معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۳/۰۷/۳۰- ۱۱:۰۵ - مشاهده: ۱۳۱

اخبار اقتصادی مالزی

گزیده اخبار اقتصادی مالزی در نیمه دوم مهر ماه 1403 مندرج در رونامه‌ها و سایر رسانه‌های این کشور به شرح زیر ارائه می‌گردد:

رشد 10 درصدی حجم تجاری در کنار افت 49 درصد تراز تجاری مالزی در 9 ماهه اول 2024

بر اساس امار ماهانه تجارت خارجی مالزی توسط سازمان آمار مالزی، صادرات نه ماهه اول سال جاری میلادی مالزی با 5.2 درصد رشد نسبت به مدت زمان مشابه سال قبل به 1115 میلیارد رینگیت رسید. این میزان برای واردات مالزی در همین بازه زمانی با رشد 16.1 درصدی به 1024 میلیارد رینگیت میباشد. بر این اساس تراز تجاری مالزی حدود مثبت 91 میلیارد رینگیت ثبت شده است که در بازه زمانی مذکور کاهش قابل توجه 49 درصدی را گزارش میدهد. بخش صنعت با بیش از 84 درصد سهم از کل تجارت خارجی مالزی نقش اصلی را در تبادلات تجاری این کشور دارد. چین بزرگترین شریک تجاری و سنگاپور بزرگترین مقصد صادراتی مالزی است. نکته مهم در تجارت خارجی مالزی در سال جاری افزایش قابل توجه تجارت این کشور با ایالت متحده امریکا است بنحویکه میزان صادرات مالزی به این کشور 18 درصد و میزان واردات 49 درصد رشد داشته است.  

تقویت رینگیت مالزی از آغاز سال 2024 میلادی

رینگیت واحد پول مالزی طی دو ماه گذشته عملکرد قابل توجهی را ثبت کرد. ارزش این واحد پولی در اوایل مهر با ثبت 4.12 رینگیت به ازای هر دلار آمریکا به قیمت های بهار سال 2021 برگشت. در بین بازه زمانی مذکور ارزش واحد پول مالزی به 4.8 در نوامبر 2022 و در ایام انتخاباتی این کشور نیز افزایش یافته بود. به گفته کارشناسان اصطلاحات مالی در بودجه دولت، اطمینان از تعهد دولت برای کاهش کسری بودجه با صرفه جویی در هزینه‌ها، ثبات سیاسی، افزایش سرمایه گذاری شرکتهای داخلی و خارجی در برنامه طرح جامه صنعتی و برنامه نقشه راه انتقال انرژی دلایل اصلی این موفقیت بوده است. نشریه معتبر بلومبرگ در گزارش اخیر خود به سرمایه گذاری نیم میلیارد رینگیتی صندوق های جهانی در بورس مالزی تا پایان ماه اوت اشاره داشت. مالزی توانسته بعد از حدود 5 سال بی ثباتی سیاسی، اطمینان سرمایه گذاران خارجی برای ورود به این کشور را مهیا کند. کارشناسان همچنین کاهش 50 واحد نرخ بهره آمریکا را از جمله دلایل رشد قابل توجه این ارز در دو ماه گذشته اعلام داشته اند. به گفته نخست وزیر مالزی در سه ماهه اول سال 2024 رینگیت بهترین عملکرد در تقویت 14.4 درصد خود در مقایسه با دیگر ارز های معتبر را به خود اختصاص داده است.

آمادگی دولت برای بازنگری در یارانه سوخت، تورم بزرگترین نگرانی دولت در آستانه لغو یارانه بنزین

رافضی راملی وزیر اقتصاد مالزی اظهار داشت دولت برای بازنگری در یارانه بنزین آماده است. وزیر اقتصاد می‌گوید که تورم بزرگترین نگرانی دولت در آستانه لغو یارانه سوخت می‌باشد. دولت با متعهد شدن به عقب انداختن افزایش قیمت بنزین در اواسط سال 2025، آماده واکنش شدید عمومی را دریافت نمود. لذا دولت در حال بررسی یک سیستم قیمت دو مرحله ای برای پرمصرف ترین سوخت کشور است تا 15 درصد بخش ثروتمند جامعه نرخ بنزین حقیقی در بازار بپردازند و بقیه از قیمت یارانه ای فعلی برخوردار شوند. او گفت که انتظار می رود این اقدام 8 میلیارد رینگیت (1.9 میلیارد دلار) در سال برای دولت پس انداز کند.

افزایش چشم گیر گردشگران چینی از آغاز سال 2024

افزایش پروازهای مستقیم و چارتری بین چین و مالزی، همراه با سیاست‌های دوجانبه سفر بدون ویزا، منجر به افزایش چشمگیر گردشگران چینی بازدید کننده از مالزی شده است. بر اساس اخرین آمار، در هشت ماهه نخست سال جاری مالزی پذیرای 2 میلیون و 285 هزار و 785 گردشگر چینی بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 160 درصد افزایش داشته است. در سال 2019، قبل از شروع همه‌گیری کووید-19، مالزی 3.1 میلیون گردشگر از چین را پذیرفت. در ماه می امسال، چین با تمدید سیاست بدون ویزا برای گردشگران مالزی تا پایان سال 2025 موافقت کرده بود و مدت زمان بدون ویزا برای هر سفر از 15 به 30 روز افزایش یافت. دولت مالزی بعداً از تمدید معافیت ویزا برای مسافران چینی تا پایان سال 2026 خبر داد. بگردشگران چینی بین ژانویه تا ژوئن 9.05 میلیارد رینگیت در مالزی خرج کردند

تقویت جذب سرمایه گذاری منطقه ای در گرو سیاست بی طرفی کشورهای آسه آن

تنکو ظفرول وزیر سرمایه گذاری و تجارت خارجی می‌گوید که آسه آن باید بی طرفی خود را در میان تنش های ژئوپلیتیک جهانی حفظ کند تا سرمایه گذاری‌های خارجی در منطقه را جذب نماید. وزیر سرمایه گذاری، تجارت و صنعت تاکید کرد که فراگیری و باز بودن بلوک آسه آن باید به عنوان جاذبه‌های کلیدی برای جذب سرمایه گذاری عمل کند. او افزود: ما با همه کشورهای اروپایی، غرب و کشورهای بریکس مانند چین و روسیه تجارت و دوستی داریم. در حال حاضر، ما پنجمین بلوک بزرگ اقتصادی هستیم، با جمعیتی بالغ بر 680 میلیون نفر که نزدیک به نیمی از آنها زیر 30 سال سن دارند. بنابراین، ما باید روی دستور کار پس از سال 2025 تمرکز کنیم، بلوک آسه آن را تقویت کنیم و پیشنهاد منحصر به فرد خود را به عنوان یک بلوک به نمایش بگذاریم. او همچنین از آسه‌آن خواست تا شرکت‌های خرد، کوچک و متوسط را که حدود 89 تا 99 درصد از کل شرکت‌های منطقه را تشکیل می‌دهند، در اولویت قرار دهند.

آسه‌آن، چهارمین اقتصاد بزرگ دنیا تا سال 2030

انور ابراهیم نخست وزیر مالزی در صحبتهای خود در نشست عمومی چهل و چهارمین و چهل و پنجمین اجلاس سران آسه‌آن در ویتنام اظهار داشت با توجه به اینکه بلوک آسه‌آن در نظر دارد تا سال 2030 به چهارمین اقتصاد بزرگ تبدیل شود؛ مالزی به‌عنوان رئیس اتحادیه آسه آن در سال آینده، راهبردهایی را برای تحقق این هدف  و دستیابی به یک انعطاف‌پذیری اقتصادی ترسیم کرده است. وی پیشنهاد کرد که در این موضوع همکاری‌های نظارتی بین اعضا تقویت شود. مالزی همچنین به کشورهای آسه‌آن پیشنهاد داد تا اقتصاد خود را بازسازی و تنظیم کنند و از قدرت یکدیگر استفاده کنند. انور ابراهیم گفت که استراتژی کشورهای آسه آن باید این باشد که زنجیره‌های تامین منطقه ای و پیوندهای آن با اقتصاد جهانی را دوباره ترسیم، مقاوم و محکم کنند. نخست وزیر افزود: در حالی که منطقه رشد اقتصادی خارق العاده ای را تجربه می‌کند، تجارت بین کشورهای منطقه در چند دهه گذشته پایین بوده است که لازم است با همکاری و همیاری متقابل تقویت شود.

جذب سرمایه گذاری غول های فناوری ایالات متحده در مالزی، محور دیدار انور ابراهیم و بلینکن

مالزی از سرمایه گذاری پیشنهادی 14.7 میلیارد دلاری غول های فناوری ایالات متحده همچون گوگل، مایکروسافت، آمازون... استقبال می‌کند. این موضوع توسط نخست وزیر داتو سری انور ابراهیم در دیدار دوجانبه خود با آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه ایالات متحده در حاشیه اجلاس سران کشورهای آسه آن در لائوس اعلام شد. انور ابراهیم گفت مالزی همچنین مشتاق تقویت همکاری با ایالات متحده در صنایع نوظهور است. نخست وزیر از هیأت ایالات متحده برای شرکت در گفتگوی مقامات ارشد در پوتراجایا در پایان ماه اکتبر، بمناسبت دهمین سالگرد مشارکت همه جانبه مالزی و ایالات متحده ، استقبال کرد در همین حال، وزارت امور خارجه آمریکا در بیانیه ای درباره این نشست گفت که بلینکن بر حمایت ایالات متحده از ریاست مالزی در آسه آن در سال آتی حمایت کرد و در مورد فرصت ها و افزایش همکاری‌ها برای تقویت ثبات منطقه ای گفتگو خواهد کرد. در بیانیه منتشر شده در وب سایت این وزارتخانه آمده است: بلینکن و نخست وزیر انور ابراهیم بر اهمیت مشارکت جامع ایالات متحده و مالزی در دهمین سالگرد این معاهده و تعهد به تقویت روابط مردم با مردم، در حوزه همکاریهای اقتصادی و امنیتی تأکید کردند.

تسریع در بازنگری توافقنامه تجارت کالا میان آ سه آن-هند

انور ابراهیم نخست وزیر مالزی در سخنرانی خود در اجلاس سران کشور های عضو آ سه آن-هند بر لزوم ایجاد فضای تجاری مناسب و تقویت تجارت و سرمایه گذاری طرفین تاکید کرد. وی همچنین از اجلاس آسه‌آن و هند خواست تا از تحول دیجیتال و فناوری‌های مرتبط برای گسترش بازار موجود استفاده کنند و از تخصص هند در توسعه نرم‌افزار و نوآوری دیجیتال استفاده کنند. وی همچنین اضافه کرد که مالزی خواستار به نتیجه رسیدن سریع بازنگری توافقنامه تجارت کالا میان آسه آن-هند میباشد.

افزایش توجه دولت مالزی به توسعه سواحل شرقی این کشور

به گفته وزیر دارایی مالزی دولت این کشور جهت توسعه و رفاه سواحل شرقی  بیش از  13 میلیارد رینگیت در پروژ های عمرانی سرمایه گذاری کرده است. این میزان شامل 21 طرح است که قابلیت ایجاد 8700 فرصت شغلی در صنایع مختلف از جمله فولادسازی، پتروشیمی، فراورده‌های زیستی و گردشگری را دارد. به گفته کارشناسان محرک های اصلی رشد برای این منطقه صنایع غذایی، گردشگری، تولیدی و صنایع دریایی میباشند.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما