معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۲/۰۶/۱۹- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۱۷۲

رونمایی از نقشه راه انتقال انرژی ملی مالزی

نقشه راه انتقال انرژی ملی با هدف اصلی دستیابی به تعهد انتشار گازهای گلخانه ای خالص صفر در 29 اگوست (7 شهریور ماه) طی مراسمی‌توسط انور ابراهیم نخست وزیر مالزی رونمایی شد. تحقق دستیابی به انتشار گازهای گلخانه ای خالص صفر تا سال 2050، افزایش سهم انرژی‌های تجدید پذیر در ترکیب انرژی مصرفی، ترویج بهره وری و استفاده موثر تر از انرژی، افزایش امنیت انرژی به مفهوم کلی آن و همچنین تقویت و رشد اقتصاد سبز از اهداف این طرح ملی است.

فاز اول این طرح که دو ماه پیش توسط وزیر اقتصاد مالزی رونمایی شد شامل ده پروژه و ابتکار کلیدی ذیل 6 عنوان جهت شروع فرایند انتقال انرژی بود. بر اساس این طرح انتظار میرود بیش از 25 میلیارد رینگیت فرصت سرمایه گذاری و همچنین اشتغال بیش از  23 هزار نفر شکل گیرد.

1-کاهش، جذب و ذخیره سازی کربن(CCUS) به منظور کاهش انتشار گازهای گلخانه ای، 2-جابجایی (شیفت) استفاده از انرژی‌های فسیلی به استفاده بیشتر از انرژیهای تجدید پذیر، انرژی هیدروژنی و سوختهای زیستی و همچنین توسعه ناوگان حمل و نقل سبز و نهایتا 3- اقداماتی جهت بالابردن بهره وری در مصرف انرژی موجب خواهد شد که بر اساس برنامه، سالانه 10 میلیون تن متریک از انتشار گازهای گلخانه ای کسر گردد. شایان ذکر است میزان کل انتشار گازهای گلخانه ای مالزی در سال 2020 برای 367.76 میلیون تن متریک و معادل 0.8درصد کل جهان میباشد. همچنین بخش انرژی با مشارکت 28 درصدی در تولید ناخالص داخلی این کشور بالغ بر 80 درصد انتشار گازهای گلخانه ای مالزی را تشکیل می دهد.

فاز دوم این طرح تبدیل مالزی به یک رهبر منطقه ای در صنعت انتقال انرژی و انرژی‌های تجدیدپذیر (RE) خواهد بود. انور ابراهیم نخست وزیر مالزی در مراسم رونمایی از فاز دوم "نقشه راه انتقال انرژی ملی" اظهار داشت دولت 2 میلیارد رینگیت را به عنوان صندوق اولیه برای ارائه تسهیلات تخصیص داده است. انور افزود که این تخصیص به دلیل وضعیت فعلی فناوری‌های کربن زدایی مالزی، که به گفته او هنوز در سطح "نابالغ" است، حیاتی است. وی گفت که پیشرفت توسعه کشور به منابع انرژی جایگزین و همچنین همکاری قوی منطقه ای و بین المللی بستگی دارد. چالش اصلی در انتقال انرژی نحوه تامین مالی است، تخمین زده می‌شود که سرمایه‌گذاری حداقل 1.2 تریلیون رینگیت (280میلیارد دلار) بین سال‌های 2023 تا 2050 برای فعال کردن انتقال مسئولانه انرژی مورد نیاز است.

در حال حاضر 25 درصد انرژی مصرفی در مالزی توسط منابع تجدید پذیر شامل انرژی خورشیدی، هیدروژنی، سوختها و گاز زیستی تامین میشود که بر اساس طرح مورد اشاره تا سال 2025 به 31 درصد و در انتهای سال 2040 به 40 درصد خواهد رسید.

راه اندازی بورس انرژی‌های تجدید پذیر در سال آتی، تامین برق ایالت صباح از طریق انرژی خورشیدی، توجه به بازدهی انرژی در ساختمان‌های دولتی، تحول در صنعت خودرو و حمل نقل از جمله مهمترین اقدامات دولت در این طرح خواهد بود.

در بخش خودرو و حمل و نقل عمومی، بر اساس اهداف ترسیم شده تا سال 2030 سهم تولید وسایل نقلیه الکتریکی (EV) و هیبریدی‌ها به 15٪ از کل حجم صنعت خودرو سازی مالزی خواهد رسید، در سال 2040 این میزان به 50 درصد و نهایتا در انتهای نیمه قرن حاضر به 80 درصد خواهد بود. در بخش حمل و نقل عمومی میزان استفاده از وسایل نقلیه الکتریکی تا انتهای سال 2050 به 60 درصد خواهد رسید و همچنین 90 درصد منابع تامین انرژی این وسایل در داخل مالزی خواهد بود.

کمک و ارائه مشوق هایی به اقشار کم درآمد جهت استفاده از وسایل نقلیه دو و یا چهار چرخ الکتریکی، افزایش سهم بیشتر استفاده از سوختهای زیستی خصوصا در وسایل نقلیه سنگین از دیگر ابتکارات مطرح در این طرح ملی است.[1]

 انتظار می رود که عملیاتی شدن این نقشه راه تاثیر مثبتی بر اقتصاد مالزی در حوزه‌های ذیل خواهد داشت

 1-جذب بیشتر سرمایه گذاری در بخش انرژی سبز و متعاقبا ایجاد مشاغل سبز،

2- ارتقاء و افزایش ظرفیت انرژی تجدید پذیر، صرفه جویی در بهره وری انرژی و نفوذ بیشتر وسایل نقلیه الکتریکی و

3-حرکت از اقتصاد متکی به سوخت فسیلی به یک اقتصاد سبز با ارزش بالا که امکان انعطاف پذیری و رقابت پذیری بیشتری خواهد داشت

در انتهای گزارش به برخی از چالش های پیشرو در کاربست انرژی‌های تجدید پذیر  نیز اشاره میشود:

  1. هزینه بالا و دسترسی محدود به مواد اولیه برای پروژه‌های انرژی تجدید پذیر
  2. عدم اگاهی عمومی و پذیرش مزایای انرژی تجدید پذیر
  3. موانع فنی و نظارتی برای ادغام شبکه و اتصال منابع انرژی تجدید پذیر

[1] Malaysia’s prime minister pledges economic shift away from fossil fuels | News | Eco-Business | Asia Pacific

Malaysia's National Energy Transition Roadmap (NETR) aiming for EVs to form 80% of TIV by 2050 - paultan.org

RM2 billion seed fund allocated for National Energy Transition Facility: PM Anwar (nst.com.my)

Renewables Are the Solutions to Malaysia’s Sustainable Future and Renewed Climate Ambition (irena.org)

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما