معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۳/۰۸/۳۰- ۱۵:۴۹

اخبار اقتصادی یونان

گزیدۀ اخبار و تحولات اقتصادی یونان در هفتۀ چهارم آبان 1403 مندرج در رسانه‌های این کشور به شرح زیر ارائه می‌گردد:

دیدگاه رئیس بانک مرکزی یونان در مورد تبعات اقتصادی پیروزی ترامپ

آقای «استورناراس» رئیس بانک مرکزی یونان و عضو هیئت مدیره بانک مرکزی اروپا اعلام کرد «انتخاب ترامپ تبعات منفی برای اقتصاد امریکا و اروپا خواهد داشت.» نامبرده با بیان اینکه "البته باید منتظر معرفی سیاست‎های دولت ترامپ باشیم. اما از نگاه آکادمیک و بر اساس وعده‎های انتخاباتی، ترامپ می‌تواند به برخی جمع بندی‌هایی رسید".

به گفته نامبرده «اگر فرض کنیم که دولت ترامپ برخی از وعده‌های انتخاباتی خود در زمینه مهاجرت و افزایش تعرفه‌های گمرکی را اجرا نماید، می‎توانیم ارزیابی کنیم که این اقدامات موجب افزایش تورم و بدهی دولتی ایالات متحده خواهد شد. بنابراین بانک مرکزی آمریکا باید واکنش نشان دهد.

نامبرده اظهار داشت "اجرای سیاست‎های ترامپ تبعات منفی برای اقتصاد اروپا خواهد داشت چرا که نرخ برابری یورو با دلار تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. در کوتاه مدت نیز شاهد کاهش رشد اقتصادی خواهیم بود. موضوعی که سیاست پولی بانک مرکزی اروپا را تحت تاثیر قرار خواهد داد. اما در هر صورت پس از معرفی سیاست‎های دولت ترامپ می‎توانیم جمع بندی‎های کامل‎تری داشته باشیم".

رئیس بانک مرکزی اروپا اعتقاد دارد «بانک مرکزی اروپا پیش از معرفی سیاست‎های رئیس جمهور جدید آمریکا، سیاست پولی خود را تغییر نخواهد داد. تورم در اروپا رو به کاهش است و بهتر از گزارش ارزیابی سپتامبر گذشته می‎باشد. اما از سوی دیگر طیق آخرین گزارش سازمان آمار اتحادیه اروپا، یورواستت، میزان رشد اقتصادی ضعیف شده است.»

گردشگری در یونان

یونان در رتبه‌بندی جهانی رقابت‌پذیری گردشگری جایگاه ۳۱ را در میان ۱۴۱ کشور دارد، هرچند در گذشته رتبه‌های بهتری داشته است. با این حال، این کشور همچنان با چالش‌هایی از جمله عدم وجود استراتژی‌های بلندمدت مواجه است. این مسئله به دلیل تغییرات مکرر در نهادها و مسئولین گردشگری، مانع از اجرای مؤثر سیاست‌های بلندمدت شده است. سیاست‌های گذشته یونان به‌ویژه در دهه‌های اخیر، بر توسعه زیرساخت‌های گردشگری، مدرنیزاسیون هتل‌ها و اقامتگاه‌ها و افزایش سرمایه‌گذاری خصوصی متمرکز بوده است.

هدف این سیاست‌ها جذب گردشگران جدید، تنوع‌بخشی به خدمات و کاهش وابستگی به گردشگری انبوه و فصلی بوده است. از جمله اهداف این سیاست‌ها، افزایش اشتغال، تقویت پیوندهای گردشگری با تولیدات بومی و محصولات فرهنگی بوده است. با این وجود، این سیاست‌ها نتوانسته‌اند تأثیرات پایدار و قابل‌توجهی داشته باشند. در تلاش برای کاهش فصلی بودن گردشگری، دولت یونان اقداماتی مانند یارانه‌دهی به پروازهای چارتر، معافیت از هزینه‌های فرودگاهی و تخفیف در ورودی موزه‌ها را در دستور کار قرار داده است. با این حال، رشد گردشگری همچنان به نتیجه مطلوب نرسیده و نیازمند تدوین سیاست‌های جامع‌تر و کارآمدتر است.

سازمان ملی گردشگری یونانEOT)  ) مهم‌ترین نهاد دولتی مسئول توسعه و ترویج گردشگری است که علاوه بر برنامه‌ریزی و تبلیغات، مسئولیت نظارت بر تأسیسات گردشگری و ارائه یارانه‌ها را نیز برعهده دارد. از دیگر سازمان‌های فعال در این حوزه می‌توان به وزارت گردشگری و انجمن شرکت‌های گردشگری یونانSETE)  ) اشاره کرد. این سازمان‌ها با همکاری نهادهای محلی و بخش خصوصی، سعی در توسعه و ترویج گردشگری یونان دارند. اما هماهنگی ضعیف بین این سازمان‌ها و عدم برنامه‌ریزی جامع موجب کاهش تأثیرات اقدامات آنها شده است. بهبود هماهنگی بین این نهادها و ارتقای کیفیت خدمات ارائه شده می‌تواند گام مهمی در جهت افزایش رقابت‌پذیری یونان در صنعت گردشگری باشد.

علی‌رغم پتانسیل‌های بالا، گردشگری یونان با موانع متعددی مواجه است. یکی از مشکلات اساسی، ضعف زیرساخت‌ها و عدم توجه به حفاظت از محیط‌زیست و مکان‌های تاریخی است. در برخی مناطق، جاده‌ها نامناسب و تابلوهای راهنما ناقص هستند.

دیدگاه نخست ‎وزیر در کنفرانس اقلیمی سازمان ملل

آقای میچوتاکیس نخست‎وزیر یونان که جهت شرکت در بیست و نهمین کنفرانس اقلیمی سازمان ملل موسوم به "کاپ 29" به باکو سفر کرده است، طی سخنانی در افتتاح غرفه یونان از نقش محوری کشورش در زمینه تحول انرژی اظهار داشت «فرصت های زیادی برای سرمایه گذاری در کشور وجود دارد. یونان در سال 2007 بخش عمده تولید برق خود را از طریق زغال سنگ تامین می‎کرد در حالیکه امروز نیمی از تولید برق توسط منابع انرژی تجدید پذیر انجام می‎شود.»

آقای میچوتاکیس طی سخنانی در مجمع عمومی‌کاپ 29 اظهار داشت «تغییرات اقلیمی‌به طور فزاینده زندگی انسان را تحت تاثیر قرار داده است. بحران‎ها و بلاهای طبیعی هشدارهای مکرر تغییرات اقلیمی است. یونان در زمینه انتقال به انرژی‌های تجدید پذیر پیشگام است و توانسته انتشار گازهای گلخانه‎ای را به میزان 45 درصد نسبت به 2005 کاهش دهد، وابستگی خود به زغال سنگ را نیز کاهش دهد و در حال حاضر انرژی بادی و خورشیدی تامین کننده اصلی برق کشور است.

میچوتاکیس تصریح کرد علیرغم پیشگامی اروپا در توسعه انرژی‎های تجدید پذیر، هزینه بالای انرژی همچنان چالش بزرگی است و برای موفقیت بودن مسیر به سمت اقتصاد سبز، باید برنامه‌ها و راهبردهای هوشمندانه جهت مقابله با چالش‎های موجود اجرا شود. وی خواستار شفافیت در مورد هزینه‎ها و چالش‎های انتقال انرژی، بازنگری قوانین و مقررات، تقویت بازار داخلی انرژی اروپا و مقابله با تبعات تغییرات اقلیمی از طریق ارتقای سطح آمادگی برای رسیدگی به بلاهای طبیعی شد. نخست‎وزیر یونان پایبندی یونان و اروپا به اهداف بلند مدت در زمینه تغییرات اقلیمی و انرژی را اعلام و تاکید کرد کرد باید با واقع بینی، انعطاف پذیری و سرعت مناسب در این مسیر پیش رفت.

آقای میچوتاکیس طی سخنانی در مورد هشدار به موقع و مقابله با دمای بالای هوا، بر تجربیات یونان در مدیریت بحران‌های طبیعی و تلاش برای بهبود سیستم هشدار و آمادگی در برابر این حواث تمرکز کرد. وی اظهار داشت که آتش سوزی 2018 در حومه آتن که در آن  104 نفر جان خود را از دست دادند باعث شد که کشور نحوه رسیدگی به بلاهای طبیعی را مورد بازنگری قرار دهد. در سال‎های اخیر سیستم هشدار فوری "112" راه اندازی شده که پیامک های هدفمند به تمامی تلفن‎های همراه ارسال کرده و شهروندان را در مورد انجام اقدامات ضروری در شرایط بحرانی راهنمایی می‎کند.

نخست‎وزیر معتقد است یونان بودجه 2 میلیارد یورویی از منابع اتحادیه اروپا برای تقویت زیرساخت‎های حفاظت مدنی و استفاده از فناوری‎های نوین چون پهپاد برای شناسایی زودهنگام آتش سوزی اختصاص داده است. نامبرده با اشاره به اهمیت اعتماد سازی با شهروندان اظهار داشت «برای موثر بودن سیستم پیام های هشدار، لازم است که شهروندان به هشدارها اعتماد کنند و راهنمایی‎های ارائه شده را دنبال نمایند. آقای میچوتاکیس آمادگی یونان برای به اشتراک گذاشتن تجربیات خود با دیگر کشورها را اعلام کرد.

چالش‌های صنعت گردشگری در یونان

دولت یونان در راستای توسعه گردشگری، سرمایه‌گذاری‌های زیادی در زیرساخت‌ها انجام داده است. این سرمایه‌گذاری‌ها شامل بهبود فرودگاه‌ها، جاده‌ها و امکانات هتل‎ها می‌شود. همچنین، پروژه‌های گوناگون مربوط به بهبود جاده‌ها و راه‌آهن در مناطق گردشگری به‌منظور تسهیل دسترسی به جاذبه‌های گردشگری در حال اجراست.

 

یونان سال‌هاست با بحران اقتصادی درگیر است. این چالش بر صنعت گردشگری تاثیرات منفی داشته است. این بحران باعث کاهش سرمایه‌گذاری‌ها و اشتغال در این صنعت شده و بر درآمد‌های دولتی نیز تاثیر گذاشته است. به‌عنوان مثال، بر اساس آمار، تعداد گردشگران ورودی به یونان در سال ۲۰۲۰ به ۷ میلیون نفر کاهش یافت که معادل کاهش ۸۰ درصد نسبت به سال ۲۰۱۹ بود. این کاهش چشمگیر بر بخش‌های مختلف اقتصادی، به‌ویژه هتلداری و رستوران‌داری تاثیر گذاشته است.

 

با توجه به غنای طبیعی و فرهنگی یونان، چالش‌های زیست‌محیطی نیز بر صنعت گردشگری تاثیر می‌گذارد. افزایش تعداد گردشگران می‌تواند منجر به فشار بر منابع طبیعی و آسیب به اکوسیستم‌ها شود. بنابراین، دولت باید به‌منظور مدیریت پایدار گردشگری، راهکار‌هایی را در نظر بگیرد. به‌عنوان مثال، در سال ۲۰۲۱، دولت یونان طرح‌هایی برای محدود کردن دسترسی به برخی از سواحل شلوغ به‌منظور حفاظت از محیط‌زیست معرفی کرد.

 

یونان با رقبای جدی در زمینه گردشگری، از جمله اسپانیا و ایتالیا، مواجه است. این رقابت به‌ویژه در زمینه جذب گردشگران که به‎دنبال تجارب جدید و منحصر به فرد هستند، شدت یافته است. دولت یونان باید با برنامه‌ریزی دقیق و استراتژیک به این چالش‌ها پاسخ دهد. به‌عنوان مثال، کشور‌های همسایه مانند ترکیه با ترویج جاذبه‌های طبیعی خود، بطور فزاینده‌ای در حال جذب گردشگران هستند.

دیدگاه رئیس کمیسیون خارجی و دفاعی پارلمان در خصوص بحران گرانی

خانم «دورا باکویانیس» رئیس کمیسیون سیاست خارجی پارلمان یونان از حزب حاکم نئودموکراسی، در گفتگو با سایت خبری «اسکای» در خصوص «گرانی در کشور» گفت: «همه دولت‎ها دائماً با تورم مبارزه می‎کنند و سعی در ایجاد امنیت دارند و این کاری است که ما به دنبال آن هستیم. هیچ جامعه ‎ای نمی‎گوید که نتایج راضی کننده است، اما ما وضعیت بهتری داریم. همه اینها نیاز به زمان دارد تا نتیجه بگیریم و در پایان 4 سال بهترین نتایج را خواهیم داشت و قضاوت می‌شویم.

 

 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما