معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۱/۱۱/۲۱- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۱۶۳

اخبار اقتصادی تاجیکستان

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی تاجیکستان در هفته سوم بهمن ماه 1401 مندرج در رسانه‌های این کشور به شرح زیر ارائه می‌گردد.

کشف 10 معدن جدید طلا در تاجیکستان

براساس گزارش آسیا پلوس، آقای الهام جان آیمحمد زاده رئیس سازمان زمین شناسی تاجیکستان اعلام کرد که ۱۰ معدن طلای جدید در این کشور کشف شده است. به گفته وی، معادن جدید طلا در بخش مرکزی  و ولایت بدخشان تاجیکستان قرار دارند و پس از تحقیقات منابع آنها به طور دقیق مشخص خواهد شد.

وی افزود:۱۳ محل طلای آبرفتی به طول کل ۵۲.۵ کیلومتر در مناطق مومین آباد و شمس الدین شوخین شناسایی شد. آیمحمد زاده خاطرنشان کرد: این سایت ها برای صدور مجوز استخراج معادن به روش های دستی به وزارت دارایی ارائه شد تا به مردم اجازه برداشت داده شود.

پیشتر وزارت صنعت و فناوری‌های نوین تاجیکستان اعلام کرده بود که این کشور دارای ذخایر غنی طلا است. ۱۳۷ معدن با ذخایر تخمینی طلای صنعتی و ۱۲۷ معدن با ذخایر طلای غیرصنعتی در جمهوری وجود دارد. شرکت اصلی استخراج و تولید طلا در تاجیکستان، شرکت مشترک تاجیکستان و چین - "زرافشان" است که حدود ۷۰ درصد از کل حجم تولید این فلز گرانبها را به خود اختصاص داده است. در حال حاضر بیش از۱۰ شرکت در تاجیکستان در تولید فلزات گرانبها از جمله استخراج طلا فعالیت می‌کنند. در سال گذشته، شرکت چینی TVEA کار روی دو معدن طلا را در منطقه عینی منطقه سغد تاجیکستان آغاز کرد.

صرف بیش از 16.2 میلیارد سامانی در سرمایه‌های ثابت در تاجیکستان

نظام میرزازاده، رئیس کمیته معماری و ساخت و ساز تاجیکستان در تاریخ 7 فوریه در نشست خبری اعلام کرد در تاجیکستان در سال 2022 از محل منابع مالی بیش از 16.2 میلیارد سامانی در فعالیت های عمرانی هزینه شده است. به گفته مشارالیه، در این دوره بیش از 1.7 میلیون مترمربع واحد مسکونی مورد بهره برداری قرار گرفته و تعداد زیادی مدرسه، بیمارستان، درمانگاه‌ و مهد کودک احداث شده اند. در سال گذشته موسسات مالی بین المللی برای اجرای طرح های مطالعاتی و اجرای مبلغ 35 میلیون سامانی کمک کردند. 

خبرگزاری اوستا، مورخ 19 بهمن

 

افزایش سود امانت بانک تاجیکستان در سال 2022

بانک دولتی «امانت بانک» تاجیکستان در سال 2022 معادل 102 میلیون سامانی (حدود 9 میلیون دلار) سود خالص داشت. این رقم 53.5 درصد نسبت به سال 2021 رشد داشته است. حدود 85 میلیون سامانی از طریق فعالیت امانت بانک به بودجه دولت کشور به عنوان مالیات و سایر پرداخت های مهم واریز شده است.

میزان مابقی صندوق سپرده بانک در سال گذشته حدود 52 درصد افزایش یافته در شروع سال حدود 5 میلیارد سامانی بوده است. از جمله سپرده‌ها به مبلغ 2 میلیارد سامانی از مردم جذب شده است.

امانت بانک در سال گذشته به 46 هزار مشتری به مبلغ حدود 1.5 میلیارد سامانی وام پرداخت نمود که 2.4 درصد بیشتر از میزان سال 2021 می‌باشد.

حدود یک سوم وام های پرداخت شده در سال گذشته برای بخش صنایع و کشاورزی، 31.9 درصد جهت تجارت، 23.2 درصد برای وام های مصرفی، 3.8 درصد در بخش ساخت و ساز و ... بوده است.

صندوق وام امانت بانک تا اول سال جاری 1.7 میلیارد سامانی برآورد شده است. در سال گذشته بانک همچنین به 51 نفر به مبلغ 10.7 میلیون سامانی وام های رهنی ارائه کرده است.

بهره امانت بانک مربوط به وام در حال حاضر از 18 تا 24 درصد با ارز ملی و از 4.5 تا 10درصد با ارز خارجی می‌باشد. 

خبرگزاری آسیا پلوس، مورخ 17 بهمن

فعالیت 15 ساله شرکت هواپیمایی “سامان ایر

براساس گزارش خبرگزاری دولتی، 15 سال از آغاز فعالیت شرکت هواپیمایی سامان می‌گذرد. در تاریخ 5 فوریه سال 2008، هواپیمای بوئینگ 737-800 این شرکت برای اولین بار در مسیر دوشنبه – مسکو – دوشنبه پرواز کرد. در حال حاضر این شرکت پروازهای منظم به بیش از 25 کشور، از جمله مونیخ، دبی، استانبول، دهلی، تهران، مسکو، تاشکند، آلماتی، ارومچی و سایر شهرهای جهان دارد.

طی سال های گذشته، این شرکت هواپیمای به دستاوردهای زیادی دست یافته است. شرکت سامان ایر عضو انجمن بین المللی حمل و نقل هوایی( IATA ) و دارای گواهی آژانس ایمنی هوانوردی اروپا (EASA) و گواهی مجوز انجام پرواز به کشورهای اتحادیه اروپا می‌باشد.

شایان ذکر است سامان ایر در حال حاضر دارای 6 فروند هواپیمای بوئینگ – 737-800 و 737-900 می‌باشد.

 

کاهش واردات آرد، برنج و سیب زمینی در تاجیکستان

به اساس گزارش خبرگزاری آسیا پلوس به نقل از کمیته امنیت غذایی کشور، میزان واردات گندم، آرد، برنج و سیب زمینی در تاجیکستان در سال 2022 کاهش یافت. این محصولات جهت تامین نیاز همه مردم در کشور به صورت کافی تولیدی می‌شود.

محمد سعید فیض‌اله‌زاده، رئیس کمیته امنیت غذایی جمهوری تاجیکستان در تاریخ 2 فوریه سال جاری در نشست خبری در خصوص کاهش واردات چهار کالای اساسی شامل گندم، آرد، برنج و سیب‌زمینی اعلام کرد تاجیکستان در سال 2022 از قزاقستان بیش از 918.5 هزار تن گندم خریداری نموده است که این میزان 37 هزار تن کمتر از دوره سال 2021 می‌باشد. در سال گذشته میزان واردات آرد به تاجیکستان 63 هزار تن بوده است که این رقم به اندازه 1.5 هزار تن کمتر از سال 2021 می‌باشد.

براساس گزارش وزارت کشاورزی تاجیکستان در سال 2022 در این کشور، 270 هزار هکتار زمین گندم کاشت شده که حاصل آن بیش از900 هزار تن بوده است. پیش بینی شده تا سال 2025، تولید گندم تاجیکستان به  1 میلیون و 14 هزار تن بالغ شود. در حال حاضر در تاجیکستان کارخانه‌های تولید آرد به میزان کافی فعالیت می‌کنند که نه تنها توان تامین نیاز مردم را دارند، بلکه آرد به خارج نیز صادر می‌کنند.

تاجیکستان تصمیم دارد تا سال 2025، میزان سالانه واردات آرد گندم را تا 48 هزار تن کاهش و آرد تولید داخلی را تا 963 هزار تن افزایش دهد. در سال 2022 در تاجیکستان بیش از 800 هزار تن آرد تولید شده است.  

براساس گزارش کمیته امنیت غذایی کشور، در سال گذشته تاجیکستان 26.7 هزار تن برنج خریداری نموده که 5 هزار تن کمتر از رقم سال 2021 می‌باشد. تاجیکستان با امید افزایش تولید داخلی، واردات برنج به کشور را کاهش می دهد. تاجیکستان طی سال های اخیر 120 تا 140 هزار تن برنج تولید می‌کند. طبق این رقم تاجیکستان بین کشورهای آسیای مرکزی در مقام چهارم قرار دارد.

در حال حاضر میزان متوسط تولید برنج در تاجیکستان در هر هکتار به 5 تن  در هر یک هکتار می رسد،.

در سال گذشته در تاجیکستان بیش از 1 میلیون تن سیب زمینی کاشت شده است. طبق استاندارد مصرف، این میزان بایستی برای10 میلیون نفر مردم کافی باشد. طبق گزارش  کمیته امنیت غذایی جمهوری تاجیکستان، در سال 2022 میزان واردات سیب زمینی در مجموع 2.8 هزار تن بوده است که 12.5 هزار تن کمتر از سال 2021   می‌باشد.

بنا به پیش بینی‌های شاخص‌های اقتصاد کلان جمهوری تاجیکستان برای سال های 2025-2023، در تولید سیب زمینی تا 1 میلیون و 125 هزار تن افزایش یافته و واردات این محصولات قطع خواهد شد.

خبرگزاری آسیا پلوس، مورخ 14 بهمن

 

اجرای 12 طرح سرمایه گذاری به ارزش 10.7 میلیارد سامانی در بخش حمل و نقل تاجیکستان

تاجیکستان بعد از استقلال 54 طرح سرمایه گذاری دولتی به ارزش بیش از 1.8 میلیارد دلار را اجرا نموده است. با اجرای این طرح ها 2 هزار و 227 کیلیومتر جاده، 259 پل، 6 تونل، 7 تونل ضد بهمن، دو پل دو طبقه و دو پل سه طبقه احداث شده است.

براساس گزارش وزارت نقلیات تاجیکستان، در حال حاضر در بخش حمل و نقل این کشور12 طرح سرمایه‌گذاری دولتی به ارزش کل 10.7 میلیارد سامانی (بیش از 1 میلیارد دلار) در حال اجرا می‌باشد.  

سه طرح از طرح های مذکور به ارزش 2.97 میلیارد سامانی به پایان رسیده است. این طرح ها «بازسازی جاده دوشنبه-باختر، فاز 1 و 2» «احداث جاده کولاب-قلعه خومب، قسمت A و F» می‌باشند.

سایر طرح های سرمایه گذاری در بخش حمل و نقل، در حال اجرا قرار دارند. وزارت نقلیات تاجیکستان و شرکت چینی China Railway  در تاریخ 15 نوامبر سال 2022 توافقنامه احداث 4 قطعه جاده در استان سغد را به امضاء رساند.

طبق گزارش وزارت نقلیات کشور، ارزش کل توافقنامه مذکور 56.7 میلیون دلار امی‌باشد و امور ساختمانی بایستی تا ماه مارس سال جاری شروع شوند.

خبرگزاری اوستا، مورخ 14 بهمن

 

تعداد مسافران راه آهن تاجیکستان افزایش یافته است

رادیوی آزادی  وابسته به دولت آمریکا : تردد مسافر توسط قطار در تاجیکستان در شش ماه گذشته دو برابر شده است. حرکت قطارها به دلیل شیوع ویروس کرونا طی سالهای2020 و 2021 متوقف شده بود که در تابستان 2022 فعال شد.

عظیم ابراهیم وزیر حمل و نقل تاجیکستان در اول فوریه گفت: «تعداد مسافران توسط قطار در سال 2022  به 40 هزار نفر رسیده است، در سال 2021 این رقم 19 هزار نفر بود که دو برابر شده است. به گفته مقامات وزارت حمل و نقل، قطارها از دوشنبه، کولاب و خجند به تاشکند در ازبکستان و ولگوگراد در روسیه سفر می‌کنند.  هزینه سفر از تاجیکستان به روسیه با قطار از 1500 تا 2000 سامانی است. در مقایسه با قیمت بلیط هواپیما ارزان است.

 

میزان خسارت سرمای اخیر در تاجیکستان در حال بررسی است

خبرگزاری اسپوتنیک: کارگروهی با همکاری وزارت کشاورزی، در حال بررسی میزان خسارت در همه باغها و انبارهای نگهداری محصولات و غلات می‌باشد. این کارگروه در تاجیکستان برای ارزیابی خسارات ناشی از سرما زدگی در ماه ژانویه تشکیل شد. محمد سعید فیض الله زاده رئیس کمیته مصونیت مواد غذایی در نشست خبری خود اظهار داشت تشکیل کارگروره مذکور به دستور رئیس جمهور تاجیکستان ایجاد شده است.

به گفته نامبرده، با وجود اینکه سازمان هواشناسی از قبل ورود سرمای شدید را پیش بینی کرده بود و مردم تا حدودی آمادگی برای مقابله با سرما زدگی بودند، اما صدها تن محصولات کشاورزی در بازارها بدلیل یخ زدگی از بین رفت. بگفته وی 17 تن سیب زمینی، 6.1 تن هویج، 6 هزار و 695 تن پیاز و 14.7 تن میوه بر اثر سرمازدگی از بین رفت. به گفته وی  362 تن سیب زمینی بذری در مزارع سیب زمینی کاران شهرستان­های شهرستان و دواشتیچ یخ زدند.

فیض‌الله زاده افزود اکنون کارگروهی که برای تعیین خسارت سرما به محصولات کشاورزی تشکیل شده است، در شهرستان‌های دواشتیچ و شهرستان فعالیت می‌کند. علاوه بر سرمازدگی محصولات، سرما دام­ها را نیز تحت تاثیر قرار داده و باعث تلف شدن 26 راس گاو کوچک و 15 گاو بزرگ در شهرستان­های راشت قلعه و شغنان استان بدخشان شد. گفته می­شود این کارگروه علاوه بر آسیب به کالاها و محصولات، تأثیر سرمای هوا بر درختان و محصول آینده باغ را نیز بررسی خواهند کرد.

 

 آغاز فعالیت تنها کارخانه تولید کود شیمیایی تاجیکستان در سال جاری میلادی 

خبرگزاری آسیا پلوس:  قربان حکیم زاده وزیر کشاورزی تاجیکستان اعلام کرد شرکت تولید کود شیمیایی  «تاجیک آزات» در آستانه تعطیلات نوروزی به بهره برداری می رسد. پیش از این وزارت صنعت و فناوریهای نوین این کشور وعده داده بود که این کارخانه در پاییز سال 2022 به بهره برداری می­رسد. حکیم زاده افزود: فرآورده‌های نفتی و کودهای شیمیایی از عوامل اصلی تاثیرگذار بر قیمت محصولات کشاورزی می‌باشند. در سال­جاری حدود 200 هزار تن کود شیمیایی از خارج از کشور به تاجیکستان وارد شد که نیمی از نیاز بخش کشاورزی برای این محصول را تامین می­کند. تاجیکستان حداقل به 400 هزار تن انواع کود شیمیایی در سال نیاز دارد تا برداشت خوبی از محصولات کشاورزی داشته باشد. شرکت تاجیک آزات تنها کارخانه تولید کود شیمیایی دارای نیترات در شهر سربند در آستانه نوروز به بهره برداری می رسد و در مرحله اول می­تواند بیش از 100هزار تن اوره تولید کند. وزیر کشاورزی تاجیکستان گفت: با استفاده از خطوط جدید می­توان حجم تولید محصول را به 200 هزار تن افزایش داد.

دومین کارخانه تولید کودهای شیمیایی در تاجیکستان ممکن است به «تالکو کیمیکال» تبدیل شود، کودهای شیمیایی فسفات – سوپر فسفات و نیتروفسفات در آنجا تولید می­شد که هنوز از زمان بهره برداری آن خبری نیست. در عین حال، بر اساس چشم انداز شاخص های کلان اقتصادی جمهوری، تا سال 2025، میزان واردات کودهای شیمیایی در تاجیکستان به 309 هزار تن افزایش خواهد یافت. در حال حاضر قیمت یک کیلو کود نیترات از 7 تا 12 سامانی بسته به برند است.

 

 بروز 800  حادثه طبیعی در تاجیکستان در سال گذشته

 رادیوی آزادی وابسته به دولت آمریکا :در سال 2022، 800 بلای طبیعی از جمله سیل، بهمن و زلزله در تاجیکستان رخ داده است. مقامات کمیته حفاظت محیط زیست تاجیکستان در 31 ژانویه 2022 اعلام کردند  که این رقم 91 مورد  بیشتر از سال قبل است.

جمیله بید الله اوا، معاون اداره هواشناسی تاجیکستان گفت: کاهش ناگهانی دما، سرما، گرد و غبار، باد شدید و افزایش سطح آب رودخانه­ها نیز جزو بلایای طبیعی است. حسن عصایف کارشناس معتقد است که موقعیت جغرافیایی تاجیکستان باعث می‌شود که هر سال بر تعداد بلایای طبیعی افزوده شود.

80 درصد از خاک تاجیکستان در منطقه حادثه خیز قرار دارد. همچنین 60 درصد از خاک کشور در مناطق سیلابی و بهمنی قرار دارد. تاجیکستان یک استراتژی ملی برای کاهش خطر بلایای طبیعی تا سال 2030 اتخاذ کرده است. خانه­ ها و جاده­ ها در اثر وقوع سیل و ریزش بهمن در تاجیکستان آسیب می‌بینند.

برگزاری نمایشگاه PRODEXPO-2023 میوه‌های خشک تاجیکستان در مسکو

براساس گزارش خبرگزاری دولتی خاور،  شرکت “Ekofrukt Isfara” تاجیکستان در سی امین نمایشگاه بین المللی مواد غذایی، آشامیدنی و مواد اولیه در نمایشگاه “Prodexpo-2023” در مسکو شرکت کرد و انواع میوه‌های خشک این کارخانه را که بسته بندی و با هدف صادرات تهیه می‌شود، ارائه کرد. بیش از 2000 شرکت از 35 کشور جهان از جمله بلاروس، ترکیه، فدراسیون روسیه، ارمنستان، آذربایجان، تاجیکستان، قزاقستان، ازبکستان، هند، چین و غیره در این نمایشگاه حضور داشتند.

هدف از برگزاری این نمایشگاه‌ها ارائه محصولات، انعقاد قراردادهای همکاری و افزایش ظرفیت صادراتی است.سی امین نمایشگاه بین المللی مواد غذایی، آشامیدنی و مواد اولیه “Prodexpo-2023”  در تاریخ 10 فوریه در مسکو به کار خود پایان داد.

 

اولین پرواز شرکت هواپیمایی گرجستان به دوشنبه در ماه مارس انجام می‌شود.

خبرگزاری اسپوتنیک: بنا به اعلام دلشاد صفرزاده مدیر آژانس هواپیمایی کشوری تاجیکستان، اولین پرواز شرکت هواپیمایی گرجستان Georgian Airways” در مسیر تفلیس - دوشنبه - تفلیس در ماه آوریل سال­جاری انجام می­شود. آقای صفرزاده افزود نمایندگان مقامات هوانوردی تاجیکستان و گرجستان در ماه فوریه در مورد این موضوع گفتگو خواهند نمود. همزمان رییس سازمان هواپیمایی کشوری از سازماندهی پروازهای مستقیم بین تاجیکستان و پاکستان و همچنین عربستان سعودی در آینده خبر داد.

شایان ذکر است که بر اساس یادداشت تفاهم بین تاجیکستان و دولت کویت که در سپتامبرسال 2022 در شهر دوشنبه به امضا رسید، اولین پرواز شرکت کویتی "جزیره ایرویز" در مسیر کویت - دوشنبه - کویت در تاریخ 29 دسامبر سال 2022 انجام شد. شرکت جزیره ایرویز هفته ای دو پرواز در مسیر کویت - دوشنبه - کویت انجام می­دهد که زمینه مناسبی را برای تقویت روابط دوجانبه بین تاجیکستان و کویت به ویژه در زمینه اقتصادی، تجاری و گردشگری فراهم می‌کند.

 

 آغاز پروازهای شرکت هواپیمایی سامان ایر در مسیر دوشنبه – ارومچی – دوشنبه

براساس گزارش خبرگزاری دولتی خاور، در تاریخ 8 فوریه سال جاری، شرکت هواپیمایی “سامان ایر” پروازهای خود را در مسیر دوشنبه-ارومچی- دوشنبه پس از سه سال از سر می‌گیرد. ابوالقاسم ولی اف، مدیر کل شرکت هواپیمایی سامان ایر، در نشست خبری در دوشنبه گفت: پروازها از دوشنبه، پایتخت تاجیکستان، به ارومچی، منطقه خودمختار اویغور سین کیانگ جمهوری خلق چین، هفته ای یک بار راه اندازی می‌شود. در ادامه از ماه مارس سال جاری دو پرواز در هفته، یک پرواز توسط شرکت هواپیمایی سامان ایر و یک پرواز نیز توسط شرکت چینی انجام خواهد شد.

دلشاد صفرزاده رئیس سازمان هواپیمایی کشوری در این نشست گفت: یکی از مسائل مهمی‌که حل نشده، افتتاح خط ناوبری هوایی بین تاجیکستان و چین است که به دلیل نبود مسیر هوایی، خطوط هوایی دو کشور همسایه از حریم هوایی قرقیزستان پرواز می­کنند.

لازم به ذکر است که پروازهای دوشنبه – ارومچی به دلیل شیوع بیماری کرونا از مارس 2020 به حالت تعلیق درآمده بود. تجار تاجیک طی دو سال گذشته از طریق روسیه به چین سفر می­کردند که هزینه آن بیشتر بود.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما