تولید گوشت در اروگوئه
در نوشتار پیشرو مطالبی در خصوص صنعت تولید گوشت در اروگوئه ارائه و آمارهای صادراتی این محصول مورد بررسی قرار گرفته است. اروگوئه در بین کشورهای جهان، بیشترین صادرات گوشت گاو نسبت به جمعیت خود و دومین رتبه در صادرات انواع گوشت به ازای هر نفر را به خود اختصاص داده است و گوشت تولیدی این کشور از سطح کیفی بالایی در عرصه جهانی برخوردار میباشد.
مقدمه
اروگوئه با مساحتی برابر با 17 میلیون کیلومترمربع، با جمعیتی 3.5 میلیون نفری، با پوشش گیاهی ماندگار، بدون تغییرات آبوهوایی زیاد و با توپوگرافی هموار و بدون شیب زیاد است. خاک و آبوهوای این کشور شرایط مناسبی را برای تولید محصولات کشاورزی و دامی مهیا ساخته است. امروزه اروگوئه دارای حدوداً 12 میلیون رأس گاو گوشتی میباشد. 90 درصد گاوهای گوشتی از نژادهای بریتانیایی و با ژنتیک ارتقا یافته (هرفورد، آبردین آنگوس و نژاد ترکیبی) هستند که موجب تولید انبوه گوشت میشود. همچنین امروزه با کاهشی چنددرصدی نسبت به سالهای گذشته، در حدود 6.3 میلیون گوسفند برای تولید پشم و گوشت در چراگاههای اروگوئه موجود است. اروگوئه دارای تعداد زیادی گاو شیری نیز میباشد که عمدتاً از نژاد هلشتاین بوده و در گسترش صنعت محصولات لبنی کشور نقش مهمی را ایفا میکنند.
صنعت تولید گوشت در اروگوئه
امروزه تولید گوشت گاو در اروگوئه، بر اساس ظرفیت و تجربه تمامی حلقههای زنجیره کشاورزی صنعتی و همچنین مؤسسات تضمین کننده بهداشت دام، ایمنی گوشت و کیفیت تجاری، درحالتوسعه است. صنعت دامپروری موجب اشتغال 18 هزار نفر در این کشور شده است و 44 کشتارگاه که دارای گواهی استاندارد کیفیت از وزارت کشاورزی، دامداری و شیلات اروگوئه هستند، در این کشور در حال فعالیت میباشند.
در سراسر سرزمین پرمحصول و طبیعی اروگوئه بیش از 42000 مؤسسه دامی-کشاورزی وجود دارند که روزانه تمام تلاش خود را برای پرورش دام با کیفیت در اروگوئه انجام میدهند. از طرفی دیگر وجود فرهنگ دامداری در بسیاری از خانوادههای اروگوئهای موجب شده تا این خانوادهها، زمینهای کشاورزی خود را به پرورش دام اختصاص دهند و با استفاده از فناوریهای پیشرفته روز دنیا (ایجاد زیرساختهای لازم و استفاده از خدمات متخصصین و بهره گیری از پروتکل های دقیق بهداشتی) گوشت باکیفیتی را راهی بازارهای داخلی و جهانی نمایند.
نکته کلیدی دیگر در پرورش دام در اروگوئه، قابلیت "ردیابی" است. اروگوئه اولین کشور در جهان است که ردیابی دام در سراسر کشور را اجباری کرده است.
آخرین ارقام صادرات گوشت اروگوئه
به گزارش موسسه ملی گوشت اروگوئه (ایناک)، ورود ارز به اروگوئه به دنبال صادرات گسترده انواع مختلف گوشت به بازارهای خارجی در سال 2022 در مقایسه با سال 2021 افزایش 10 درصدی را به ثبت رسانده است. ازلحاظ ارزشی، صادرات گوشت اروگوئه در سال گذشته 3 میلیارد و 300 میلیون دلار بالغ شده است. ازلحاظ حجمی نیز بیش از 500 هزار تن گوشت به بازارهای خارجی صادرشده است. بر اساس این گزارش، متوسط بهای گوشت صادراتی اروگوئه ( اعم از گاوی، گوسفندی و غیره) از 3635 دلار در هر تن در سال 2020 به 4099 دلار در سال 2021 افزایش یافته است که افزایشی به میزان 12.7 درصد را به ثبت رسانده است.
سهم گوشت گاوی در صادرات اروگوئه
در سال 2022، از لحاظ ارزشی، گوشت گاوی نخستین محصول صادراتی اروگوئه بود و در مجموع 2557 میلیون دلار (5 درصد بیشتر از سال 2021) برای کشور ارزآوری داشت که این رقم تاکنون در کشور سابقه نداشته است. صادرات گوشت اگرچه از لحاظ حجمیکاهش 9 درصدی را به ثبت رساند اما از لحاظ ارزشی به میزان 15 درصد رشد داشت. بیشترین رشد صادرات گوشت در شش ماه نخست سال 2022 انجام گرفت ولی در نیمه دوم سال روند نزولی یافت. چین همچون سال های گذشته نخستین مقصد صادراتی گوشت گاوی اروگوئه بود و سهمش در کل صادرات این محصول در سال 2022 به 58 درصد (1475 میلیون دلار) بالغ شد. پس از چین، آمریکا و اتحادیه اروپا به ترتیب با 14 درصد و 12 درصد مقاصد بعدی صادرات گوشت اروگوئه بودند. صادرات گوشت منجمد بدون استخوان در مقایسه با سال 2021 به میزان 5 درصد افزایش یافت و سهم 72 درصدی از صادرات انواع مختلف گوشت از اروگوئه را به خود اختصاص داد.
همانطور که در نمودار زیر قابلمشاهده است صادرات گوشت گاوی اروگوئه در سالهای اخیر روند صعودی داشته و کماکان بیشترین میزان از کل صادرات در انواع گوشت را به خود اختصاص داده است.
سهم گوشت گوسفندی در صادرات اروگوئه
اروگوئه در سال 2022 از نظر حجمیبه میزان 18617 تن (21درصد کاهش) و از نظر ارزی به مبلغ 265 میلیون دلار (13 درصد کاهش) گوشت گوسفندی به بازارهای خارجی صادر نمود. گوشت گوسفند به 32 مقصد صادر شده است و چین همانند سال گذشته بهترین خریدار این محصول بوده است، بطوری که سهم چین برای خرید گوشت گوسفند صادراتی 42 درصد ( به میزان 42.8 میلیون دلار) است. پس از چین، کشور برزیل 26 درصد از کل صادرات گوشت گوسفندی اروگوئه به مبلغ 26.3 میلیون دلار را به خود اختصاص داده است.
صادرات دام زنده اروگوئه در سال 2022
در سال 2022 سهم صادرات دام زنده (گاو) اروگوئه به میزان 69 درصد نسبت به سال 2021 کاهش یافت. باید افزود میزان فروش این محصول به خارج از کشور در سال 2021 به رقم 260 میلیون دلار بالغ گردیده بود. این میزان کاهش در چند سال اخیر بی سابقه بوده و به ارقام آماری سال 2013 نزدیک شده است. دلیل عمده این موضوع، افزایش 19 درصدی قیمت دام زنده در اروگوئه میباشد. کشورهای چین و ترکیه بهترین خریداران این محصول در سال 2022 به ترتیب 38039 و 20135 راس گاو از اروگوئه خریداری نمودند. در مجموع در سال 2022 کشور اروگوئه به میزان 80334 راس دام زنده به خارج صادر نمود. پیش بینی میشود صادرات دام زنده از اروگوئه در سال جاری روند بهبودی خود را از سر بگیرد و قرار است در شش ماهه اول سال 2023 چندین کشتی با محموله دام زنده به دو کشور چین و ترکیه ارسال گردد.
مهمترین خریداران گوشت اروگوئه
با نگاه به بازارهای مقصد گوشت اروگوئه در این مدت مشخص میشود کشور چین با سهم 57 درصدی (1800میلیون دلار) مقصد اول تمام انواع گوشت صادراتی اروگوئه بوده و رشد 13 درصدی را در مقایسه با مدت مشابه سال 2021 نشان می دهد. ایالات متحده با سهم 14 درصدی (462 میلیون دلار) دومین مقصد؛ و اتحادیه اروپا با سهم 12 درصدی (396 میلیون دلار) مقاصد اصلی بعدی گوشت اروگوئه بوده اند.
- در سال 2021 در چارچوب استراتژی گسترش روابط تجاری اروگوئه با کشورهای حاشیه خلیج فارس و خاورمیانه، و پس از اخذ مجوز بهداشتی و گواهی ذبح حلال در سال 2019 ، اولین محموله گوشت اروگوئه به عربستان ارسال شد. این مهم پس از استقرار سفارت عربستان در اروگوئه و مذاکرات فشرده میان طرف اروگوئه ای (موسسه ملی گوشت اروگوئه، وزارت کشاورزی، دامداری و شیلات اروگوئه، وزارت خارجه اروگوئه) با مقامات عربستانی حاصل گردید. شایان ذکر است عربستان دومین کشور در منطقه با بالاترین حجم واردات گوشت تازه و منجمد گاوی بوده و تعرفههای گمرکی برای واردات گوشت منجمد به آن کشور، صفر درصد است. همچنین در ماههای اخیر اولین محموله گوشت اروگوئه پس از دو سال مذاکره، وارد کشور لبنان شده است.
- بین سالهای 2010 و 2014 کشور ونزوئلا بهترین خریدار گوشت طیور اروگوئه بوده است و 69 درصد از صادرات گوشت طیور اروگوئه به ارزش 24 میلیون دلار در این سالها به آن کشور انجام پذیرفته است. پس از بوجود آمدن مشکلات تجاری و اقتصادی ونزوئلا در سال 2015، صادرات گوشت طیور به بازار آن کشور متوقف شد. میانگین صادرات سالانه گوشت طیور در بازه زمانی بین سالهای 2015 تا 2019 به میزان 4 میلیون دلار کاهشیافته است و اکثر صادرات به کشورهای خاورمیانه بوده است.
- آقای خوان ایگناسیو بوفا قائم مقام وزارت دامداری، کشاورزی و شیلات اروگوئه در سال 2022 ضمن اشاره به اخذ مجوز بهداشتی لازم جهت صادرات دام زنده به کشور مراکش تاکید کرد عدم پرداخت تعرفه فرصتی برای اروگوئه بوجود می آورد تا بتواند به شریک تجاری مهمیبرای این کشورتبدیل شود. به گفته وی مجوز مذکور ماحصل گفت و گوها و مذاکرات در همایش اقتصادی است که دسامبر سال 2022 در مغرب با حضور وی و شماری دیگر از مسئولان دولتی و پارلمانی جهت اجرای "طرح بالقوه سازی روابط" برگزار شد.
- اروگوئه در بین کشورهای جهان، بیشترین صادرات گوشت گاو نسبت به جمعیت خود و دومین رتبه در صادرات انواع گوشت به ازای هر نفر را به خود اختصاص داده است.
- یکی از موانع بزرگ اروگوئه برای صادرات گوشت به دیگر کشورهای جهان هزینه بالای پرورش و تولید گوشت با کیفیت در این کشور است که موجب افزایش قیمت نهایی این محصول نسبت به دیگر رقبای خود میشود.
- بر اساس اعلام وزارت دامداری، کشاورزی و شیلات اروگوئه، این کشور (با جمعیتی بالغ بر حدود سه و نیم میلیون نفر) تولید کننده محصولات غذایی برای 30 میلیون نفر در جهان است و از ظرفیت لازم برای تولید غذا برای 50 میلیون نفر در جهان- در بیش از 250 بازار جهانی- برخوردار میباشد.
- اروگوئه در راستای گسترش بازارهای صادراتی خود و پائین آوردن قیمت برخی از محصولات خود در مقابل سایر رقبا مانند استرالیا و نیوزلند، طرح انعطافپذیری در بلوک مرکوسور را مطرح کرده است تا بتواند در خارج از چارچوب مرکوسور، با سایر کشورهای جهان ازجمله چین و ترکیه موافقتنامه تجارت آزاد امضا نماید و یا به اتحادیههای اقتصادی منطقه ای از جمله اتحادیه اقیانوس آرام به پیوندد.