معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۲/۰۶/۱۵- ۱۰:۴۳ - مشاهده: ۹۴

اخبار اقتصادی بنگلادش

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی بنگلادش در هفته دوم شهریور ماه 1402 مندرج در رسانه‌های این کشور به شرح زیر ارائه می‌گردد.

وزیر بازرگانی: بسیاری از شرکت های آمریکایی علاقه مند به سرمایه گذاری در بنگلادش هستند (شاماکال)

آقای تیپو منشی، وزیر بازرگانی بنگلادش، پس از میزگرد با شوراهای تجاری بنگلادش - آمریکا در هتل اینترکانتیننتال داکا به خبرنگاران گفت که بسیاری از شرکت های جدید از آمریکا به سرمایه گذاری در بنگلادش بسیار علاقه مند هستند. وی همچنین گفت که برخی از شرکت های جدید آمریکایی که می خواهند در بنگلادش سرمایه گذاری کنند، برخی از مزایا و معایب سرمایه گزاری در بنگلادش را مطرح کردند. ما به آنها گفته‌ایم که اگر در بنگلادش سرمایه‌گذاری کنند، دولت تمام کمک‌های ممکن را برای حل همه مشکلات آنها ارائه خواهد کرد.

وام 200 میلیون دلاری بانک جهانی به بنگلادش برای توسعه مراقبت های بهداشتی (شاماکال)

بانک جهانی وام 200 میلیون دلاری به بنگلادش را برای بهبود مراقبت های بهداشتی شهروندان از جمله کنترل تب دنگی، خدمات پیش از زایمان برای زنان، مدیریت پسماندهای پزشکی تصویب کرده است. این پول از سوی آژانس توسعه بین المللی بانک جهانی (IDA) برای اجرای پروژه‌های بهداشت شهری، تغذیه و جمعیت تامین خواهد شد.

بنگلادش تا سال 2034 از مزایای معاف از عوارض در کانادا برخوردار خواهد شد (بیجنس استاندارد)

بر اساس لایحه ای که پارلمان کانادا در ژوئن تصویب کرد، بنگلادش تا سال 2034 در بازار کانادا از مزایای معافیت گمرک برخوردار خواهد شد. دولت کانادا مزایای معافیت از عوارض گمرکی را برای تمامی‌کشورهای در حال توسعه که در سال 2026  از فهرست کشورهای کمتر توسعه یافته ارتقاع پیدا می‌کنند، تمدید کرده است و بنگلادش از آن بهره مند خواهد شد.

بحران دلار اقتصاد را در خطر بزرگی قرار داده است ( شاماکال)

ریشه مشکلاتی که اقتصاد بنگلادش در حال حاضر با آن مواجه است، بحران دلار است. سیاست گذاران این کشور بر این باور بودند که بحران دلار و افزایش ارزش آن موقتی است. آنها مدت هاست به مردم اطمینان می دهد که این مشکل به زودی حل می‌شود. اما این «اطمینان» دیگر تحقق نمی یابد. بلکه با توجه به بحران دلار و افزایش قیمت آن، بر تولید محصولات، سرمایه گذاری و تجارت تاثیر منفی می‌گذارد و باعث تورم بالا شده است.  اکنون مردم برای تامین هزینه‌های اقلام ضروری با مشکل مواجه هستند. در مجموع، این وضعیت اقتصاد بنگلادش را در معرض خطر بزرگی قرار داده است. از این میان، بانک مرکزی بنگلادش هشدار داد و گفت که حواله‌های ارسالی از خارج از کشور در ماه اوت 21 درصد کاهش داشته است. بنا به اطلاعات بانک مرکزی حواله‌های دریافتی در ماه اوت کمترین میزان طی شش ماه گذشته بود که می‌تواند فشار بیشتری بر روند نزولی ذخایر ارزی این کشور اضافه کند.

 بحران چند وجهی با دلار؛ روند نزولی ذخایر ارزی ادامه دارد ( مناب جامین)

حجم ذخایر ارزی بانک مرکزی بنگلادش طی دو سال گذشته به طور مداوم کاهش یافته است. بر اساس سیستم حسابداری صندوق بین المللی پول، ذخایر بانک مرکزی این کشور  23.06 میلیارد دلار است. در صورت پرداخت بدهی‌های «اتحادیه تسویه حساب آسیایی» (ACU) در این هفته، رقم ذخایر به زیر 22 میلیارد دلار کاهش می یابد. در چنین شرایطی، بانک مرکزی باید 1.2 میلیارد دلار بابت بدهی‌های واردات برای دوره ژوئیه - اوت پرداخت کند. دو سال پیش، در اوت سال 2021، میزان ذخایر ارزی این کشور حداکثر به 48.04 میلیارد دلار رسیده بود. اما پس از آن زمان تاکنون ذخایر ارزی به طور مستمر در حال کاهش بوده که که تاکنون به هیچ وجه قابل پیشگیری نیست. طبق شرایط صندوق بین المللی پول، ذخایر ارزی باید بالای 24 میلیارد دلار باشد. اما بانک مرکزی بنگلادش قادر به تحقق این هدف نیست. این در حالی است که به گفته منابع بانک مرکزی بنگلادش، قیمت رسمی دلار باز هم افزایش یافته است. در نتیجه دلار وارداتی را باید با قیمت بالاتر از قبل خریداری کرد. البته بسیاری از بانک ها دلار را با قیمت های بالاتر از حد مجاز می فروشند. این امر هزینه‌های واردات را افزایش داده است. تحت تاثیر آن قیمت محصول نیز رو به فلک کشیده است. به غیر از این، در کنار بحران دلار در بازار آزاد ، قیمت دلار نقدی نیز افزایش یافته است. اکنون مشتریان برای خرید یک دلار باید 117 تا 118 تاکا بپردازند.

 32 درصد از جمعیت شهری در داکا زندگی می‌کنند ( پروتوم آلا)

در مورد افزایش فشار جمعیت در داکا تحقیقات زیادی انجام شده است. دولت در مورد آن صحبت های زیادی کرده و وعده‌های زیادی داده است. اما واقعیت این است که هنوز هیچ اقدام موثری برای کنترل جمعیت داکا قابل مشاهده نیست. در این زمینه، سمیناری تحت عنوان «تمرکززدایی داکا و شهرنشینی پایدار بنگلادش» توسط اتاق بازرگانی و صنعت داکا (DCCI) برگزار شد، که اطلاعات ارائه شده در آن بسیار هشدار دهنده است. در مقاله اصلی مطرح شده در این سمینار، گفته شده است که منطقه کلانشهر داکا 1 درصد (1 هزار و 528 کیلومتر مربع) از کل مساحت این کشور را تشکیل می دهد. اما 32 درصد از جمعیت شهری این کشور در داکا زندگی می‌کنند. هر ساله حدود 7 صد هزار نفر به دلیل تغییرات آب و هوایی آواره می‌شوند که بیشتر آنها در شهر داکا پناه می‌گیرند. به دلیل شهرنشینی با محوریت داکا، این شهر از یک سو، با چالش هایی مانند تراکم ترافیک، آلودگی آب، آلودگی هوا مواجه است، از سوی دیگر، ساعات کاری مردم به هدر می رود و مصرف سوخت و خطرات سلامتی نیز افزایش می یابد. در سمینار مذکور، کارشناسان تاکید کردند که اگر قرار است شهر غیرقابل سکونت داکا قابل سکونت باشد، باید سیل مهاجرت به سوی داکا کاهش یابد. سیاست گذاران دولتی باید به خاطر داشته باشند که داکا بدون تمرکززدایی قابل نجات نیست.

 به جز پوشاک سایر بخش های صادرات در وضعیت شکننده ای قرار دارند (شاماکال)

به دلیل شیوع کرونا و جنگ روسیه و اوکراین، حدود سه سال است که بی ثباتی در صادرات محصولات بنگلادش وجود دارد. اگرچه صنعت پوشاک بر این وضعیت غلبه کرده است، اما بیشتر بخش‌های دیگر از نظر درآمدهای صادراتی همچنان در وضعیت شکننده ای باقی مانده اند. صادرات دو ماهه اول سال مالی جاری یعنی ژوئیه و اوت گذشته نیز با همین روند به پایان رسید. در این دو ماه صادرات پوشاک نسبت به مدت مشابه سال قبل 12.5 درصد افزایش داشته است. از سوی دیگر، صادرات چهار محصول اصلی به غیر از پوشاک کاهش یافته است، حتی هدف نیز محقق نشد. این محصولات عبارتند از: چرم و محصولات چرمی، محصولات کشاورزی، جوت (کنف) و محصولات جوت و منسوجات خانگی.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما