اخبار اقتصادی بنگلادش
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی بنگلادش در هفته سوم خرداد 1402 مندرج در رسانههای این کشور به شرح زیر ارائه میگردد.
بانک مرکزی بنگلادش برای حفظ ذخایر ارزی، فروش دلار را کاهش داد (شاماکال)
بانک مرکزی بنگلادش برای حفظ ذخایر ارزی، فروش دلار به بانک ها را کاهش داده است. در حال حاضر بانک مرکزی این کشور روزانه حداکثر 60 میلیون دلار ارز به فروش میرساند. این در حالی است که به دلیل بحران دلار، تولید برق و سوخت با وقفه مواجه شده و انتقال درآمد ایرلاینهای خارجی، پرداخت هزینه سفرهای شخصی به خارج و حتی برداخت شهریه تحصیلات عالی در خارج از کشور با مشکلات مختلفی مواجه شده است. به گفته منابع، حداقل یک میلیارد دلار برای پرداخت بدهی سازمانهای مختلف در بخش برق و سوخت مورد نیاز است. از سوی دیگر، 222 میلیون دلار از درآمد برخی از خطوط هوایی خارجی انباشته شده است که به دلیل بحران دلار قادر به واریز این مبلغ نیستند.
نیروگاه حرارتی پایرا به دلیل کمبود زغال سنگ تعطیل شد (کالرکانتا)
در شرایطی که مردم بنگلادش از گرمای شدید و قطعی مکرر برق رنج میبرند، بزرگترین نیروگاه حرارتی این کشور واقع در منطقه پایرا از 15 خرداد 1402به دلیل بحران زغال سنگ تعطیل شده است. عدم امکان واردات به موقع زغال سنگ و سایر سوخت ها ناشی از بحران دلار، مراکز تولید برق بنگلادش را یکی پس از دیگری به تعطیلی کشانده و تولید صنایع را مختل میسازد.
نرخ تورم در 11 سال گذشته به بالاترین حد خود رسیده است (پروتوم آلا)
در ماه مه (اردیبهشت-خرداد) امسال، تورم در بنگلادش به بالاترین سطح طی 11 سال گذشته رسید. در روز 5 مه- 15 خرداد 1402 آخرین اطلاعات منتشر شده توسط اداره آمار بنگلادش نشان داد که نرخ کلی تورم در بنگلادش در ماه مه به 9.94 درصد رسیده که در مقایسه با نرخ 9.24 درصد متعلق به ماه پیش از آن افزایش یافته است. بر اساس دادههای منتشره، تورم قیمت مواد غذایی در ماه مه از 8.84 درصد در ماه آوریل به 9.24 درصد در ماه مه افزایش یافته است. در عین حال، تورم مواد غیرخوراکی نیز از 9.27 درصد در ماه آوریل به 9.96 درصد در ماه مه افزایش یافته است.
33 درصد نیروگاههای برق در اسارت بحران انرژی (پروتوم آلا)
در حال حاضر حدود 33 درصد از کل نیروگاههای برق بنگلادش دچار کمبود گاز، زغال سنگ و نفت کوره هستند. مراکز تولید برق با دارا بودن ظرفیتی بالغ بر 9 هزار مگاوات، اکنون روزانه به طور متوسط تنها 3500 مگاوات برق تولید میکنند که نتیجه آن افزایش قطعی برق است. در یک دهه و نیم گذشته تعداد نیروگاههای بنگلادش از 27 به 153 نیروگاه افزایش یافته و در این مدت به تمام جزایر و مناطق تپهای دورافتاده نیز برق رسانی صورت گرفته است. سال گذشته، دولت دستیابی به هدف برق رسانی 100 درصدی بنگلادش را جشن گرفت اما اکنون مردم از ساعتها قطعی برق رنج میبرند. با وجود آن که ظرفیت تولید برق در نیروگاههای کشور بیشتر از تقاضا است، اما بهرهبرداری بهینه از نیروگاهها به دلیل بحران انرژی امکانپذیر نیست. کارشناسان، سوء مدیریت و برنامه ریزی برای ساخت نیروگاههای متکی به واردات را عامل بروز چنین بحرانی در بخش برق و انرژی میدانند.
پس از زغال سنگ، ذخایر نفت کوره نیز در حال اتمام است (جوگنتار)
چندین نیروگاه حرارتی در بنگلادش به دلیل عدم امکان واردات به موقع زغال سنگ تعطیل شدهاند. پس از زغال سنگ، واردات نفت کوره نیز اکنون در دام بحران دلار گرفتار شده است. شرکت نفت بنگلادش قادر به واردات نفت کوره طبق تقاضای اداره توسعه برق بنگلادش نیست. به گفته منابع شرکت نفت بنگلادش، در حال حاضر ذخیره نفت کوره تنها کفاف مصرف 10 روز را خواهد داد. به گمان کارشناسان در چنین شرایطی احتمالاً بنگلادش شاهد قطعیهای بیشتر برق در روزهای آتی خواهد بود.
بنگلادش در میان ده تولیدکننده برتر 22 محصول کشاورزی (پروتوم الو)
بنگلادش در تولید 22 محصول کشاورزی از جمله برنج، عدس، سیب زمینی، پیاز، چای و انواع میوه در میان ده کشور برتر قرار دارد. طی دهه گذشته، بنگلادش برای نخستین بار به فهرست برترین تولیدکنندگان برخی از محصولات کشاورزی از جمله کدو تنبل و گل کلم ورود پیدا کرده است. این رتبهبندی بر اساس تجزیه و تحلیل جامع آمار تولید محصولات کشاورزی بنگلادش بر اساس دادههای ماه مارس سال ۲۰۲۱ توسط سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (فائو) تهیه شده است. با این که بنگلادش از نظر وسعت، 94مین کشور بزرگ جهان است، اما اکنون جایگاه چهاردهم جهانی را در تولید محصولات اولیه کشاورزی به خود اختصاص داده است. چین، هند و ایالات متحده رتبههای برتر این فهرست را کسب کردهاند. بر اساس اطلاعات فائو، حجم محصولات کشاورزی در بنگلادش به 93.3 میلیون تن و ارزش آن به 36.11 میلیارد دلار رسیده است. عبدالرزاق، وزیر کشاورزی بنگلادش، گفت: «تولید محصولات کشاورزی در کشور ما به لطف موقعیت جغرافیایی و آب و هوا و زمین مناسب در حال افزایش است. دولت همچنین به این بخش یارانه اختصاص داده و بر نوآوری در تولید ارقام جدید و توسعه و مکانیزاسیون کشاورزی تاکید دارد. این تلاشها نتایج مثبتی به همراه داشته است و ما را در بین ده تولیدکننده برتر محصولات مختلف در جهان قرار داده است.» با این حال، وزیر کشاورزی اذعان کرد که امکانات ذخیرهسازی ناکافی باعث فاسد شدن سیب زمینی، سبزیجات و میوهها میشود.
دانمارک، شریک بنگلادش در زمینه فناوریهای سبز و پاک (بی.اس.اس)
در بیانیه مطبوعاتی وزارت امور خارجه آمده است که در دومین رایزنی سیاسی بنگلادش و دانمارک در کپنهاگ، دانمارک و بنگلادش در روز جمعه ۱۹ خرداد ۱۴۰۲در خصوص شراکت در فناوریهای سبز و پاک و سرمایهگذاری برای توسعه پایدار به توافق رسیدند. دانمارک همچنین نسبت به تعمیق همکاری با بنگلادش در زمینههای انرژیهای تجدیدپذیر، بهرهوری انرژی، اقتصاد چرخشی، شهرنشینی پایدار، مدیریت پایدار آب، سازگاری با تغییرات آب و هوایی، فرآوری کشاورزی و مواد غذایی، دریایی، فناوری اطلاعات و ارتباطات و اقتصاد آبی ابراز علاقهمندی کرده است. همچنین، دو طرف بر اهمیت تسهیل تجارت در بنگلادش برای سرمایهگذاری بیشتر دانمارک در این کشور تاکید کردند. طی این رایزنیهای سیاسی، برنامه اقدام مشترک بنگلادش و دانمارک برای دوره ۲۰۲۸-۲۰۲۳ ذیل چارچوب تعامل پایدار و سبز که سال گذشته بین دو کشور امضا شد، به تصویب رسید. از طرف دیگر، بنگلادش بر اهمیت همکاری در حوزه علم و فناوری، به ویژه آموزش عالی دانشجویان بنگلادشی در دانشگاههای دانمارک، آموزش نیروی انتظامیبنگلادش توسط دانمارک در زمینه پیشگیری از جرایم سایبری، و نیز اقتصاد دیجیتال و استارت آپها تاکید کرد. دو طرف همجنین درباره تحولات سیاسی اخیر بنگلادش و دانمارک و موضوعات مختلف منطقهای و جهانی مورد علاقه و نگرانیهای دوجانبه از جمله بحران روهینگیا، ایندوپاسیفیک، جنگ اوکراین و تغییرات آب و هوایی تبادل نظر کردند. دو طرف همچنین تمایل خود را برای همکاری نزدیک در خصوص انتخابات مختلف در سازمان ملل متحد و سایر مجامع ابراز نمودند.
امضای تفاهمنامه ترویج محصولات بنگلادشی در بازار کانادا (بی.اس.اس)
اتاق بازرگانی و صنعت چیتاگونگ برای تبلیغ محصولات بنگلادش در بازار کانادا یادداشت تفاهمیبا اتاق بازرگانی و صنعت بنگلادش و کانادا به امضا رسانده است. محبوب العلم، رئیس اتاق بازرگانی و صنعت چیتاگونگ، و عارف رحمان، معاون اجرایی اتاق بازرگانی و صنعت بنگلادش و کانا در حضور فردوس احمد، سفیر نمایشگاه تجارت و سرمایه گذاری کانادا 2023 طی مراسمی در مرکز تجارت جهانی در شهر بندری چیتاگونگ این تفاهم نامه را به امضا رساندند. نمایشگاه تجارت و سرمایه گذاری کانادا، که در ماه نوامبر برگزار میشود، به بازاریابی محصولات بنگلادشی در کانادا کمک کرده و در عین حال فرصتی را برای تعامل مستقیم کسبوکارهای بنگلادشی با کارآفرینان کانادایی فراهم میکند. محبوب عالم در سخنان خود گفت که کانادا شریک مهم توسعه بنگلادش و مقصد اصلی صادرات پوشاک آماده داخلی است. او افزود که نمایشگاه ماه نوامبر به تنوع سبد محصولات صادراتی بنگلادش به کانادا کمک خواهد کرد. وی گفت که نمایشگاه ماه نوامبر در کانادا به گسترش حجم صادرات بنگلادش به آمریکای شمالی کمک کرده و از ایجاد بازارهای جدید برای کسبوکارهای بنگلادشی در منطقه حمایت میکند.
ایتالیا به دنبال قرارداد بلندمدت با بنگلادش برای تامین ال.ان.جی (دیلی استار)
انریکو نونزیاتا، سفیر ایتالیا در بنگلادش، گفته است که کشورش علاقهمند به توافق بلندمدت با بنگلادش برای تامین LNG است. وی افزود: «در حال حاضر با توجه به وضعیت فعلی انرژی در اروپا، دامنه همکاری ممکن است کوتاه مدت باشد.» او در مصاحبهای با UNB گفت: «ما به توافق بلندمدت علاقهمندیم. وضعیت در اروپا در حال حاضر کمی تغییر کرده است. در حال حاضر، دامنه همکاری کوتاه مدت است.» سفیر ایتالیا گفت که کشورش میخواهد در بخش انرژی همکاری کند و شرکت ENI در حال حاضر یکی از گزینههای پتروبانگلا برای فروش LNG (گاز طبیعی مایع) در بازار بخش خصوصی است. سفیر نونزیاتا در مورد علاقه ایتالیا به اکتشافات فراساحلی گفت: «بله، گفتگوهایی در جریان است، اما هنوز در سطح پیشنهاد باقیمانده است. ما باید این گفتگوها را ادامه دهیم و ببینیم که آیا این امکان وجود دارد یا خیر.»
نشست مجمع تجارت و سرمایه گذاری مشترک المنافع برای اولین بار در داکا (مناب جامین)
نشست مجمع تجارت و سرمایه گذاری مشترک المنافع برای اولین بار در 13 و 14 سپتامبر (22 و 23 شهریور 1402) در داکا برگزار خواهد شد. پیش از این، نشستهای مجمع سرمایه گذاری به میزبانی سایر کشورهای عضو مشترک المنافع از جمله انگلستان، سنگاپور، کنیا، رواندا و مالت برگزار شده بود. شورای سرمایه گذاری و بنگاههای مشترک المنافع (CWEIC) روز یکشنبه (20 خرداد 1402) در یک کنفرانس مطبوعاتی در داکا از برگزاری این مجمع سرمایه گذاری خبر داد. در این کنفرانس مطبوعاتی، آقای سلمان فضل الرحمان، مشاور نخست وزیر بنگلادش در امور صنعت و سرمایه گذاری در بخش خصوصی، آقای لرد سایر، عضو مجلس اعیان بریتانیا و نایب رئیس شورای سرمایهگذاری و بنگاههای مشترک المنافع، و آقای شهریار عالم، وزیر مشاور امور خارجه بنگلادش حضور داشتند.
معوقات 700 میلیون دلاری مانع عمده واردات سوخت است (بیزنس استاندارد)
با توجه به ادامه بحران دلار در بنگلادش، مبلغ بدهی کشور به تامین کنندگان خارجی گاز مایع و نفت کوره حدود 700 میلیون دلار است. تامین کنندگان میگویند سوخت جدیدی عرضه نخواهد شد مگر اینکه ابتدا معوقات قبلی پرداخت شود. در حال حاضر به دلیل کمبود زغال سنگ و سوخت، چندین نیروگاه تولید برق در بنگلادش تعطیل شدهاند و بنگلادش شاهد قطعیهای مکرر برق است.