اخبار اقتصادی ترکیه - آنکارا
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی ترکیه در هفته اول اسفند ماه 1401 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح زیر ارائه میگردد.
رشد اقتصادی ترکیه در سال 2022
اقتصاد ترکیه در سال 2022 بالغ بر 5.6 درصد رشد داشته است. بر اساس اعلام سازمان آمار ترکیه، درآمد سرانه این کشور که در سال 2021 بالغ بر 9,539 دلار بود، در سال 2022 به 10,655 دلار افزایش یافت. بنابراین، برای اولین بار از سال 2017، درآمد سرانه در ترکیه از 10,000 دلار فراتر رفت.
بر اساس اعلام سازمان آمارترکیه، رشد اقتصادی ترکیه در سه ماهه آخر سال 2022 نیز 3.5 درصد بوده است.
رکورد کسری تراز تجاری در ژانویه 2023
سازمان آمار ترکیه، گزارش تجارت خارجی این کشور در ماه ژانویه 2023 را منتشر کرد. بر این اساس، صادرات ترکیه در ژانویه با 10.3 درصد افزایش نسبت به ماه مشابه سال قبل به 19 میلیارد و 369 میلیون دلار و واردات نیز با 20.7 درصد افزایش به 33 میلیارد و 606 میلیون دلار رسید.
به این ترتیب کسری تراز تجاری ترکیه در ژانویه 2023 نسبت به ماه مشابه سال قبل 38.4 درصد افزایش یافت و از 10 میلیارد و 290 میلیون دلار به 14 میلیارد و 237 میلیون دلار رسید. این بالاترین کسری ماهانه تجارت خارجی در تاریخ ترکیه میباشد.
اقدامات اقتصادی دولت ترکیه در زلزله
بر اساس مصوبه هیات دولت که با امضای اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در روزنامه رسمی این کشور منتشر گردید، کارفرمایان در چارچوب اقدامات حفاظت از اشتغال در استانهایی که به دلیل فاجعه زلزله وضعیت اضطراری اعلام شده است، از اخراج نیروی انسانی منع شدند.
دولت ترکیه برای شهروندان 10 استان زلزله زده یکسری اقدامات اقتصادی به شرح ذیل انجام داده است:
- افزایش تعداد اقساط خرید کالا توسط کارتهای اعتباری
- شهروندان در مناطق زلزله زده میتوانند بجای پرداخت کل بدهی کارتهای اعتباری خود نسبت به پرداخت حداقل میزان بدهی، به میزان 20 درصد کل بدهی، اقدام نمایند. بعنوان مثال اگر بدهی کارت اعتباری در پایان ماه 1000 لیر باشد این شهروندان میتوانند معادل 20 درصد یعنی 200 لیر پرداخت نمایند و الباقی بدهی به دورهای بعدی منتقل میشود.
- در صورت درخواست مشتریان زلزله زده نسبت به تعویق در پرداخت وام ضروری و خودرو، بانکهای عامل میتوانند اقدامات لازم را فراهم نمایند.
- بانکها درخصوص دریافت و یا عدم دریافت اسناد و اوراق لازم برای پرداخت وام به مردم زلزله زده صاحب اختیار میباشند. همچنین بانکها میتوانند نسبت به دریافت این اوراق بعد از پرداخت وام به مشتریان نیز اقدام نمایند.
- انعطاف در سقف سررسید وام و اقساط کارت اعتباری تا اول ژانویه 2024 تمدید گردید.
- به منظور جلوگیری از استفاده مشتریان از کارت اعتباری سایر افراد که ممکن است حتی برخی از این افراد در زلزله جان خود را از دست داده باشند، در اولین تراکنش بدون تماس که در پرداخت کارت انجام میشود، رمز ورود وارد میشود و برای تراکنش های بعدی، همانند روند قبلی، بدون تماس ادامه خواهد یافت.
- در خصوص پرداخت وام هایی که سرسید آنها فرا رسیده، بانکها میتوانند در صورت درخواست مشتریان زلزله زده، مدت پرداخت را 6 ماه به تعویق بیاندازند.
- هیچ کارمزدی برای تراکنش های انجام شده از دستگاههای خودپرداز مشترک بانکها دریافت نخواهد شد.
- بانک زراعت، بدهی وام کشاورزان به این بانک را به مدت یک سال به تعویق انداخت.
گزارش بانک جهانی از خسارت زلزله در 10 استان ترکیه
بانک جهانی گزارش داد که خسارت مادی فاجعه زلزله در 10 استان ترکیه، 34.2 میلیارد دلار برآورد شده است که این مقدار معادل 4 درصد از تولید ناخالص داخلی ترکیه در سال 2021 میباشد. 53 درصد خسارت ناشی از تخریب ساختمانها بوده است. بر اساس این گزارش، 53 درصد از خسارت مستقیم 34.2 میلیارد دلاری، یعنی 18 میلیارد دلار، از محل ساختمانهای مسکونی بوده است. 28 درصد خسارت معادل 9.7 میلیارد دلار ناشی از خسارت وارده به ساختمانهای غیر مسکونی و 19 درصد معادل 6.4 میلیارد دلار نیز ناشی از خسارت زیرساختی بوده است.
افزایش 103 درصدی شاخص قیمت نهادههای کشاورزی در ترکیه
براساس اعلام سازمان آمار ترکیه، شاخص قیمت نهادههای کشاورزی این کشور در دسامبر 2022 نسبت به مدت مشابه سال قبل 103.14 درصد افزایش یافته است.
کمترین افزایش سالانه به ترتیب مربوط به هزینههای دامپزشکی با 33.98 درصد و هزینههای نگهداری ماشین آلات با 42.63 درصد بوده است. از سوی دیگر، زیرگروههایی که بیشترین افزایش سالانه را داشته اند، هزینههای نگهداری ساختمان با 120.60 درصد و خوراک دام با 117.81 درصد بوده اند.
هشدار اقتصاددانان به چاپ پول از سوی بانک مرکزی ترکیه برای کمک به زلزله زدگان
بعد از اعلام کمک 30 میلیارد لیری بانک مرکزی ترکیه در کمپین کمک به زلزله زدگان 10 استان این کشور، برخی از کارشناسان اعلام نمودند که اگر این کمک از محل سود بانک بوده باشد ایرادی ندارد اما اگر این کمک را از محل چاپ پول انجام دهد، خطرات جدی برای اقتصاد خواهد داشت. کارشناسان اقتصادی در ترکیه بیان میکنند که چاپ پول برای مخارج زلزله بر تورم تاثیر میگذارد و رشد را کاهش می دهد. این کارشناسان معتقدند، با چاپ پول فقط مشکلات را یک قدم جلوتر خواهند برد و در جهت افزایش تورم نیز گام روشنی برداشته خواهند شد.
نرخ تورم بخش خدمات در ترکیه به 82.6 درصد رسید
براساس اعلام سازمان آمار ترکیه، نرخ تورم بخش خدمات در ترکیه در ژانویه 2023، نسبت به ماه قبل (دسامبر 2022) با 15.57 درصد افزایش به 82.64 درصد رسید. این در حالی است که نرخ تورم بخش خدمات در ژانویه 2022 بالغ بر 21.11 درصد بوده است.
حضور آنلاین وزیر خزانه داری و دارایی ترکیه در اجلاس وزرای دارایی و روسای بانک مرکزی G20
نورالدین نباتی، وزیر خزانه داری و دارایی در حساب کاربری توئیتر خود خبر از برگزاری اولین اجلاس وزرای دارایی و روسای بانک مرکزی G20 به ریاست هند داد. وی اعلام داشت، به دلیل وقوع زلزله در ترکیه به صورت آنلاین در این اجلاس شرکت کرده است. نباتی اظهار داشت: در بخش ویژه این نشست که به ترکیه اختصاص داشت، اطلاعاتی در مورد زمین لرزههای رخ داده در کشورمان به اعضای گروه ۲۰ ارائه نمودیم. ما از جامعه بین المللی به خاطر حمایتی که تاکنون نشان داده اند تشکر نموده و بر اهمیت همبستگی خود در روند آینده تاکید کردیم.
کاهش 7 میلیارد دلاری ذخایر بانک مرکزی ترکیه طی 2 هفته
بانک مرکزی جمهوری ترکیه مجموع ذخایر ارزی این بانک را در هفته منتهی به 17 فوریه نسبت به هفته قبل با 3 میلیارد و 39 میلیون دلار کاهش به 122 میلیارد و 599 میلیون دلار اعلام کرد. به این ترتیب طی 2 هفته اخیر میزان ذخایر ارزی بانک مرکزی ترکیه بالغ بر 7 میلیارد دلار کاهش داشته است.