معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۱/۰۶/۱۷- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۱۳۲

سازمان تجارت و توسعه سازمان ملل خواستار توقف رشد ارزهای دیجیتال در کشورهای در حال توسعه شد

سازمان تجارت و توسعه سازمان ملل متحد، UNCTAD، در سه گزارش سیاستی که 10 اوت منتشر شد، خواستار اقدام برای محدود کردن ارزهای دیجیتال در کشورهای در حال توسعه شده است. این آژانس هشدار داد اگرچه ارزهای دیجیتال به برخی افراد و موسسات سودهایی داده اند، اما دارایی مالی ناپایداری هستند که می‌تواند خطرات و هزینه‌های اجتماعی را به همراه داشته باشد. UNCTAD گفت که منافع آن‌ها برای برخی تحت الشعاع تهدیداتی است که برای ثبات مالی، بسیج منابع داخلی و امنیت سیستم های پولی ایجاد می‌کنند.

ارزهای دیجیتال یک روش جایگزین برای پرداخت هستند. تراکنش ها به صورت دیجیتالی و از طریق فناوری رمزگذاری شده به نام بلاک چین انجام می‌شود. استفاده از ارز دیجیتال در طول همه‌گیری کووید-19 در سطح جهانی با نرخ بی‌سابقه‌ای افزایش یافت و روندی را که از قبل در حال حرکت بود، تقویت کرد. در حال حاضر حدود 19000 مورد وجود دارد. در سال 2021، 15 کشور در حال توسعه از 20 اقتصاد برتر را از نظر سهم جمعیت صاحب ارزهای دیجیتال تشکیل می دادند. اوکراین با 12.7 درصد و روسیه و ونزوئلا به ترتیب با 11.9 درصد و 10.3 درصد در صدر فهرست قرار دارند.

UNCTAD گفت: "شوک های اخیر ارز دیجیتال در بازار نشان می دهد که مخاطرات خصوصی برای نگهداری ارزهای دیجیتال وجود دارد، اما اگر بانک های مرکزی برای محافظت از ثبات مالی وارد عمل شوند، آن گاه مشکل به یک مشکل عمومی تبدیل می‌شود." یک وسیله پرداخت و حتی جایگزینی غیررسمی ارزهای داخلی که «حاکمیت پولی» کشورها را می‌تواند به خطر اندازد.

UNCTAD هم چنین خطر خاصی را که استیبل کوین‌ها در کشورهای در حال توسعه با تقاضای برآورده نشده برای ارزهای ذخیره ایجاد می‌کنند، برجسته کرد. همانطور که از نام آنها پیداست، استیبل کوین‌ها برای حفظ ثبات طراحی شده اند، زیرا ارزش آنها به ارز، کالا یا ابزار مالی دیگری مرتبط است. این آژانس گفت: «به برخی از این دلایل، صندوق بین‌المللی پول این دیدگاه را بیان کرده است که ارزهای دیجیتال به‌عنوان پول قانونی خطراتی را ایجاد می‌کنند.

UNCTAD گفت: «این بحث وجود دارد که یک سیستم پرداخت دیجیتال داخلی که به عنوان یک کالای عمومی عمل می‌کند می‌تواند حداقل برخی از دلایل استفاده از رمزنگاری را برآورده کند و گسترش ارزهای دیجیتال را در کشورهای در حال توسعه محدود کند. برای مثال، مقامات پولی می‌توانند یک ارز دیجیتال بانک مرکزی یا یک سیستم پرداخت سریع خرده‌فروشی ارائه کنند، اگرچه اقدامات به ظرفیت‌ها و نیازهای ملی بستگی دارد. با این حال، UNCTAD از دولت‌ها خواسته است که «با توجه به خطر عمیق‌تر شدن شکاف دیجیتالی در کشورهای توسعه‌یافته، صدور و توزیع پول نقد را حفظ کنند.

ترس از فرار مالیاتی

خلاصه خط مشی نهایی به این موضوع می‌پردازد که چگونه ارزهای دیجیتال به کانال جدیدی برای تضعیف بسیج منابع داخلی در کشورهای در حال توسعه تبدیل شده‌اند.

در حالی که ارزهای دیجیتال می‌توانند حواله‌ها را تسهیل کنند، UNCTAD هشدار داد که ممکن است فرار مالیاتی و اجتناب از طریق جریان‌های مالی غیرقانونی را نیز امکان‌پذیر کند - شبیه بهشت مالیاتی، که در آن مالکیت به راحتی قابل شناسایی نیست. این آژانس افزود: «به این ترتیب، ارزهای دیجیتال ممکن است اثربخشی کنترل سرمایه را که ابزاری کلیدی برای کشورهای در حال توسعه برای حفظ فضای سیاست‌گذاری و ثبات اقتصاد کلان است، کاهش دهند.»

UNCTAD اقدامات متعددی را با هدف توقف گسترش ارزهای دیجیتال در کشورهای در حال توسعه ترسیم کرده است.

این آژانس از مقامات خواست تا مبادلات رمزنگاری، کیف پول های دیجیتال و امور مالی غیرمتمرکز را تنظیم کنند تا از مقررات مالی جامع ارزهای دیجیتال اطمینان حاصل کنند. علاوه بر این، موسسات مالی تحت نظارت باید از داشتن ارزهای رمزپایه، از جمله استیبل کوین، یا ارائه محصولات مرتبط به مشتریان خود منع شوند. تبلیغات مرتبط با ارزهای رمزنگاری شده نیز باید تنظیم شود، همان طور که در مورد سایر دارایی‌های مالی پرخطر وجود دارد. به دولت‌ها توصیه می‌شود که یک سیستم پرداخت عمومی امن، قابل اعتماد و مقرون‌به‌صرفه و متناسب با عصر دیجیتال ارائه کنند.

UNCTAD هم چنین از هماهنگی مالیاتی جهانی در مورد رفتارهای مالیاتی ارزهای دیجیتال، مقررات و به اشتراک گذاری اطلاعات حمایت می‌کند. به‌علاوه، کنترل‌های سرمایه باید برای در نظر گرفتن آن چه آژانس به عنوان «ویژگی‌های غیرمتمرکز، بدون مرز و نام مستعار ارزهای دیجیتال» توصیف می‌کند، دوباره طراحی شود.

https://news.un.org/en/story/2022/08/1124362

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما