معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۲/۰۷/۱۴- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۳۵۲

ظرفیت های منطقه ویژه اقتصادی بندری آستراخان روسیه

ایجاد « منطقه ویژه اقتصادی بندری و خوشه صنعتی خزر» استان آستراخان بر اساس مصوبه دولت فدراسیون روسیه به شماره 1792 مورخ 2020/11/7 به امضا نخست وزیر این کشور رسیده است. خوشه صنعتی خزر شامل منطقه ویژه اقتصادی بندری و منطقه ویژه اقتصادی لوتوس در استان آستراخان واقع شده است . خوشه صنعتی مذکور با هدف مرکزیت حمل بار کریدور بین المللی حمل و نقل «شمال – جنوب» طراحی گردیده است.

منطقه ویژه اقتصادی لوتوس واقع در 45 کیلومتری شهر آستراخان با هدف توسعه صنایع تبدیلی، صنایع فناوری بالا، تولید انواع جدید محصولات و توسعه زیرساخت های حمل و نقل و بر اساس مصوبه دولت فدراسیون روسیه شماره 1214 مورخ 2014/11/18  بنا نهاده شده است. هدف از این منطقه تنوع بخشی اقتصاد استان آستراخان با ایجاد واحدهای تولیدی جدید و سایر صنایع جایگزینی واردات می‌باشد.

فعالیت های اقتصادی شرکت ها و واحدهای تولیدی در منطقه ویژه اقتصادی لوتوس آستراخان برپایه تعرفه ترجیحی با هدف انجام فعالیت های کارآفرینی شکل گرفته که از مزایا و مزیت هایی برای سرمایه گذاران درنظر گرفته شده است. همچنین منطقه ویژه اقتصادی لوتوس مزایای مالیاتی و گمرکی را برای شرکت های فعال در آن منطقه تامین می نماید. این مزیت ها شامل : کاهش نرخ مالیات بر درآمد به 2 درصد معاف از پرداخت مالیات بر املاک، حمل و نقل و مالیات بر زمین معاف و از مصونیت مالیاتی بهره مند هستند و هرگونه تغییرات غیر مطلوب نرخ مالیاتی تاثیری در شرکت های عضو این منطقه ویژه نخواهد داشت. علاوه بر این، رژیم مناطق آزاد گمرکی در منطقه ویژه اقتصادی «لوتوس» نیز اعمال می‌شود که بر اساس آن مالیات بر ارزش افزوده برای کالاهای خارجی صفر درصد بوده و از عوارض وارداتی نیز معاف می‌باشند.

 با اجرای پروژه سرمایه گذاری در منطقه ویژه اقتصادی «لوتوس» آستراخان ، سرمایه گذاران از 15 تا 20 درصد از کل هزینه‌ها در مرحله سرمایه گذاری را صرفه جویی می نماید. مالیات ترجیحی (تشویقی) در مرحله تولید نیز شامل مزایای سرمایه گذاری در این منطقه می‌شود. تاکنون در « منطقه ویژه اقتصادی لوتوس آستراخان » شرکتها و نهادهای تجاری ذیل به ثبت رسیده اند :

1 - شرکت سهامی «کارخانه کشتی سازی لوتوس» : پروژه بازسازی صنعت کشتی سازی و شرکت اصلی منطقه ویژه اقتصادی لوتوس. حوضه فعالیت: ساخت و تعمیرات کشتی در کارخانه کشتی سازی «لوتوس»؛

2 – شرکت با مسئولیت محدود «گکسا – لوتوس»، پروژه تولید مواد ژئوسنتتیک. خط تولیدی شرکت «گکسا – لوتوس» شامل یک دستگاه ماشین صنعتی اکسترودر برای تولید نخ پلی پروپیلن، تجهیزات برای آماده سازی نخ برای بافندگی و ماشین ­آلات بافندگی می‌باشد. عرض پارچه تولیدی 5.4 متر است. این نوع پارچه ژئوسنتتیک تاکنون در روسیه تولید نشده است. کاربرد این نوع از تولیدات شرکت گکسا برای ساخت مقاوم سازی جاده‌ها و آسفالت و نیز در صنعت ساختمان می‌باشد و باعث دوام و طول عمر سازه‌ها می‌شود .

 فاز اول این کارخانه مشغول به فعالیت می‌باشد. ساخت فاز دوم کارخانه به پایان رسیده و عملیات اولیه برای ساخت فاز سوم کارخانه در حال انجام است؛

3 – شرکت سهامی «ریبنیه کرما» (خوراک ماهی)، پروژه تولید خوراک ماهی برای آبزیان. شرکت سهامی «ریبنیه کرما» (خوراک ماهی) ساخت واحدهای تولیدی را به پایان می رساند. پروژه این شرکت برای ایجاد کارخانه تولید خوراک آبزیان و ماهی پرورشی در نظر گرفته شده است. در صورت ورود این کارخانه به ظرفیت طراحی، بیش از 50 هزار تن خوراک ماهی در سال تولید خواهد شد. برنامه ریزی شده است که این کارخانه در سه ماهه دوم سال 2023 راه اندازی شود؛

4 - شرکت با مسئولیت محدود گلرنگ ایران با نام تجاری «رُزا» : پروژه احداث کارخانه تولید انواع شوینده‌ها و مواد بهداشتی با پیشرفت فیزیکی 70% در دست ساخت در منطقه مذکور .

5 - شرکت با مسئولیت محدود «مِد این تِخ»، پروژه احداث کارخانه تولید سرنگ های نسل سوم؛

6 – شرکت با مسئولیت محدود «هلیوس سیستم»، پروژه تولید پنل های خورشیدی فتوولتائیک؛

7 – شرکت با مسئولیت محدود «ناوال دیزاین بین المللی»، پروژه تولید پانل های کشتی جهت عملیات تزئینی داخل اتاق های کشتی؛

8 – شرکت با مسئولیت محدود «آزکا کومپوزیت»، پروژه تولید لوله‌های فایبرگلاس؛

9 – شرکت «کارخانجات ماشین آلات تخصصی آستراخان» پروژه تولید قطعات اتصالی برای خطوط لوله؛

10 – شرکت سهامی «فناوری قرن بیست و یکم»، پروژه تولید ابزار برس ها و ساینده‌ها برای استفاده در صنایع کشتی سازی، لوله و ساخت خطوط لوله؛

11 – شرکت با مسئولیت محدود «کارخانه محصولات پزشکی آستراخان»، پروژه ایجاد و بهره برداری از چرخه کامل محصولات پزشکی از جمله تولید دستکش نیتریل یکبار مصرف؛

12 – شرکت «گ.ب.اِس – لوتوس»، پروژه احداث کارخانه تولید پروتئین میکروبی؛

13 – شرکت «اِس. پ. گ. – لوتوس»، پروژه احداث مجتمع گاز مایع طبیعی؛

14 – شرکت «گولدن اینداستریز گروپ»، مجتمع تولید گاز و مواد شیمیایی.

اما در خصوص منطقه ویژه اقتصادی بندری هدف از ایجاد این منطقه ساخت و تاسیس یک فضای مدرن با استانداردهای بین المللی جهت ادغام (یکپارچه سازی) ظرفیت ترمینال های انواع مختلف محموله‌های صادراتی می‌باشد.

شرکت های فعال در این منطقه می‌توانند فعالیت های ذیل را انجام دهند:

 انبارداری، نگهداری کالا، تأمین و بازسازی اجزاء کشتی‌ها، تولید، تعمیرات، نوسازی کشتی‌های دریایی و رودخانه ای، بازیافت، فرآوری منابع آبی ، دسته بندی (سورتینگ)، علامت گذاری کالا، عملیات مونتاژ ، تجارت بورس و عمده فروشی و همچنین ساخت، بازسازی و بهره برداری از واحدهای زیرساختی بندر و سایر انواع فعالیت ها.

بر اساس قانون فدرال شماره 116 مورخ2005/7/22 «مناطق ویژه اقتصادی در فدراسیون روسیه»، طبق مقررات منطقه ویژه اقتصادی بندری مزایای مالیاتی و گمرکی را برای شرکت های عضو آن ارائه می دهد. همچنین شرکت های عضو منطقه ویژه اقتصادی بندری از تعرفه‌های ترجیهی مالیات بر درآمد، املاک، زمین و حمل و نقل برخوردار می‌باشد. همچنین قوانین مقررات منطقه گمرکی آزاد در منطقه ویژه اقتصادی بندری اعمال می‌گردد.

در ماه اوت سال 2021 شرکت بندری و لجستیک «خزر» واقع در جوار بندر اولیا آستراخان  به عنوان عضو اصلی و اولی منطقه ویژه اقتصادی بندری ثبت گردید. این شرکت پروژه ساخت ترمینال مدرن کانتینری جهت بارگیری و تخلیه بار از طریق کریدور «شمال – جنوب» را اجرا خواهد نمود. در سال 2022 شرکت با مسئولیت محدود «آگرو ترمینال کاسپی» با پروژه ساخت ترمینال مدرن در آن منطقه جهت پذیرش، نگهداری، بارگیری و تخلیه غلات و روغن آفتابگردان بعنوان دومین عضو این منطقه ویژه اقتصادی بندری تبدیل شده است. ظرفیت برنامه ریزی شده این ترمینال جابجایی 900 هزار تن غلات و 300 هزار تن روغن در سال می‌باشد. راه اندازی فاز دوم این ترمینال برای 2024 برنامه ریزی شده است. بهره برداری از منطقه ویژه اقتصادی بندری می‌تواند خوشه صنعتی خزر را به مرکز مهم بارگیری و تخلیه بار کریدور «شمال- جنوب» واقع در منطقه اولیا استان آستراخان ( فاصله تا مرکز استان 110 کیلومتر) تبدیل نماید. در این صورت امکان افزایش میزان بارگیری و تخلیه بار به میزان 3.3 میلیون تن در سال و جذب بار اضافه به مسیر آسیایی (کریدرو شمال – جنوب ) را فراهم می نماید.

 

ترمینال کشتی‌ها در بندر اولیا استان آستراخان

منطقه ویژه اقتصادی بندری-بندر اولیا

نقشه منطقه ویژه اقتصادی لوتوس آستراخان

منبع: https://minprom.astrobl.ru/napravleniya-deyatelnosti/kaspiiskii-klaster

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما