معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۱/۱۱/۰۸- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۱۶۸

اهمیت و جایگاه حمل و نقل و لجستیک ایستگاه راه آهن کوتوم آستراخان

پایانه بار آستراخان موسوم به ایستگاه کوتوم جهت افزایش گردش بار و چشم اندازهای توسعه کریدور بین المللی حمل و نقل «شمال- جنوب» تا سال 2024 مورد بازسازی قرارخواهد گرفت.

کوتوم  ایستگاه ریلی راه آهن پریوُلژسکی شعبه آستراخان می‌باشد. این ایستگاه نام یکی از شاخه‌های رودخانه ولگا است که در کنار آن خط ریلی قرار دارد. ایستگاه فوق در منطقه سوتسکی شهر آستراخان قرار دارد و حمل بار و مسافرین را انجام می دهد. ایستگاه کوتوم داری 16 ریل ورودی می‌باشد. محوطه حمل و نقل بار این ایستگاه 47.7 هکتار است.

 در فاز دوم بازسازی پایانه مذکور ایجاد منطقه ویژه اقتصادی برنامه ریزی شده است. بر اساس اطلاعات وزارت روابط خارجی استان آستراخان، از اوایل سال جاری پایانه بار آستراخان ایستگاه کوتوم راه آهن منطقه پریوُلژسکی بیش از 25 هزار تن سبزیجات و میوه از کشورهای ایران، آذربایجان، افغانستان، ازبکستان، ترکمنستان و هند وارد ایستگاه مذکور شده است. بر اساس اطلاعات سازمان نظارت بر محصولات کشاورزی منطقه در ماه نوامبر بیش از 3 هزار تن سبزیجات و میوه به استان آستراخان ارسال گردید. گوجه فرنگی، خرمالو، انگور، کشمش، خرما و برنج از اقلام اصلی کالاهای مذکور می‌باشند. بطور متوسط روزانه در ایستگاه کوتوم از 15 تا 20 واگن بار تخلیه می‌گردد.

پایانه بار آستراخان ایستگاه کوتوم جهت افزایش گردش بار و چشم اندازهای توسعه کریدور بین المللی حمل و نقل «شمال- جنوب» تحت بازسازی قرار خواهد گرفت. برنامه توسعه پایانه بار آستراخان ایستگاه کوتوم شامل بازسازی محوطه پذیرش کانتینر، نصب انواع بالابرها و ساخت دفاتر اداری برای کارمندان می‌باشد. نظر به محدوده بزرگ این پایانه بار، پیشنهاد ایجاد منطقه ویژه اقتصادی در ترمینال بار کوتوم جهت جذب سرمایه گذاران با ارائه مزایای مالیاتی ویژه مطرح می‌باشد.

طبق برنامه ریزی‌های بعمل آمده با بازسازی پایانه بار آستراخان ایستگاه کوتوم در چارچوب توسعه کریدور «شمال- جنوب»، امکان بارگیری و تخلیه 3 میلیون تن بار فراهم خواهد شد. پایانه در واقع ایستگاه راه آهن آستراخان موسوم به ایستگاه کوتوم به عنوان «بندر خشک» شناخته خواهد شد که می‌تواند اقلام مختلف کالاها را با امکان حمل آن به منطقه بندری، انبار و ذخیره نماید. همه ارتباطات مورد نیاز، خطوط ریلی و جاده‌های متصل شده به ایستگاه کوتوم  وجود دارد. کشورهای ایران، پاکستان و هند در مسیرهای اصلی حمل بار این ترمینال می‌باشند. اقلام بار شامل کالاهای مصرفی و مصالح ساختمانی می‌باشد که عمدتاً به کشورهای پاکستان، ایران و هند و برعکس به فدراسیون روسیه حمل می‌گردد.

با توسعه پایانه بار ایستگاه کوتوم آستراخان ،  امکان توزیع محصولات شرکت ها به بازارهای جدید و افزایش ظرفیت های تولیدی فراهم می‌شود. در پایانه بار آستراخان کنار ایستگاه کوتوم مجتمع فعال بارگیری و تخلیه غلات و حبوبات واقع شده است. با استفاده از ظرفیت های این مجتمع جابجایی غلات به واگن‌های ریلی و حمل و نقل جاده ای نیز انجام می‌پذیرد. تجهیزات نصب شده این مجتمع امکان تشخیص وزن بار غلات را فراهم می نماید. ظرفیت بارگیری و تخلیه این مجتمع 450 تن بار در ساعت می‌باشد. محموله‌های غلات و حبوبات از ایستگاه کوتوم راه آهن منطقه پریوُلژسکی به کشورهای خاور نزدیک و آسیای مرکزی ارسال می‌گردد. علاوه بر این، در ماه اکتبر سال گذشته میلادی در ملاقات آقایان ایگور بابوشکین استاندار آستراخان و اولگ بلازیاروف رئیس هیأت مدیره شرکت سهامی عام «راه آهن روسیه» چشم اندازهای ایجاد مرکز حمل و نقل در محدوده پایانه بار آستراخان ایستگاه کوتوم راه آهن منطقه پریوُلژسکی بررسی گردید.

منطقه ویژه اقتصادی «لوتوس» و ایجاد منطقه ویژه اقتصادی در پایانه بار ایستگاه «کوتوم» می‌تواند امکان جذب سرمایه به صنایع مورد نیاز جهت برقراری همکاری‌های بین منطقه ای را فراهم نماید.

مرکز حمل و نقل آستراخان به دلیل موقعیت مناسب و واقع شدن در ورودی  ساحل دریای خزر، می‌تواند به مرکز لجستیک مهم صادراتی محصولاتی مانند مصالح ساختمانی، متالوژی، سیمان، کود، چوب، زغال و سایر کالاهای روسیه تبدیل گردد. علیهذا، افزایش سرمایه گذاری در ظرفیت های انبار داری، راه‌های ورودی و شرکت های حمل و نقل و خدمات لجستیک ضرورت دارد.

آستراخان از لحاظ موقعیت جغرافیایی و ترانزیتی نقش مهمی در مناطق جنوبی و حاشیه دریای خزر برای اقتصاد حمل و نقل فدراسیون روسیه ایفاء می نماید. در بخش دریایی فعالیت 13 بندردریایی در این استان امکان تردد و ترانزیت کشتی‌های حامل بارهای صادراتی روسیه به مقصد بنادر شمالی ایران و نیز سایر بنادر کشورهای آذربایجان ، قزاقستان و ترکمنستان را فراهم آورده است.

آستراخان و دولتمردان آن تلاش می‌کنند تا علاوه بر ارتقای موقعیت بنادر دریایی،  در بخش زیرساخت ریلی نیز ظرفیت های حمل و نقل و بار را ارتقاء دهد. پروژه بازسازی و افزایش توانمندی‌های لجستیک ایستگاه کوتوم راه آهن آستراخان در این راستا برنامه ریزی شده است.

 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما