معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۱/۰۲/۲۶- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۱۲۵

ساخت ترمینال گاز مایع در بندر آلکساندروپلیس یونان

ساخت ترمینال شناور ذخیره سازی و گاز سازی مجدد گاز مایع در بندر آلکساندروپلیس یونان با حضور مقامات ارشد اتحادیه اروپا و کشورهای همسایه یونان برگزار گردید. حضور پنج رهبر اروپایی در مراسم افتتاحیه این ترمینال گازی اهمیت راهبردی آن برای تامین گاز در اروپا را نشان می دهد. این ترمینال قرار است اواخر سال آینده میلادی بهره برداری شود و ظرفیت ذخیره و تبدیل سالانه پنج و نیم میلیارد مترمکعب گاز مایع را دارد.

 مراسم افتتاحیه پروژه ساخت ترمینال شناور ذخیره سازی و گاز سازی مجدد (FSRU) در بندر یونانی آلکساندروپلیس روز سه شنبه 3 مه با حضور آقای میچوتاکیس نخست وزیر یونان، آقای شارل میشل رئیس شورای اتحادیه اروپا و نخست وزیران بلغارستان و مقدونیه شمالی و رئیس جمهور صربستان برگزار گردید.

ترمینال مورد نظر قرار است حداکثر در اواخر سال 2023 به بهره برداری برسد و می‌تواند سالانه 5/5 میلیارد متر مکعب گاز مایع به یونان تحویل دهد. شرکت Gastrade سازنده ترمینال آلکساندروپلیس است. شرکت های Copelouzos، GasLog Cyprus Investments، شرکت گاز یونان DEPA ، اپراتور شبکه گاز یونان DESFA و اپراتور سیستم انتقال و ذخیره سازی گاز بلغارستان  Bulgartransgaz، سهامداران Gastrade می‌باشند.

بودجه پروژه FSRU آلکساندروپلیس 3/367 میلیون یورو اعلام شده است که 7/166 میلیون یورو آن توسط اتحادیه اروپا تامین خواهد شد. با ساخت این پروژه، گاز از ترمینال شناور به وسیله لوله 28 کیلومتری به سیستم گاز یونان برای مصرف داخلی متصل شده و بخشی دیگر آن به بلغارستان و از آنجا به دیگر کشورهای منطقه منتقل خواهد شد.  

آقای سیفنئوس مدیر عامل Gastrade اعلام کرد که این شرکت مجوز جدیدی از نهاد رگولاتور انرژی یونان (RAE) برای ساخت یک ترمینال دیگر در منطقه تراس (تراکیه) دریافت کرده است. وی از حمایت های بی وقفه مراجع محلی و سفیر امریکا در اجرایی شدن پروژه ترمینال آلکساندروپلیس قدردانی کرد.

 

نخست وزیر یونان این کشور را دروازه انرژی جدید در بالکان و جنوب شرق اروپا نامید و گفت منطقه بالکان می‌تواند جایگاه خاص خود را از طریق یونان پیدا کند. میچوتاکیس اضافه نمود "با به بهره برداری رسیدن پروژه ترمینال آلکساندروپلیس، می‌توانیم از گاز طبیعی منابع روسیه خلاص شده و کشورهای منطقه بتوانند نقش مشترکی در نقشه جدید انرژی به عهده گیرند. ترمینال های LNG یونان می‌توانند نیازهای بازار داخلی را پوشش داده و بخش مهمی از نیازهای بالکان که از طریق روسیه تامین می‌شود را جایگزین کنند".

میچوتاکیس تاکید کرد "باج خواهی‌های اخیر مسکو پیرامون گاز طبیعی، همکاری در این زمینه را ضروری کرده است". وی تصریح کرد دولت تضمین می‌کند که ترمینال آلکساندروپلیس در عرض 20 ماه به بهره برداری خواهد رسید.

آقای میشل رئیس شورای اتحادیه اروپا ترمینال آلکساندروپلیس را نقطه عطفی برای استقلال انرژی  و توسعه انرژی اروپا توصیف کرد. وی پروژه مذکور را در راستای امنیت انرژی اروپا و اهداف دراز مدت اروپا برای تغییرات اقلیمی عنوان نمود.

آقای پتکوف نخست وزیر بلغارستان نیز آغاز ساخت ترمینال آلکساندروپلیس را روزی تاریخی برای یونان و بلغارستان توصیف کرد و آنرا در راستای دستیابی به هدف استقلال و تامین امنیت انرژی اروپا ارزیابی نمود. وی با تاکید بر اهمیت همکاری یونان و بلغارستان گفت "مداخله روسیه در اوکراین و فشاری که روسیه با قطع گاز بر کشورمان وارد می‌کند، فقط از طریق همکاری با یکدیگر قابل مقابله است زیرا ما کشورهای مستقلی هستیم و سیاست هایی را دنبال می‌کنیم که مطابق با حقوق بین المللی است".

آقای ووچیچ رئیس جمهور صربستان نیز ترمینال آلکساندروپلیس را پروژه ای مهم برای فرامنطقه توصیف کرد و خواستار همکاری کشورهای منطقه جهت مقابله با چالش های مختلف، نه فقط انرژی که بخش های دیگر منجمله بحران غذایی گردید.

آقای کوواچفسکی نخست وزیر مقدونیه شمالی نیز از رویداد تاریخی سخن گفت. وی لغو تدریجی ذغال سنگ و جایگزین کردن آن با گاز طبیعی جهت تولید برق، را هدف راهبردی توصیف و اظهار کرد تنوع بخشی منابع انرژی در کاهش وابستگی کشورهای منطقه به گاز روسیه بسیار مهم است. وی نیز خواستار همکاری کشورهای بالکان جهت مقابله با چالش های منطقه شد.     

یونان به عنوان عضوی از اتحادیه اروپا و در راستای تعهد اتحادیه اروپا برای توقف واردات سوخت از روسیه تا 2027 برنامه‌هایی را تدوین و در دست اجرا دارد. البته اجرای این برنامه‌ها برای یونانی که 30 الی 40 درصد درصد نفت و گاز مورد نیاز خود را از روسیه وارد می‌کند بسیار سخت خواهد بود. در همین راستا وزارت انرژی یونان اخیرا اعلام کرد در صورتیکه روسیه صادرات گاز طبیعی خود به یونان را متوقف کند، آتن برنامه‌هایی برای تامین فوری گاز تدوین کرده است. برنامه اصلی دولت یونان در این زمینه تکمیل ساخت تاسیسات شناور ذخیرسازی گاز طبیعی مایع در نزدیکی آتن در بندر رویثوسا است که قرار است با حمایت کمسیر انرژی اتحادیه اروپا ظرف 10 هفته آینده تکمیل شود. به دلیل اهمیت این تاسیسات، بلغارستان و رومانی هم درخواست کرده اند بتوانند از امکانات آن برای ذخیره گاز استفاده کنند. یونان وعده اختصاص فضای ذخیره برای حدود 142هزار مترمکعب گاز را به بلغارستان داده و تایید کرده که برای این منظور در حال طراحی افزودن یک تانک شناور به این تاسیسات است. به گفته میچوتاکیس نخست وزیر یونان، در ماه ژانویه، یونان حدود 47 درصد از تقاضا برای گاز را از طریق بندر رویثوسا، 20 درصد آنرا از طریق خط لوله ترانس آدریاتیک موسوم به TAP  و بقیه را از روسیه تامین کرد. 

جنگ اوکراین موجب افزایش سرسام آور قیمت های گاز در اروپا شد و کشورهای اروپایی را بر آن داشت که برنامه‌های خود برای افزایش تولید انرژی‌های تجدیدپذیر و نیز واردات گاز از دیگر کشورها (غیر از روسیه) را تسریع کنند. اتحادیه اروپا متعهد شده تا پایان سال 2027 وابستگی خود به نفت و گاز روسیه را قطع و برای همین منظور قرار است تا پایان ماه آینده میلادی جزییات برنامه خود برای رسیدن به این هدف را منتشر کند.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما