اخبار اقتصادی جمهوری آذربایجان
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی جمهوری آذربایجان در هفته دوم آذر ماه 1403 مندرج در رسانههای این کشور به شرح زیر ارائه میگردد:
فیچ سولوشنز: ۲۹ میلیارد منات برای بازسازی قره باغ تا سال ۲۰۲۷ برنامه ریزی شده است
خبرگزاری «آپا»: دولت آذربایجان در نظر دارد ۲۸.۹ میلیارد منات (۱۷ میلیارد دلار آمریکا) در بازسازی قره باغ در سال ۲۰۲۲-۲۰۲۶ سرمایه گذاری کند. به گزارش «آپا اقتصاد»، این موضوع در گزارش کشوری شرکت «فیچ سولوشنز» متعلق به «گروه فیچ» آمده است. خاطرنشان شد که بیشتر این بودجه برای توسعه زیرساخت ها از جمله زیرساخت های انرژیهای تجدیدپذیر اختصاص خواهد یافت. این امر به آذربایجان کمک میکند تا صادرات برق به ترکیه و گرجستان را افزایش دهد. این گزارش می افزاید: «سرمایه گذاری در قره باغ در سال ۲۰۲۵ در سطح بالایی باقی خواهد ماند. در سال ۲۰۲۴ ۱.۷ درصد و در سال ۲۰۲۵ ۱.۵ درصد به رشد اقتصادی کلی کمک خواهد کرد. این استراتژی جزء مهمی از برنامههای کربن زدایی و تنوع بخشی دولت است. افزایش صادرات غیرنفتی نیز بخشی از این استراتژی است و صادرات برق سبز نیز بخشی از آن است».
https://apa.az/maliyye/fitch-solutions-qarabagin-berpasina-2027-ci-ile-kimi-29-mlrd-manat-investisiya-planlasdirilib-878065
حجم مبادلات تجاری آذربایجان و چین افزایش یافته است
«ترند»: حجم مبادلات تجاری آذربایجان و چین در ژانویه تا اکتبر سال جاری به 3 میلیارد و 15 میلیون و 538 هزار دلار آمریکا رسیده است. به گزارش «ترند» به نقل از کمیته دولتی گمرک، این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته 441 میلیون و 237 هزار دلار (17.14 درصد) افزایش یافته است. در دوره گزارش، حجم مبادلات تجاری با چین 7.66 درصد از کل مبادلات تجاری آذربایجان بوده است.
در 10 ماه اخیر، آذربایجان به میزان 14 میلیون و 328 هزار دلار کالا به چین صادر کرد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 80.5 درصد کاهش داشته است. در این مدت چین 0.25 درصد از کل صادرات محصولات آذربایجان را به خود اختصاص داده است. آذربایجان در ژانویه تا اکتبر سال جاری به میزان 3 میلیارد و یک میلیون و 209 دلار از چین محصولات وارد کرد که نسبت به سال گذشته 20.01 درصد افزایش داشته است. داد. در این دوره، عملیات واردات با چین 17.64 درصد از کل واردات این کشور را تشکیل داده است.
https://az.trend.az/business/3976315.html
پاکستان یک هماهنگ کننده برای ترویج پروژههای مشترک با آذربایجان منصوب خواهد کرد
«رپورت»: پاکستان یک هماهنگ کننده برای ترویج پروژههای مشترک و تقویت مشارکت تجاری با آذربایجان منصوب خواهد کرد. به گزارش «رپورت» به نقل از شورای سرمایه گذاری ویژه پاکستان (SIFC)، این توافق در دیدار خزر فرهادوف سفیر جمهوری آذربایجان در پاکستان با عبدالعلیم خان وزیر خصوصی سازی، شورای سرمایه گذاری و ارتباطات پاکستان حاصل شد. وزیر با اشاره به اینکه ظرفیت های لازم برای گسترش همکاریهای دوجانبه در بخش های مختلف از جمله گردشگری وجود دارد، خاطرنشان کرد: ما باید روابط خود را به تجارت و تجارت دوجانبه تبدیل کنیم و هر دو طرف در دستیابی به این هدف پیشرفت مثبتی دارند.
وزیر امور خارجه با اشاره به اینکه ظرفیت های لازم برای گسترش همکاریهای دوجانبه در بخش های مختلف از جمله گردشگری وجود دارد، خاطرنشان کرد: ما باید روابط خود را به بازرگانی و تجارت دوجانبه تبدیل کنیم و هر دو طرف در راستای رسیدن به این هدف پیشرفت مثبتی دارند. عبدالعلیم خان از شرکت های آذربایجانی دعوت کرد تا در پاکستان سرمایه گذاری کنند و شرکت های تجاری را در چارچوب قراردادها و موافقتنامههای بین دولتی (G2G) و بین شرکتی (B2B) ایجاد کنند. وی همچنین درباره فرصت های سرمایه گذاری در بخش زیرساخت های پاکستان از جمله ساخت بزرگراههای «ام 6» و «ام 9» که کراچی را به سوکور و سوکور را به حیدرآباد متصل میکند، به تفصیل گفتگو کرد.
وزیر تاکید کرد که پاکستان پتانسیل زیادی در بخش های مختلف دارد و سرمایه گذاران خارجی میتوانند به طور موثر از آن بهره برداری کنند. سفیر آذربایجان به نوبه خود خاطرنشان کرد که آذربایجان آماده گسترش همکاریها با پاکستان است و به طور فعال فرصت های سرمایه گذاری و پروژههای مشترک را بررسی خواهد کرد. در این نشست، همکاریهای سه جانبه با مشارکت پاکستان، آذربایجان و ترکیه نیز مورد بحث و بررسی قرار گرفت و مقرر شد یک هماهنگ کننده از شورای سرمایه گذاری ویژه پاکستان (SIFC) برای حفظ روابط نزدیک با آذربایجان منصوب شود.
https://report.az/biznes-xeberleri/pakistan-azerbaycanla-birge-layihelerin-tesviqi-ucun-koordinator-teyin-edecek/
افزایش بیش از 4 برابری حجم مبادلات تجاری آذربایجان با کشورهای آفریقایی
سایت «ورگیلر»: طی ماههای ژانویه-اکتبر سال جاری، حجم کل مبادلات تجاری آذربایجان با کشورهای آفریقایی 4.1 برابر شد و از 375.8 میلیون دلار گذشت.
صادرات - واردات:
صادرات آذربایجان به کشورهای آفریقایی: 290.1 میلیون دلار (+5.2 برابر)
واردات از کشورهای آفریقایی به آذربایجان: 85.7 میلیون دلار (+2.3 برابر)
سهم آن در کل گردش تجاری:
بر اساس نتایج 10 ماهه نخست سال جاری، سهم تجارت با کشورهای آفریقایی از کل گردش تجاری کشور 0.95 درصد بوده که نسبت به شاخص یک سال قبل 0.74 واحد درصد افزایش داشته است.
https://vergiler.az/news/economy/32732.html
ذخایر ارزی بانک مرکزی آذربایجان بیش از 3 درصد افزایش یافت
«رپورت»: ذخایر ارزی بانک مرکزی آذربایجان تا اول دسامبر سال جاری بالغ بر 10 میلیارد و 967.8 میلیون دلار آمریکا بوده است. به گزارش «رپورت» به نقل از بانک مرکزی، این رقم 3.6 درصد کمتر از اول نوامبر است. ذخایر ارزی بانک مرکزی نسبت به ابتدای سال 5.6 درصد کاهش و در یک سال گذشته 3.3 درصد افزایش داشته است.
https://report.az/maliyye-xeberleri/azerbaycan-merkezi-bankinin-valyuta-ehtiyatlari-3-den-cox-artib/
وزیر اقتصاد: مذاکرات فعالی بر سر توافقنامه مشارکت جامع اقتصادی بین آذربایجان و امارات در حال انجام است
«رپورت»: مذاکرات فعال بر سر «توافقنامه مشارکت اقتصادی جامع» بین جمهوری آذربایجان و امارات متحده عربی در حال انجام است. به گزارش «رپورت»، میکائیل جباروف، وزیر اقتصاد جمهوری آذربایجان طی سخنانی در مراسمیکه به مناسبت روز ملی امارات متحده عربی برگزار شد، اظهار داشت: امضای این سند کمک قابل توجهی به توسعه روابط اقتصادی و تجاری دو کشور به ویژه از طریق آزادسازی تجارت، تشدید جریان سرمایه گذاری و همچنین افزایش دسترسی به بازار کالا و خدمات خواهد داشت.
میکائیل جباروف همچنین با اشاره به تعدادی از اسناد مهم از جمله «یادداشت تفاهم مشارکت راهبردی» که در چارچوب سفر محمد بن زاید آل نهیان، رئیس جمهور امارات متحده عربی به آذربایجان در ژانویه سال جاری به امضا رسید، خاطرنشان کرد: باید توجه داشته باشیم که سند امضا شده نشان می دهد که اهمیت استراتژیک روابط دوجانبه بیش از پیش افزایش یافته است. وی همچنین یادآور شد که در دسامبر 2023 بر اساس توافقنامه چارچوب سرمایه گذاری مشترک بین هلدینگ سرمایه گذاری آذربایجان و هلدینگ توسعه ای ابوظبی، یک صندوق سرمایه گذاری مشترک با فرصت مالی یک میلیارد دلاری بین دو کشور ایجاد شد.
میکائیل جباروف در ادامه افزود: هدف ما گسترش همکاریهای دوجانبه به ویژه اجرای پروژههایی با هدف تبادل فناوریهای مشترک میباشد. وزیر اقتصاد با بیان اینکه کمیسیون بین دولتی بستر مهمیبرای همکاری دوجانبه فراهم کرده و نقش مهمی در گسترش روابط دوجانبه ایفا میکند، تصریح کرد: برگزاری موفقیت آمیز نهمین اجلاس کمیسیون مشترک در شهر تاریخی شوشا در ماه اوت سال جاری نمونه بارز این امر است. ما متعهد به تقویت بیشتر همکاری بین کشورهایمان هستیم و به فعالیت های مشترک خود برای دستیابی به این هدف ادامه خواهیم داد.
https://report.az/biznes-xeberleri/mikayil-cabbarov-bee-ile-herterefli-iqtisadi-terefdasliq-sazisi-uzre-feal-danisiqlar-aparilir/
آینا: 472 دستگاه کامیون در انتظار عبور از گذرگاههای مرزی هستند
«اپراتیو مدیا»: تعداد کامیونهای منتظر عبور از گذرگاههای مرزی اعلام شده است. به گزارش «اپراتیو مدیا»، آژانس حمل و نقل زمینی آذربایجان (آینا) اطلاعاتی در این باره منتشر کرد. بر اساس این اطلاعات، تعداد کامیونهای منتظر عبور از گذرگاههای مرزی به شرح زیر است:
در گمرک «آستارا» 37 دستگاه، در گمرک «بیله سوار» 83 دستگاه، در گمرک «پل سرخ» 220 دستگاه، در گمرک «مازیم قارا» 7 دستگاه و در گمرک «سامور» 125 دستگاه کامیون در انتظار عبور از گذرگاههای مرزی هستند. در حال حاضر هیچ صفی در گذرگاه مرزی «خانوبا» وجود ندارد.
https://operativmedia.az/post/71494/ayna-gomruk-kecid-menteqelerinde-472-yuk-masini-gozleyir
کشورهایی که بیشترین سرمایه گذاری را در آذربایجان انجام می دهند
«مدرن آذ»: در 9 ماهه امسال، 2.1 میلیارد منات از محل منابع مالی خارجی در سرمایه سرمایه گذاری شده است. به گزارش «مدرن آذ» با استناد به «بررسی اجمالی سیاست پولی» بانک مرکزی در این باره خبر داد. بر اساس این گزارش، در این دوره، 95.9 درصد از وجوهی که توسط کشورهای خارجی و سازمانهای بین المللی به سرمایه ثابت هدایت شد، متعلق به سرمایه گذارانی از کشورهای انگلستان، آمریکا، سوئیس، ترکیه، ژاپن، روسیه، نروژ، ایران، هند، امارات، قرقیزستان و فرانسه بوده است. طی 9 ماهه سال 2024، بنگاهها و سازمانهای خارجی به سرمایه گذاری در کشور ادامه دادند. بر اساس گزارش کمیته دولتی آمار، 2.1 میلیارد منات از منابع مالی خارجی در سرمایه ثابت سرمایه گذاری شده است. سرمایه گذاری مستقیم از منابع خارجی 16.8 درصد از کل ارزش سرمایه گذاری را تشکیل می دهد.
https://modern.az/iqtisadiyyat/497480/azerbaycana-en-chox-investisiya-yatiran-lkeler-siyahi/