اخبار اقتصادی تاجیکستان
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی تاجیکستان در هفته دوم آبان ماه 1403 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح زیر میباشد:
دوشنبه میزبان اولین مجمع بین المللی نوآوری و فناوریهای دیجیتال «Digital Tajikistan»
خبرگزاری خاور: در دهه آخر نوامبر در پایتخت تاجیکستان - شهر دوشنبه، به ابتکار آژانس نوآوری و فناوریهای دیجیتال وابسته رئیس جمهور تاجیکستان، اولین مجمع بین المللی نوآوری و فناوریهای دیجیتال -«تاجیکستان دیجیتال» برگزار خواهد شد که در آن بیش از هزار نماینده از کشورهای مختلف جهان و وزارتخانهها و سازمانهای مرتبط با تاجیکستان شرکت خواهند کرد.
در همین راستا، امروز جلسه کاری در آژانس نوآوری و فناوریهای دیجیتال وابسته به رئیس جمهور تاجیکستان برگزار شد تا اولین مجمع بین المللی نوآوری و فناوریهای دیجیتال «تاجیکستان دیجیتال» در سطح عالی سازماندهی با حضور رئیس جمهور تاجیکستان برگزار شود. حضور نمایندگان وزارتخانهها و ادارات کشور که در آن موضوعات آمادگی برای برگزاری این رویداد عالی بین المللی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
در این نشست، بهروز فیروز زاده، رئیس اداره انتقال سیستم دیجیتال آژانس نوآوری و فناوریهای دیجیتال تحت ریاست جمهوری تاجیکستان، از آمادگی تاجیکستان برای برگزاری این مجمع بین المللی در سطح عالی خبر داد. گفته شد که اولین مجمع بین المللی نوآوری و فناوریهای دیجیتال -«تاجیکستان دیجیتال» به منظور بحث و تبادل نظر در زمینههای مهم دیجیتالی شدن و نوآوری از جمله خدمات عمومی دیجیتال، تشکیل دولت الکترونیک، استفاده از هوش مصنوعی، توسعه زیرساختهای پرداخت، تجارت الکترونیک، فناوریهای مالی، امنیت سایبری و پارک فناوری و اطلاعات برگزار میشود.
اولین مجمع بین المللی نوآوری و فناوریهای دیجیتال «تاجیکستان دیجیتال» با همکاری شرکت پلاس و گروه بین المللی برگزار میشود.
پیش بینی میشود شرکت کنندگان اولین مجمع بین المللی نوآوری و فناوریهای دیجیتال «تاجیکستان دیجیتال» از مکانهای زیبا و آثار تاریخی و فرهنگی تاجیکستان مانند «قلعه حصار» و نیروگاه برق آبی «نارک» بازدید کنند.
https://khovar.tj/2024/10/dushanbe-mizboni-nahustin-forumi-bajnalmilalii-innovatsiya-va-tehnologiya-oi-ra-am-digital-tajikistan-megardad/
فعالیت 368 هزار واحد اقتصادی در تاجیکستان
خبرگزاری خاور: از ابتدای ماه اکتبر، 368 هزار واحد اقتصادی در تاجیکستان فعالیت میکنند که نسبت به مدت مشابه سال 2023، 13.7 هزار واحد بیشتر است.
از این تعداد 50.400 کارآفرین تحت پتنت، 36.700 کارآفرین با گواهی، 60.400 کارآفرین انفرادی تحت گواهینامه با شرایط خاص و 179.600 کارآفرین انفرادی در مزارع فعالیت میکنند.
از این تعداد، 327.106 تن را کارآفرینان انفرادی شاغل تشکیل می دهند که نسبت به مدت مشابه سال 2023، 12.598 تن افزایش داشته است.
بر اساس گزارش آژانس آمار، از سال جاری، تعداد کل اشخاص حقوقی فعال در قلمرو جمهوری تاجیکستان 40.883 تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال 2023، 1.183 تن افزایش داشته است.
دولت تاجیکستان توسعه بخش خصوصی، کارآفرینی و سرمایه گذاری را در استراتژی توسعه ملی تا سال 2030 به عنوان ابزار اصلی دستیابی به اهداف ملی تعریف کرده است. همچنین به منظور ایجاد شرایط مساعد برای ارتقای فعالیتهای تجاری و سرمایهگذاری، جذب اقتصاد کشور به سمت سرمایهگذاری و تمرکز آن بر صادرات، همواره در حال انجام اقداماتی است.
بر اساس تحلیلهای اقتصاددانان، در نتیجه اقدامات انجام شده، تعداد واحدهای تجاری از 62 هزار واحد به 350 هزار واحد در 7 سال گذشته افزایش یافته است. تغییرات در روابط اقتصادی، قبل از هر چیز، روابطی که در چارچوب فعالیت تجاری صورت گرفت، نقش بسیار مهمی در توسعه اقتصادی کشور داشت. اکنون کارآفرینی در جمهوری گام به گام در حال توسعه است.
https://khovar.tj/2024/10/dar-to-ikiston-368-azor-subekti-ho-agidor-faoliyat-mekunand-2/
افزایش 15.3 در صد تولید صنعتی در تاجیکستان
خبرگزاری خاور: در 9 ماه سال جاری تاجیکستان 15.3 در صد حجم تولید صنعتی خود را افزایش داد. بر اساس گزارش سازمان آمار، حجم تولیدات صنعتی در سه ماهه امسال به 36 میلیارد سامانی رسیده است.
بیشترین سهم در این موفقیت متعلق به صنعت معدن است که تولید در آن 35.9 درصد افزایش یافته است. صنعت فنآوری نیز پویایی مثبتی را نشان داد و 10 درصد افزایش یافت. در حوزه تامین برق، گازرسانی، بخار و تهویه مطبوع افزایش 0.6 درصدی داشته است. رشد در زمینه تامین آب و پردازش زباله به ویژه قابل توجه است در اینجا این ارقام 1.7 برابر افزایش یافته است.
https://halva.tj/news/tadzhikistan_uvelichil_obem_promyshlennogo_proizvodstva_na_15_3/?tg_rhash=cd8f2dd43a655e
توسعه تولید محصولات کشاورزی در تاجیکستان
خبرگزاری خاور: بر اساس گزارش آژانس آماری وابسته به رئیس جمهوری تاجیکستان، در 9 ماهه سال جاری، توسعه تولید محصولات کشاورزی در این کشور 11.4 درصد بوده است.
از ژانویه تا سپتامبر سال جاری، مجموع محصولات کشاورزی در تمامی اشکال کشاورزی کشور بالغ بر 52 میلیارد و 280.5 میلیون سامانی بوده است. این 11.4 درصد بیشتر از مدت مشابه سال 2023 در قیمتهای قابل مقایسه است. به ویژه 39 میلیارد و 177.0 میلیون سامانی یا 11.9 درصد درزمینه نباتات و در دامپروری 13 میلیارد و 103.5 میلیون سامانی یا 9.8 درصد افزایش یافته است.
در این مدت سهم منطقه ختلان از کل تولیدات کشاورزی کشور 60 درصد و حجم تولید 11 میلیارد و 953.7 میلیون سامانی معادل 11.5 درصد بوده است. همچنین در شش ماهه اول سال 2023، سهم مزارع عمومی از کل محصولات کشاورزی 12.6 درصد بوده است که در مزارع استان سغد 18.2 درصد، در استان ختلان 9.4 درصد، در استان مختار کوهستانی بدخشان 17.5 درصد و در شهرها و نواحی تابعه جمهوری(مرکز) معادل 12.2 درصد بوده است.
گفته شد در9 ماه سال جاری 41.8 درصد از سهم حجم کل محصولات کشاورزی به مزارع تعلق دارد. در مجموع محصولات کشاورزی، سهم مزارع عمومی 45.6 درصد، این شاخص در مزارع استان بدخشان 66.9 درصد، در استان سغد 35.8 درصد، در استان ختلان 50.1 درصد و در شهر ها و نواحی تابعه جمهوری 48.7 درصد را تشکیل می دهد.
باید گفت: در مقایسه با مدت مشابه سال 2023، غلات 6.2 درصد (شامل 4.6 درصد گندم)، سیب زمینی 16.5 درصد، سبزیجات 8.9 درصد (شامل پیاز 5.0 درصد)، پالیزیها 12.4 درصد، میوهها 20.1 در صد (شامل 4.9 در صد سیب و 11.4در صد زردآلو)، علوفه با 5.0 در صد و انگور با 32.6 در صد بیشتر تولید شده است.
https://khovar.tj/2024/10/iste-soli-ma-suloti-kishovarz-dar-to-ikiston-besh-az-111-darsadro-tashkil-dodaast/
مدرن سازی تجهیزات و فناوریها در «Tajikaeronavigatsiya»
خبرگزاری خاور: مرکز مطبوعاتی این اداره گزارش داد که به منظور بهبود کار خدمات ناوبری هوایی، شرکت واحد دولتی «تاجیکایروناوگیشن» همکاری سودمندی متقابل با شرکتهای تولید کننده رادیو، تجهیزات هواشناسی و سیستمهای لازم برقرار کرده است.
هدف از همکاری، نوسازی تجهیزات و فناوریهای قدیمی است. این روند به تدریج در شرکت دولتی واحد «تاجیکایروناوگیشن» و شعبه آن در خجند، باختر و کولاب در حال انجام است.
برای رفع مشکلات ارتباطی موجود، به همراه شرکت اتریشی « Frequentis»، سیستم های ارتباط صوتی VCS 3020x R8 در برجهای کنترل شعبه این شرکت در شهرهای باختر و کولاب نصب و به بهره برداری رسید.
شایان ذکر است سیستم VCS3020X از سال 2014 در شهر دوشنبه و از سال 2015 در شهر خجند مورد استفاده قرار گرفته است.
استفاده از این سیستم به متخصصان امکان ارتقای کیفیت ارتباطات زمینی ناوبری هوایی در سراسر کشور را میدهد.
https://khovar.tj/rus/2024/10/tadzhikaeronavigatsiya-moderniziruet-oborudovanie-i-tehnologii/
ارائه بیش از 240 نوع ضمانت و مزایا، بیش از 110 معافیت مالیاتی و گمرکی برای سرمایه گذاران در تاجیکستان
خبرگزاری خاور: امروز در جریان اولین مجمع بین المللی سرمایه گذاری معدن و متالورژی تاجیکستان در شهر دوشنبه برگزاری شد که حاکم خالقزاده، معاون اول نخست وزیر جمهوری تاجیکستان گفت: رشد سالانه بخش صنعتی تاجیکستان بیش از 15 درصد است که به طور قابل توجهی ظرفیت تولید این کشور را افزایش داده و شرایط را برای همکاری موفق با مؤسسات مالی و شرکتهای صنعتی ایجاد کرده است.
به گفته وی، دولت علاوه بر منابع غنی طبیعی و انرژی، تضمینها و مزایای متعددی را برای سرمایهگذاران ارائه میکند و شرایط مساعدی را برای فعالیتهای آنها ایجاد میکند. قانونگذار بیش از 240 نوع ضمانت و مزایا، بیش از 110 معافیت مالیاتی و گمرکی را برای سرمایه گذاران، ارائه می دهد.
خالق زاده خاطرنشان کرد که 5 منطقه آزاد اقتصادی در تاجیکستان وجود دارد که تمام شرایط لازم برای سرمایه گذاران و کارآفرینان خارجی فراهم شده است. شاخصهای اقتصادی کشور ثابت هستند و طی سالهای گذشته رشد تولید ناخالص داخلی 8 درصدی را تضمین کرده است، تورم از 4 درصد تجاوز نمیکند. فضای اقتصادی تاجیکستان برای همه سرمایهگذاران مساعد است. هدف تقویت مشارکت بلندمدت برای رفاه کشورهایمان است.»
https://khovar.tj/rus/2024/10/tadzhikistan-predlagaet-investoram-bolee-240-vidov-garantij-i-lgot-svyshe-110-nalogovyh-i-tamozhennyh-poslablenij/
عزم تاجیکستان و اندونزی جهت احداث کارخانه مشترک برای تولید پنل های خورشیدی و اینورترهای خورشیدی
خبرگزاری خاور: در چارچوب اولین مجمع بین المللی معدن و متالورژی و نمایشگاه صنعتی تاجیکستان شیرعلی کبیر، وزیر صنعت و فناوریهای نوین جمهوری تاجیکستان با هیاتی از وزارت انرژی و منابع معدنی اندونزی دیدار و گفتگو کرد.
طرفین در مورد چشم انداز توسعه همکاری در صنعت معدن، مشارکت شرکتهای بزرگ اندونزیایی در کار زمینشناسی و استخراج معادن در تاجیکستان گفتگو کردند.
در این دیدار موضوعات همکاری صنعتی بین شرکتهای نساجی، ایجاد کارخانه مشترک برای تولید پنلهای خورشیدی و اینورترهای خورشیدی، تولید مشترک مصالح ساختمانی با جذب سرمایه گذاری و متخصصان واجد شرایط از اندونزی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
https://khovar.tj/rus/2024/10/tadzhikistan-i-indoneziya-planiruyut-sozdat-sovmestnye-predpriyatiya-po-proizvodstvu-solnechnyh-panelej-i-solnechnyh-invertorov/
اهداف اصلی اقتصادی - اجتماعی تاجیکستان برای سال 2025
خبرگزاریهالوا: امامعلی رحمان رئیس جمهور تاجیکستان ریاست جلسه دولتی در جمهوری تاجیکستان را بر عهده داشت. وی اهداف اصلی توسعه اجتماعی- اقتصادی این کشور را برای سال 2025 را اعلام کرد.
بر اساس اعلام دفتر مطبوعاتی ریاست جمهوری، در سال آینده خزانهداری دولتی باید 49.5 میلیارد سامانی دریافت کند (این میزان 6.6 میلیارد بیشتر از سال 2024 است) و هزینه های بودجه دولتی بالغ بر 51.6 میلیارد سامانی خواهد بود.
علاوه بر این، 23.9 میلیارد هزینه برای حوزههای اجتماعی اولویت دار در نظر گرفته شده است و بخش اقتصادی کشور نیز 15.2 میلیارد سامانی دریافت خواهد کرد.
رحمان همچنین در مورد برنامه میان مدت 2026-2024 و استراتژی توسعه آموزش و پرورش تا سال 2030 تصمیماتی اتخاذ کرد.
شایان ذکر است که رئیس جمهور همچنین به جمع بندی توسعه اقتصادی-اجتماعی تاجیکستان در 9 ماه سال جاری پرداخت. به این ترتیب از ابتدای سال تاکنون ۳۳.۳ میلیارد سامانی به بودجه کشور وارد شده است و حجم سرمایهگذاری خارجی نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۳، ۵۸ درصد افزایش داشته است.
وی همچنین خواستار گسترش سیستم بدون نقد و دیجیتالی شدن خدمات، رفع موانع اداری صنعتی شدن، اجرای طرحهای کاهش تلفات برق و معرفی سیستمهای جدید حسابداری شد.
https://halva.tj/news/emomali_rakhmon_ozvuchil_glavnye_tseli_tadzhikistana_na_2025_god/?tg_rhash=cd8f2dd43a655e/
نمایشگاه صنعتی تاجیکستان «MADE IN TAJIKISTAN» در دوشنبه
خبرگزاری خاور: وزارت صنعت وفناوریهای نوین تاجیکستان اطلاع داده است که در چارچوب اولین مجمع بین المللی سرمایه گذاری صنعت معدن و متالورژی، در مرکز نمایشگاههای بین المللی دوشنبه نمایشگاه صنعتی تاجیکستان برگزار شد.
این نمایشگاه با هدف تضمین توسعه صنعت و دستیابی به چهارمین هدف راهبردی ملی - صنعتی شدن سریع کشور، ارائه محصولات بنگاه های تولیدی به میهمانان مجمع و در نتیجه تقویت همکاریها با کشورهای خارجی برگزار شد.
در تالار محصولات صنعتی تاجیکستان نمونههایی از رشتههای مهندسی مکانیک، شیمی، نساجی، معدن، مصالح ساختمانی، معدن زغال سنگ، فناوری اطلاعات، انرژی، صنایع غذایی، کشاورزی ساماندهی شد و محصولات کارگاهها و کارخانههای تولیدی نیز ارائه شد. طیف گستردهای از محصولات کارخانههای و شرکت های صنعتی داخلی ارائه شد.
برگزاری چنین نمایشگاههای بین المللی با هدف گسترش همکاری بین وزارت صنعت و فناوریهای نوین جمهوری تاجیکستان و شرکت های تولیدی صنعتی، توسعه کارخانهها و کارگاههای تولیدی و همچنین افزایش دامنه و حجم صادرات محصولات صنعتی است. همچنین خودروهای مسافری و باری، تجهیزات دفاعی و کشاورزی تاجیکستان نیز در محوطه باز نمایشگاه عرضه شد.
https://khovar.tj/rus/2024/11/made-in-tajikistan-v-dushanbe-sostoyalas-promyshlennaya-vystavka-tadzhikistana/