معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۱/۱۱/۲۹- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۱۴۲

آشنایی با نهادهای اقتصادی سنگال: آژانس ملی آمار و جمعیت شناسی سنگال

آژانس ملی آمار و جمعیت شناسی سنگال (ANSD) طبق قانون شماره 2004-21 مورخ 21 ژوئیه 2004 در مورد سازماندهی نهادهای‌های آماری ایجاد شد.

این نهاد بر اساس فرمان شماره 2005-436 مورخ 23 مه 2005 رئیس جمهور سنگال، فعالیتهای خود را آغاز نمود و مسئولیت هماهنگی فنی سیستم ملی آماری، تهیه و تدوین شاخص های آماری و گزارشهای اقتصادی، همچنین انتشار داده‌های آماری در جهت رفع نیازهای اطلاعاتی اقتصادی کشور را بر عهده دارد. در واقع، آژانس مذکور جایگزین وزارت پیش بینی و آمار (DPS) گردید. بر اساس سیستم آماری ملی (SSN)، آژانس ملی آمار و جمعیت شناسی سنگال (ANSD) تنها نهاد رسمی و دولتی برای ارائه آمارهای مختلف در کلیه زمینه‌های اقتصادی سنگال محسوب می‌گردد. این نهاد در تلاش است تا با ارائه آمارهای صحیح از وضعیت اقتصادی سنگال در جهت تسریع رشد، دستیابی به اهداف توسعه هزاره (MDGs) و کاهش فقر در این کشور کمک کند. همچنین آژانس ملی آمار و جمعیت شناسی سنگال (ANSD) نهادی است که بطور مداوم با انتشار نتایج سرشماری‌های جمعیت، گزارش‌های آماری مختلف و تحلیل وضعیت اقتصادی، اجتماعی و مالی، بازوی اجرائی آماری برای دولتمردان و سیاستگذاران اقتصادی سنگال بشمار می رود.

آژانس ملی آمار و جمعیت شناسی (ANSD) یک ساختار اداری بوده که دارای شخصیت حقوقی و استقلال مدیریتی است و مسئولیت های ذیل را بعهده دارد:

- نظارت بر تدوین و اجرای برنامه‌های چندساله و سالانه فعالیت های آماری به همراه اطمینان از بکارگیری روش ها، مفاهیم، تعاریف، استانداردها، طبقه بندی‌ها و نامگذاری‌های تایید شده توسط کمیته فنی برنامه‌های آماری.

- تهیه گزارش های تخصصی جهت ارسال به جلسات شورای ملی آمار و کمیته فنی برنامه‌های آماری.

- تشکیل جلسات شورای ملی آمار و کمیته فنی برنامه‌های آماری و کمیته‌های فرعی آن.

- انجام دوره ای سرشماری عمومی نفوس و مسکن.

- پیش بینی وضعیت کلان اقتصادی کشور از طریق ارائه گزارشهای آماری و تحلیلی در مورد شاخص های اقتصادی، اجتماعی و جمعیتی.

- متمرکز کردن داده‌های آماری ارائه شده توسط سیستم آماری ملی.

- توسعه علوم آماری و تحقیقات اقتصادی کاربردی ملی.

- سازماندهی امور آموزشی در زمینه آمارهای اقتصادی در قالب ایجاد مراکز منطقه ای و آموزش پرسنل متخصص بر اساس اهداف سیستم ملی اطلاعات آماری.

آژانس مذکور توسط یک هیئت نظارت مرکب از نه عضو اداره می‌شود که برای مدت سه سال منصوب می‌شوند و به پیشنهاد وزیر اقتصاد قابل تمدید است. رئیس هیأت نظارت از بین اعضای هیأت مذکور به پیشنهاد وزیر برای مدت سه سال غیرقابل تمدید منصوب می‌شود. هیئت نظارت خط مشی کلی آژانس را در موارد ذیل تعیین می نماید:

-اهداف و برنامه اقدام سالانه آژانس را تعریف، هدایت، تعیین و تصویب می نماید.

- بر عملکرد و مدیریت آژانس نظارت و ارزیابی می‌کند.

- گزارش فعالیت سالانه آژانس را تایید می‌کند.

- به پیشنهاد رئیس اجرائی، آیین نامه‌های ستادی، چارت سازمانی، آیین نامه‌های داخلی و آیین نامه‌های مالی را تصویب می‌کند.

- بودجه آژانس را تصویب و حساب های سالانه و صورت های مالی را نهایی می‌کند.

- انتصاب مدیرکل و معاون مدیرکل آژانس را به مقامات منصوب کننده پیشنهاد می دهد.

- اجازه همکاری با هر شرکت، انجمن، گروه یا نهاد حرفه‌ای دیگری را می‌دهد که فعالیت آن با مأموریت‌های آژانس مرتبط باشد.

- مدیریت عمومی اقدامات را بعهده دارد.

مدیر اجرایی هیات نیز مسئول مدیریت و اعمال خط مشی کلی آژانس تحت نظارت هیئت نظارتی است که به آن گزارش می دهد و فعالیتهای زیر را انجام می دهد:

- برنامه‌های اقدام، گزارش‌های فعالیت، بودجه سالانه و برنامه‌های سرمایه‌گذاری چندساله و صورت‌های مالی سالانه مربوط به آژانس را تهیه می‌کند.

- کنترل داخلی مدیریت فنی، بودجه ای و مالی آژانس را تضمین می نماید.

- دستور کار مذاکرات هیأت نظارت را تهیه و به صورت مشورتی در جلسات شرکت و تصمیمات آن را اجرا می‌کند.

- پرسنل مورد نیاز را با رعایت اختیاراتی که برای شورای راهبری به رسمیت شناخته شده است جذب، منصوب، درجه بندی و عزل می‌کند و حقوق و مزایای آنها را با رعایت قوانین و مقررات جاری، آیین نامه داخلی، پیش بینی بودجه و مذاکرات شورای نظارت تعیین می نماید.

- دارایی‌های منقول و غیر منقول آژانس را با رعایت اهداف شرکتی و قوانین و مقررات جاری اداره می‌کند.

- در مواقع اضطراری هرگونه اقدام احتیاطی لازم برای اجرای اهداف آژانس را انجام می دهد مشروط بر اینکه به کمیته راهبری گزارش دهد.

- وی نماینده آژانس در تمامی دعاوی حقوقی در دادگاه‌ها است.

ساختار اداری هیات مذکور شامل: واحدهای حسابداری، خدمات، امنیتی و حقوقی، دفتر و بایگانی، مشاوران فنی، تدارکات، کنترل مدیریت و هماهنگی اقدام منطقه ای.

نهادهای وابسته به آژانس عبارتند از:

-اداره آمار اقتصادی و حساب های ملی (DSECN)

-دپارتمان آمار جمعیتی و اجتماعی (DSDS)

-گروه روش شناسی، هماهنگی آماری و مشارکت (DMCP)

-اداره سیستم های اطلاعات و انتشار (DSID)

-اداره کل منابع انسانی (DAGRH)

-مدیریت دانشکده ملی آمار و تحلیل اقتصادی پیر اندای (ENSAE)

آژانس همچنین مسئول نظارت بر همکاری‌های فنی بین المللی در بخش آمار می‌باشد و به نمایندگی دولت سنگال در نشست‌های منطقه‌ای و بین‌المللی مربوط به موضوعات آمارهای اقتصادی شرکت می نماید و بر فعالیت‌های سازمان‌های بین‌المللی در رابطه با مسائل آماری نظارت می‌کند. آژانس می‌تواند بنا به درخواست دولت و ادارات دولتی و خصوصی، مطالعات و تحقیقاتی را در مورد مسائل آماری، اقتصادی و اجتماعی تحت شرایطی که توسط شورای ملی آمار تعریف می‌شود انجام دهد. چنین اقدامی می‌تواند منجر به امضای قرارداد یا یادداشت تفاهم بین آژانس و نهادهای داخلی و بین المللی گردد.

از سال 1966 تا به امروز سیستم آماری ملی سنگال (SSN) بسیار تکامل یافته است. چنین وضعیتی را می‌توان با تغییرات حاصله در متون قانون آمار سال 1966 که عملیات آن را در زمینه‌های مختلف سازماندهی می‌کند توضیح داد. بکارگیری این متون امکان جهش های رو به جلو را هم در زمینه ارائه آمارهای صحیح و انتشار آن و هم از نظر ظرفیت سازی برای فعالان سیستم و آموزش اولیه فعالان بخش آمار را فراهم کرده است. در این راستا تلاش‌های زیادی با توجه به هماهنگی سیستمی‌ که در سال 2004 راه‌اندازی شد صورت گرفته که نتیجه آن در راستای عملیاتی شدن تشکیل  شورای ملی آمار (CNS) و آژانس ملی آمار و جمعیت (ANSD) بوده است. ایجاد دپارتمان جدید روش‌شناسی، هماهنگی آماری و مشارکت (DMCP) که روح جدیدی در هماهنگی سیستم آماری دمیده است از دیگر اقدامات بعمل آمده طی سالهای اخیر می‌باشد.

از سوی دیگر آژانس در راستای بهبود سیستم های آماری اقدامات ذیل را انجام می دهد:

-متون مربوط به شاخص های آماری ملی را به طور دوره ای باز نگری می نماید.

- انجام مطالعات لازم برای اصلاح سیستم نهادی آمار SSN به ویژه سازماندهی و مدیریت متمرکز کارکنان آمار و جمعیت شناس.

- استقرار سیستم های اطلاعاتی آماری در مناطق مختلف در چارچوب به اشتراک گذاری تجربیات با سایر نهادهای آماری آفریقایی.

از سوی دیگر شورای ملی آمار (CNS) متشکل از یک کمیته فنی برای برنامه‌های آماری ایجادشده که مسئولیت هماهنگی فعالیت‌های تولید و انتشار داده‌های آماری و ارائه خدمات به سازمان‌هایی که تحت سیستم آماری ملی زیر نظر  نخست‌وزیر قرار دارند را بعهده دارد. این شورا سالانه برنامه ملی فعالیت های آماری را تصویب می‌کند و اطمینان حاصل می‌کند که خدمات و سازمان‌های مربوطه منابع انسانی، مالی و مادی لازم برای اجرای آنها را در اختیار دارند. همچنین اجازه اجرای عملیات آماری با ماهیت اضطراری را که در برنامه سالانه پیش بینی نشده است و اهمیت آن برای توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور بسیار ضروری تشخیص داده شود و نیز انتشار گزارش سالانه اجرای برنامه فعالیت های آماری از دیگر وظائف این شورا محسوب می‌شود.

شورای ملی آمار که ریاست آن با نخست وزیر و یا نماینده وی قرار دارد از اعضای زیر تشکیل شده است:

- نماینده ریاست جمهوری.

-نماینده وزارتخانه‌هایی که خدمات و ارگان‌های مسئول تولید داده‌های آماری را که فهرست آنها به دستور وزیر مسئول تعیین می‌شود.

- یک مشاور به نمایندگی از شورای جمهوری در امور اقتصادی و اجتماعی.

- معاون نماینده مجلس ملی سنگال.

- مدیر کل آژانس ملی آمار و جمعیت شناسی سنگال.

- مدیران مدارس عالی آموزش آماری و جمعیتی.

- رئیس کل بانک مرکزی.

- دو نماینده از اتاق های بازرگانی و صنایع. 

- دو نماینده از سازمان‌های کارفرمایی.

- دو نفر از نمایندگان کانون‌های صنفی کارگران.

- دو نفر از نمایندگان مراکز تحقیقاتی دانشگاهی.

دبیرخانه اجرایی شورای آمار کشور نیز توسط وزیر مسئول آمار یا نماینده وی تعیین می‌گردد. جلسات این شورا سالی یک بار بطور عادی و در صورت لزوم یک جلسه فوق العاده به دعوت رئیس تشکیل می‌شود. کمیته فنی برنامه‌های آماری (CTPS) نیز به عنوان زیر مجموعه این نهاد وظیفه اصلی هماهنگی آماری نهادهای هماهنگ کننده را انجام می دهد.

در مجموع آژانس ملی آمار و جمعیت شناسی سنگال بعنوان بازوی آماری دولت نقش مهمی در ارائه اطلاعات و گزارش‌های متقن و لازم در خصوص شاخص های خرد و کلان آماری به نهادهای ذیربط برای تدوین نقشه راه توسعه اقتصادی و اجتماعی سنگال ایفا می‌کند.

 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما