معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۲/۰۹/۲۱- ۱۰:۲۱ - مشاهده: ۹۰

اخبار اقتصادی ترکمنستان- عشق آباد

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی ترکمنستان در هفته سوم آذر ماه 1402 به نقل از رسانه‌های این کشور به شرح زیر ارائه می‌گردد:

بورس دولتی کالا و مواد خام ترکمنستان در هفته گذشته

بنا به اعلام رسانه‌های ارتباط جمعی ترکمنستان در هفته گذشته 36 معامله در بورس دولتی کالا و مواد خام ترکمنستان به ثبت رسیده است. نمایندگان محافل تجاری از کشورهای امارات متحده عربی، سوخت هواپیمای تولید شده توسط کنسرن دولتی «ترکمن‌نفت» را با ارز خارجی خریداری کردند.

علاوه بر آن، بازرگانانی از کشورهای ترکیه، امارات متحده ، پاکستان، بلاروس، جمهوری آذربایجان، قرقیزستان و ازبکستان محصولاتی از قبیل پارچه‌های متقال و قلیایی نشده، پارچه‌های رنگی ساده و ژاکارد، الیاف پنبه، الیاف بازیافتی از پسماندهای نساجی و پسماندهای ریسندگی را با ارز خارجی خریداری کردند. ارزش کل معاملات بیش از 3 میلیون و 214 هزار دلار شد.

ضمنا براساس آمارهای ارائه شده توسط بورس ترکمنستان، بازرگانان ترکمنی نیز محصولاتی از قبیل پلی پروپیلن، فرش دستباف، محصولات جین، پارچه فلانل و الیاف نخ را به ارزش کل بیش از 18 میلیون و 326 هزار منات برای بازار داخلی خریداری کردند.

منبع: https://tdh.gov.tm/tk/post/38522

 

گردش مالی غیرنقدی در ترکمنستان

حجم کل گردش غیرنقدی کارت های بانکی در ترکمنستان از ژانویه تا سپتامبر سال جاری یعنی نه ماهه اول سال 2023 ، از مرز 12 میلیارد و 874 میلیون منات گذشت. این مطلب در مجله الکترونیکی "بانک خبرلاری" بانک مرکزی ترکمنستان گزارش شده است.

در همین رابطه، حجم کل پرداخت‌های غیرنقدی انجام‌شده از طریق پایانه‌ها در مدت مشابه 11 میلیارد و 748 میلیون و 939 هزار و 513 منات بوده است. بر اساس اعلام بانک مرکزی ترکمنستان، میزان پرداختی که در ماه‌های ژانویه تا سپتامبر از طریق سامانه تجارت الکترونیک انجام شده، بیش از 805 میلیون و 509 هزار منات و از طریق سامانه موبایل بانک بالغ بر 13 میلیون و 304 هزار منات بوده است.

همچنین مجموع پرداخت های غیرنقدی انجام شده از طریق دستگاه‌های خودپرداز بیش از 274 میلیون و 364 هزار منات و از طریق سامانه اینترنت بانک یک میلیون و 628 هزار منات گزارش شده است. براساس این خبر، بالغ بر 30 میلیون و 409 هزار منات پرداخت غیرنقدی از طریق «پایانه‌هالک بانک» انجام شده است.

منبع:

https://business.com.tm/ru/post/11054/yanvarsentyabr-beznalichnyi-oborot-v-turkmenistane-prevysil-1287-mlrd-manatov

 

میزان صادرات ماش ترکمنستان

بنا بر گزارش روزنامه «Biznes reklama»، کشور ترکمنستان در بازه زمانی ژانویه تا اکتبر حدود 14 هزار ماش صادر کرده است. در سال های اخیر، ترکمنستان صادرات ماش خود را به میزان قابل توجهی افزایش داده است. در سال 2017، 691 تن ماش ترکمنی به خارج از کشور ارسال شد. در حالی که این رقم در سال 2022 تقریباً 15 برابر شد و به 11 هزار تن رسید.

این منبع خاطرنشان می‌کند که در حال حاضر، صادرکنندگان پیشروی ماش کشورهایی مانند میانمار، چین، استرالیا، ازبکستان و هند هستند. با این وجود، ترکمنستان این فرصت را دارد تا در آینده نزدیک جایگاه برتر را در این فهرست به دست آورد.

منبع:

https://turkmenportal.com/blog/70171/turkmenistan-imeet-vse-shansy-v-skorom-budushchem-stat-liderom-sredi-eksporterov-masha

 

حمل آرد صادراتی از روسیه به ترکمنستان توسط شرکت «RZD Logistics»

سرویس مطبوعاتی شرکت «RZD Logistics» گزارش داد که شعبه شرکت لجستیک راه آهن روسیه در ساراتوف حمل ریلی آرد از روسیه به ترکمنستان را سازماندهی می‌کند. بر اساس این گزارش، محموله مذکور پس از بارگیری در واگن‌های مسقف از ایستگاه ساراتوف-پورت (روسیه) و با عبور از خاک قزاقستان به ایستگاه آنائو (ترکمنستان) منتقل می‌شود.

در چارچوب این پروژه، از آگوست تا اکتبر 2023، 1020 تن آرد در این مسیر تحویل داده شد. در حال حاضر امکان ساماندهی حمل صادراتی آرد در کانتینر به مقصد ایران و هند در سال 2024 با استفاده از خدمات لجستیک راه آهن روسیه در حال بررسی است.

پیش از این، آقای اولگ بلازروف مدیر کل راه آهن روسیه در سخنانی گفته بود که امسال راه آهن روسیه قصد دارد یک میلیون تن بار را در امتداد شاخه شرقی کریدور حمل و نقل بین المللی شمال-جنوب از طریق قزاقستان و ترکمنستان حمل کند.

منبع:

https://business.com.tm/ru/post/11059/rzhd-logistika-realizuet-eksportnye-perevozki-muki-iz-rossii-v-turkmenistan

تعمیرات اساسی بیش از 430 حلقه چاه نفت و گاز در ترکمنستان

بنا به گزارش روزنامه «ترکمنستان»، کنسرن دولتی ترکمن نفت در سال جاری تعمیرات اساسی 436 حلقه چاه نفت و گاز را انجام داده که 70 حلقه بیشتر از تعداد برنامه ریزی شده است. بخش اعظم این کار در میادین بزرگ «گوتورتپه»، «گامیشلیجا» و «بارساگلمز» انجام شده است.

گزارش روزنامه مزبور می افزاید : " تعمیرات اساسی و متعاقب آن نوسازی فرآیند پمپاژ موجب افزایش قابل توجه تولید طلای سیاه شده است. حجم پیش بینی شده حدود 176 هزار تن نفت بوده که نسبت به سال گذشته تقریباً 13 هزار تن افزایش داشته است ".

شایان ذکر است، در میدان «گامیشلیجا» متخصصان موفق شدند کارکرد چاه‌ها را به میزان دو برابر بیشتر از آنچه در ابتدا برنامه ریزی شده بود، بازیابی کنند. در قدیمی ترین میدان نفت و گاز یعنی گوتورتپه، تعمیرات اساسی در تقریباً دویست حلقه چاه صورت گرفته است.

منبع:

https://orient.tm/ru/old/post/64128/v-turkmenistane-proveli-kapremont-bolee-430-neftegazovyh-skvazhin

کشف دو جریان جدید گاز طبیعی در ترکمنستان

بنا بر گزارش رسانه‌های رسمی ترکمنستان، متخصصان ترکمن یک جریان صنعتی گاز را در چاه گاز شماره 29 میدان گازی «تخته بازار» و یک جریان دیگر را در چاه شماره 312 میدان گازی گالکینیش کشف کرده اند. چاه شماره 29 تا عمق 1940 متری حفر شده و به گفته کارشناسان، روزانه 226.4 هزار مترمکعب گاز از آن استحصال می‌شود.

در همین راستا، چاه شماره 312  میدان گازی گالکینیش نیز تا عمق 4590 متر حفر شده و روزانه بیش از یک میلیون و 700 هزار متر مکعب گاز از آن استخراج می‌شود.

منبع:

https://business.com.tm/ru/post/11068/polucheny-dva-novyh-pritoka-prirodnogo-gaza-v-turkmenistane

 

افزایش تولید نفت در قدیمی ترین میدان نفتی ترکمنستان

بنا بر گزارش روزنامه «ترکمنستان»، طی 10 ماه سال جاری، در «گوتورتپه» قدیمی ترین میدان نفتی ترکمنستان، بیش از 895 هزار تن طلای سیاه تولید شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته، 6.5 هزار تن افزایش نشان می دهد.

علاوه بر این، گزارش شده است که 361 میلیون متر مکعب گاز همراه در این میدان استخراج شده که این رقم نسبت به سال قبل 6 درصد افزایش داشته است.

شایان ذکر است، گوتورتپه قدیمی ترین میدان نفتی ترکمنستان است که توسعه صنعتی آن از سال 1959 آغاز شده است. اگرچه اولین دکل حفاری در سال 1949 در این ناحیه نصب شد. تقریباً نیم قرن بعد، در این ناحیه، میدان بزرگ گوتورتپه شمالی کشف شد.

منبع:

https://orient.tm/ru/old/post/64070/na-starejshem-neftyanom-mestorozhdenii-turkmenistana-fiksiruyut-rost-neftedobychi

تلاش ترکمنستان برای افزایش تولید محصولات پتروشیمی

به گزارش پایگاه خبری «CentralAsia.news»، بر اساس برنامه توسعه صنعت نفت و گاز ترکمنستان تا سال 2030، این کشور افزایش تولید محصولات پتروشیمی را برای عرضه به بازارهای داخلی و خارجی هدف گذاری کرده است که برای دستیابی به این هدف، ترکمنستان سرمایه گذاری‌های گسترده ای در نوسازی پالایشگاه‌های نفت انجام می دهد. این امر موجب بکارگیری فناوری‌های پیشرفته جدید و بهبود کیفیت محصولات می‌گردد.

همانطور که اوسا اوسایف سردبیر روزنامه «نفت و گاز» خاطرنشان کرده است ، محصولات نفت و گاز تولید شده در ترکمنستان نظیر بنزین بدون سرب، سوخت هواپیما، نفت سفید، گازوییل، نفت کوره، مازوت، روغن‌های روان کننده، پلی پروپیلن، نفتگاز سبک، کک الکترود نفتی، گاز مایع و قیر ساختمانی و جاده ای در حال حاضر تقاضای زیادی در بازارهای جهانی دارند.

شایان ذکر است، ترکمنستان محصولات بخش پتروشیمی را به کشورهای روسیه، ازبکستان، چین، ترکیه، ایران، پاکستان، افغانستان و اروپا عرضه می‌کند. همکاری در بخش نفت و گاز با کشورهای آسیای مرکزی و جنوبی و همچنین اروپا به تقویت پتانسیل صادرات حوزه سوخت و انرژی و کل اقتصاد ترکمنستان کمک می‌کند.

منبع:

https://turkmenportal.com/blog/70292/turkmenistan-narashchivaet-proizvodstvo-neftegazohimicheskoi-produkcii

 

حفظ جایگاه اول ترکمنستان در صادرات گاز از طریق خط لوله به چین

ارزش صادرات گاز طبیعی ترکمنستان به چین در ده ماهه اول سال جاری میلادی،  بالغ بر 8.07 میلیارد دلار بوده و از این منظر، ترکمنستان در میان کشورهای صادرکننده گاز از طریق لوله به چین کماکان رتبه اول را حفظ کرده است.

براساس گزارش مزبور ، در این رده بندی، روسیه در جایگاه دوم قرار دارد که با افزایش 73 درصدی صادرات خود، ارزش آن را به 5.36 میلیارد دلار رسانده است. پس از روسیه، کشورهای میانمار (1.23 میلیارد دلار)، قزاقستان (1.08 میلیارد دلار) و ازبکستان (454.44 میلیون دلار) قرار دارند. این داده‌ها توسط اداره کل گمرک جمهوری خلق چین ارائه شده است.

طبق گزارش اداره آمار دولتی جمهوری خلق چین، این کشور از ژانویه تا اکتبر 2023، 96.51 میلیون تن گاز طبیعی وارد کرده است که 8.8 درصد بیشتر از مدت مشابه در سال 2022 می‌باشد.

منبع:

https://orient.tm/ru/old/post/64067/turkmenistan-sohranyaet-pervoe-mesto-po-postavkam-truboprovodngo-gaza-v-kitaj

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما