معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۲/۱۰/۱۲- ۰۷:۵۹ - مشاهده: ۱۳۲

برنامه‌های ترکیه در کاهش وابستگی در بخش انرژی

پانزدهمین کنفرانس مرکز بین المللی انرژی و تغییرات اقلیمی دانشگاه سابانجی استانبول (IICEC) با موضوع تغییر ژئوپلیتیک انرژی در جهان، بحران اقلیمی و ترکیه در سالن کنفرانس هولدینگ سابانجی برگزار شد.

آلپارسلان بایراکتار وزیر انرژی و منابع طبیعی در سخنرانی خود عنوان کرد که  جهان برای یک تحول موفق و پایدار انرژی به بودجه سالانه تقریباً 6 تریلیون دلاری نیاز دارد و تحول موفقیت آمیز انرژی با یک سیاست تبدیل انرژی هوشمند امکان پذیر است. این تحول باید منطقی، انعطاف پذیرتر، حساس  و فراگیر و بایستی تحول انرژی دیجیتال باشد.

ترکیه از این منظر،  سیاست‌های انرژی خود را برای تامین انرژی تطبیق داده و در راستای اجرای برنامه انتشار صفر خالص 2053، بدون به خطر انداختن امنیت تامین  در تلاش است که به تنوع عرضه جهانی در این بخش کمک نموده و  وابستگی خارجی خود را کاهش دهد.

تقاضای انرژی با رشد ترکیه همچنان در حال افزایش است و برنامه‌های آتی بخش انرژی در این کشور با در نظر گرفتن این افزایش تبیین شده است.

امنیت تامین یکی از مهمترین موضوع در بخش تحول انرژی است که بومی سازی در منابع و فناوری اهمیت بسیار ویژه ای پیدا می‌کند.

ترکیه از جمله کشورهائیست که بدنبال اجرای سیاستهای تحول انرژی است که در این راه با مشکلاتی قابل توجه روبروست. مشکل اصلی این کشور در مسائل کلان اقتصادی، وابستگی خارجی به انرژی و واردات انرژی است که این رقم طی سال‌ها حدود 70 درصد بوده و حتی در برخی سال‌ها فراتر از آن بوده است. وابستگی خارجی ترکیه به انرژی در سال 2022، کاهش یافته و به  67.8 درصد رسید.

این کشور قصد دارد تا با دستیابی به اهداف برنامه ملی در 30 سال آینده بتواند خود را از وابستگی انرژی نجات داده و به یک کشور با انتشار خالص صفر تبدیل شود.

ترکیه قصد دارد سهم انرژی‌های تجدیدپذیر در کل تولید انرژی را به 55 درصد افزایش دهد و بر اساس این اهداف، 3 هزار و 500 مگاوات انرژی خورشیدی و 1500 مگاوات انرژی بادی در نظر گرفته شده است. بر اساس برنامه‌های پیش بینی شده، تا سال 2035 میلادی به مدت 12 سال ، نیروگاههایی در کشور ساخته خواهد شد و در مجموع 60 هزار مگاوات برق جدید شامل 5 هزار مگاوات انرژی خورشیدی و بادی راه اندازی خواهد شد . در این مدت قرار است تقریباً 5 هزار مگاوات انرژی باد دریایی راه اندازی شود.

در این راستا، تقریباً 11 مگاوات از ظرفیت مجاز، عمدتاً به انرژیهای بادی و خورشیدی اختصاص داده شده است و فعالان در این بخش مجوز سرمایه گذاری و تخصیص ظرفیت 26 هزار مگاوات انرژی را دریافت نموده اند.

ترکیه همچنین بهره وری انرژی را در مرکز تحول انرژی قرار داده و در نظر دارد تا با با اعلام اجرای برنامه اقدام ملی در ماه نخست سال آتی به اهداف خود در زمینه بهره وری انرژی که سال های 2030-2024 را پوشش می دهد،  برسد.

اقدام  بعدی این کشور در ایجاد تحول انرژی،  افزایش سهم برق در تقاضای انرژی اولیه خواهد بود. ترکیه  قصد دارد تا سال 2035 میلادی یک ظرفیت الکترولیزر 5 گیگاواتی را در محدوده طرح ملی انرژی کشور راه اندازی نماید که با نسبت مخلوط گاز طبیعی-هیدروژن تقریباً 3.5 درصد خواهد بود که هدف از ایجاد آن ایجاد یک زنجیره ارزش هیدروژن است که با کشورهای توسعه یافته بتواند رقابت کند.  

ترکیه علاوه بر تلاش برای ایجاد تحول در بخش انرژی و رسیدن به کربن صفر، در بخش بازیافت پسماند نیز دست به فعالیتهای قابل توجهی زده است.

در سال 2022 میلادی، 109و 2 میلیون تن انواع پسماند در کشور تولید شد که 29.4 میلیون تن زباله‌های خطرناک بوده و 51.7 میلیون تن انواع پسماند در تاسیسات مختلف بازیافت شد. 48.5 میلیون تن از این پسماندها، ضایعات پلاستیک، کاغذ، فلز و مواد معدنی بودند که به مواد خام تبدیل شدند که در نهایت 100 میلیارد لیر به اقتصاد کشور کمک کرد.

در سال 2020 ،  127.4 میلیون تن زباله فرآوری شد که در سال 2022 به 133.2 میلیون تن افزایش یافت و ضریب بازیافت نیز با 5.4 درصد افزایش به 51.7 میلیون تن رسید. تعداد تأسیسات دفع و بازیافت زباله در سال 2020 میلادی،  2 هزار و 752 واحد بود، این تعداد اکنون به 3 هزار و 136 واحد افزایش یافته است و میزان سالانه زباله‌های فرآوری شده در کشور به 133.2 میلیون تن رسیده است.

منبع: http://www.trthaber.com

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما