اخبار اقتصادی بنگلادش
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی بنگلادش در هفته چهارم آذر ماه 1402 مندرج در رسانههای این کشور به شرح زیر ارائه میگردد.
بنگلادش قسط دوم وام صندوق بین المللی پول را دریافت کرد ( بنگلا تریبیون)
مصطفی کمال وزیر دارایی بنگلادش اعلام کرد که بنگلادش دومین قسط از وام 4.7 میلیارد دلاری مصوب صندوق بین المللی پول را دریافت کرده است. مبلغ اقساط این فاز 682 میلیون دلار است. طی هفته گذشته شایعات قوی مبنی بر عدم دریافت قسط دوم صندوق بین المللی پول توسط بنگلادش به دلیل عدم توفیق در حفظ ذخایر ارزی کشور در سطوح مطلوب و تیره شدن روابط با آمریکا در جریان بود. در نهایت ثابت شد که این شایعات بی اساس بوده است.
بانک مرکزی : ذخایر ارزی از این پس بهبود می یابد ( بنگلادش پروتی دن)
بانک مرکزی بنگلادش از دریافت دومین قسط وام صندوق بین المللی پول ابراز خرسندی کرد. آقای مصباح الحق، سخنگوی بانک مرکزی بنگلادش امروز گفته است، از این به بعد ذخایر ارز دیگر کاهش نمی یابد بلکه به سمت بهتر می رود. وی همچنین گفت: علاوه بر قسط دوم صندوق بین المللی پول، 400 میلیون دلار از بانک توسعه آسیایی، 90 میلیون دلار از یک صندوق کره جنوبی و 62 میلیون دلار سازمانهای مختلف جهانی می آید. بنابراین، در مجموع 1.31 میلیارد در این ماه به ذخایر کشور اضافه میشود.
بنگلادش از نظر تولید ناخالص داخلی سرانه از هند و پاکستان جلوتر است ( پروتوم آلا)
بر اساس گزارش صندوق بین المللی پول (IMF)، درآمد مردم بنگلادش به طور متوسط بیشتر از مردم هند و پاکستان است. چند سالی است که بنگلادش از نظر درآمد از هند و پاکستان جلوتر رفته است. این در حالی است که دو دهه پیش نیز، هند و پاکستان خیلی جلوتر از بنگلادش بودند. علاوه بر این، بنگلادش دو دهه است که در بسیاری از زمینههای اقتصادی و اجتماعی از هند و پاکستان پیشی گرفته است. این فهرست شامل امید به زندگی، نرخ باسوادی، توانمندسازی زنان و غیره است.
10درصد وام خارجی از چین می آید، فشار بازپرداخت در حال افزایش است. (پروتوم آلا)
براساس گزارش ها، بنگلادش اکنون بیشتر به گرفتن وام از چین علاقه مند است. به همین دلیل میزان وام چینی در این کشور روز به روز در حال افزایش است. در میان 32 کشور و سازمانی که به بنگلادش وام می دهند، چین اکنون به رتبه چهارم رسیده است. در حالی که ژاپن، بانک جهانی و بانک توسعه آسیایی (ADB) هنوز بالاتر از چین قرار دارند. در حال حاضر، چین حدود 10 درصد از وام های سالانه بنگلادش را تامین میکند. از زمان سفر آقای شی جین پینگ، رئیس جمهور چین، به بنگلادش در سال 2016، میزان وام دهی پکن به بنگلادش افزایش یافته است. در طول چهار سال مالی گذشته، چین نزدیک به 30 میلیارد دلار، معادل 40 درصد از کل وام تعهد شده خود را پرداخت کرده است. در این میان، ضمن بالا رفتن سرعت وام دهی چین به بنگلادش اکنون به تدریج فشارها برای بازپرداخت آن نیز در حال افزایش است. در همین راستا، آقای احسن اچ منصور، مدیر اجرایی موسسه تحقیقاتی خصوصی «پژوهشگاه سیاست» (PRI) به روزنامه پروتوم آلا گفت که بازپرداخت وام های چین باید با دلار انجام شود. اکنون چون همه ارزها در برابر دلار ضعیف هستند کشورها در زمینه بازپرداخت بدهیهای چینی با فشارهای اضافی مواجه میشوند. به غیر از این، بانک جهانی، بانک توسعه آسیایی و ژاپن زمان بسیار بیشتری برای بازپرداخت وام های خود داده اند اما مدت بازپرداخت وام های چینی بسیار کوتاهتر است. در نتیجه برای بازپرداخت بدهی فشار زیادی ایجاد میکند.
طی دو سال قیمت 7 کالای روزانه تا 200 درصد افزایش یافت (کالرکانتا)
در نتیجه افزایش قیمت کالاها، در حال حاضر نارضایتی گسترده در بنگلادش به وجود آمده است. بر اساس این گزارش، قیمت زیره و فلفل خشک در مدت دو سال بیش از 200 درصد افزایش داشته است. همچنین قیمت پیاز، سیر، تخم گشنیز، شکر و سیب زمینی در یک سال گذشته بیش از صد درصد افزایش داشته است. بر اساس گزارش اداره آمار بنگلادش (BBS)، تورم قیمت مواد غذایی در این کشور در نوامبر گذشته 10.76 درصد بود و در سه ماه قبل از نوامبر بیش از 12 درصد بود. بر اساس این آمار، تورم در روستاها بیشتر است یعنی قیمت کالاها در روستاها بیشتر از شهرها است.