اخبار اقتصادی بنگلادش
گزیده اخبار اقتصادی بنگلادش در هفته سوم آبان ماه 1403 مندرج در رسانهها و مطبوعات این کشور به شرح زیر ارائه میگردد:
احتمال بزرگنمایی در ارائه آمار رشد اقتصادی توسط دولت سابق بنگلادش
بررسیها نشان می دهد دولت عوامی لیگ که با فرار خانم شیخ حسینه سقوط کرد در ارائه اطلاعات مربوط تولید ناخالص داخلی بزرگنمایی کرده است، که در نتیجه آن درآمد سرانه نیز بالاتر از واقعیت اعلام شده است.
داستانهای پر زرق و برق «توسعه» که توسط دولت قبلی عوامی لیگ اعلام میشد، به تدریج در در حال آشکار شدن است. دولت سابق با اعمال نفوذ شاخص های اقتصادی اعلامی را دستکاری می نموده است. اکنون کمیته ای که توسط دولت موقت برای تهیه گزارش فساد در بخش های مختلف اقتصادی تشکیل شده است به حال بررسی این موضوع میباشد.
اگرچه این کمیته که مسئولیت برجسته سازی وضعیت کلی اقتصاد کشور را بر عهده دارد، هنوز رسما اطلاعاتی منتشر نکرده است. با این حال، یکی از اعضای کمیته با استناد به یافتههایی در بررسیهای اولیه گفت: درآمد سرانه واقعی سال مالی گذشته 500 دلار کمتر از آنچه دولت قبلی ادعا کرده بود خواهد بود. یعنی درآمد سرانه در سال مالی 2024-2023 در واقع 2200 دلار خواهد بود، در حالی که طبق گزارش اداره آمار بنگلادش در زمان دولت پیشین 2784 دلار اعلام شده بود.
خبرگزاری بیزنس استاندارد
شرکت نفت بنگلادش (BPC) با تغییر رویه 578 میلیون دلار بدهی معوق را پرداخت کرد
آقای امین الاحسن، رئیس BPC، که مسئولیت واردات، توزیع و بازاریابی نفت و مشتقات آن را بر عهده دارد، تسویه سریع بدهی را مدیون تغییرات استراتژیک دانست و گفت با این اقدام وجهه آژانس ترمیم گردیده و قدرت چانه زنی با تامین کنندگان افزایش یافت. برای بیش از دو سال، میانگین بدهیهای معوق این نهاد دولتی به تامین کنندگان حدود 200 میلیون دلار بود، به طوری که کشتیها در برخی مواقع مجبور بودند در بندر چاتوگرام منتظر بمانند، و به دلیل عوارض پرداخت نشده قادر به تخلیه بار نبودند - که منجر به افزایش هزینههای اجاره و بروز خسارت میشد. طی سه ماه گذشته، BPC با تغییر روند گشایش اعتبار اسنادی LC از بانک های دولتی به سایر بانکهای خصوصی با بانک BRAC، پرایم بانک، سیتی بانک و بانک اسلامیبرای افتتاح LC همکاری کرده است و با موفقیت از انباشت بدهیها بیشتر جلوگیری کرده است. پیش از این، BPC تنها از چهار بانک دولتی برای گشایش LC استفاده میکرد، اما اکنون از 9 بانک دولتی و خصوصی استفاده میکند. این تغییر در استراتژی فشار بر بانک های دولتی را کاهش داده و روند را برای واردات توسط BPC هموارتر کرده است.
به دنبال افزایش تقاضای واردات پس از همه گیری کووید-19 و افزایش قیمت جهانی کالاها به دلیل جنگ روسیه و اوکراین، بنگلادش با بحران ارزی مواجه شد. از آنجایی که درآمد صادرات و حوالهها نتوانست نیاز های ارزی برای پرداخت بدهیهای وارداتی را تامین کند، ذخایر ارزی کشور کاهش یافت. برای پاسخگویی به تقاضای بازار، بانک بنگلادش برای تامین دلار اقدام به تامین ارز از ذخایر خود را نمود که موجب بروز مشکلاتی گردید. در نتیجه این مشکلات نهادهای مختلف قادر به تامین نیازهای ارزی خود نبودند وBPC نتوانست بدهی خود را به تامین کنندگان خارجی به موقع تسویه کند و به یک موسسه بدهکار تبدیل شد.
پس از سقوط دولت قبل و تغییر در رویههای اقتصادی آقای احسن اچ منصور، رئیس بانک بنگلادش در مصاحبه گفت که ذخایر ارزی کشور به تدریج در حال تثبیت و افزایش است.
وی خاطرنشان کرد: در دولت قبل، ذخایر ماهیانه 1.3 میلیارد دلار کاهش می یافت، اما اکنون این روند به طور مثبت معکوس میشود.
مبالغ قابل توجهی در حال حاضر برای تامین نیاز های کشور به کود، برق و پرداخت بدهی به هولدینگ آدانی-شورون پرداخت شده است. تنها در دو ماه گذشته، بانک مرکزی 1.8 میلیارد دلار بدهیهای معوقه سوخت و سایر خدمات ضروری را تسویه کرده و تعهدات پرداخت معوقه را از 2.5 میلیارد دلار به 700 دلار کاهش داده است.
خبرگزاری بیزنس استاندارد
کمبود ذغال سنگ علت کاهش 50 درصدی تولید برق
بخش برق در بنگلادش درگیر مشکلاتی مضمن میباشد. این بخش به دلیل اجرای پروژههای تولید برق توسط دولت شیخ حسینه بدون مطالعات دقیق امکان سنجی و آینده نگری، فساد مالی گسترده و امضای قراردادهای نابرابر برای واردات برق از هند با مشکلات مختلفی مواجه است. در حالی که ظرفیت تولید برق بنگلادش از زغال سنگ بیش از 7 هزار مگاوات است، هم اکنون کمتر از 3 هزار مگاوات تولید میشود. افراد ذیربط میگویند که نیروگاهها به دلیل معوقات قبوض برق، بحران دلار و مشکلات در برگزاری مناقصات قادر به تهیه زغال سنگ به طور معمول نیستند. در نتیجه، از میان 7 نیروگاه زغالسنگ، دو نیروگاه کاملاً تعطیل و چهار نیروگاه دیگر با اختلال در تولید مواجه هستند. پانزده سال قبل، علیرغم مخالفت شدید طرفداران محیط زیست، دولت سرنگون شده خانم شیخ حسینه به تصمیم خود برای ساخت نیروگاهها با سوخت زغال سنگ تحت شعار تولید برق ارزان ثابت قدم ماند. اگرچه دولت خانم شیخ حسینه با نادیده گرفتن مشاوره طرفداران محیط زیست و با اصرار فراوان این پروژهها را در دست گرفت، اما این مراکز در زمان مقرر به بهرهبرداری نرسیدند. از سوی دیگر پس از شروع تولید برق در این نیروگاهها، اداره برق به دلیل مشکلات نقدینگی نتوانست قبوض را به صورت منظم پرداخت کند. اکنون این نیروگاهها به دلیل انباشته شدن قبوض معوق تحت فشار هستند. دولت موقت درحال پرداخت صورتحساب های معوق میباشد و به صورت مرحله ای درحال ا افزایش پرداخت ها است . به گفته منابع اداره توسعه برق (PDB)، به دلیل کاهش گرما در فصل جاری، حداکثر تقاضای برق در شب ها 13 هزار مگاوات است. با این حال، به دلیل کاهش تولید در نیروگاههای زغال سنگی، تلاش هایی برای افزایش تولید پر هزینه از نیروگاههای نفت سوز درحال انجام است، علیرغم این اقدام برآورده کردن نیاز برق کشور امکان پذیر نبوده و در نتیجه راه حلی به جز قطع دوره ای برق در شهرها و مناطق خارج از داکا وجود ندارد.
خبرگزاری پروتوم آلا
تخصیص ارز مورد نیاز برای واردات کالاهای اساسی در ماه مبارک رمضان
دکتر صالح الدین احمد، مسئول وزارت دارایی و تجارت گفت که ارز کافی برای واردات کالاهای اساسی از جمله برنج، شکر و گندم در ماه رمضان تخصیص یافته است. برای تامین ارز برای واردات حبوبات و خرما نیز در ماه مبارک رمضان مشکلی وجود ندارد. همه اقدامات برای جلوگیری از بروز مشکل در تامین کالاها در ماه مبارک رمضان صورت گرفته است. مصرف کنندگان از هیچ نظر با مشکلی مواجه نخواهند شد.
خبرگزاری کالرکانت