معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۳/۰۲/۲۲- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۸۶

وضعیت صنعت الکترونیک و نیمه‌هادی هند

صنعت تولید نیمه‌هادی و تراشه‌ها، علاوه بر زیرساختی بودن، صنعتی بسیار پردرآمد، راهبردی و متغیر مهمی در تعیین جایگاه کشورها در اقتصاد جهانی می‌باشد.

 در سال 1990 میلادی ایالات متحده 37 درصد از تولید محصولات نیمه‌هادی را در اختیار داشته است و در سال 2021 کنگره با تصویب قانون چیپ برای امریکا[1] از این صنعت حمایت کرد. #160چین نیز با شناخت خطرات ناشی از وابستگی در این حوزه سرمایه گذاری زیادی در طراحی و ساخت تراشه‌های داخلی انجام داد و تلاش کرد یک زنجیره تامین تراشه را به طور کامل در داخل مرزهای خود ایجاد کند. رقابت در تولید نمیه‌هادی‌ها بین چین و امریکا در حال تقویت شدن است و این صنعت به موضوع جنگ سرد و اقدامات تحریمی میان این دو بازیگر مهم تولید کننده تبدیل شده است.

هند نیز با توجه به رشد سریع خود در سالهای گذشته و نیز ظرفیت بالای تولیدی محصولات الکترونیکی به دنبال سرمایه گذاری و توسعه نیمه‌هادی‌های می‌باشد. هند در حال حاضر نیازمند چیپ های الکترونیکی برای کالاهایی به ارزش بیش از 100 میلیارد دلار است و همچنین به دنبال دستیابی به تولید کالاهای الکترونیکی به ارزش 300 میلیارد دلار تا سال مالی 2026 می‌باشد. این هدف گذاری نیاز به تامین نیمه‌هادی‌ها به ارزش 90 تا 100میلیارد دلار را به دنبال خواهد داشت که بخش عمده آن در تولید محصولات گوشی تلفن مصرف می‌شوند.

در حال حاضر هند تولید کننده کالاهای الکترونیکی به ارزش حدود 103 میلیارد دلار است که با لحاظ این نکته که در هر محصول التکرونیکی به صورت متوسط 25 تا 30 درصد ارزش محصولات مربوط به اجزاء چیپ می‌باشد، این میزان تولید نیازمند معادل ارزشی 26 تا 31 میلیارد دلار نیمه‌هادی را در پی دارد. بر اساس داده‌های انجمن الکترونیکی و سلولی هند (ICEA)[2]، با توجه به انتظار افزایش تولید در محصولات الکترونیکی به میزان 300 میلیارد دلار تا سال 2026 این کشور نیازمند نیمه‌هادی به ازش 90-100 میلیارد دلار خواهد بود.

سهم تولید تلفن همراه در کل تولیدات لوازم الکترونیکی از 10 درصد به 44 درصد در بازه زمانی 7 سال گذشته افزایش یافته است. در سال مالی 2023 میزان کل واردات مدارهای مجتمع (IC)[3] به 16.14 میلیارد دلار رسیده است که 12 میلیارد دلار از این مبلغ صرفا در تولید گوشی‌های همراه استفاده شده است.

مطابق پیش بینی انجمن الکترونیکی و سلولی هند، برای ساخت تراشه‌های پردازده که چیپ های پیشرفته هستند و عمدتا در گوشی‌های رده بالا به کار می روند، هند نیازمند زمان است تا بتواند این تراشه‌ها را با کیفیت و در سطح رقابتی تولید کند. البته امکان تجاری سازی ساخت تراشه‌های پردازنده برای گوشی‌های هوشمند رده پایین در هند وجود دارد و این می‌تواند مقدمه و پایه مناسبی برای تولید نیمه‌هادی‌های نسل جدید باشد.

در طول سال مالی 2023-24، به لطف درخواست اپل برای ساخت گوشی در هند، ایالت تامیل نادو به عنوان پیشرو در صادرات کالاهای الکترونیکی هند شناخته شد. این ایالت شاهد افزایش قابل توجه صادرات به میزان 78 درصد بود که ارزش آن به 9.56 میلیارد دلار رسید. تامیل نادو 33 درصد از کل کالاهای الکترونیکی کشور هند را صادر می‌کند. این رشد به استراتژی «چین به اضافه یک» نسبت داده می‌شود که شرکت‌های بزرگی مانند فاکسکان و پگاترون فعالیت‌های خود را در این ایالت گسترش می‌دهند. پس از تامیل نادو، کارناتاکا و اوتار پرادش نیز ایالت های مهم در زمینه صادرات کالاهای الکترونیکی هستند.

ایالت کارناتاکا با صادرات 4.62 میلیارد دلاری سهم 16 درصد از کل صادرات الکترونیکی هند را دارد و دومین ایالت صادرکننده کالاهای الکترونیکی است. سایر ایالت های پیشرو در این فهرست عبارتند از ماهاراشترا (3.09 میلیارد دلار)، گجرات (2.75 میلیارد دلار)، دهلی (1.51 میلیارد دلار)، هاریانا (698.3 میلیون دلار) و تلانگانا (610.62 میلیون دلار،  بدین ترتیب حدود نیمی از صادرات این محصولات در ایالت های جنوب هند تولید می‌شود.

آمارها نشان می دهد که با خروجی ماهانه حدود 1.5 میلیون واحد چیپ ست 10-14 نانومتری، نیاز سالانه هند حدود 18 میلیون چیپ ست است که ضرورت بومی سازی و تولید داخلی نیمه‌هادی در هند و کاهش وابستگی به واردات را دوچندان می‌کند. طرح تشویقی مرتبط با تولید[4]حرکت راهبردی برای برآورده کردن نیازهای اکوسیستم داخلی صنعت الکترونیکی هند است و می‌تواند به عنوان تغییردهنده بازی[5]، وابستگی این کشور را به چین و ویتنام به عنوان تامین کننده خارجی قطع کند.

تولید کالاهای الکترونیکی هند به رکورد 100 میلیارد رسیده است و طرح حمایت از تولید داخلی در این صنعت همچنین می‌تواند در ایجاد اشتغال نیز تاثیرگذار باشد چنانچه در 10 سال گذشته در قالب برنامه "ساخت هند[6]" صنعت تولید کالاهای الکترونیکی به تنهایی نزدیک 1.2 میلیون شغل ایجاد کرده است.

 

 

 

منابع:

https://www.business-standard.com/companies/news/apple-s-india-push-puts-tamil-nadu-on-top-on-electronic-exporters-124041800497_1.html

The Freedom Press Daily, 6th & 7th May 2024

 

[1] Chips for America Act

[2] India Cellular and Electronics Association

[3] Integrated Circuits

[4] Production-linked incentive Scheme

[5] Game changer

[6] Made in India Programme

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما