معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۲/۰۸/۳۰- ۱۰:۰۱ - مشاهده: ۱۳۰

اخبار اقتصادی شمال افغانستان – مزار شریف

اهم اخبار و تحولات اقتصادی شمال افغانستان در هفته چهارم آبان ماه 1402 مندرج در روزنامه‌ها و رسانه‌های این کشور به شرح زیر می‌باشد:

بازسازی راه آهن حیرتان-مزارشریف توسط ازبکستان

۱۷ آبان، بخت‌الرحمان شرافت، سرپرست اداره خط آهن طالبان با نرزلوف زفر غیاسویچ، رییس عمومی اداره‌ خط آهن ازبکستان، در بلخ دیدار کرده و از او خواسته است که ازبکستان، راه آهن حیرتان-مزارشریف را در زمانی اندک و به بهای مناسب بازسازی کند. اداره خط آهن ازبکستان پذیرفته است که راه آهن حیرتان- مزارشریف را با ۵۰ درصد تخفیف بازسازی کند. به گفته مسئولان اداره‌ خط آهن افغانستان، در یک سال گذشته حدود  4.6 میلیون تن کالای تجاری از مسیرهای راه آهن به کشورهای منطقه صادر و از آن کشورها، به افغانستان وارد شده است. (خبرگزاری سلام وطندار)

https://swn.af/uzbekistan-is-renovating-the-hayratan-mazarsharif-railway/

 سرمایه‌گذاری 4 شرکت چینی به ارزش چهار میلیون دلار در کابل

یو مینک خوی، یکی از بنیان‌گذاران «شهرک چینی‌ها» در شهر کابل است که این شهرک را با نام «شهر چین» در حوزه چهارم امنیتی شهر کابل، در چهارراهی «سرسبزی» ساخته است .او که از ۲۰ سال به این سو در افغانستان فعالیت اقتصادی می‌کند، می‌گوید که در این شهرک یک فروشگاه چینی را نیز ساخته است و در آن بیش از ۶۰ شرکت چینی تولیدات و فن‌آوری‌های خود را که در چین تولید می‌شود، عرضه می‌کنند. یو مینک خوی، می‌افزاید که قرار است در ۱۴۰۳ چهار شرکت چینی به ارزش چهار میلیون دلار در افغانستان سرمایه‌گذاری کنند. او با ۱۲۶ شرکت چینی در حال گفتگو است که در افغانستان سرمایه‌گذاری کنند. (خبرگزاری سلام وطندار)

https://swn.af/four-chinese-companies-are-investing-four-million-dollars-in-kabul/

 پنبه بلخ بازاری ندارد

تعدادی از دهقانان استان بلخ می‌گویند که محصول پنبه در این استان ۴۰ درصد افزایش یافته، اما بازار لازم برای فروش این محصول زراعی وجود ندارد. واردات پنبه مصنوعی به بازارهای کشور، بر فروش پنبه داخلی تاثیر منفی گذاشته و از رونق بازار آن کاسته است. پنبه در استان بلخ به‌طور گسترده کاشته می‌شود و محوصل خوبی از آن به ‌دست می‌آید. استان بلخ گونه‌های مختلف پوزه‌ایشان، ترکی و اکالای پنبه را تولید می‌کند اما افزایش هزینه‌های کود شیمیایی، کمبود آب و رکود بازار فروش سود کشاورزان این محصول را به شدت کاهش داده است. قیمیت این کالا نسبت به سال‌های گذشته حدود ۵۰ درصد کاهش یافته است. (روزنامه 8 صبح)

https://8am.media/fa/increase-in-cotton-yield-in-balkh-peasants-there-is-no-market-to-sell/

 ۷۶ درصد خانواده‌ها در افغانستان بدهکارند

نهاد تحقیقاتی نورکپ وابسته به شورای پناهندگان نروژ با انتشار گزارش تازه‌ای گفته که ۷۶ درصد خانواده‌ها در افغانستان بدهکارند. گزارش نورکپ نشان می‌دهد که وجوه قرضه خانواده‌ها در افغانستان طی سال جاری میلادی اندکی کاهش یافته، ولی همچنان اکثر خانواده‌های افغان بدهی دارند. مقدار متوسط قرض، از ۵۹ هزار افغانی در سال ۲۰۲۲ به ۴۷ هزار افغانی در سال ۲۰۲۳ کاهش یافته است. به گفته منبع، ۵۱ درصد خانواده‌های افغان طی سال گذشته دوبار شوک اقتصادی را تجربه کرده‌اند که این رقم در بین خانواده‌های روستایی ۶۰ درصد و در خانواده‌های شهری ۲۵ درصد بوده است. (روزنامه اطلاعات روز)

https://ufuqnews.com/archives/220477

 حضور محصولات افغانستان در نمایشگاه واردات چین

نمایشگاه بین المللی واردات چین در ششمین دوره برگزاری خود، امسال نیز میزبان محصولات افغانستان با هدف تسهیل تجارت، ترویج جهانی شدن اقتصاد و باز کردن بازار پکن به روی جهان شد. اولین دوره این نمایشگاه دولتی در ماه نوامبر 2018 برگزار شد و تاکنون شش دوره نمایشگاه برگزار شده است. پکن پنج سال متوالی مزایای توسعه کیفیت‌اش را با دیگر کشورها به اشتراک گذاشته است. «وانگ ون بین»، سخنگوی وزارت امور خارجه چین محصول «جلغوزه افغانستان» را در چهارمین دوره این نمایشگاه در حمایت از محصولات ارگانیگ افغانستان معرفی کرد و این محصول در بازار چین محبوبیت یافت، امسال نیز، «لی کیانگ»، نخست وزیر چین به طور خاص قالی‌های دستباف افغانستان را معرفی کرد. انار قندهار نیز برای اولین بار در نمایشگاه واردات چین به غرفه داران عرضه شدکه خود بیانگر گسترش بازار محصولات ارگانیک افغانستان از طریق نمایشگاه واردات است. تاجران افغان در این نمایشگاه نسبت به سال‌های گذشته انواع بیشتری از محصولات را به غرفه داران عرضه کردند که نشان دهنده اعتماد آنان به بازار چین است. در یک تحول مهم، انار قندهار سفر خود را به بازارهای پکن آغاز کرده است که نقطه عطفی برای تجارت این دو کشور همسایه است.

گفته می‌شود چین با نیاز به تأمین مواد خوراکی برای یک دهم از چهار میلیارد شهروند خود مواجه شده است، از طرفی مردم افغانستان پس از یک جنگ طولانی منتظر صلح دایمی و بهبود وضعیت اقتصادی هستند. در دهه‌های گذشته از منابع و محصولات غنی افغانستان به خوبی استفاده نشده بود و  نهادهای اقتصادی پس از جنگ ضعیف شده‌اند. اکنون کابل در تلاش است تا در نظام اقتصادی منطقه‌ای مشارکت کند، اقتصاد خود را از طریق تولیدات و منابع کشورش توسعه دهد و بر محدودیت‌های داخلی و تحریم‌ کشورهای غربی غلبه کند، به طور حتم در این وضعیت ایجاد شرایط مساعد برای صادرات محصولات افغانستان نقش مهمی را ایفا می‌کند. اکنون نمایشگاه بین المللی واردات چین فرصت و بستر مناسبی برای ورود محصولات افغانستان به بازار چین محسوب می‌شود. از سوی دیگر چین مصمم است از اول ماه دسامبر 2022 برای 98 درصد محصولات افغانستان مالیات را صفر کند. (خبرگزاری تسنیم)

https://www.tasnimnews.com/fa/news/1402/08/23/2988211/حضور-محصولات-افغانستان-در-نمایشگاه-واردات-چین

 خدمات گمرکی ایران و افغانستان شبانه روزی می‌شود

«علی بهادری جهرمی»، سخنگوی دولت جمهوری اسلامی ایران با اشاره به سفر هیئت اقتصادی حکومت کابل به تهران اظهار داشت برای تسهیل و افزایش صادرات و واردات افغانستان از طریق بندر چابهار توافقات خوبی انجام شده و برای 24 ساعته شدن گمرکات دو کشور نیز رایزنی شد‌ه است. وی افزود: کمیته‌های مشترکی برای رسید‌گی به مشکلات مهاجرین افغان در ایران و جلوگیری از قاچاق مواد مخدر ایجاد شده است. جهرمی همچنین گفت سفر اخیر هیئت طالبان به ریاست «ملاعبدالغنی برادر»، معاون اقتصادی حکومت کابل با محوریت گسترش روابط تجاری در زمینه‌های مواد معدنی، خدمات فنی و صادرات و واردات انجام شده است. بر اساس گزارش‌ها، در سفر هیئت افغانستان به تهران پنج سند تفاهمنامه همکاری به امضا رسیده است. «انعام‌الله سمنگانی»، معاون سابق سخنگوی طالبان آذرماه سال 1400 اعلام کرده بود در جلسه کمیسیون اقتصادی طالبان تصمیم گرفته شد تا برای تسهیل تجارت و تسریع امور گمرکی ساعات کاری گمرک‌های افغانستان با ایران و ازبکستان افزایش یابد و در صورت امکان 24 ساعته شود. وی گفته بود تصمیم مذکور براساس درخواست ایران و ازبکستان برای افزایش ساعات کاری گمرکات مرزی با افغانستان اتخاذ شده است. (خبرگزاری صدای افغان)

https://www.avapress.com/fa/news/280395/خدمات-گمرکی-ایران-افغانستان-شبانه-روزی-می-شود

 خط آهن «ترانس افغان» محور دیدار سه‌جانبه افغانستان، پاکستان و ازبکستان در اسلام‌آباد

سفارت افغانستان در اسلام‌آباد اعلام کرد «نورالدین عزیزی»، وزیر صنعت و تجارت حکومت طالبان در «نشست سه‌جانبه افغانستان، پاکستان و ازبکستان» شرکت کرده است. این سفارت افزود: در این نشست پیرامون مراحل بعدی پروژه خط آهن ترانس افغان، تجارت و ترانزیت سه‌جانبه و مشکلات موجود در برابر اتصال منطقه‌ای گفت‌وگو شده است. عزیزی پیش از این نیز با «جلیل عباس جیلانی»، وزیر خارجه دولت موقت پاکستان دیدار کرده بود. در آن دیدار، دو طرف در مورد کالاهای تجاری در گمرک مانده سرمایه‌گذاران افغان در بندر کراچی و انتقال اموال پناهجویان اخراجی به افغانستان گفتگو شد. (خبرگزاری تسنیم)

https://www.tasnimnews.com/fa/news/1402/08/23/2988599/خط-آهن-ترانس-افغان-محور-دیدار-سه-جانبه-افغانستان-پاکستان-و-ازبکستان-در-اسلام-آباد

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما