمک کرده، تلاشهای دولت جهت کاهش هزینههای بخش عمومی است که فضایی مساعد را برای توسعه سرمایهگذاریها فراهم کرده است.
اقدامات اقلیمی:
با حمایت شرکای بینالمللی، راهبرد جدید اقلیمی و انرژی سنگال تاثیر قابل توجهی بر رشد تولید ناخالص داخلی این کشور خواهد داشت و با پیشبرد فرآیند کاهش کربن و انرژیهای تجدیدپذیر، نقش مهمی در این تحول ایفا خواهد نمود. دولت سنگال در نظر دارد تا از طریق مشارکت انتقال انرژی عادلانه Just Energy Transition Partnership تا سال 2030 سهم انرژیهای تجدیدپذیر را در تولید برق به 40 درصد افزایش دهد. این ابتکار نه تنها انتشار گازهای گلخانهای را کاهش میدهد بلکه از توسعه پایدار نیز پشتیبانی میکند. سنگال در ژوئن 2023 توافقی با شرکای بینالمللی شامل فرانسه، آلمان، بریتانیا و کانادا به امضا رساند که در چارچوب آن مبلغ 2 میلیارد یورو جهت حمایت از زیرساختها و فناوریهای مورد نیاز تامین میگردد.
برنامه سنگال نوظهور 2035 (Emerging Senegal Plan):
برنامه سنگال نوظهور یک راهبرد توسعه بلندمدت است که در سال 2014 توسط دولت سنگال معرفی شد. هدف این برنامه تبدیل سنگال به یک اقتصاد نوظهور و پایدار تا سال 2035 است. این طرح شامل مجموعهای از اصلاحات اقتصادی، اجتماعی و زیربنایی است که بر رشد اقتصادی، کاهش فقر، افزایش اشتغال و بهبود کیفیت زندگی مردم متمرکز است. برخی از اهداف و بخشهای کلیدی برنامه سنگال نوظهور عبارتند از 1) رشد اقتصادی پایدار، از طریق افزایش تولید و صادرات در بخشهای مختلف اقتصادی به ویژه انرژی، صنعت، معدن و کشاورزی؛ 2) تقویت زیرساختها؛ 3) ایجاد شغل و بهبود معیشت از طریق ارتقای مهارتهای نیروی کار، ایجاد شغلهای با کیفیت و گسترش فرصتهای اقتصادی برای جوانان؛ 4) جذب سرمایهگذاریهای خارجی به ویژه در زمینه انرژیهای تجدیدپذیر؛ و 5) توسعه بخش خصوصی.
سند راهبردی توسعه ملی سنگال 2050»
در تاریخ 24 مهرماه 1403 «سند راهبردی چشم انداز 2050 سنگال» با حضور بسیرو جمای فای رئیس جمهور و عثمان سونکو نخست وزیر سنگال، سفرا و دیپلمات های مقیم و نخبگان و دانشگاهیان معرفی شد. این طرح 25 سال در هشتمین ماه فعالیت دولت جدید ارائه و جایگزین «طرح سنگال نوظهور 2035» دولت قبلی شد. دولت جدید سنگال «سند راهبردی سنگال 2050» را یک استراتژی بلندپروازانه برای سیاست های عمومی با هدف بازتعریف مسیر توسعه کشور، جایگزین «طرح سنگال در حال ظهور (PSE)» و هدایت کشور به سمت آینده ای مستقلتر، فراگیرتر، رقابتیتر، عادلانهتر با رفاه بیشتر معرفی کرد. سنگال با راهاندازی این طرح «سنگال 2050: دستور کار تحول ملی» وارد نقطه عطف استراتژیک جدیدی میشود.
این ابتکار 25 ساله که توسط رئیسجمهور بسیرو جمای فای مدیریت میشود بر منابع ملی، سرمایه انسانی و عدم وابستگی به منابع خارجی تاکید دارد. هدف این طرح رشد اقتصادی، ایجاد اشتغال و توسعه پایدار از طریق سرمایهگذاری در بخشهای کلیدی مانند انرژی و کشاورزی است. از اهداف دولت سنگال در این طرح میتوان به حکمرانی خوب، بهبود زیرساختها و خدمات اجتماعی مانند آب و برق اشاره کرد.
عثمان سونکو نخست وزیر سنگال در معرفی این سند گفت، «سنگال 2050» که برای مقابله با چالشهای وابستگی اقتصادی و عدم رقابتپذیری طراحی شده است، با هدف تبدیل کشور به کشوری «مستقل، عادلانه و مرفه» طراحی شده است. بنابراین، در چارچوب «سنگال 2050: دستور کار تحول ملی»، محورهای استراتژیک تحول توسعه بر چهار محور زیر بنا شده است:
اول، حکمرانی خوب و تعهد پان آفریقایی: تقویت حاکمیت قانون و نهادهای عمومی در قلب تحول خواهد بود. زیرا سنگال قصد دارد با مبارزه با فساد، اصلاح نهادهای خود و ترویج شفافیت به الگویی از حکمرانی خوب در آفریقا تبدیل شود.
ثانیاً، برنامه ریزی و توسعه سرزمینی پایدار: توسعه زیرساختها و مدیریت پایدار محیطزیست و اکوسیستمهای طبیعی از اولویتهای دولت با توسعه متوازنتر ارضی، در اطراف هشت قطب اصلی سرزمینی است.
سوم، سرمایه انسانی و عدالت اجتماعی: سرمایه گذاری در آموزش، آموزش حرفه ای و بهداشت برای ایجاد یک جامعه عادلانه ضروری است که به گفته آنها، هر شهروند بتواند فعالانه در توسعه کشور مشارکت کند..
چهارم، اقتصاد رقابتی و ایجاد شغل: اقتصاد رقابتی و متنوع، با تکیه بر بخش خصوصی قوی، ایجاد مشاغل با کیفیت و حمایت از رشد اقتصادی بلندمدت را ممکن میسازد که بخشی از اهداف کلی چارچوب 2050 سنگال است
براساس این سند راهبردی و بلندپروازانه، این استراتژی باید امکان کاهش فقر، سه برابر شدن درآمد سرانه و دستیابی به میانگین رشد اقتصادی سالانه 6 تا 7 درصد را فراهم کند. به عبارت دیگر، سنگال آرزو دارد درآمد سرانه خود را تا سال 2050 سه برابر کند و از 1500 دلار به 4500 دلار برساند. علاوه بر این، دولت قصد دارد میانگین نرخ رشد سالانه 6 تا 7 درصدی را حفظ کند. علاوه بر رشد اقتصادی، بر کاهش چشمگیر فقر و همچنین تقویت شمول اجتماعی و سرزمینی تأکید میشود و بدین ترتیب به چالش های عمده عصر حاضر پاسخ می دهد.