معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۲/۰۵/۳۱- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۱۴۸

اخبار اقتصادی دانمارک

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی دانمارک در نیمۀ دوم مرداد 1402 مندرج در رسانه‌های این کشور به شرح زیر ارائه می‌گردد.

افزایش نرخ تورم دانمارک

تورم دانمارک برای اولین بار از اکتبر سال گذشته در حال افزایش است. آخرین داده‌های مرکز آمار دانمارک نشان می‌دهد که شاخص قیمت مصرف‌کننده (CPI) پس از 2.5 درصد افزایش در ماه ژوئن سال جاری نسبت به ژوئن سال قبل، در ماه ژوئیه نیز نسبت به ژوئیه سال قبل، به میزان 3.1 درصد افزایش یافته است؛ اما همچنان بسیار کمتر از اکتبر 2022 است که این نرخ به 10.1 درصد رسیده بود. پاله سورنسن، اقتصاددان ارشد، این افزایش را به قیمت بالاتر اجاره، تعطیلات و برق نسبت داد، زیرا به گفتۀ وی، عوارض برق که در ابتدای سال متوقف شده بود، به سطح عادی بازگشته است.

همچنین نرخ تورم اصلی یا هسته (Core Inflation)، که همان شاخص CPI بدون احتساب قیمت انرژی و مواد غذایی فرآوری‌نشده است، از 4.9 درصد در ژوئن به 5.3 درصد در ژوئیه افزایش یافت. شاخص CPI در ماه ژوئن نسبت به ماه قبل، 1.8 درصد افزایش داشته است.

منبع: تی وی2

افزایش تعداد بیکاران در ماه ژوئیه

نرخ بیکاری دانمارک به آرامی دوباره در حال افزایش است. آخرین ارقام مرکز آمار دانمارک نشان می‌دهد که تعداد بیکاران برای نهمین ماه متوالی در ژوئیه افزایش یافته است و در این ماه 1200 نفر به صف بیکاران پیوسته‌اند. با این وضع، در حال حاضر در دانمارک تعداد 83500 نفر به طور رسمی‌ بیکار هستند که 2.8 درصد نیروی کار را تشکیل می‌دهند؛ البته این نرخ بیکاری، همچنان بسیار پائین و کم‌سابقه است.

منبع: www.dst.dk

کاهش تعداد مزایا بگیران سیستم رفاهی

تعداد افراد 16 تا 64 ساله که از خزانه دولت پول دریافت می‌کنند، در پایین‌ترین سطح از سال 1977 قرار دارد. تحقیق جدید شورای اقتصاد جنبش کارگری نشان می‌دهد که در سال 2022 در حدود 15.9 درصد از گروه سنی 16 تا 64 ساله برای امرار معاش، مزایای اجتماعی دریافت می‌کردند. این رقم با رکورد 25.7 درصدی در سال 1995 فاصله زیادی دارد. مطالعه جدید نشان می‌دهد که تعداد افراد تحت حمایت دولت بین سال‌های 1960 تا 1980 با گسترش سیستم رفاهی، با رشد سریع از 5.8 درصد به 17.7 درصد رسیده بود که به دنبال رکود اقتصادی در دهه 1980 و بحران ارزی بین‌المللی در سال 1992، پرداخت‌های دولتی به مزایا بگیران رفاهی بیش از پیش رشد کرده و به 25.7 درصد در سال 1995 رسید، اما پس از آن، با انجام اصلاحات بازار کار و محدودیت‌های بیمه بیکاری سیر نزولی داشته است.

منبع: تی وی2

فروش دارو، زیربنای رشد اقتصادی دانمارک

اقتصاد دانمارک در سه ماهه دوم سال، هر چند با سرعتی کمتر، اما به رشد خود ادامه داد و تولید ناخالص داخلی این کشور، 0.2 درصد رشد کرد که شرکت‌های داروسازی به ویژه نوونوردیسک نقش اصلی در این رشد را ایفا نمودند. با این حال، برخی کارشناسان معتقدند عملکرد مناسب صنعت داروسازی ممکن است باعث عدم توجه به نقاط ضعف در سایر بخش‌های اقتصاد دانمارک گردد. پاله سورنسن، اقتصاددان ارشد نوکردیت در این خصوص گفت: تولید در بخش داروسازی آنقدر عظیم بوده که کل اقتصاد را به سمت بالا کشیده است و بدون آن، احتمالا تصویر اقتصاد دانمارک کاملا متفاوت بود. محاسبات Sydbank نیز نشان می‌دهد که اگر صنعت داروسازی نبود، اقتصاد دانمارک از پایان سال 2021 دچار رکود می‌شد. مرکز آمار دانمارک در اوایل ماه آگوست اعلام کرد که تولید صنعتی دانمارک در سه ماهه دوم سال، 4.2 درصد افزایش یافته است، اما اگر بدون صنعت دارو محاسبه می‌شد، 4 درصد کاهش نشان می‌داد. صندوق بین‌المللی پول نیز در ماه ژوئن پیش‌بینی خود برای تولید ناخالص داخلی دانمارک را که قیلا 0.5 درصد برآورد کرده بود، افزایش داد و اعلام کرد که اقتصاد این کشور در سال 2023 به میزان 1.3 درصد رشد خواهد داشت.

منبع: www.danskerhverv.dk

رشد بی‌نظیر ارزش نوو‌نوردیسک

پس از افزایش شدید قیمت سهام شرکت نوونوردیسک در این هفته، ارزش بازار این شرکت اکنون از اندازه اقتصاد داخلی دانمارک فراتر رفته است. سهام این غول دارویی به دنبال تحقیق جدیدی که نشان داد داروی جدید کاهش وزن ساخت این شرکت، خطر حملات قلبی و سکته مغزی را کاهش می‌دهد، در یک روز 17 درصد افزایش یافت و ارزش بازار آن را به بالای 2.87 تریلیون کرون (385 میلیارد یورو) رساند که بیشتر از تولید ناخالص داخلی (GDP) دانمارک در سال 2022 است. نوونوردیسک قبلا با سبقت گرفتن از غول حمل‌و‌نقل کانتینری AP Moller-Maersk به باارزش‌ترین شرکت دانمارک تبدیل شده بود. ارزش نوونوردیسک اکنون بیشتر از مجموع ارزش تمام 25 شرکت بزرگ دانمارکی در بورس کپنهاگ است و دومین شرکت باارزش در اروپا و نوزدهمین در جهان است.

داروی ساخت این شرکت که دو سال پیش در ایالات متحده عرضه شد، بازار کاهش وزن را متحول کرده و منجر به فروش بی‌سابقه‌ای شد که نوونوردیسک را به سومین شرکت بزرگ داروسازی در سطح جهان از نظر ارزش بازار تبدیل کرد. این شرکت که در حال حاضر برای پاسخگویی به تقاضای سرسام‌آور ایالات متحده در تلاش است، در ماه مه اعلام کرد که عرضه دوزهای اولیه به بازار ایالات متحده را به نصف کاهش می‌دهد تا از عرضه برای بیماران موجود اطمینان حاصل کند. ماه گذشته، نوونوردیسک این دارو را در آلمان نیز راه‌اندازی کرد که اولین بازار بزرگ اروپایی آن پس از دانمارک و نروژ بود.

فروش داروی کاهش وزن این شرکت، در سه ماهه دوم سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته 600 درصد افزایش یافت و به 7.5 میلیارد کرون (1 میلیارد دلار) رسید، در حالی که فروش اوزمپیک (داروی ضد دیابت) با 60 درصد افزایش به 22.1 میلیارد کرون (3 میلیارد یورو) رسید. این شرکت گفت که به احتمال زیاد تا سال 2024 به محدود کردن عرضه داروهای کاهش وزن بسیار محبوب خود ادامه خواهد داد، زیرا در فراهم نمودن تقاضای روزافزون در آمریکا با مشکل روبرو شده است.

این شرکت از افزایش 32 درصدی درآمد و افزایش 46 درصدی سود خود در سه ماهه دوم سال خبر داده است. با این حال، چون درآمد 54 میلیارد کرونی (7.3 میلیارد یورویی) این شرکت کمتر از انتظارات بود، باعث کاهش 2 درصدی قیمت سهام آن در روز انتشار این گزارش مالی شد.

منابع: بی تی، برلینسکه و تی وی2

سود بالای بانک‌های دانمارک

یوسک بانک، دومین بانک بزرگ دانمارک، در سه ماهه دوم سال جاری، سودی به میزان 1.2 میلیارد کرون (176 میلیون دلار) گزارش داد که نسبت به سه ماهۀ دوم سال گذشته، 42 درصد افزایش داشته است. به این ترتیب، درآمد یوسک بانک از ابتدای سال به 2.5 میلیارد کرون (360 میلیون دلار) رسید. یوسک بانک، تنها بانکی نبوده است که با افزایش چشمگیر سود مواجه شده است و به عنوان نمونۀ دیگر، بانک نوردیا نیز افزایش سود 30 درصدی را گزارش نموده است. دنسکه بانک، بزرگترین بانک دانمارکی نیز درآمد چند میلیارد کرونی در این مدت داشته است.

به گفته شورای مصرف‌کننده دانمارک (Tænk)، این وضعیت باعث شده است بانک‌ها به اندازه کافی برای ارائه بهترین نرخ‌های بهره به مشتریان رقابت نکنند. فرانک هوید پترسن، کارشناس امور مصرف‌کننده در این زمینه گفت: در حال حاضر این موقعیت مناسب برای بانک‌ها فراهم شده تا هم از افزایش نرخ بهره وام‌ها و هم از مدیریت دارایی‌های خود کسب درآمد و سود ‌کنند. در کنار اینها، کارمزدهای بانکی نیز که در زمان پائین بودن نرخ‌های بهره به شدت افزایش یافته بود، منبع درآمد دیگری برای بانک‌ها محسوب می‌شوند.

منبع: تی وی2

سوددهی وستاس پس از ضرر و زیان

وستاس، پیشروترین تولیدکننده توربین بادی در جهان اعلام کرده است که با وجود زیان بیشتر از انتظار در سه ماهه دوم، قصد دارد امسال به سوددهی برسد. گزارش مالی اخیر این شرکت، حاکی از زیان پیش از مالیات 857 میلیون کرونی (115 میلیون یورویی) در مقایسه با 182 میلیون کرونی در مدت مشابه سال گذشته بود. هنریک اندرسن، مدیر‌عامل وستاس گفت این شرکت در تلاش است تا پروژه‌های معوقه متاثر از سال‌های همه‌‌گیری جهانی کووید را تکمیل کرده و مشکلات زنجیره تامین و قیمت مواد خام را برطرف کند. وی افزود که امیدوار است افزایش قیمت توربین‌ها و کاهش فشار هزینه‌‌ها به زودی نتایج مالی شرکت را بهبود بخشد.

منبع: تی وی2

درآمد کمتر از انتظار برای اوراستد

شرکت نیمه دولتی اوراستد (Ørsted)، بزرگترین توسعه دهنده مزرعه بادی فراساحلی جهان، سود عملیاتی سه ماهه دوم را کمتر از حد انتظار گزارش کرده است. درآمد سه ماهه دوم قبل از مالیات این شرکت 8 درصد نسبت به سال قبل کاهش یافت و به 3.32 میلیارد کرون (450 میلیون یورو) رسید، در حالی که پیش‌بینی تحلیلگران، 3.85 میلیارد کرون بود.

منبع: دی آر

رونق فرودگاه کپنهاگ

فرودگاه کپنهاگ (CPH) شاهد عبور بیش از 2.8 میلیون مسافر در ژوئیه سال جاری از ترمینال‌های خود بوده است که شلوغ‌ترین ماه از سال 2019 تاکنون بوده است. شلوغ‌ترین روزها، 14 ژوئیه و 16 ژوئیه بود که هر کدام بیش از صد هزار مسافر داشتند. لندن با 172 هزار مسافر به عنوان محبوب‎ترین شهر مقصد این فرودگاه شناخته شد و اسپانیا با 450 هزار مسافر و یونان با 290 هزار مسافر در دو ماه اول تابستان شاهد ترافیک مناسبی بودند.

منبع: check-in.dk

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما