معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۱/۱۰/۱۵- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۱۲۲

اخبار اقتصادی بنگلادش

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی بنگلادش در هفته دوم دی ماه 1401 مندرج در رسانه‌های این کشور به شرح زیر ارائه می‌گردد.

افزایش مالیات غیرمستقیم بر افراد کم درآمد منجر به افزایش نابرابری درآمدی شده است

در مقاله اصلی ارائه شده در گفتگوی سیاستی تحت عنوان «مبارزه با نابرابری و استفاده از مالیات های مستقیم برای افزایش درآمد» که روز چهارشنبه (28 دسامبر) در داکا برگزار شد، آمده است که به دلیل بار مالیات های غیرمستقیم بر قشرهای کم درآمد در بنگلادش، نابرابری درآمد در حال افزایش است. از سوی دیگر، ثروتمندان نسبت به درآمد و دارایی‌های خود مالیات کمتری پرداخت می‌کنند. دکتر محمد عبد الرزاق، رئیس موسسه پژوهش و سیاست یکپارچه سازی برای توسعه (RAPID) همچنین در مقاله خود مدعی شده است که علیرغم رشد در بخش های تولیدی، کشاورزی و سایر بخش ها، نابرابری درآمد در جامعه به دلیل سیستم مالیاتی ناعادلانه در حال افزایش است. وی خاطرنشان کرد که اگر نظام مالیاتی به طور جدی اصلاح نشود، این نابرابری درآمد همچنان افزایش می یابد. دکترعبد الرزاق همچنین گفت: اگر تولید ناخالص داخلی بنگلادش با بسیاری از اقتصادهای دیگر جهان مقایسه شود، می‌توان دریافت که بنگلادش تنها 35 درصد از درآمد خود را از مالیات های مستقیم به دست می آورد و 65 درصد آن مالیات غیر مستقیم است. با توجه به وسعت اقتصاد بنگلادش، تخمین زده می‌شود که 70 درصد درآمد را می‌توان از طریق مالیات های مستقیم به دست آورد. ( یو ان بی)

 افتتاح اولین آزمایشگاه آفت کش های آلی در موسسه تحقیقات کشاورزی بنگلادش

دپارتمان حشره شناسی موسسه تحقیقات کشاورزی بنگلادش اولین آزمایشگاه آفت کش های آلی این کشور را افتتاح کرد. این آزمایشگاه تحت پروژه ای با عنوان «نوآوری و گسترش فناوری مبتنی بر آفت کش های آلی در مدیریت حشرات و سبزیجات، میوه‌ها و انواع محصولات زراعی در بنگلادش» راه اندازی شده است. در این آزمایشگاه فعالیت های تحقیقاتی برای جلوگیری از استفاده سموم شیمیایی در محصولات کشاورزی و توسعه فناوری‌های جدید مبتنی بر آفت کش های آلی انجام خواهد شد. ( نیادیگانتا)

15 درصد از بودجه ملی صرف یارانه خواهد شد

منابع وزارت دارایی از افزایش میزان یارانه در بودجه سال مالی آینده خبر داده اند. بر اساس برآوردهای اولیه وزارت دارایی، 15 درصد از بودجه سال مالی 24-2023 صرف یارانه‌ها خواهد شد. برای این منظور، دولت قرار است در بودجه جدید 1.140 تریلیون تاکا به عنوان یارانه اختصاص دهد.  ( کالرکانتا)

بنگلادش در مسیر اقتصاد تریلیون دلاری است

اخیرا، گروه مشاوره بوستون، یک شرکت مشاوره مدیریتی مشهور در سطح بین الملل، گزارشی را در مورد بنگلادش با عنوان «جایزه تریلیون دلاری: قهرمانان محلی پیشرو در مسیر» منتشر کرده است. این گزارش مدعی است که اندازه اقتصاد بنگلادش به یک تریلیون یا یک هزار میلیارد دلار افزایش می یابد. در این خصوص، «بیکاش» بزرگترین ارائه‌دهنده خدمات مالی در بنگلادش در زمینه تلفن همراه، در میان شرکت‌های تاثیر گذار، جای گرفته است. این موسسه از طریق نوآوری، ارتباط دیجیتال، مشارکت های جهانی، افزایش سرمایه بین المللی، زیرساخت های عالی و برنامه‌های استراتژیک، بنگلادش را به سمت یک اقتصاد تریلیون دلاری پیش  می‌برد. این گزارش همچنین حاکی از آن است که مشترکان تلفن همراه در 10 سال گذشته دو برابر شده است. کاربران اینترنت نیز در 10 سال گذشته 70 درصد افزایش یافته است. در سال 2019 تعداد تراکنش های دیجیتال 1.7 میلیارد بود که در سال 2022 به 3.5 میلیارد رسید. به غیر از این، پیش بینی شده است که تراکنش‌های دیجیتال در نتیجه پیشرفت‌ها و نوآوری‌های مختلف فناوری افزایش خواهند یافت. ( بانیک بارتا)

ارزش تاکا در برابر دلار 25 درصد کاهش یافته است

در سال جاری میلادی، به دلیل بحران حاد، رکورد کاهش ارزش تاکا در برابر دلار اتفاق افتاده است. با شکستن تمام رکوردهای گذشته، قیمت دلار به طور غیرقابل کنترلی افزایش یافت و  ارزش تاکا کاهش یافت. اگرچه بازار دلار در ابتدای سال ثابت بود، اما از ماه می، نوسانات شدید حاکم بود. اگرچه ناآرامی‌ها تقریبا فروکش کرده است، اما بحران همچنان مشهود است. بر اساس اعلام بانک مرکزی بنگلادش، ارزش تاکا در برابر دلار طی سال جاری میلادی 24.71 درصد کاهش یافته است. ( جوگنتار)

 41 هزار میلیارد فوت مکعب گاز جدید در دسترس خواهد بود

ذخایر گاز قابل استخراج در بنگلادش در سال 2022 با حفاری مجدد، اکتشاف و توسعه شش حلقه چاه به 41 هزار و 414 میلیون فوت مکعب افزایش یافت. به گفته منابع پتروبنگلا، دولت در نظر دارد تا سال 2025 با حفاری مجدد، اکتشاف و توسعه 46 حلقه چاه گاز در کشور، تولید روزانه 618 میلیون فوت مکعب گاز را افزایش دهد. بر اساس این طرح، امسال شرکت اکتشاف و تولید نفت بنگلادش (باپکس) با حفاری مجدد و اکتشاف شش حلقه چاه، ذخایر گاز کشور را 41 هزار و 414 میلیون فوت مکعب افزایش داده است. ( کالرکانتا)

 وزیر غذا: خطر قحطی در کشور وجود ندارد

آقای سادان چاندرا ماجومدر، وزیر غذای بنگلادش، به مردم اطمینان داد که خطر کمبود مواد غذایی و قحطی در کشور وجود ندارد. وی گفت، به حد کافی شلتوک و برنج ذخیره داریم، بنابراین اصلا جای نگرانی ندارد. وی به تجار هشدار داد و گفت، اگر کسی به طور غیر قانونی برنج انبار کند، به شدت برخورد خواهد شد. در اذهان عمومی‌بنگلادش این نگرانی وجود دارد که ممکن است در سال 2023 قحطی در این کشور رخ دهد. (جوگنتار)

بنگلادش اکنون به مقصدی جذاب برای سرمایه گذاران تبدیل شده است

شیخ حسینه، نخست وزیر گفت که بنگلادش اکنون به دلیل سیاست سرمایه گذاری آزاد به مقصدی جذاب برای سرمایه گذاران داخلی و خارجی تبدیل شده است. وی در پیامی‌به مناسبت آغاز به کار نمایشگاه بین‌المللی داکا گفت: اجرای پروژه‌های بزرگ از جمله پل پادما، تونل بانگاباندو شیخ مجیب الرحمن، نیروگاه هسته‌ای روپ پور، بندر اعماق دریای مطربری، مترو و… نقش مهمی در افزایش سرمایه گذاری خارجی و درآمد صادراتی خواهد داشت. ( خبرگزاری رسمی‌بنگلادش)

 وزیر بازرگانی: با وجود شرایط سخت جهانی، هدف 67 میلیارد دلاری درآمد حاصل از صادرات محقق می‌شود

تیپو منشی، وزیر بازرگانی بنگلادش گفت، امیدواریم در سال مالی جاری (2022-2023) به هدف صادرات 67 میلیارد دلاری دست یابیم. وی گفت: در سال مالی گذشته 61 میلیارد دلار درآمد حاصل از صادرات بوده است. این بار هدف 67 میلیارد تعیین شد. آمارها نشان می دهد که صادرات ما هر سال در حال افزایش است. با این حال، مشکلات زیادی برای کرونا وجود داشته است. ما در زمانی 58 میلیارد دلار را هدف گذاری کرده بودیم اما از 60 میلیارد دلار عبور کرد. اکنون جهان با مشکلات عدیده ای مواجه است. جنگ اوکراین و روسیه در جریان است. وضعیت کووید دوباره در حال افزایش است. نوعی اضطراب و ناآرامی در تمام جهان جریان است. با این وجود، تمام خطرات ما رفع شد و ما دیگر نگرانی نداریم. ( بیجنس استاندارد)

 تشکیل صندوق حمایت از صادرات به مبلغ 100 میلیارد تاکا

 بانک مرکزی بنگلادش صندوقی به مبلغ 100 میلیارد تاکا در حمایت از واردات مواد خام برای صنایع صادرات محور ایجاد کرده است. تسهیلات پیش فاینانس از محل این صندوق به منظور حمایت از صادرات ارائه خواهد شد. اعلام شده است که این صندوق برای حمایت از بخش صادرات به منظور مقاوم سازی شرکت های صادرات محور در برابر شرایط نامطلوب اقتصاد جهانی و پویایی رشد اقتصادی کشور تشکیل شده است. ( نیادیگانتا)

 نخست وزیر: صنعتگران باید هزینه تولید برق و گاز را بپردازند

شیخ حسینه، نخست وزیر بنگلادش گفت که صنعتگران باید قیمت برق و گاز را مطابق با هزینه خرید یا تولید آن بپردازند. وی گفت: اگر می خواهید برق و گاز کاملا بدون وقفه تامین شود، باید بهای خرید یا تولید آنها را بپردازید. نخست وزیر افزود، یارانه‌ها از پول مردم است و نمی‌شود یارانه‌ها تا ابد پرداخت شود. پس تاجران و صنعت گران باید حداقل به این موضوع توجه کنند. نخست وزیر با اشاره به رکود جهانی گفت: ما توانسته ایم چرخ های اقتصاد را در حرکت نگه داریم. ما به تمام سفارتخانه‌های خود در خارج از کشور گفته ایم که دیپلماسی فعلی دیپلماسی اقتصادی خواهد بود نه سیاسی. ( بانیک بارتا)

 سیاست پولی جدید برای افزایش عرضه نقدینگی و کاهش شکاف نرخ دلار به زودی اعلام می‌شود

بانک مرکزی بنگلادش در 15 ژانویه  سیاست پولی جدید را برای شش ماه باقی مانده از سال مالی 23-2022 (1 ژوئیه - 30 ژوئن) اعلام خواهد کرد. این بار در سیاست های پولی اهمیت خاصی به افزایش عرضه نقدینگی در بخش تولید برای کنترل تورم جاری و تعدیل درآمدهای صادراتی و نرخ حواله‌ها برای تثبیت نرخ ارز در نظر گرفته خواهد داد. ( بیجنس استاندارد)

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما