معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۳/۰۸/۱۹- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۶۷

بازطراحی شهرهای آبی تر و سبزتر؛ راه حل کلیدی مقابله با گرمایش جهانی

نماینده سازمان ملل متحد در گرمایش جهانی در مصاحبه ای با فایننشال داخبلاد هلند گزارش داد که دنیا در یک وضعیت بحرانی 24 ساعته قرار دارد. در حالی که جهان در حال سوختن است، مردم چشم خود را به مساله گرما می بندند.

وی که اولین نماینده ارشد گرمایش در اروپا می‌باشد، اعتقاد دارد که شهرها باید به طور اساسی اصلاح شوند و ماشین دیگر ارزشمند نباشد. ما باید به گفتمان آبی و سبز فکر کنیم. ایشان از مارس 2023 برای سازماندهی مجدد مناطق شهری در صحنه جهانی کمپینی را آغاز کرده است. او این کار را به عنوان رهبر کنترل گرما در برنامه UN Habitat program انجام می دهد که هدف آن ترویج شهرنشینی پایدار و اجتماعی است. او همچنین بر روی گزارش ریسک جهانی مجمع جهانی اقتصاد کار می‌کند و مدیر ارشد جهانی گرما در مرکز مقاومت اقلیمی‌شورای آتلانتیک (مرکز تاب آوری ارشت-راک سابق Arsht-Rock Resilience Center)، مستقر در واشنگتن است.

گرما یک قاتل خاموش

وقتی به تغییرات آب و هوایی فکر می‌کنیم، اغلب به رویدادهای شدیدی مانند طوفان، سیل یا بالا آمدن سطح دریا توجه می‌کنیم در حالیکه گرما مرکز ثقل تغییرات آب و هوایی است. تقریباً همه رویدادهای شدید آب و هوایی از این مقوله نشات می‌گیرند و یا بلایای آب و هوایی با آن تشدید می‌شوند. گرم شدن کره زمین به معنای گرم شدن بیش از حد اقیانوس ها و شهرها و همچنین آب کمتر برای درختان، کشاورزی و انرژی آبی، خشکسالی‌های بیشتر، سیل های بیشتر، آتش سوزی‌های بیشتر، گردبادهای قوی تر، بارندگی‌های شدیدتر و غیره می‌باشد. متاسفانه گرمایش جهانی هنوز خیلی دست کم گرفته می‌شود.

تغییرات آب و هوا؛ مشکلی برای شمال (اروپا)

تصور اشتباه بزرگ این است که تغییرات آب و هوایی در درجه اول مشکل جنوب جهانی است. درست است که جنوب به شدت از رویدادهای آب و هوایی شدید رنج می‌برد اما نیمکره شمالی هم در سال‌های اخیر به جهنم (گرمایش جهانی) وارد شده و این موضوع را به خوبی جمعیت‌های آسیب‌پذیر تجربه کرده اند. آتش‌سوزی‌های کانادا در شهری مانند لیتون در 150 کیلومتری ونکوور باعث از بین رفتن این شهر در سال 2021 شد. اتاق‌های اورژانس در فینیکس (آریزونا) هر تابستان مملو از بی‌خانمان‌هایی می‌شوند که دچار سوختگی درجه سه از سنگفرش های خیابان می‌شوند. حتی سیبری هم در معرض آتش سوزی است. در سال 2022 بیش از 61000 نفر در تابستان بر اثر گرمای شدید جان خود را از دست دادند آنهم فقط در شمال اروپا.

چه چیزی مورد نیاز است؟ در این شرایط، آگاهی بیشتر و پیشگیری بیشتر مورد نیاز است. سازمان ملل در حال کار بر روی یک سیستم هشدار اولیه است و اخیر با "دعوت به اقدام در برابر گرمای شدید" توسط دبیر کل سازمان ملل متحد، ده آژانس سازمان ملل متحد در حال همکاری برای کمک به دولت ها در طرح های مقاوم سازی در برابر گرما به منظور حمایت بهتر از مردم، اکوسیستم ها و اقتصادهای خود می‌باشند. ما در تلاشیم تا ظرفیت بیشتری را در شهرها برای جذب امواج گرما، ترسیم آسیب پذیری محله‌ها و شناسایی جمعیت در معرض خطر ایجاد کنیم. دانستن اینکه کدام مکان‌ها بیشتر در معرض خطر هستند، اولین قدم برای فکر کردن به راه‌حل این موضوع می‌باشد. به عنوان مثال می‌توانید ایستگاه‌های خنک‌کننده را در مکان‌های مناسب برای افرادی که تهویه مطبوع ندارند ایجاد کنید و یا ساعات کاری را با دما تنظیم کنید. در هند، ما یک بیمه اندک برای زنان شاغل در کار ساخت و ساز ایجاد کرده ایم که به طور خودکار دستمزد روزانه آنها در صورت قرار گرفتن در آستانه گرما پرداخت می‌شود.

بازطراحی شهرها راه حل کلیدی برای مقابله با گرمایش

شهرهای ما مملو از آسفالت هستند و رودخانه‌ها و نهرها برای ایجاد بزرگراه تخلیه شده اند و این تفکر دهه 1950 در حوزه شهر سازی است. این بدین معناست که بسیاری از شهرها دارای نهرهای زیرزمینی هستند که می‌توان آنها را به سطح زمین آورد. اما حتی اگر اینطور نباشد، راه‌های دیگری برای آوردن آب به سطح وجود دارد. ما باید شهرهایمان را از نو طراحی کنیم. به بام های سبز بیشتر فکر کنیم و به فکر ذخایر آب برای دوره‌های خشکسالی باشیم. سبزشدن بام خانه‌ها نه تنها ساختمان‌ها را خنک‌تر نگه می‌دارد، بلکه از سیل محافظت می‌کند، به جذب انتشار کربن و آزادسازی اکسیژن کمک می‌کند. درختان بهترین دوستان ما در این دوران هستند. اگر سبزی سقف یک شهر را 30 درصد افزایش دهیم می‌توانیم از یک سوم مرگ و میر ناشی از گرمای شدید جلوگیری کنیم.

شهرهای سبزتر و آبی تر با دوری از خودرو های فسیل سوز

سوخت های فسیلی دیگر نباید موتور تحولات در شهرها باشند. Medellín  با ایجاد راهروهای سبز (جاده‌هایی که توسط درختان احاطه شده اند) توانسته دما را تا 2 درجه سانتیگراد کم کند شهرهایی مانند سئول و اوترخت با باز کردن رودخانه‌ها -که قبلاً توسط بزرگراه‌ها پوشیده شده بوده اند- موفق به کاهش دما شده اند. آب روان و فضای سبز در یک شهر می‌تواند دما را تا 6 درجه سانتیگراد کم کند.

تابستان وحشتناک 2024

گرم شدن هوای امسال بسیار نگران کننده است. سال های 2023 و 2024 سال های رکوردزنی هستند. ما می دانیم که تغییرات آب و هوایی به این مقوله منجر می‌شود و این بسیار نگران کننده است. ما به عملکرد بسیار بهتر و تعهدات بالاتر برای کاهش انتشار CO2 نیاز داریم. ما در حال نابودی سیاره خود می‌باشیم.

تغییر روند با هزینه کرد بیشتر

تخمین زده می‌شود که باید سالانه حداقل 8.6 تریلیون دلار در سطح جهان هزینه شود تا گرمایش جهانی را تا سال 2030 در زیر 1.5 درجه سانتیگراد حفظ کنیم. در سال 2022 برابر با 1.2 تریلیون دلار در سطح جهان برای آب و هوا هزینه شد در حالیکه در سال 2020 برابر با 11.7 تریلیون دلار برای محافظت از اقتصادهای جهانی در برابر کووید هزینه شد. این امر نشان دهنده این واقعیت است که اگر واقعاً بخواهیم، ابزار لازم برای انجام آن را هم داریم.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما