معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۲/۰۴/۳۱- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۱۴۸

اخبار اقتصادی شرق افغانستان – جلال آباد

اهم اخبار و تحولات اقتصادی شرق افغانستان در دهه سوم تیر ماه 1402 مندرج در روزنامه‌ها و رسانه‌های این کشور به شرح زیر می‌باشد:

تأمین آب آشامیدنی صدها خانواده در استان لغمان

روزنامه دولتی باختر در مطلبی نوشته با ساخت یک شبکه آب‌رسانی، آب نوشیدنی صدها خانواده در لغمان تأمین شد. این شبکه که در شهرستان قرغی ساخته ‌شده با استفاده از انرژی خورشیدی، آب را از چاه‌های تازه حفر شده بیرون کشیده و در اختیار روستانشینان قرار می‌دهد. نهاد خیریه قمر، هزینه ساخت این شبکه آب‌رسانی را پرداخته است. استاد مراد منلی، نماینده این نهاد در لغمان گفته با ساخت این شبکه آب‌رسانی، 300 خانواده در شهرستان قرغیی و بخش‌هایی از شهر مهترلام، به آب قابل شرب دسترسی پیدا کردند. نهاد خیریه قمر، تاکنون چندین پروژه توسعه‌ای از جمله ساخت شبکه‌های آب‌رسانی را در لغمان اجرا کرده است. ساکنین محل از ساخت این شبکه آب‌رسانی خوشحال‌ هستند و می‌گویند که سال‌ها به دلیل استفاده از آب‌های تسویه نشده، به انواع بیماری‌ها مبتلا می‌شدند.

https://bakhtarnews.af/په-لغمان-کې-۳۰۰-کورنیو-ته-د-څښاک-اوبه-بر-2/

 ساخت یک نیروگاه کوچک برق در استان کنر

مسئولین وزارت آب و انرژی می‌گوید که در نتیجه پیگیری و تلاش این وزارت و با حمایت مالی انجمن مبارزه مردمی‌برای ساخت سد برق در افغانستان، در شهرستان خاص کنر استان کنر کار ساخت یک سد کوچک برق با هزینه ۸۰۹ هزار و ۹۱۵ افغانی آغاز شد. دفتر مطبوعاتی این وزارت در اطلاعیه‌ای نوشته کار ساخت این سد از سوی مهندس اعجاز الحق دانشیار، رئیس خدمات مهندسی وزارت آب و برق با حضور برخی از مقامات محلی و سران قومی افتتاح ‌شده که این سد برق ظرفیت تولید 15 کیلووات برق را خواهد داشت و کار ساختمانی آن تا دو ماه آینده به پایان خواهد رسید.

https://bakhtarnews.af/په-کونړ-کې-د-څه-باندې-۸۰۰-زره-افغا/

 ساخت ۵ گلخانه در استان نورستان

مسئولین ریاست زراعت، آب‌رسانی و دام پرورش نورستان می‌گوید علاوه بر شهر پارون مرکز این استان، 5 گلخانه در شهرستان‌های کامدش، وایگل و واما احداث و به بهره‌برداری رسیده است. مولوی سلمان ایمن رئیس زراعت، آب‌رسانی و دامپروری این استان گفته این گلخانه با کمک مالی سازمان غذایی جهانی و با هزینه حدود 35 هزار دلار ساخته‌شده که در آن سبزیجات تازه تولید می‌شود. درعین‌حال برخی از ساکنین مناطق مذکور از ساخت این گلخانه‌ها ابراز خوشحالی می‌کنند و می‌گویند که قبل از این مردم مناطق مذکور با کمبود سبزی مواجه بودند و هر از چند گاهی قیمت آن افزایش می‌یافت.

https://bakhtarnews.af/د-نورستان-په-مرکز-او-دریو-ولسوالۍ-کې-۵-ش/

 بازسازی برخی مدارس در استان ننگرهار

دفتر مطبوعاتی استان ننگرهار در مطلبی نوشته، سازمان امدادرسانی نروژی در شهرستان خوگیانی این استان برخی از مدارس را مرمت نموده که این تعمیرات شامل مدارس صفی الله شهید، دبیرستان کالا خیل و دبیرستان میرزا خیل می‌باشد. در ادامه این مطلب آمده چاه آب، ساخت سرویس بهداشتی و دیوارهای مدارس مذکور از سوی این سازمان ساخته ‌شده است.  

https://t.me/nmic96/96291

 کاهش تولید عسل استان ننگرهار به دلیل واردات عسل پاکستانی

در کنار بسیاری از پیشرفت‌ها در ننگرهار، آموزش زنبورداری و پرورش زنبور عسل یکی دیگری از پیشرفت‌ها در این استان می‌باشد که به همین دلیل، تولید عسل بهبود یافته و در حال حاضر صدها مزرعه زنبورداری در ننگرهار وجود دارد که زمینه اشتغال را برای هزاران نفر را فراهم ساخته است. مربیان زنبورعسل در این استان می‌گویند نبود انواع گل برای آموزش زنبور عسل در زمان‌های مختلف و فروش عسل بی‌کیفیت در بازار بر کسب‌وکار آن‌ها تأثیر منفی گذاشته است. خان وزیر و ناصر، مالکین زنبورداران که زنبورهای خود را از استان کاپیسا به ننگرهار آورده‌اند، می‌گویند به دلیل آمدن حکومت طالبان و بارندگی‌ها اخیر آنان را با مشکلات مختلفی مواجه شده‌اند. آنان از مقامات طالبان می‌خواهند تا برای آن‌ها جنگل‌های مصنوعی از گل‌های مختلف فصلی بسازند تا مجبور نشوند زنبورهای خود را به کشورهای همسایه منتقل کنند. تجار عسل می‌گویند پس از آمدن طالبان، بیش از نیمی از کارگران خانه‌نشین شده‌اند و درآمد آن‌ها نسبت به قبل، به نصف کاهش‌ یافته است. بر اساس گزارش‌ها، در حال حاضر 6 هزار مزرعه پرورش زنبورعسل در افغانستان وجود دارد که حدود 5 هزار نفر در آن کار می‌کنند. این صنعت، یک ‌راه مؤثر برای تقویت اقتصاد داخلی تلقی می‌شود. کارشناسان اقتصادی می‌گویند اگر طالبان به مشکلات زنبورداران توجه نکنند و برای حل مشکلات آنان راهی نیابند، دستاوردها و پیشرفت‌ها در این زمینه از بین خواهد رفت.

https://www.etilaatroz.com/ps/20234

 کار ساخت سد برق شهرستان مانوگی استان کنر تکمیل می‌شود

حکومت طالبان می‌گوید پروژه ساخت سد برق شهرستان مانوگی را تکمیل خواهد کرد. ریاست الوزرای حکومت طالبان گفت در نشست دوره‌ای کمیسیون اقتصادی با حضور ملا عبدالغنی برادر آخند، معاون اقتصادی ریاست الوزرا تصمیم گرفته شد وزارت دارایی برای تکمیل کار باقیمانده سد برق شهرستان مانوگی در استان کنر، هزینه شرکت قراردادی را پرداخت کند و شرکت مجری نیز مکلف است تا با اخذ آن، بدهی طلبکاران را بپردازد. این اظهار نظر در حالی صورت گرفت که پس از تسلط دوباره طالبان بر افغانستان و قطع کمک‌های بین‌المللی به این کشور، کار صدها پروژه عام‌المنفعه در افغانستان ناتمام باقی‌مانده و یا متوقف ‌شده است.

https://da.azadiradio.com/a/32463848.html

امضاء قرارداد دو معدن سنگ نفریت در استان‌های کنر و ننگرهار

مقامات طالبان از امضاء توافقنامه برای استخراج دو معدن نفریت در ننگرهار و کنر خبر می‌دهند. در خبرنامه‌ای که از سوی دفتر مطبوعاتی ننگرهار منتشرشده، آمده دو شرکت خصوصی داوطلب، از جانب وزارت معادن و نفت طالبان قرارداد معادن نفریت را در استان‌های ننگرهار و کنر دریافت کرده‌اند. این روزنامه افزود یک‌تن سنگ نفریت ننگرهار در مقابل یک‌میلیون و 100 هزار افغانی و سنگ نفریت کنر به مبلغ 2 میلیون و 400 هزار افغانی با پیش‌پرداخت 25 میلیون افغانی به این شرکت‌ها واگذار شده است. در شرایط کنونی کارشناسان اقتصادی، استخراج سنگ‌های معادنی توسط دولت را اقدامی‌شایسته می‌دانند و می‌گویند انتظار دارند با استخراج سنگ‌های معدنی، نه‌ تنها زمینه اشتغال برای مردم فراهم شود، بلکه درآمد دولت نیز افزایش چشمگیری داشته باشد. افغانستان از نظر منابع طبیعی کشوری غنی به شمار می‌رود و اعتقاد بر این است اگر استخراج مواد معادن در نقاط مختلف کشور آغاز شده و سرمایه‌گذاری صورت گیرد، این کشور می‌تواند به خودکفایی برسد.

https://www.etilaatroz.com/ps/20294

 دفتر توسعه‌ سازمان ملل متحد: یک پروژه شبکه آب در استان ننگرهار فعال شده است

برنامه توسعه‌ای سازمان ملل متحد می‌گوید یک پروژه شبکه آب‌رسانی در استان ننگرهار فعال شده است. بخش افغانستانِ این نهاد در توئیتی نوشته این پروژه، زراعت را برای ۸۰۰ خانواده در ننگرهار پر بارتر خواهد کرد. در ادامه این مطلب آمده این کانال آب، یک هزار متر طول دارد و می‌تواند ۲۵۰ هکتار باغ را آب‌رسانی کند. دفتر هماهنگ‌کننده امور بشردوستانه سازمان ملل متحد در افغانستان (اوچا) در ماه اردیبهشت امسال گفته بود که تغییرات اقلیمی، دسترسی مردم به آب را در این کشور کاهش داده است. به گفته این اداره، شمار خانواده‌هایی که با کمبود آب مواجه‌ می‌باشند از ۴۸ درصد در سال ۲۰۲۱ به ۶۰ درصد در سال ۲۰۲۲ افزایش یافت. خشک‌سالی بر بخش کشاورزی در افغانستان نیز تأثیر گذاشته است.

https://da.azadiradio.com/a/32464528.html

 آغاز برخی پروژه‌های بازسازی در استان ننگرهار

دفتر مطبوعاتی استان ننگرهار در مطلبی نوشته درنتیجه سعی و تلاش مسئولین ریاست احیاء‌ و توسعه دهات این استان، با همکاری مالی صندوق بشردوستانه افغانستان و همکاری فنی جامعه اقدام برای درمان فقر در شهر جلال‌آباد و شهرستان رودات ننگرهار، پروژه بازسازی شش شبکه آب‌رسانی و ۲۶ چاه آب آغاز شده است. در ادامه این مطلب آمده که دو شبکه آب‌رسانی و ۱۰ چاه آب در شهر جلال‌آباد مرکز استان در نظر گرفته ‌شده است.

https://t.me/nmic96/96567

 بررسی‌ها جهت ساخت 3 ذخیره آبی در استان ننگرهار

مسئولین حوزه رودخانه‌ای استان ننگرهار می‌گویند با همکاری سازمان بین‌المللی مهاجرت و بخش رودخانه‌ای در شهرستان چپرهار، بررسی‌ها برای ساخت سه سد ذخیره‌ آب آغاز شده است. بر اساس گزارش‌ها، این سدهای ذخیره‌ آب در مناطق حامد، زرگران و سلوزو شهرستان چپرهار ساخته می‌شود که با ساخت آن، صدها جریب زمین آب‌رسانی خواهد شد. قابل‌ذکر است که شهرستان چپرهار یکی از شهرستان‌ها خشک ننگرهار می‌باشد که ساکنین آن همواره از کمبود آب شکایت دارند.

https://t.me/nmic96/96586

 اشتغال‌زایی برای 1037 نفر در استان ننگرهار

برنامه تحت پوشش ریاست احیاء و توسعه دهات استان ننگرهار با همکاری مالی و فنی دفتر خدمات پروژه سازمان ملل متحد در شهرستان رودات این استان، برای 1037 نفر زمینه اشتغال فراهم نموده و از آن‌ها در پروژه‌های بازسازی استفاده خواهد شد. بر اساس اطلاعات، 80 درصد از درآمد این پروژه‌ها به کارگران و 20 درصد نیز صرف هزینه‌های ساخت‌وساز خواهد شد. همچنین در جریان این پروژه‌ها، برای مردان و زنان سالخورده که توانایی کار کردن ندارند، مواد غذایی به ارزش10 هزار افغانی اهدا می‌شود.

https://t.me/nmic96/96710

 تنها مرکز درمان دیابت کشور با همکاری ایران افتتاح شد

مرکز تشخیص و درمان دیابت خاتم‌الانبیاء (ص) در ولایت ننگرهار توسط حسن کاظمی قمی نماینده ویژه رئیس‌جمهور ایران در امور افغانستان و مقامات محلی این ولایت افتتاح شد. این مرکز درمانی که با کمک مالی و فنی جمهوری اسلامی و در چارچوب تقویت همکاری‌های پزشکی بین ایران و افغانستان در شهر جلال‌آباد اعمار و تکمیل گردیده است، افتتاح و به بهره‌برداری رسید. به گزارش خبرنگار رادیو دری؛ این مرکز هم‌اکنون در یک نوبت، ظرفیت تشخیص و درمان 60 بیمار دیابتی را دارا می‌باشد. حسن کاظمی قمی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در کابل در مراسم افتتاح این مرکز درمانی گفت: بهره‌برداری از این مرکز، به معنی باز شدن راه برای کمک‌های دیگر جمهوری اسلامی ایران در بخش بهداشت در حوزه شرق افغانستان به خصوص ولایت ننگرهار است. در این مراسم، محمد حسن غیاثی، معاون وزارت صحت عامه امارت اسلامی ضمن قدردانی از کمک‌های ایران به بخش سلامت، ساخت چنین مراکزی را در دیگر ولایات این کشور خواستار شد. او در ادامه گفت در این مرکز 12 پزشک و کارمند سلامت از جمله چهار زن مشغول به کار هستند که در جمهوری اسلامی ایران آموزش دیده‌اند. وی اظهار کرد وزارت صحت عامه، سال آینده برای ادامه فعالیت این مرکز تشکیلات جداگانه‌ای را منظور خواهد کرد و بعد از 6 ماه مسئولیت این مرکز را بر عهده خواهد گرفت.  سفارت جمهوری اسلامی ایران در کابل در زمستان سال گذشته خبر داده بود که کار بازسازی و تجهیز مرکز دیابت خاتم‌الانبیاء(ص) افغانستان در ننگرهار توسط این کشور به پایان رسیده و این مرکز درمانی به زودی افتتاح خواهد شد.

https://www.avapress.com/fa/news/272179/تنها-مرکز-درمان-دیابت-کشور-همکاری-ایران-افتتاح

سفیر ایران خواستار گسترش معاملات تجاری شد

سفیر جمهوری اسلامی ایران در سفر به ننگرهار و طی ملاقاتی با مقامات طالبان و تجار این استان، خواستار انجام معاملات تجاری با چین از طریق افغانستان شد. نامبرده اظهار داشت کشورش تلاش می‌کند تا یکپارچگی اقتصادی را در سطح منطقه ایجاد کند و در این راستا در کنار رشد تجاری با افغانستان، بخش حمل و نقل نیز گسترش خواهد یافت. وی همچنین بر افزایش مبادلات تجاری با افغانستان از طریق بندر چابهار تأکید کرد و این بندر را برای دو کشور مهم خواند. با وجود این، آقای قمی، بر انتقال کالای تجاری از طریق کریدور هوایی با ایران تأکید کرد و نسبت به انجام هر گونه همکاری با بازرگانان افغان در زمینه تجارت را اطمینان داد. هم‌زمان، مولوی فضل هادی احمد، نماینده وزارت خارجه طالبان در ننگرهار، در مورد ایجاد خط آهن میان ایران و افغانستان، همکاری‌های ایران در بخش کشاورزی، معادن، سرمایه‌گذاری و برپایی نمایشگاه‌های مشترک در افغانستان صحبت نمود و خواستار همکاری مسئولین ذی‌ربط شد. نامبرده از هیأت ایرانی خواست علاوه بر صدور ویزا، همکاری با تجار، کارگران و پناه‌جویان را خواستار شد. بازرگانان در این جلسه همچنین از سفیر ایران برای تسریع در روند صدور روادید برای تجار افغان درخواست نمودند و گفتند که این اقدام برای توسعه همکارهای اقتصادی و تجاری ایران و افغانستان بسیار مهم خواهد بود. در این دیدار همچنین در خصوص ارائه تسهیلات در زمینه خدمات کنسولی برای بازرگانان، کارگران و مهاجرین افغان در ایران بحث و تبادل نظر شد.

https://www.etilaatroz.com/ps/20411

 حنا ربانی خواستار ارائه تسهیلات به مسافرین افغان درگذرگاه تورخم شد

وزارت خارجه پاکستان از دیدار حنا ربانی کهر، معاون وزیر خارجه این کشور از گذرگاه تورخم خبر داده و نوشته وی خواستار فراهم شدن تسهیلات و برخورد محترمانه با افغان‌ها در گذرگاه تورخم شد. در این توئیت همچنین آمده معاون وزیر خارجه پاکستان بر تکمیل سریع سیستم یکپارچه مدیریت تجارت مرزی از جانب پاکستان تأکید کرد. قابل ذکر است مسافرین، به ویژه بیمارانی که از طریق گذرگاه تورخم به پاکستان می‌روند، همواره از رفتار نامناسب مأموران مرزی آن کشور شکایت کرده‌اند و می‌گویند حتی با وجود ارائه مدارک قانونی،  توسط پلیس پاکستان مورد آزار و اذیت قرار می‌گیرند. پاکستان بارها وعده حل مشکلات بیماران و مسافرانی‌ که از افغانستان به این کشور می‌روند را داده، اما هنوز هیچ یک از این وعده‌ها عملی نشده‌ است.

https://8am.media/hana-rabbani-demanded-the-provision-of-facilities-for-afghan-travelers-at-torkham-border/

 ساخت عینک و عصای هوشمند توسط یک جوان در استان ننگرهار

یک جوان در ننگرهار، عینک و عصای چوبی هوشمند برای نابینایان ساخته است. به گفته وی، این عینک و عصا به افراد نابینا کمک می‌کند تا هنگام رو به ‌رو شدن با خطر، مسیر‌شان را تغیر دهند. بشیر احمد، دانشجوی رشته دانشکده علوم رایانه در دانشگاه ننگرهار، بیان نمود از دوران مدرسه این طرح را در ذهنش داشت و سرانجام توانست به آنچه که می‌خواست برسد. این جوان همچنین گفت ساخت این دو وسیله نزدیک به سه هزار افغانی هزینه برداشته و در آن حس‌گر، وسیله هدایت‌کننده، باطری و بلندگو به کار رفته است. زمانی که فرد به فاصله ۳۰ الی ۳۵ سانتی متر دیوار برسد، این عینک فرد را آگاه می‌سازد تا مسیر را تغییر دهد. شماری از دوستان و نزدیکان بشیر احمد می‌گویند پس از این ابتکار، آنان هم تلاش می‌کنند تا برای ساخت این‌گونه وسایل، دست به کار شوند. زبیر ستانکزی، دوست بشیراحمد، گفت اصلاً انتظار نداشتم وی به این زودی به هدف خود برسد و این عینک را به این زودی تکمیل کند. از سوی دیگر، قاری نور محمد حنیف، رئیس اطلاعات و فرهنگ ننگرهار برای این جوان مبتکر، وعده همکاری کرده و گفت ما آن‌ها را تشویق می‌کنیم و به اداراتی آن‌ها را معرفی خواهیم کرد تا با آنان در این بخش کمال همکاری را بنمایند. این در حالی است که قبل از این نیز شماری از جوانان در برخی از استان‌ها، ابتکاراتی کرده‌اند که از سوی مسئولین حکومت سرپرست، وعده‌های همکاری مالی نیز داده شده است.

https://tolonews.com/index.php/fa/afghanistan-183853

 اعلام آمادگی ایران برای سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی استان ننگرهار

سفیر ایران در افغانستان از آمادگی این کشور برای سرمایه‌گذاری در بخش زراعت این کشور خبر داد. حسن کاظمی قمی در دیدار با مولوی محمد ربانی، سرپرست استان ننگرهار گفت کشورش آماده است تا در بخش‌های مختلف با حوزه مشرقی افغانستان به خصوص استان ننگرهار همکاری کند. وی با اشاره به زمین‌های زراعتی و آب فراوان در این استان اظهار داشت جمهوری اسلامی ایران حاضر است تا ضمن سرمایه‌گذاری در بخش زراعت این استان، محصولات کشاورزی مورد نیاز خود را از کشاورزان این استان خریداری کند. در این دیدار، مولوی محمد ربانی ناصح سرپرست استان ننگرهار، از کمک‌های گذشته جمهوری اسلامی ایران به این استان قدردانی نمود و  کمک به بخش‌های زراعت، آموزش پرورش، معادن و بهداشت این استان را خواستار شد.

https://parstoday.ir/dari/news/afghanistan-i215534

 نشست مشترک روسای اتاق بازرگانی افغانستان و هیأت مقامات ارشد ایران در استان ننگرهار

هیأت اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری استان ننگرهار در همکاری اتحادیه‌های مختلف و مسئولین حکومت محلی این استان نشستی را به منظور شناسایی فرصت‌ها و جلب سرمایه‌گذاری‌های مشترک میان ایران و افغانستان در استان ننگرهار برگزار نمود. محمد یونس مهمند، معاون اول هیأت مدیره اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری افغانستان با حضور گل مراد عرب، رئیس اتاق بازرگانی استان ننگرهار، دکتر مخلص احمد، عضو هیأت مدیره با هیأت مقامات ارشد جمهوری اسلامی ایران و برخی دیپلمات‌های همراه دیدار کردند. در این جلسه، رؤسای اتحادیه‌های مختلف استان ننگرهار نیز شرکت داشتند. گل مراد عرب، ضمن خوشامد به هیأت مقامات ارشد ایران و معاون اول هیأت مدیره اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری افغانستان، دیپلمات‌های همراه، از حضور برخی تجار و سرمایه‌گذاران کشور در استان ننگرهار قدردانی نمود به تشریح فرصت‌های موجود تجارت و سرمایه‌گذاری این استان پرداخت. دکتر مخلص احمد، از مقامات ایرانی خواست تا در خصوص افتتاح حساب‌های بانکی برای تجار افغان در بانک‌های ایرانی و فراهم آوری تعرفه ترجیحی برای محصولات زراعتی کشور از سوی جمهوری اسلامی ایران تأکید نمود. رئیس کانال ننگرهار، در رابطه با بخش کشاورزی استان ننگرهار، به ویژه افزایش محصولات مرکبات از جمله پرتغال، طی دو سال گذشته صحبت نمود آمادگی برای تسریع روند صادرات محصولات زراعتی این استان به کشورهای منطقه را مورد تأکید قرار داد.

https://acci.org.af/provincial-chambers/provincial-news/1510

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما