اخبار اقتصادی نروژ
گزیدۀ اخبار و تحولات اقتصادی نروژ در هفتۀ سوم آبان 1403 مندرج در رسانههای این کشور به شرح زیر ارائه میگردد:
انتقاد از طرح بازنشستگی زودتر از موعد
در طرح جدید نروژ در مورد تغییر سیستم بازنشستگی قراردادی (AFP) یا بازنشستگی پیش از موعد، مسائلی از جمله بازنشستگی کارگرانی که قادر به ادامه کار تا سن 67 سالگی نیستند، برجسته شده است. این تغییر، نابرابریها و ناکارآمدیهایی را ایجاد کرده است که پیامدهای مالی جدی به دنبال دارد. به نحوی که هدف اصلی این طرح در مقابل واقعیت فعلی مشکلاتی را بوجود آورده است. این طرح در ابتدا برای حمایت از افراد سختکوش طراحی شده بود که به دلیل فشارهای فیزیکی بازنشسته میشوند. اما حالا دیگر افرادی را که شخصا مایل به بازنشستگی پیش از موعد هستند را نیز در بر میگیرد. بودجه این سیستم جدید به نحوی است که دو سوم توسط شرکت (کارفرمایان) و یک سوم توسط مالیات دهندگان صرف نظر از واجد شرایط بودن یا نبودن تامین میشود. شرکت هایی با گردش کار بالا (مانند صنایع نظافتی یا خدماتی) اغلب در تامین بودجه این طرح مشارکت دارند بدون اینکه کارمندانشان سودی ببرند.
مشکلات واجد شرایط بودن نیز وجود دارد. بدین صورت که کارمندان باید شرایط سختگیرانهای داشته باشند، از جمله حضور در یک شرکت تحت پوشش AFP در دوران بازنشستگی. از دست دادن این شرایط منجر به از دست دادن تمام مزایای AFP میشود، حتی اگر چندین دهه در این صندوق مشارکت کرده باشد. چالشهای مالی و بودجه این سیستم (30 میلیارد کرون) همچنان به قوت خود باقی است. به طور کلی منتقدان استدلال میکنند که این طرح به طور غیرمنصفانه به نفع بخشهای پردرآمد است، در حالی که صنایع کارگربر و با دستمزد کمتر و مالیات دهندگان به سیستم یارانه میدهند دیگران سودش را میبرند. در نهایت اینکه AFP نمونهای از چالش ها در ایجاد تعادل بین انصاف، پایداری و برابری اجتماعی در سیاستهای بازنشستگی است.
https://www.finansavisen.no/finans/2024/11/03/8200608/pensjonsbombe-mangler-30-mrd.-ordningen-fremstar-rimelig-ko-ko
تهدید صنعت شاه خرچنگ نروژ
صنعت پرسود شاه خرچنگ (King Crab) نروژ، به عنوان سنگ بنای اقتصاد شمال این کشور، با چالشهای کاهش جمعیت و افزایش تقاضا مواجه است. این خرچنگ ها که در دهه 1960 به دریای بارنتز وارد شدند، به عنوان یک غذای لذیذ بسیار مورد توجه به ویژه در ایالات متحده، هنگ کنگ و ویتنام تبدیل شده اند. صنعت نروژ با کاهش صادرات روسیه و آلاسکا به دلیل عوامل ژئوپلیتیکی و تغییرات محیطی شکوفا شده است. علیرغم موفقیت اقتصادی، این صنعت با کاهش جمعیت خرچنگ دست و پنجه نرم میکند و دولت نروژ را وادار کرد تا سهمیههای خود را تا 60 درصد کاهش دهد. علل آن کمی مبهم است و از صید بی رویه گرفته تا مشکلات بهداشتی احتمالی را شامل میشود. مقامات و محققان در حال بررسی راه حل هایی از جمله شبیه سازی مدل موفق پرورش ماهی قزل آلا در نروژ هستند. در عین حال، زنجیره تامین این صنعت و گردشگری حول صید خرچنگ همچنان پر جنب و جوش است. تلاشها برای تنوع بخشیدن به صادرات و شامل خرچنگهای برفی نیز با هدف حفظ این بخش مهم اقتصادی با وجود چالشها در حال انجام است.
https://worldcrunch.com/food-travel/norway-king-crab-industry
رکورد جهانی تولید غذای دریاییِ نروژ
در سال 2023، صنعت غذاهای دریایی نروژ به ارزش 12.8 میلیارد دلار رسید که آن را به سنگ بنای اقتصاد ملی تبدیل کرد. مناطق کلیدی مانند Vestland و Nordland سهم قابل توجهی را در این فرایند داشتند، در حالی که آبزی پروری، به ویژه پرورش سالمون (ماهی قزل آلا)، بیش از نیمی از کل ارزش ایجاد شده را با 6.8 میلیارد دلار به خود اختصاص داد. این صنعت تقریباً 96 هزار شغل را به طور مستقیم و غیرمستقیم پشتیبانی کرد و 10.5 درصد از درآمد مالیاتی تجارت غیرنفتی نروژ را به خود اختصاص داد.
شیلات نیز نقش حیاتی ایفا کرد و به ارزش افزودۀ 2 میلیارد دلاری ایجاد کرد که توسط یک شبکه تامین قوی پشتیبانی میشود. درآمدهای صادراتی به 15.8 میلیارد دلار رسید که به دلیل تقاضای قوی جهانی برای ماهی خال مخالی و نرخ ارز مطلوب تقویت شد. هر شغل در آبزی پروری 248 هزار دلار ارزش داشت که نشان دهنده کارایی بالای آن است. بخش غذاهای دریایی نروژ از سال 2012 سهم تولید ناخالص داخلی خود را دو برابر کرده است که نشان دهنده انعطاف پذیری و سازگاری در بازار رقابتی جهانی است. در این مسیر گزارش های «موسسه تحقیقات غذا، شیلات و آبزی پروری نروژ» یا NOFIMA در رسیدگی به چالش های صنعت ماهیگیری و حفظ رشد پایدار اهمیت حیاتی دارد.
https://thefishingdaily.com/latest-news/2023-record-year-for-norways-seafood-industry-in-value-creation/