معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۳/۰۹/۱۵- ۱۷:۳۴

اخبار اقتصادی کویت

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی کویت در نیمه اول آذر ماه 1403 مندرج در روزنامه‌ها و سایر رسانه‌های این کشور به شرح زیر ارائه می‌گردد.

افزایش ذخایر ارزی کویت به1. 14 میلیارد دینار تا پایان اکتبر

ارزش دارایی‌های ارزی کویت تا پایان اکتبر 2024 با رشد41. 1درصدی نسبت به سال قبل به138. 14 میلیارد دینار رسید که این افزایش به‌ویژه ناشی از رشد ارزهای خارجی و سپرده‌ها در خارج از کشور بود. در اکتبر گذشته، ذخایر رسمی‌کویت به138. 14 میلیارد دینار رسید، در حالی که این رقم در اکتبر 2023 برابر با941. 13 میلیارد دینار بود. با این حال، در مقایسه با سطح ذخایر در سپتامبر 2024 که467. 14 میلیارد دینار بود، این ذخایر28. 2 درصد کاهش یافت. همچنین، از ابتدای سال 2024 تاکنون، ذخایر رسمی30. 3 درصد کاهش داشته و از سطح620. 14 میلیارد دینار در پایان 2023 به سطح کنونی رسیده است. رشد سالانه ذخایر ارزی به‌ویژه ناشی از افزایش ارزهای خارجی و سپرده‌های خارجی بود که با رشد 76. 1 درصدی به 526. 12میلیارد دینار در پایان ماه گذشته رسید، در حالی که این رقم در پایان اکتبر 2023 برابر با309. 12 میلیارد دینار بود. با این حال، این بخش به صورت ماهانه52. 2 درصد کاهش یافت. در مقابل، حقوق برداشت ویژه به میزان 315. 1 میلیارد دینار کاهش یافت که نسبت به323. 1میلیارد دینار در اکتبر 2023، 55. 0 درصد کاهش داشته اما به صورت ماهانه ثابت باقی مانده است. همچنین، بند مربوط به وضعیت ذخیره نزد صندوق بین‌المللی پول با کاهش52. 7 درصدی نسبت به اکتبر 2023، به 7. 212 میلیون دینار در پایان اکتبر 2024 رسید. این میزان به صورت ماهانه نیز52. 2درصد کاهش داشته است.

منبع: السیاسه

پروژه دولتی برای... «توانمندسازی بخش خصوصی»

توانمندسازی بخش خصوصی یکی از ارکان کلیدی برنامه توسعه سالانه ۲۰۲۳-۲۰۲۴ کویت است. این هدف با برنامه‌ای جامع تحت عنوان «تقویت بخش خصوصی پویا» از میان ۹ برنامه توسعه‌ای محقق می‌شود و شامل ۸ سیاست عمومی است که اجرای آن را در عرصه عمل تسهیل می‌کند. بر اساس گزارش پیگیری برنامه سالانه ۲۰۲۳-۲۰۲۴ که توسط دبیرخانه کل برنامه‌ریزی و توسعه منتشر شده، برنامه تقویت بخش خصوصی از طریق ۱۷ پروژه توسعه‌ای متنوع به اجرا در آمده که اجرای آن‌ها به ۹ نهاد دولتی واگذار شده است. این پروژه‌ها شامل یک پروژه در مرحله تحویل، هفت پروژه در حال اجرا و ۹ پروژه در مراحل آماده‌سازی است. برنامه «تقویت بخش خصوصی پویا» و پروژه‌های توسعه‌ای مرتبط با آن، به دنبال تبدیل کویت به محیطی جذاب برای سرمایه‌گذاری با محوریت بخش خصوصی است. این هدف با ایجاد محیطی رقابتی، شفاف و تسهیل فرآیندهای دولتی در چارچوب نوآوری و فناوری پیشرفته در زمینه‌های گوناگون دنبال می‌شود.گزارش پیگیری نشان می‌دهد که پروژه‌ها شامل ۷ پروژه توسعه‌ای، ۸ پروژه عمرانی و ۲ پروژه مشارکتی میان بخش‌های دولتی و خصوصی است. یکی از مهم‌ترین پروژه‌های استراتژیک این برنامه، پروژه «پالایشگاه الزور» است که توسط شرکت نفت کویت اجرا می‌شود و تا پایان سه‌ماهه چهارم سال مالی جاری، پیشرفت ۹۹.۹ درصدی داشته است. همچنین مؤسسه تحقیقات علمی‌کویت با اجرای ۷ پروژه شامل ۶ پروژه ادامه‌دار و یک پروژه جدید نقش مهمی ایفا می‌کند. از جمله این پروژه‌ها، «توسعه شبکه آزمایشگاه‌های ملی» با پیشرفت ۳۴ درصدی و «پرورش ماهی سالمون - مرحله اول» با پیشرفت ۴۶ درصدی است. از دیگر پروژه‌های این مؤسسه می‌توان به «طراحی و ایجاد تأسیسات تخصصی برای تحقیقات دریایی»، «مزرعه اقتصادی پایدار با استفاده از فناوری‌های نوین» و «توسعه تأسیسات تحقیقاتی برای توسعه بیابان و شهرنشینی» اشاره کرد. در میان دیگر پروژه‌ها، پیشرفت پروژه «ایجاد و بهره‌برداری از منطقه صنعتی الشدادیه» که توسط اداره کل صنایع اجرا می‌شود، به 5. 82 درصد رسیده است. همچنین، اداره کل مشارکت بخش دولتی و خصوصی مسئول اجرای پروژه‌هایی مانند «نیروگاه الزور شمالی - مراحل دوم و سوم» و «نیروگاه الخیران - مرحله اول» است.کل بودجه اختصاص‌یافته برای این برنامه در سال مالی گذشته ۱۶۸ میلیون دینار بوده و میزان هزینه‌کرد پروژه‌های ۱۷گانه تا پایان سه‌ماهه چهارم سال ۲۰۲۳-۲۰۲۴ حدود   7. 48 درصد گزارش شده است. این برنامه همچنین بر سیاست‌هایی مانند افزایش پروژه‌های مشارکتی، توسعه اقتصادهای تولیدی با بهره‌وری بالا و تسهیل فرآیندهای ورود به اقتصاد ملی برای سرمایه‌گذاران تمرکز دارد. هدف این سیاست‌ها ایجاد فرصت‌های برابر، ارتقای رقابت‌پذیری و بهبود فضای کسب‌وکار است. این گام‌ها نشان‌دهنده تعهد کویت به توانمندسازی بخش خصوصی و ارتقای سطح رقابت‌پذیری اقتصاد ملی است.

منبع: الرای

«مید»: برنامه‌هایی برای احداث و توسعه کارخانه گاز... در خفجی

مجله «مید» به نقل از منابع آگاه گزارش داد شرکت کویتی نفت خلیج قصد دارد پروژه‌ای برای توسعه یک کارخانه گاز در چارچوب برنامه‌های توسعه‌ای خود جهت افزایش تولید از میدان الخفجی ارائه کند. این میدان در منطقه بی‌طرف مشترک میان کویت و عربستان سعودی قرار دارد. پیش‌تر در اوایل ماه جاری، «مید» اعلام کرده بود شرکت نفت خلیج هدف دارد تولید در این میدان را طی دو سال آینده از ۳۰۰ هزار بشکه در روز به ۳۵۰ هزار بشکه در روز افزایش دهد. شایان ذکر است میدان الخفجی در سال ۱۹۶۰ توسط شرکت عربی نفت (ژاپنی) کشف شد. این شرکت تحت توافق‌نامه‌های امتیاز با عربستان و کویت در زمینه اکتشاف، توسعه و تولید در منطقه بی‌طرف دریایی فعالیت می‌کرد.

منبع: الرای

 برنامه‌ریزی برای افزایش تولید نفت با سرمایه‌گذاری ۱۰ میلیارد دینار

شیخ نواف سعود الصباح، مدیرعامل شرکت نفت کویت، اعلام کرد این شرکت با توجه به پیش‌بینی تقاضای قوی برای نفت در دهه‌های آینده، قصد دارد طی پنج سال آینده 10 میلیارد دینار برای افزایش ظرفیت تولید نفت سرمایه‌گذاری کند. وی در گفت‌وگو با بلومبرگ گفت: «ما به دنبال انجام سرمایه‌گذاری‌های عظیم هستیم. این اقدامات نه تنها برای حفظ ظرفیت تولید، بلکه برای گسترش آن مطابق با استراتژی ما انجام می‌شود.» این سرمایه‌گذاری بخشی از برنامه‌ای 20 میلیارد دیناری است که از آوریل آغاز شده و تمامی مراحل از اکتشاف تا پتروشیمی را پوشش می‌دهد. بخش اکتشاف و تولید این شرکت دولتی، هدف تولید 3.2 میلیون بشکه نفت در روز تا سال آینده و رسیدن به 4 میلیون بشکه تا سال 2035 را دنبال می‌کند. سعود تأکید کرد تقاضای جهانی برای نفت تا سال 2050 و پس از آن تقریباً به همین شکل باقی خواهد ماند. وی گفت: «ما با کمترین هزینه و کمترین انتشار کربن نفت تولید می‌کنیم و قصد داریم این روند را ادامه دهیم.» او افزود: «برای جایگزینی ظرفیت تولید فعلی، باید سالانه 3 میلیون بشکه نفت از میادین موجود در سراسر جهان جایگزین شود، که معادل کل تولید سالانه کویت است.» سعود به بررسی راه‌های جذب سرمایه‌گذاری ارزان اشاره کرد و گفت فروش سهام خطوط لوله، مشابه اقدامات اخیر شرکت‌های آرامکو و ادنوک، یکی از گزینه‌هاست. این معاملات احتمالاً به صورت «اجاره و بازاجاره» انجام خواهند شد. وی همچنین از طرح‌هایی برای واگذاری برخی فعالیت‌های غیراساسی از جمله تولید مواد شیمیایی به شرکت‌های خصوصی محلی خبر داد. مدیرعامل شرکت نفت کویت اعلام کرد که این شرکت در حال ایجاد یک واحد تجارت سوخت در دبی است که قرار است حجم فروش محصولات پالایشی را افزایش دهد. این واحد تا پایان سال جاری عملیاتی خواهد شد. یکی از چالش‌های اصلی در برنامه توسعه شرکت، سهمیه تولید 2.4 میلیون بشکه‌ای کویت در اوپک+ است. با وجود برنامه این اتحاد برای افزایش ماهانه تولید از ابتدای سال آینده، این افزایش‌ها اندک خواهند بود. سعود تأکید کرد: «ما به شدت معتقدیم که به این ظرفیت تولید نیاز داریم تا در مواقع بحرانی، ذخایر لازم در دسترس باشد.» وی همچنین به راه‌اندازی یک پالایشگاه بزرگ جدید توسط این شرکت طی دو سال گذشته به‌عنوان بخشی از تلاش‌ها برای پاسخ به تقاضای آینده اشاره کرد.

منبع: الرای

کسری بودجه پیش‌بینی‌شده به‌ تدریج برطرف می‌شود

منابع نفتی پیش‌بینی کردند تنش‌های ژئوپلیتیکی رو به افزایش، قیمت نفت را تا پایان سال مالی جاری ۲۰۲۴/۲۰۲۵ به سطوحی نزدیک به ۹۰ دلار برای هر بشکه خواهد رساند. این منابع تأکید کردند که این افزایش قیمت منجر به رشد قابل‌توجه مازاد مالی در بودجه خواهد شد و اشاره کردند کسری پیش‌بینی‌شده بودجه به‌تدریج از سطح برآورد شده 6. 5 میلیارد دینار در بودجه ۲۰۲۴/۲۰۲۵ کاهش می‌یابد. پیش‌بینی شده است که درآمدهای نفت و گاز به سطح 6. 21  میلیارد دینار برسد، با حفظ تولید تخمین زده‌شده در بودجه معادل 54. 2  میلیون بشکه در روز. با فرض ثابت ماندن سایر عناصر بودجه، مجموع درآمدهای بودجه ۲۰۲۴/۲۰۲۵ پس از کسر هزینه‌های تولید به 3. 24 میلیارد دینار خواهد رسید. با کسر مجموع درآمدهای تخمین زده‌شده از هزینه‌های 55. 24  میلیارد دیناری، کسری کلی بودجه حدود ۲۰۰ میلیون دینار خواهد بود که این میزان، بودجه را تقریباً متعادل کرده و به نقطه بدون سود و زیان می‌رساند. هزینه‌های سال مالی ۲۰۲۴/۲۰۲۵ معادل 555. 24 میلیارد دینار و درآمدها در سطح 33. 24 میلیارد دینار تخمین زده شده است. این تحولات با افزایش تنش‌های ژئوپلیتیکی و نگرانی‌ها از آغاز جنگ جهانی سوم همزمان شده است، جایی که قیمت نفت همچنان به‌دلیل افزایش سطح درگیری‌های نظامی در نقاط مختلف جهان در حال افزایش است.

منبع: الجریده

«نفت کویت»: حفاری ۴۰ چاه عمیق در مخازن ژوراسیک

یک منبع آگاه نفتی اعلام کرد شرکت نفت کویت در سه‌ماهه اول سال جاری به بالاترین نرخ تولید گاز غیرهمراه در تاریخ خود دست یافته است و تولید روزانه به حدود ۶۱۸ میلیون فوت مکعب استاندارد رسیده است. این دستاورد نتیجه تلاش‌های فشرده و مستمر شرکت برای دستیابی به اهداف استراتژیک خود است. در همین راستا، دو تأسیسات جدید تولید گاز ژوراسیک (۴ و ۵) به بهره‌برداری رسیده‌اند که هر یک ظرفیت تولید گاز آزاد را تا ۱۶۰ میلیون فوت مکعب و تولید نفت خام را تا ۵۰ هزار بشکه در روز افزایش می‌دهند. این منبع افزود در راستای توسعه مخازن گاز آزاد، ۴۰ چاه عمیق در مخازن ژوراسیک حفر و عملیات تعمیر ۱۴ چاه تولیدکننده گاز غیرهمراه به اتمام رسیده است تا به اهداف استراتژیک تولید گاز آزاد دست یابد. همچنین تولید روزانه میدان نفتی ام نقا به حدود 140. 22 بشکه نفت رسید که از هدف ماهانه ۱۵ هزار بشکه فراتر رفته است. این موفقیت حاصل حفر چاه‌های جدید و اتصال آن‌ها به تأسیسات تولید است. علاوه بر این، شرکت نفت کویت موفق به افزایش ظرفیت تولید میادین الصابریة بحره به بیش از ۳۰۰ هزار بشکه در روز و افزایش ظرفیت تولید میدان الروضتین از لایه زبیر به میزان ۱۶ هزار بشکه در روز شده است.شرکت همچنین ۴۲۱ چاه توسعه‌ای و اکتشافی نفت را حفر کرده که به کشف ذخایر جدید نفت منجر شده است. علاوه بر این، حدود ۱۹۰۰ چاه تعمیر شده‌اند که در بهبود ظرفیت تولید نقش داشته‌اند.

منبع: الجریده

تولید ۹۰۰ مگاوات برق از نیروگاه «الصبیه»

وزارت برق، آب و انرژی‌های تجدیدپذیر طی نامه‌ای به وزارت دارایی، درخواست تأیید بودجه تخمینی پروژه نیروگاه صبیه برای تولید ۹۰۰ مگاوات برق را ارائه کرده است تا اسناد مناقصه به دستگاه مرکزی مناقصات عمومی ارسال شده و به شرکت‌ها ارائه شود. به گفته منابع مطلع، این وزارتخانه هفته گذشته نظر اداره فتوا و تشریع را درباره این مناقصه، پس از پاسخ به تمامی استعلامات مطرح‌شده از سوی این اداره، دریافت کرده است. این منابع توضیح دادند پس از اتمام این بخش از پروژه، مناقصه دیگری برای تبدیل نیروگاه به سیکل ترکیبی به منظور تولید ۲۵۰ مگاوات برق اضافی برگزار خواهد شد و ظرفیت نهایی این پروژه به ۱۱۵۰ مگاوات خواهد رسید. این پروژه از جمله طرح‌هایی است که وزارتخانه برای افزایش ظرفیت تولید شبکه به آن متکی است. این منابع تأکید کردند هرگونه تأخیر در زمان‌بندی ارائه، بسته‌شدن یا واگذاری این مناقصات، تأثیر منفی بر برنامه زمانی اجرای این پروژه‌ها خواهد داشت. دکتر محمود بوشهری وزیر برق، آب و انرژی‌های تجدیدپذیر، پیش‌تر اعلام کرده بود وزارتخانه در نظر دارد طی پنج سال آینده پروژه‌هایی با ظرفیت تولید حدود ۱۷ هزار مگاوات برق اجرا کند. از سوی دیگر، وزارتخانه به تلاش‌های خود برای افزایش نرخ تولید آب ادامه می‌دهد تا کمبود آب هفته گذشته، که منجر به کاهش قابل توجه سطح ذخایر استراتژیک شد، جبران شود. این کاهش به دلیل انجام عملیات تعمیر و نگهداری در واحدهای تقطیر نیروگاه الزور شمالی و سایر نیروگاه‌های تولید بوده است. براساس اطلاعات موجود در وب‌سایت وزارتخانه، نرخ تولید آب در تاریخ ۲۱ نوامبر به ۴۷۵ میلیون گالن رسید، در حالی که نرخ مصرف ۴۵۶ میلیون گالن بود، به این معنا که تولید ۱۹ میلیون گالن بیشتر از مصرف بوده است. همچنین، میزان ذخایر استراتژیک به ۲۶۵۱ میلیون گالن رسید.

منبع: الانباء

وزیر خارجه مصر: سرمایه‌گذاران کویتی ستون اصلی همکاری اقتصادی هستند

در چارچوب نقش وزارت امور خارجه مصر در حمایت از اقتصاد این کشور در خارج، دکتر بدر عبدالعاطی وزیر امور خارجه و مهاجرت، شامگاه روز گذشته طی سفر خود به کویت، دیداری گسترده با رئیس و اعضای بخش کویتی شورای همکاری اقتصادی مصر و کویت برگزار کرد. سفیر تمیم خلاف، سخنگوی وزارت امور خارجه، اظهار داشت وزیر عبدالعاطی در این دیدار تأکید کرد مصر گام‌های استوار و سریعی در جهت توسعه عملکرد اقتصادی برداشته است، که این اقدامات منجر به افزایش رقابت‌پذیری اقتصاد ملی، توانمندسازی بخش خصوصی و جذب سرمایه‌گذاری‌های مستقیم خارجی بیشتر شده است. وزیر امور خارجه بر اهمیت آماده‌سازی برای برگزاری همایش سرمایه‌گذاری مصر و کویت در اولین فرصت ممکن تأکید کرد و ابراز امیدواری کرد که اعضای شورای تجاری مصر و کویت از قاهره بازدید کنند تا بر اساس نتایج سفر قبلی خود در سال ۲۰۲۲ اقدام کنند. وی همچنین آمادگی طرف مصری را برای ارائه همه نوع حمایت به این شورا به منظور تقویت همکاری‌های تجاری و سرمایه‌گذاری بین فعالان اقتصادی دو کشور اعلام کرد. او همچنین به تمایل شرکت‌های مصری فعال در حوزه زیرساخت‌ها برای مشارکت در پروژه‌های توسعه‌ای در کویت اشاره کرد. وزیر در ادامه به تشریح اقدامات اخیر دولت مصر پرداخت که با هدف بهبود فضای سرمایه‌گذاری، تقویت نقش بخش خصوصی، رفع موانع پیش روی سرمایه‌گذاران و توسعه محیط کسب‌وکار در مصر انجام شده است. او همچنین از تصویب استراتژی ملی سرمایه‌گذاری ۲۰۲۴-۲۰۳۰ خبر داد که هدف آن افزایش سهم سرمایه‌گذاری‌های خصوصی و رشد سالانه سرمایه‌گذاری‌های مستقیم است. وی تأکید کرد که مصر به تلاش‌های خود برای توسعه بخش‌های حیاتی و ارتباطات به منظور جذب سرمایه‌گذاری بیشتر در این حوزه‌ها ادامه خواهد داد. همچنین، اجرای پروژه‌های بزرگ زیرساختی، ساخت شهرهای جدید و هوشمند، و توسعه سیستم حمل‌ونقل، جاده‌ها و بنادر در سراسر کشور را مطابق با برنامه‌ها و اهداف بلندپروازانه دولت برای بهره‌برداری بهینه از موقعیت جغرافیایی استراتژیک مصر ادامه خواهد داد. عبدالعاطی همچنین ابراز امیدواری کرد که سرمایه‌گذاری‌های بیشتری از سوی کویت در مصر انجام شود تا از فرصت‌های سرمایه‌گذاری گسترده این کشور بهره‌برداری شود. او به نقش مهم سرمایه‌گذاران کویتی در تقویت روابط دوجانبه مستحکم میان دو کشور اشاره کرد و آنان را یکی از ارکان اساسی توسعه همکاری‌های اقتصادی و سرمایه‌گذاری بین مصر و کویت دانست. وی همچنین بر حمایتی که دولت مصر از سرمایه‌گذاران ارائه می‌دهد، تأکید کرد و آن‌ها را بخش مهمی در حمایت از اقتصاد مصر توصیف کرد.

منبع: النهار

«شرکت نفت» سه قرارداد برای بازنگری و توسعه استراتژی سرمایه‌گذاری مالی خود ارائه کرد

به گزارش مجله مید، شرکت نفت کویت سه قرارداد مشاوره استراتژیک ارائه کرده است. قرارداد اول به خدمات مشاوره‌ای برای بازنگری و توسعه استراتژی‌ها و سیاست‌های فعلی سرمایه‌گذاری مالی شرکت اختصاص دارد.  قرار است جلسه پیش از ارائه پیشنهادات این قرارداد در تاریخ 9 دسامبر 2024 برگزار شود و آخرین مهلت ارائه پیشنهادات 24 دسامبر تعیین شده است. در این مناقصه، 7 شرکت دعوت شده‌اند که عبارتند از: شرکت «ویلشایر اسوشیتس» (آمریکایی)، «راسل» (آمریکایی)، «مرسر» (آمریکایی)، «یو بی اس منجمنت» (سوئیسی)، «جی پی مورگان» (آمریکایی)، «نورثرن تراست» (آمریکایی) و «کمبریج اسوشیتس» (آمریکایی( قرارداد دوم بر بازنگری تمرکز دارد که به بررسی نرخ مصرف دارایی‌های شرکت نفت اختصاص دارد. جلسه پیش از مناقصه نیز قرار است در تاریخ 9 دسامبر برگزار شود و مهلت ارائه پیشنهادات تا 24 دسامبر خواهد بود. در این مناقصه، 3 شرکت دعوت شده‌اند که شامل شرکت‌های «ارنست اند یانگ» (بریتانیا)، «پرایس‌واترهاوس کوپرز» (بریتانیا) و «دیلویت» (بریتانیا) می‌باشند. قرارداد مشاوره سوم به ارائه خدمات مشاوره‌ای برای بازنگری استانداردهای حکمرانی در شرکت اختصاص دارد. جلسه پیش از ارائه پیشنهادات این قرارداد در تاریخ 23 دسامبر برگزار خواهد شد و آخرین مهلت ارائه پیشنهادات 7 ژانویه 2025 تعیین شده است. شرکت‌های دعوت‌شده برای این مناقصه عبارتند از: «پروتویتی» (آمریکایی)، «بیکر تیلی» (بریتانیا)، «کی‌پی‌ام‌جی ادویسری» (بریتانیا)، «دیلویت» (بریتانیا)، «ارنست اند یانگ» (بریتانیا)، «بی‌دی‌او» (بلژیک)، «آر‌اس‌ام» (بریتانیا) و «گرانت تورنتون» (بریتانیا).

منبع: الرای

پروژه‌های حمل‌ونقل خلیج‌فارس در حال پیشرفت هستند

از زمان امضای توافق‌نامه‌های العُلا در ژانویه ۲۰۲۱، پروژه‌های حمل‌ونقل که کشورهای خلیج‌فارس را به هم متصل می‌کنند، روند پیشرفت خود را آغاز کرده‌اند. این پروژه‌ها شامل شبکه راه‌آهن خلیج‌فارس، شبکه شورای همکاری و دیگر مسیرهای جاده‌ای و پل‌ها در مراحل مختلف برنامه‌ریزی و ساخت هستند. به گزارش نشریه «مید»، این تحولات نشان‌دهنده عزم جدی منطقه برای تقویت زیرساخت‌های حمل‌ونقل مشترک است. شبکه راه‌آهن خلیج‌فارس در ژانویه ۲۰۲۲، رهبران خلیج‌فارس تأسیس «نهاد راه‌آهن خلیج‌فارس» را تصویب کردند. این نهاد وظیفه دارد سیاست‌های کلان را تدوین و هماهنگی لازم میان کشورهای عضو را برای اجرای روان این طرح فراهم کند. شبکه راه‌آهن خلیج‌فارس به طول ۲۱۷۷ کیلومتر از کویت آغاز شده و از دمام در عربستان به بحرین امتداد می‌یابد. همچنین یک پل میان بحرین و دمام ساخته خواهد شد. این مسیر از دمام به قطر، امارات متحده عربی و در نهایت به مسقط در عمان از طریق صحار متصل می‌شود. این پروژه شامل ۶۸۴ کیلومتر مسیر در امارات، ۶۶۳ کیلومتر در عربستان، ۳۰۶ کیلومتر در عمان، ۲۸۳ کیلومتر در قطر، ۱۴۵ کیلومتر در کویت و ۳۶ کیلومتر در بحرین است. قطارهای مسافربری با سرعت ۲۲۰ کیلومتر در ساعت و قطارهای باری با سرعت ۸۰ تا ۱۲۰ کیلومتر در ساعت حرکت خواهند کرد. پیش‌بینی می‌شود این پروژه با اعطای قرارداد مطالعه طرح عملیاتی در سال جاری گامی‌بزرگ به جلو بردارد. بر اساس گزارش‌ها، دبیرخانه شورای همکاری خلیج‌فارس سال ۲۰۳۰ را به عنوان موعد نهایی بهره‌برداری از این پروژه تعیین کرده است . طبق گزارش «مید»، چندین پل برای تقویت ارتباطات حمل‌ونقل بین کشورهای خلیج‌فارس برنامه‌ریزی شده است: پل قطر-بحرین این پروژه به طول ۴۰ کیلومتر و هزینه ۴ میلیارد دلار، قرار است ساحل شرقی بحرین را به شمال قطر متصل کند. پل مذکور شامل جاده‌ای دوطرفه و خط راه‌آهن خواهد بود. پل دوم عربستان-بحرین پروژه «پل ملک حمد» با هزینه ۳.۵ میلیارد دلار، شامل جاده‌ای به طول ۲۵ کیلومتر و خط ریلی است که از عربستان به بحرین متصل می‌شود. این طرح به‌صورت مشارکت بخش دولتی و خصوصی اجرا خواهد شد. مسیرهای جاده‌ای در سال ۲۰۲۱، جاده‌ای به طول ۷۲۵ کیلومتر افتتاح شد که از منطقه ربع‌الخالی در عربستان به عمان امتداد دارد. این جاده، که بخش سعودی آن ۵۶۴ کیلومتر و بخش عمانی آن ۱۶۱ کیلومتر است، تجارت میان دو کشور را تسهیل کرده و به عمان دسترسی به بنادر عربستان در دریای سرخ و به عربستان دسترسی به بنادر عمان در دریای عرب را فراهم می‌کند. این پروژه‌ها نه‌تنها زیرساخت‌های منطقه را تقویت می‌کنند، بلکه به ایجاد همگرایی اقتصادی و تسهیل تجارت میان کشورهای خلیج‌فارس کمک شایانی خواهند کرد.

منبع: القبس

شرکت‌ها در انتظار موج جدید پروژه‌های نفتی در کویت

گزارش جدید نشان می‌دهد پیمانکاران در کویت همچنان منتظر افزایش چشمگیر در فعالیت‌های پروژه‌ها هستند که پیش‌تر انتظار می‌رفت. به گزارش مجله «مید»، از ماه مه تاکنون، عوامل متعددی باعث اختلال در مناقصه‌های برنامه‌ریزی‌شده برای پروژه‌های بزرگ شده‌اند. در هفته‌های اخیر، مهلت ارائه پیشنهادات برای ده‌ها مناقصه در بخش نفت و گاز تمدید شده و تعدادی از این مناقصه‌ها لغو شده‌اند. با وجود این، بسیاری از پیمانکاران همچنان امیدوارند در آینده نزدیک شاهد افزایش فعالیت پروژه‌های نفت و گاز باشند. یکی از منابع به «مید» گفت: «ما هنوز شاهد افزایش فعالیت پروژه‌ها نیستیم، اما در کویت، همیشه انجام امور زمان‌بر است. باید چند ماه دیگر منتظر بمانیم تا ببینیم آیا این تغییرات رخ خواهد داد یا خیر.» وی افزود: در حال حاضر، بسیاری از افراد در این بخش انتظار افزایش مناقصات و قراردادها را دارند. مجله «مید» گزارش داد موج جدیدی از مناقصات مشاوره‌ای در این بخش باعث افزایش امیدواری‌ها برای افزایش احتمالی پروژه‌های نفت و گاز شده است. اوایل ماه جاری، سه قرارداد مشاوره بین‌المللی برای بازنگری استراتژی سرمایه‌گذاری و سیاست در شرکت نفت کویت و مطالعه اخلاقیات و حکمرانی در این شرکت منتشر شد. یکی از منابع درباره این مناقصات گفت: «افزایش مناقصات مشاوره‌ای نشان می‌دهد شرکت نفت کویت در تلاش است ساختار داخلی خود را سامان دهد. نیت این است که عصر جدیدی در بخش نفت و گاز کویت آغاز شود، اما باید دید که آیا این نیت‌ها به اقدامات عملی تبدیل می‌شوند یا خیر  در همین حال، شرکت نفت کویت مهلت‌های جدیدی را برای هشت پروژه نفتی اعلام کرد و یک مناقصه را لغو کرد. این اقدامات باعث افزایش نگرانی‌ها درباره تأخیرهای احتمالی در پروژه‌های آینده این بخش شده است  شرکت نفت کویت مهلت جدیدی برای مناقصه پروژه توسعه ایستگاه‌های دفع آب‌های فاضلاب  (EWDPs) برای چاه‌های تزریقی تعیین کرده است که تا ۲۴ دسامبر ۲۰۲۴ تمدید شده است. پروژه دوم که مهلت جدیدی برای آن تعیین شده، مربوط به نصب مرکز جمع‌آوری و جداسازی (SGC-2) در منطقه شرقی کویت است که با عنوان EK-2 شناخته می‌شود. مهلت این پروژه نیز به ۲۴ دسامبر منتقل شده است.  مهلت سوم مربوط به قرارداد ۲۰۰ میلیون دلاری نصب ایستگاه تزریق آب شماره ۴ (WIP-4) در جنوب کویت است که همانند دو پروژه قبلی، مهلت آن از ۳ دسامبر به ۲۴ دسامبر تغییر یافته است. پروژه چهارم، توسعه مخزن سوخت جدید در منطقه المطلاع کویت است که مهلت آن به ۲۲ دسامبر تمدید شده است.  پنجمین مناقصه که در بخش نفت کویت به تأخیر افتاده، مربوط به خدمات آزمایشگاهی تخصصی شرکت صنایع پتروشیمی یکپارچه کویت (KIPIC) است. مهلت این مناقصه از ۲۴ نوامبر به ۱۵ دسامبر تغییر یافته است. ششمین پروژه که مهلت جدیدی برای آن اعلام شده، مربوط به تأسیسات نمک‌زدایی گاز و استخراج گوگرد در غرب کویت است که مهلت آن تا ۱۰ دسامبر تمدید شده است. هفتمین قرارداد، نصب پمپ‌های جدید تزریق در تأسیسات مرکزی تزریق کویت است که مهلت آن نیز به ۱۰ دسامبر تغییر یافته است. هشتمین پروژه به توسعه خط لوله گاز و اجرای کارهای مکانیکی مرتبط با جمع‌آوری گاز از میدان‌های جراسیک اختصاص دارد که مهلت آن تا ۸ دسامبر تمدید شده است. این تغییرات در زمان‌بندی پروژه‌ها و مناقصات نشان‌دهنده چالش‌های ادامه‌دار در اجرای پروژه‌های نفت و گاز در کویت است که نیازمند توجه و اقدامات اساسی برای تسریع در روند اجرا هستند.

منبع: القبس

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما