دیدگاه برنده جایزه نوبل اقتصاد از وضعیت اقتصادی یونان
جوزف استیگلیتز استاد دانشگاه کلمبیا و برنده جایزه نوبل در رشته اقتصاد با شرکت در سومین کنفرانس اکونومیست در شهر تسلونیکی یونان (دومین شهر بزرگ این کشور) دیدگاههای خود را در زمینه مدلهای اقتصادی یونان ابراز داشت.
جوزف استیگلیتز استاد دانشگاه کلمبیا و برنده جایزه نوبل در رشته اقتصاد که هم اکنون از اقتصاددانان ارشد در بانک جهانی است و شهرتش را پس از انتقادهای بی پروایش از صندوق بین المللی پول و بانک جهانی به دست آورده است با شرکت در سومین کنفرانس اکونومیست در شهر تسلونیکی یونان (دومین شهر بزرگ این کشور) دیدگاههای خود را در زمینه مدلهای اقتصادی یونان ابراز داشت.
او اعلام کرد به محض بازدید از آتن، انرژی مثبت بهبود شرایط را کاملا احساس میکند اما پیش بینیهای اقتصاد یونان عالی نیست. او نگرانی خود را از نرخ های رشد در این کشور در بلند مدت و همچنین حفظ بلند مدت مازاد اولیه مورد نیاز برای بازپرداخت بدهی این کشور را اعلام کرد. او نیاز به دگرگونی ساختاری اقتصاد یونان که به بطور نامناسبی به گردشگری متکی است را اعلام کرد چرا که این بخش به عنوان یک بخش آسیب پذیر که به دلیل بحران آب و هوا و تهدیدات امنیت بین المللی میتواند دستخوش تحولات ناخواسته شود، مهم ارزیابی کرد. به باور او، این کشور باید از نظر انرژی تنوع بخش بیشتری داشته باشد. او در زمینه عملکرد نظام مالی تاکید کرد پس از بحران سال 2008 تغییراتی صورت گرفته اما این تغییرات کافی نبوده است.
وی در سالهای اخیر بارها نظام سرمایه داری و اقتصاد غرب را مورد انتقاد قرار داده و اشکالات ناشی از بحران فعلی اقتصادی را به دو دسته اقتصادی و اجتماعی تقسیم میکند و معتقد است آمارها نشان میدهد که بطور کلی امکان جهش یک فرد فقیر به طبقات بالای اقتصادی در آمریکا کمتر از جوامع اقتصادی اروپای پیر(فرانسه و آلمان) است. او معمولا جامعه سرمایه داری را به فردگرایی شدید متهم میکند و مدعی است برای تغییر وضعیت فعلی به تلاش جمعی نیاز است و فعالیتهای پراکنده کافی نیست. از دیدگاه او فردگرایی اصولا منجر به کاهش اعتماد عمومی میشود.
مواضع نسبتا منفی وی از تلاش های اقتصادی یونان در حالی است که یونان به درآمدهای جهانگردی وابستگی شدیدی دارد و این کشور رسما اعلام کرده طی 9 ماه سال جاری 22.65 میلیون نفر جهانگرد خارجی به یونان سفر کرده که در مقایسه با سال گذشته 18.4 درصد بیشتر بوده است. درآمد حاصله از جهانگردی یونان در ماه های ژانویه تا اوت سال جاری 14.7 میلیارد یورو تخمین زده میشود که نسبت به دوره مشابه سال گذشته 15.3 درصد افزایش نشان داشته است. آمارهای ارائه شده از سوی سازمان آمار اتحادیه اروپا نشانگر آن است که بدهی یونان در سه ماهه سوم سال جاری 166.5 درصد تولید ناخالص داخلی رسیده است.
در هفته اخیر موسسه اعتبار سنجی استاندارد «اند پورز» موقعیت اعتباری یونان را یک درجه ارتقا بخشید و در گزارش خود اعلام داشت شاخصهای اقتصادی یونان رو به بهبود است و پیشرفتهای مناسبی در مقابله با بی ثباتی مالی صورت گرفته است و نتیجه گیری کرده است سرمایه گذاریها در این کشور موجب بهبود بیشتر شاخص های مالی و رشد اقتصادی این کشور خواهد شد. نخست وزیر محافظه کار از گزارش این موسسه به شدت ابزار رضایت کرد و آنرا گواهی بر بهبودی کامل اقتصاد یونان ارزیابی کرد و آن را دستاوردی برای مردم یونان و پاداشی برای دولت دانست و گفت تلاش دولت برای جذب سرمایه گذاری و افزایش رشد اقتصادی و کاهش بیکاری نتیجه بخش بوده است.