اخبار اقتصادی پاکستان - کراچی
اهم اخبار و تحولات اقتصادی ایالت سند پاکستان در هفته سوم بهمن ماه 1402 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح زیر میباشد:
چشم انداز و پیش بینیهای رشد پاکستان برای 24- 2023
بحران اقتصادی پاکستان به طور متوسط هر 2 و نیم سال به دلیل بحران مکرر تراز پرداخت، بحران انرژی ، افزایش بدهی ، کسری تجاری ناپایدار، رکود در صادرات، فشار نرخ ارز، ذخایر پایین ، عمیق تر میشود. پاکستان علیرغم انتخاب 23 بسته کمک مالی از برنامه صندوق بین المللی پول، با "چرخه رونق و رکود" روبرو بوده است، اما اقتصاد هنوز از جنگل خارج نشده است.
بر اساس گزارش کمیته ملی حسابهای ملی، ارقام تولید ناخالص داخلی واقعی موقت پاکستان 0.29 درصد در برابر هدف کل سال 5.01 درصد و ارقام اصلاح شده تولید ناخالص داخلی واقعی سال گذشته 6.10 درصد در سالهای 2021-2022 است. شوک های متعدد درون زا و برون زا نه تنها رشد تولید ناخالص داخلی واقعی را بدتر کرده است، بلکه به دلیل کاهش شدید ارزش روپیه، افزایش نرخ سیاست، تعرفه انرژی و اثرات مالیاتی منجر به طولانی شدن دوره رکود تورمیشده است، بلکه هزینه انجام تجارت را نیز افزایش داده است.
با وجود نرخ رشد سالانه 2.55 درصدی جمعیت طبق سرشماری دیجیتال PBS در سال 2023، این امر منجر به زیان 34 میلیارد دلاری در سال 2023-2022 به قیمت رشد اقتصادی شد. این منجر به نرخ رشد موثر منفی 2.26 درصدی برای 23- 2022. این رقم 0.29 درصد میتواند به دلیل انقباض دو رقمی LSM با رسیدن رقم کل سال به منفی کاهش یابد. رشد اقتصادی پاکستان به عنوان یکی از ضعیف ترین اقتصادها در منطقه جنوب آسیا تلقی میشود.
https://www.kcci.com.pk/research/
KCCI از بازرگانان میخواهد تا اقدامات خلاف گمرکی را گزارش کنند
اتاق بازرگانی و صنعت کراچی (KCCI) از بازرگانان خواسته است تا هرگونه اقدام توسط مقامات گمرکی را که منجر به ضرر و زیان ناشی از اظهار نادرست کالا میشود، گزارش دهند و گفت که در تلاش است تا فضایی را برای مغازه دارانی که به دلیل این اقدامات آواره شده اند، حفظ کند. زبیر موتی والا، رئیس گروه بازرگانان (BMG) و رئیس سابق KCCI، گفت که اتاق تلاش کرده است تا با در میان گذاشتن این موضوع با مقامات گمرک، چنین اقداماتی را متوقف کند، که سرعت چنین اقداماتی را کاهش داده است. وی در نشست تجار گفت: اتاق کراچی با در میان گذاشتن این موضوع با گمرکات، تلاش زیادی برای جلوگیری از این گونه اقدامات انجام داد که منجر به کاهش سرعت این اقدامات تا حدی شده است.
جاوید بیلوانی نایب رئیس BMG، افتخار احمد شیخ رئیس KCCI، الطاف الغفار معاون ارشد، تنویر احمد بری معاون رئیس، مجید ممون رئیس کمیته ویژه تاجران کوچک، حافظ عزیز رئیس PCLC، جنید مکدا، رئیس جمهور سابق، جنید مکدا، و محمد ایدریجیس رئیس کمیته ویژه تجارت کوچک و اعضای کمیته به همراه تعداد زیادی از نمایندگان انجمنهای مختلف بازارهای تجاری در این جلسه حضور داشتند. Motiwala به معامله گران توصیه کرد که فوراً چنین اقداماتی را به KCCI گزارش کنند تا بلافاصله اقدام لازم انجام شود زیرا مشاهده شده است که چنین حوادثی با تاخیر در اتاق گزارش شده است که عوارض بیشتری ایجاد میکند. رئیس BMG در ادامه اظهار داشت که اتاق کراچی به تمام مسائلی که تجار و مغازه داران کوچک با آن مواجه هستند بدون هیچ تبعیضی توجه ویژه ای میکند. و اظهار نمود که "همه شما با ما برابر هستید زیرا ما معتقدیم که یک تاجر یک تاجر است، بنابراین استفاده از اصطلاح تاجر کوچک یا تاجر بزرگ غیرعاقلانه است زیرا کسانی که امروز تاجران کوچک هستند، روزی بزرگتر میشوند." وی بر این باور بود که وضعیت نظم و قانون طی چهار تا شش ماه گذشته رو به وخامت گذاشته است، از این رو، اتاق برای کمک به مقامات عالی انتظامی مراجعه کرده و دائماً با آنها در تماس بوده است تا وضعیت برطرف شده و بهبود یابد. "من همراه با حاملان دفتر KCCI به طور منظم پیشرفت شکایات مربوط به نظم و قانون متعدد را به صورت ماهانه با هدف اطمینان از کمک سریع به شاکیان زیر نظر دارم." وی در پاسخ به نگرانیهای ابراز شده در مورد مسائل برق، گفت که اتاق به طور منظم تمام این مسائل برق را که جامعه تجاری با آن مواجه است با مقامات مربوطه در KE بررسی میکند و مایه دلگرمی است که میبینیم اکثر این مسائل به سرعت توسط KE حل میشود. "هرکسی که با هر نوع مشکل مرتبط با برق مواجه است باید فورا به رئیس کمیته فرعی خدمات بخش عمومی مراجعه کند که فعالانه این مسائل را با مقامات مربوطه KE انجام می دهد."
https://www.thenews.com.pk/print/1155493-kcci-urges-traders-to-report-customs-raids-seeks-space-for-evicted-shopkeepers
FPCCI، KhCCI برای تقویت تجارت با افغانستان دست به دست هم می دهند
فدراسیون اتاق های بازرگانی و صنایع پاکستان (FPCCI) و اتاق بازرگانی و صنایع خیبر (KhCCI) دست به دست هم دادند تا تجارت دوجانبه بین پاکستان و افغانستان را تقویت کنند. در جلسه ای بین معاون رئیس، عون علی سید و رئیس( KhCCI) و سایر مسئولین هر دو سازمان در دفتر منطقه ای FPCCI توافق شد. در این نشست جواد حسین کاظمی رئیس شورای عالی امنیت ملی، ظهیرالله شینواری معاون رئیس و سید علی حمد کاظمی عضو شورای عالی امنیت ملی حضور داشتند. در این دیدار، آنها تعهد خود را برای همکاری در جهت توسعه تجارت دوجانبه بین دو کشور ابراز کردند.
عون علی سید، معاون FPCCI در این مراسم گفت که افزایش فعالیت های تجاری با کشورهای همسایه برای ثبات اقتصادی و تقویت روابط بسیار مهم است. نمایندگان KhCCI به معاون تازه منتخب عون علی سید تبریک گفتند و ابراز امیدواری کردند که رهبری او راه را برای حل مسائل جامعه تجاری در خیبر پختونخوا هموار کند. آنها همچنین پیشنهاداتی را برای تقویت روابط دوجانبه پاکستان و افغانستان تبادل کردند. عون علی سید با بحث در مورد وضعیت اقتصادی کنونی، بر لزوم برداشتن گام های عملی برای رفع مشکلات جامعه تجاری و در عین حال ارتقای فعالیت های تجاری تاکید کرد. وی خاطرنشان کرد که پاکستان و افغانستان کشورهای اسلامیبرادر بوده و ذاتاً به یکدیگر وابسته اند، بنابراین تلاش میشود تا روابط تجاری دوجانبه آنها توسط دولت های آینده تثبیت شود و زمینه برای تجارت بی وقفه بین دو ملت فراهم شود.
https://pakobserver.net/fpcci-khcci-join-hands-to-enhance-trade-with-afghanistan/
SSGC به طرح جایگزینی در میان کاهش ذخایر گاز چشم دوخته است
شرکت دولتی گاز سوئی جنوبی(Sui Southern Gas Company Limited (SSGC منتظر تایید دولت برای ایجاد جایگزینی مقرون به صرفه برای واردات گاز بیش از یک میلیارد دلار در سال است. این استراتژی شامل استفاده مجدد از چاههای بسته و تشویق شرکت های اکتشافی برای کشف گاز است. این اقدام در حالی صورت میگیرد که گاز وارداتی (گاز طبیعی مایع) به دلیل کاهش شدید ارزش روپیه دارای قیمتی غیرقابلقبول شده است.
عمران مانیار، مدیر عامل SSGC، در حالی که در دفتر خود به خبرنگاران توضیح میداد، چالشهای مرتبط با تکمیل پروژههای بینالمللی خط لوله گاز را برجسته کرد. پروژههایی مانند خطوط ترکمنستان-افغانستان-پاکستان-هند (TAPI) و ایران-پاکستان (IP) "بسیار بسیار سخت" هستند. علاوه بر این، قیمت گاز فعلی خیلی فراتر از قدرت خرید مصرف کنندگان داخلی افزایش یافته است. مانیار اظهار داشت که تامین گاز بومی ارزان قیمت برای صنایع دیگر برای SSGC امکان پذیر نیست. بنابراین، ترکیب گاز وارداتی (LNG) به عنوان یک راه رو به جلو پیشنهاد شده است. وی افزود: علاوه بر این، پیشبینی میشود که عرضه گاز به SSGC از میادین محلی در چهار سال آینده به 500 میلیمتر مکعب در روز (میلیون فوت مکعب در روز) کاهش یابد و تا سال 2028 بیش از 30 درصد از 720 میلیمتر مکعب در روز کاهش یابد. شرکت بازاریابی گاز در این زمان در سال گذشته 820 میلی متر مکعب در روز از میادین محلی دریافت میکرد که تا به امروز کاهش 12 درصدی را نشان می دهد. این کاهش به کاهش ذخایر داخلی نفت و گاز نسبت داده میشود که هیچ اکتشاف قابل توجهی در دو دهه گذشته نداشته است. مانیار اظهار کرد که SSGC چاههای بسته را با پتانسیل تامین 200 mmBtu (میلیون واحد حرارتی بریتانیا) در سیستم شناسایی کرده است. وی گفت: فعال سازی مجدد این چاهها میتواند ماهانه 80 میلیون دلار و سالانه یک میلیارد دلار در واردات گاز صرفه جویی کند.
شرکت های توسعه نفت و گاز (OGDC)، پاکستان پترولیوم با مسئولیت محدود (PPL)، پاکستان اویلفیلدز محدود (POL) و ماری گاز چاههای خود را به دلیل هزینههای تولید بیش از قیمت فروش 6 دلار در هر میلی متر بایتیو بسته اند. فعال سازی مجدد این چاهها به سرمایه گذاری اضافی تا سقف 50 میلیون دلار نیاز دارد. با این حال، حتی با افزایش هزینههای 7-7.5 دلاری در واحد، SSGC میتواند گاز را با قیمت 8.5 تا 9 دلار در واحد به صنایع داخلی بفروشد، که هنوز در مقایسه با LNG وارداتی که با قیمت 15 تا 16 دلار در واحد فروخته میشود، پایینتر است. دولت موقت همچنین یک سیاست گازی سختگیرانه را تصویب کرده است و به شرکتهای اکتشافی 7 دلار در هر میلیمتر بی تی یو پیشنهاد میکند در حالی که در حال حاضر 6 دلار به ازای هر میلیمتر بیتی یو گاز طبیعی است. هدف این سیاست، بهره برداری از ذخایر گازی محدودی است که 25 تریلیون فوت مکعب تخمین زده میشود، که تقریباً دو برابر ذخایر گاز سوئی است که در حال حاضر 13 تریلیون فوت مکعب است. مانیار بر لزوم تشویق شرکتهای اکتشافی با ارائه قیمتهای رقابتی تاکید کرد و نرخ 7-8 دلار برای هر واحد را برای کاهش بار واردات و کاهش قیمت گاز در سراسر کشور پیشنهاد کرد.
پاکستان در حال حاضر 11 تا 12 محموله LNG در ماه وارد میکند. به گفته SSGC MD، راه حل های پیشنهادی میتواند به طور بالقوه واردات را 3-4 محموله در ماه کاهش دهد. شرکتهای اکتشاف محلی ما فاقد تخصص و فناوری برای یافتن گاز هستند. این سیاست باید شرکت های خارجی را تشویق کند که همراه با سرمایه گذاری خارجی خود به پاکستان بازگردند.
علاوه بر این، مانیار ارائه یک سیاست زغال به گاز را پیشنهاد کرد که از ذخایر عظیم زغال سنگ پاکستان در تارپارکر برای تولید بالقوه 1200 میلیمتر مکعب در روز استفاده میکند که بیش از منابع فعلی گاز طبیعی است. در حالی که قیمت گاز از طریق خطوط لوله IP و TAPI میتواند بر کمبود عرضه گاز غلبه کند، مانیار هشدار داد که مصرفکنندگان خانگی ممکن است آن را غیرقابلقبول بدانند و مناسب بودن آن برای صنایع را برجسته کرد. او همچنین اشاره کرد که شرکتهای بازاریابی گاز به شرکتهای اکتشاف نفت و گاز محلی بهجای ارزش روپیه به دلار آمریکا پرداخت میکنند، که به دلیل کاهش اخیر ارزش روپیه در برابر دلار آمریکا باعث افزایش هزینهها شده است. مانیار در خصوص گاز یارانه ای برای تولیدکنندگان کود پیشنهاد کرد که فروش گاز یارانه ای به آنها پایان داده شود و در عوض یارانه مستقیم به کشاورزان ارائه شود. در همین راستا، پاکستان پترولیوم لیمیتد (PPL) اکتشافات قابل توجهی در بلاک هالا شامل 6 میلی متر مکعب گاز و 452 بشکه در روز نفت از چاه توسعه آدام 2 اعلام کرد.
در این اطلاعیه آمده است: چاه توسعه ذخایر هیدروکربنی را اضافه میکند، بخش انرژی را قادر می سازد شکاف بین عرضه و تقاضای نفت و گاز را در طول بحران انرژی فعلی در کشور کاهش دهد و موجب صرفه جویی ارزی قابل توجهی برای کشور خواهد شد. این کشف، یک سرمایه گذاری مشترک بین PPL و Mari Petroleum است که 65% و 35% سود دارد.
https://tribune.com.pk/story/2456375/ssgc-eyes-substitution-plan-amid-depleting-reserves
تأثیرات هوش مصنوعی بر اقتصاد پاکستان افزایش قریب الوقوع رشد اقتصادی آن است
در سالهای اخیر، پاکستان در میانهی یک انقلاب تکنولوژیک قرار داشته است که هوش مصنوعی (AI) در قلب این انقلاب قرار دارد، زیرا محیط جهانی به قدرت هوش مصنوعی اذعان دارد، اقتصاد پاکستان با یک تغییر پارادایم بزرگ با پتانسیل خود برای بازگشت مواجه است. سازماندهی مجدد زیرساخت ها، افزایش بهره وری و پرورش نوآوری. از آنجایی که پاکستان تأثیر تحول آفرین هوش مصنوعی بر اقتصاد خود را جذب میکند، برنامه ریزی استراتژیک، سرمایه گذاری در آموزش و توسعه مهارت ها و مشارکت های استراتژیک بین بخش های دولتی و خصوصی ضروری خواهد بود. سفر آغاز شده است و این کشور در حال حرکت در موج تحول آفرین هوش مصنوعی به سوی آینده اقتصادی روشن تر است. یکی از برجسته ترین تأثیرات هوش مصنوعی بر اقتصاد پاکستان، افزایش قریب الوقوع رشد اقتصادی و حرفه ای شدن آن است. اتوماسیون مبتنی بر هوش مصنوعی میتواند کارایی صنایع مختلف، از تولید تا خدمات، سادهسازی عملیات، کاهش هزینهها و افزایش بهرهوری کلی را افزایش دهد. این کارآیی این پتانسیل را دارد که برای رشد فردی یک جامعه در میان رشد اقتصادی یک کشور مفید باشد. در حالی که نگرانیهایی در مورد جابجایی شغل به دلیل پیشرفت وجود دارد، ظهور هوش مصنوعی همچنین فرصت هایی را برای رشد شغلی و توسعه مهارت فراهم میکند. از آنجایی که وظایف روتین توسط فناوری مدرن تحریف میشوند، کارکنان میتوانند بر روی فعالیتهایی تمرکز کنند که به مهارتهای انسانی خاص مانند تفکر انتقادی، خلاقیت، هوش هیجانی و غیره نیاز دارند.
هوش مصنوعی به عنوان یک کاتالیزور برای نوآوری و کارآفرینی عمل میکند. هم استارتاپها و هم کسبوکارهای مستقر میتوانند از برنامههای هوش مصنوعی برای نوآوری، بهبود فرآیندهای موجود و کشف مناطق ناآشنا استفاده کنند. این امر محیطی مناسب برای رشد صنعتی ایجاد میکند و پاکستان را به قطب نوآوری کلیدی در اقتصاد جهانی تبدیل میکند. در امور مالی، هوش مصنوعی این پتانسیل را دارد که خدمات بانکی و مالی را متحول کند و مشارکت مالی را تشویق کند. الگوریتمهای مبتنی بر هوش مصنوعی میتوانند دادههای بزرگ را تجزیه و تحلیل کنند و تجزیه و تحلیل اعتبار و مدیریت ریسک را امکانپذیر کنند. این امر فرصت هایی را برای بخش بزرگی از مردم برای دسترسی به خدمات مالی ایجاد میکند.
هوش مصنوعی تاثیرات دوگانه مثبت و منفی خواهد داشت. نتیجه به انتخاب کاربر بستگی دارد. در حالی که ترویج و توسعه بخش هوش مصنوعی در راستای منافع ملی دولت پاکستان است، خطر اتکای بیشتر به فناوری وجود دارد و جامعه را به سمت پیشرفتهای فناوری به جای تواناییهای شناختی فردی سوق میدهد.
https://tribune.com.pk/story/2456367/harmony-and-dissonance-striking-the-balance