اخبار اقتصادی شرق افغانستان – جلال آباد
اهم اخبار و تحولات اقتصادی شرق افغانستان در دهه اول اسفند ماه 1401 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح زیر میباشد:
کارزار اجرا واکسینه فلج در چهار استان مشرقی افغانستان آغاز میشود
صندوق کودکان ملل متحد یونیسف از والدین در حوزه مشرقی افغانستان میخواهد که همه کودکان زیر پنج سالشان را واکسینه کنند. این دور واکسینه در چهار استان مشرقی افغانستان آغاز میشود. کمال شاه مسئول مطبوعاتی یونیسف گفته است: مردم از حوزه شرقی به کابل و از کابل به سایر مناطق رفتوآمد میکنند، بنابراین آنانی که سفر میکنند میتوانند، این ویروس را انتقال دهند. بر این اساس، از مادران و پدران میخواهیم تا در جریان این کارزار همه کودکانشان را واکسینه کنند. وی افزود که کارزار اجرای واکسینه فلج در استانهای ننگرهار، کنر، لغمان و نورستان به خاطری دوباره آغاز میشود که در حوزه مشرقی وجود ویروس فلج در محیط تثبیت و در سال ۲۰۲۳ میلادی، ۹ رویداد محیطی ثبتشده. به گفته کمال شاه، در جریان کارزار اجرا واکسینه فلج در ماه مارس در سراسر افغانستان، کارزار در حوزه مشرقی بار دیگر نیز راهاندازی خواهد شد. در افغانستان دو رویداد مثبت فلج یکی در پکتیکا و دیگری در کنر در سال ۲۰۲۲ ثبتشده بود. افغانستان و پاکستان دو کشوری در جهاناند که فلج هنوز در آنها محو نشده است.
https://da.azadiradio.com/a/32278930.html
آغاز روند توزیع کمک برای صدها خانواده نیازمند در کنر
روند توزیع مواد خوراکی برای ششصد و پنجاه خانواده نیازمند در کنر آغاز شد. یک مسئول در ریاست مبارزه با حوادث طبیعی کنر گفتهاند: این کمکها برای شش ماه به خانوادههای نیازمند، از سوی برنامه، اوچا سازمان ملل، در شهرستان غازی آباد توزیع میشود که هر خانواده قرار است تا شش ماه، هر دو ماه یکبار، یکصد و پنجاه کیلوگرم آرد، 13 کیلو دال، 12 لیتر روغن دو بسته مغذی کودکان، دو کیلوگرم نمک، دریافت کنند.
https://bakhtarnews.af/dr/آغاز-روند-توزیع-کمک-برای-صدها-خانواده-ن/
تکمیل کار پاکسازی و توسعه بیست کیلومتر جاده در کنر
روزنامه دولتی باختر با صدور خبرنامهای نوشته است کار پاکسازی و توسعه بیست کیلومتر جاده در کنر، تکمیل شد. این جاده از جاده شاهی تا شهرستان اسمار و دانگام امتدادیافته است. مولوی احمد طه، استاندار کنر به خبرنگار محلی آژانس باختر گفته است بر اساس وعدهای که به مردم دادهشده با استفاده از امکانات موجود، عملیات پاکسازی جاده مذکور را به پایان رساندهاند. وی افزود که برای احیای بخشهای آسیبدیده جادههای این استان، پیشنهادهای خود را به وزارت رفاه در میان گذاشته و تلاشها برای آغاز این پروژه جریان دارد. قابلذکر است پس از پاکسازی جاده دانگام، کار پاکسازی جاده ناواپاس نیز تکمیلشده است.
https://bakhtarnews.af/dr/تکمیل-کار-پاک-سازی-و-توسعه-بیست-کیلومتر/
مشکلات بهداشتی مردم نورستان و ساخت یک درمانگاه در این استان
بیشتر قسمتهای کلینیک بهداشتی در شهرستان نورگرام استان نورستان تخریب شد که اخیراً توسط کمیته سوئد در افغانستان بازسازیشده است. این در حالی است که مردم مناطق مختلف نورستان از خدمات بهداشتی محروم هستند و به دلیل صعبالعبور بودن جادهها بهویژه در فصل زمستان نمیتوانند بیماران خود را به مراکز بهداشتی جهت درمانی این استان و سایر مراکز بهداشتی منتقل کنند و اغلب بیماران در جادهها هستند. در همین راستا با کمک کمیته سوئد و همکاری ساکنین منطقه یک درمانگاهی در روستای ننگراج شهرستان نورگرام ساختهشده است. قابلذکر است که این درمانگاه شهرستان نورگرام در نظام جمهوری ساختهشده و بخشهای زیادی از آن به دلیل عدم رسیدگی و امکانات تخریبشده است.
https://amu.tv/ps/36828/
بازگرداندن 50 هزارجریب زمینهای غصب شده دولتی در ننگرهار
بیش از پنجاه هزارجریب زمین غصب شده از سوی مردم در استان ننگرهار به دولت بازگردانده میشود. مولوی عبدالستار محمد، رئیس اداره زراعت، دامپروری و آبرسانی این استان که مسئولیت کمیسیون جلوگیری از غصب زمینهای دولتی را نیز بر عهده دارد در یک نشست خبری گفته است در شهر جلالآباد شهرستانهای مختلف استان ننگرهار بیش از پنجاه هزارجریب زمین مالکیت دولتی که از سوی مردم غصب شده شناساییشده است. وی گفت: بیش از یکصد جریب زمین برگشته را بهصورت قانونی به مردم به اجاره داده است که درآمد آن به خزانه دولت واریز میشود و روند بازگشت تمامی زمینهای غصب شده با جدیت کامل ادامه دارد. مولوی عبدالستار محمد افزود: بیشتر این زمینها از جانب مقامات عالیرتبه رژیم قبلی، وکلای پارلمان و افراد زورمند غصب گردیده است.
https://da.azadiradio.com/a/32283342.html
نشست هماهنگی میان سازمانهای امدادرسان با میزبانی استان ننگرهار
دفتر مطبوعاتی استان ننگرهار با صدور خبرنامهای نوشته است نشست هماهنگی به سطح منطقه مشرقی میان ادارات امدادرسان با میزبانی استان ننگرهار برگزارشده که در این نشست مولوی محمد ربانی ناصح، معاون استاندار ننگرهار، مفتی اشرف اشرفی، رئیس سازمانهای غیردولتی در وزارت اقتصاد و تعداد از مسئولین ادارات ننگرهار شرکت کرده بودند. در ادامه این مطلب آمده است که معاون استاندار ننگرهار در این نشست در رابطه با نشستهای قبلی که در زمینه اجرای برنامههای توسعهای ننگرهار بود تأکید نموده و خواهان همکاری شد. معاون استاندار ننگرهار در ادامه سخنانش اظهارداشت که مشکلات آنان را با وزارت اقتصاد شریک ساخته و در پیدا کردن راهحل همکاری خواهند نمود. مفتی اشرف اشرفی، رئیس مؤسسات غیردولتی در وزارت اقتصاد گفت: در تمامیکشور ۵۷۰۰ موسسه حضور دارند که ازجمله 2600 به گونه فعال هستند که حدود 250 هزار نفر در آن مشغول کارند که در سال گذشته 13500 پروژه را در کشور به اجرا رسانیدهاند. نامبرده از مسئولین مؤسسات خواستند تا معلومات پروژههای سهماهه خود را با ریاست اقتصاد به شرکت بگذارند، اجناس خود را ثبت نموده، به فرهنگ افغانی و ارزشهای اسلامی احترام گذاشته، پروژههای مفید را اجرا نمایند. برای هر پروژه خود حساب بانکی ویژه ایجاد کنند. انتقال پولهای خود را از صرافی به حسابهای بانکی به اجرا برسانند. مفتی اشرفی، در رابطه با دستورالعمل و فعالیتهای مؤسسات، اختیارات، امکانات و امنیت آن به مسئولین مؤسسات مذکور اطمینان داد و اظهار داشت که به خاطر مشکلات آنان با مسئولین وزارت اقتصاد تلاش خواهد کردند.
https://t.me/nmic96/92305
باز شدن گذرگاه تورخم به گونه کامل
گذرگاه مرزی تورخم که در پنج روز اخیر دو بار باز و بستهشده است، پس از گفتگوها میان مقامات طالبان و پاکستان به گونه مشروط بازشده بود ، بار دیگر این مرز به روی هر نوع تردد به گونه کامل باز شد. این گذرگاه که تنها به روی برخی از مسافرین ازجمله کسانی که خانوادههای آنان در پاکستان زندگی میکنند و نیز شهروندان پاکستان که در افغانستان هستند بازشده بود. دفتر رسانههای طالبان در استان ننگرهار به رسانهها گفت یک استثنای دیگر برای بیمارانی است که از چند روز در اینسوی گذرگاه مرزی تورخم در انتظار رفتن به پاکستان هستند. بر اساس گزارشها که طالبان در اختیار رسانهها قرار دادهاند این افراد میتوانند با گرفتن اجازهنامه به پاکستان بروند؛ اما به گفته مقامات طالبان درباره اجازه داده شدن ماشینها و کالاهای بازرگانی در دو سوی این گذرگاه مرزی، گفتگوها به پایان رسیده و اجازه تردد نیز به آنان داده شد. این در حالی است که هزاران ماشین کالا در دو سوی مرز، چندین روز انتظار رفتن به پاکستان و آمدن به افغانستان بودهاند به گفته بازرگانان، بسته شدن این گذرگاه، میلیونها افغانی برای آنان زیان وارد کرده است. طالبان قبلا گذرگاه مرزی تورخم را بر روی هرگونه رفتوآمد بسته بودند. پسازاین رویدادها، یک هیئت عالیرتبه پاکستان با ریاست خواجه محمد آصف وزیر دفاع پاکستان کابل آمده و با مقامات طالبان دیدار و گفتگو کردهاند. پاکستان یکی از بزرگترین شرکای تجاری افغانستان هم در زمینه صادرات و واردات دانسته میشود. افغانستان پنج گذرگاه تجاری با پاکستان دارد که تورخم از منظر حجم دادوستد بازرگانی مهمترین آنهاست.
https://amu.tv/37392/
توزیع مواد غذایی برای هزاران خانواده بیبضاعت در نورستان
سیفالدین لتون، سخنگوی استاندار نورستان میگوید: در شهر پارون و چهار شهرستان دیگر این استان به ده هزار خانواده بیبضاعت کمکهای مواد غذایی صورت گرفت. به گفته وی، این مواد غذایی که شامل آرد، روغن، لوبیا و همچنان مواد غذایی مخصوص سوءتغذیه کودکان و خانمهای باردار میباشد. سخنگوی استاندار نورستان گفت: یک هزار و هفتادوهشت خانواده در شهر پارون مرکز نورستان، 2722 خانواده در شهرستان کامدیش، 2984 خانواده در شهرستان وانت وایگل، 1096 خانواده در شهرستان واما و همچنان 1622 دو خانواده در شهرستان برگمتال استان نورستان این مواد غذایی را به دست آوردند.
https://parstoday.ir/dari/news/afghanistan-i204410
آغاز کار ساخت باغهای پرتقال در استان ننگرهار
کار ساخت چند باغ پرتقال در مساحت یکصد جریب زمین اطراف ریاست کانال ننگرهار آغازشده است. یک منبع ریاست کانال ننگرهار گفته است این باغها از سوی یک شرکت خصوصی در 100 جریب زمین بلاک عبدالخیل ریاست کانال که سالهاست از آن استفادهنشده است، ساخته میشود و هزینه آن سه میلیون افغانی تخمین شده است. با ساخت این باغها برای صدها تن زمینه کار فراهم میشود.
https://bakhtarnews.af/dr/آغاز-کار-ساخت-باغهای-مالته-در-ننگرها/
به بهرهبرداری سپردن دو پروژه آبرسانی در ننگرهار
روزنامه دولتی باختر با صدور خبرنامهای نوشته است کار ساخت دو پروژه آبرسانی در ننگرهار به پایان رسیده و به بهرهبرداری رسیده است. این پروژه با هزینه بیست میلیون افغانی و با حمایت مالی سازمان ملل متحد ساختهشده است. مسئولین وزارت زراعت، آبرسانی و دامپروری، گفتهاند: این پروژهها در روستاهای فتحآباد و بالاباغ شهرستان سرخرود اجراشده است.
https://bakhtarnews.af/dr/تکمیل-کار-دو-پروژه-آبرسانی-در-ننگرهار/
برگزاری نشستی در استان ننگرهار برای جلوگیری کشت از مواد مخدر
دفتر مطبوعاتی استان ننگرهار با صدور خبرنامهای نوشته ملاعبدالحق اخندزاده، معین مبارزه با مواد مخدر وزارت کشور به این استان سفر نموده و طی نشستی با مسئولین ادارات دولتی فرمان شماره 405 رهبر امارت اسلامی را که در مورد مالیات، استعمال، فروش و ممنوعیت مواد مخدر صادرشده بود در این جلسه عمومی قرائت کرد و گفت هر نوع تجارت مواد مخدر در کشور ممنوع میباشد و با متخلفین آن برخورد جدی و قانونی صورت خواهد گرفت. نامبرده اظهار داشت که بیش از ۹ هزارجریب زمین در ننگرهار زیر کشت خشخاش بوده، پاکسازی و در شهرستانهای نازیان، اسپینغر و اچین ننگرهار میزان محدودی از زمینهای زیر کشت خشخاش باقیمانده که اقدامات لازم برای پاکسازی آن نیز جریان دارد و حدود ۷ هزار نفر در کابل که به مواد مخدر معتاد بودند، جمعآوری و برای درمان به مراکز بهداشتی انتقال دادهشدهاند. همچنین حدود ۳ میلیون نفر در افغانستان، به مواد مخدر اعتیاددارند که بر اساس یک برنامه منظم، زمینه درمان آنها نیز فراهم خواهد شد. نامبرده گفت بر اساس فرمان رهبر امارت اسلامی ، درآمد یک معدن را برای درمان معتادین مواد مخدر وقف کرده که بر اساس آن در تمامیکشور معتادین مواد مخدر درمان خواهد شدند. این نشست که در کاخ استانداری ننگرهار برگزارشده بود، حاجی ملامحمد نعیم اخند، استاندار، مسئولین امنیتی، فرمانداران، علماء دینی و بزرگان قومی این استان شرکت کرده بودند و به نمایندگی از مسئولین شهرستانها، قاری صفت، فرماندار شهرستان اچین و مولوی صدیق الله، فرماندار شهرستان کوت صحبت نموده و اطمینان داد که برای اجرای فرمان رهبر امارت اسلامی تلاشهای بیشتری را انجام داده و برای جلوگیری از کشت خشخاش اقدامات لازم را انجام خواهد دادند.
https://t.me/nmic96/92405
بسته شدن ۳۶ کارخانه به دلیل بالا بودن مالیات در ننگرهار
مسئولین اتحادیه سنگهای قیمتی در ننگرهار میگویند به دلیل افزایش تعرفه گمرکی و بانکی، از 48 کارخانه که در بخش سنگهای قیمتی در این استان کار میکردند تنها 12 کارخانه فعال مانده و سایر کارخانهها بستهشدهاند. این مسئولین میگویند به دلیل افزایش تعرفه گمرکی ۷۰ درصد کاروبار سنگهای قیمتی در این استان متوقفشده است. عبدالوهاب، رئیس اتحادیه سنگهای قیمتی در استان ننگرهار میگوید وزارت معادن قبلاً تعرفه ۶۰۰ الی ۶۵۰ افغانی بود به ۱۸۰۰ افغانی بالا برد و همچنین قبلاً تعرفه گمرکی که ۵ درصد بود به ۲۵ درصد افزایشیافته است. به گفته نامبرده با افزایش تعرفههای بانکی و گمرکی خسارات هنگفت مالی به کسانی که در این بخش کار میکردند وارد شده است و همچنین دهها نفر از کارکنان این کارخانهها نیز بیکار شدهاند.
https://amu.tv/ps/37691/
ورود بیش از ۸۰۰ کامیون به افغانستان پس از بازگشایی گذرگاه تورخم
بیش از ۸۰۰ کامیون اجناس پس از چند روز انتظار با عبور از گذرگاه تورخم وارد افغانستان شدند. روزنامه پاکستانی دان به نقل از مقامات گمرک پاکستان گزارش داده است که حدود ۵۰۰ کامیون بارگیریشده با کالاهای ترانزیتی و ۳۸۰ ماشین اقلام صادراتی پاکستانی شش روز پیش اجازه رفتن خود را دریافت کرده بودند. این کاروان پس از شش روز انتظار، توانست وارد افغانستان شود. روزنامه دان گزارش داده است که مسافران محلی هنگام تردد بین منطقه لندی کوتل – جمرود و پیشاور با مشکلاتی مواجه شدند زیرا کامیونها سعی میکردند برای رسیدن به مرز از یکدیگر سبقت بگیرند و در نتیجه ازدحام ترافیکی سنگین در این راه به وجود آمد. مقامات تورخم گفتهاند که نشست رسمی مقامات پاکستان و امارت اسلامیبهزودی برگزار خواهد شد تا مشکل روادید بیماران و کارگران افغانی که رانندگان این کشور را در سفر همراهی میکنند حل کنند. تورخم همچنین شاهد هجوم عابران پیاده در دو طرف مرز بود زیرا شهروندان هر دو کشور از ترس اینکه مبادا گذرگاه دوباره بسته شود، به گذرگاه هجوم آوردند.
https://www.ariananews.af/fa/ورود-بیش-از-۸۰۰-لاری-اجناس-به-افغانستان/
تخریب بیستوچهار جریب مزرعه خشخاش در استان لغمان و فراه
روزنامه دولتی باختر با صدور خبرنامهای نوشته است بیستوچهار جریب مزرعه خشخاش در لغمان و فراه، تخریبشدهاند. قاری ادریس باختر، رئیس مبارزه با مواد مخدر لغمان گفته است: بیست جریب زمین که خشخاش کشت شده بود در مناطق چندال، ویس و موره شهرستان دولت شاه تخریب شدهاند. در ادامه این مطلب آمده است که مولوی روحالامین، فرماندار خاک سفید استان فراه میگوید که خشخاش کاشته شده در چهار جریب زمین در مناطق کورغند، اسحقآباد و علیآباد این شهرستان تخریبشده است.
https://bakhtarnews.af/dr/تخریب-بیست-و-چهار-جریب-کشتزار-خشخاش-در-ل/
کمک دارو و وسایل بهداشتی به بیمارستان مرکزی لغمان
روزنامه باختر در مطلبی نوشته است اداره توسعهای سازمان ملل و کمیته سوئد، مقادیری دارو و لوازم بهداشتی را در اختیار بیمارستان مرکزی لغمان، تحویل دادند. دکتر سمیع الله عابد، رئیس صحت عامه لغمان گفته است: این بسته کمکی شامل، پنجاهوهفت قلم دارو و وسایل بهداشتی است که میتواند مشکلات این بیمارستان را تااندازهای حل کند.
https://bakhtarnews.af/dr/کمک-دارو-و-وسایل-طبی-به-شفاخانه-مرکزی-لغ/
تکمیل شدن ۵۰ درصد کار آزمایشگاه تعیین کیفیت غذا و دارو در سطح منطقه مشرقی
مولوی محمد ربانی ناصح، معاون استاندار ننگرهار، دکتر محمد ذکریا فاتح و هیئت همراه نامبرده از اداره ملی غذا و دارو، شهرسازی و اداره امور شهری، از ادامه کار آزمایشگاه تعیین کیفیت غذا و دارو که قرار است به سطح مشرقی احداث شود بازدیده نمودند. آنان میگویند ۵۰ درصد کار ساختمانی این آزمایشگاه تکمیلشده و کارهای باقیمانده آن بهسرعت جریان دارد. آقای ناصح، گفت آزمایش کیفیت دارو و غذا مهم بود و از مسئولین مذکور خواست تا در گماشتن افراد متخصص در این بخش همکارهای لازمی را انجام دهند.
https://t.me/nmic96/92478