انقلاب صنعتی در کوبا
چگونگی دستیابی به انقلاب صنعتی در کوبا بر اساس استفاده از فناوریهای جدید، موضوعی است که در نشست اخیر شورای ملی نوآوری به ریاست دبیر اول کمیته مرکزی حزب کمونیست و رئیس جمهوری کوبا مورد بررسی قرار گرفت.
میگل دیاز-کانل برمودز، رئیس جمهوری کوبا، در سمت خود به عنوان رئیس شورای ملی نوآوری این کشور با برگزاری جلسه جدیدی از این نهاد مشورتی، اقدامات انجام شده در کشور مرتبط با توسعه صنعت را مورد ارزیابی قرار داد.
چگونگی دستیابی به تحول صنعتی مورد نیاز کوبا بر اساس استفاده از فناوریهای جدید، موضوعی بود که در جدیدترین نشست شورای ملی نوآوری به ریاست دبیر اول کمیته مرکزی حزب کمونیست و رئیس جمهوری کوبا در آن مورد بررسی قرار گرفت.
در شرایطی که جهان بیش از پیش به سمت پذیرش فناوری دیجیتال و ارتقای تدریجی اتوماسیون فرآیندهای تولید در حال حرکت است، این نهاد مشورتی دولت کوبا بر ارائه توصیهها و اتخاذ تصمیم برای ارتقای نوآوری در عملکرد دولت متمرکز است. دولت، اقتصاد و جامعه به صورت هماهنگ و یکپارچه به اهمیت مسلم در بکارگیری این مفاهیم در کشور توجه کرده اند.
اقدامات بر اساس آنچه صنعت 4.0 نامیده میشود - انقلاب صنعتی چهارم - در پی تبدیل شرکت ها به یک سازمان هوشمند برای دستیابی به بهترین نتایج است.
پیش بینی میشود که صنعت کوبا علیرغم تمام محدودیتهای اقتصادی عینی موجود به پیش خواهد رفت و برای تشویق ظهور شرکتهای جدید با فناوری پیشرفته و همچنین شرکتهای کوچک و متوسط دانش بنیان ، بر اساس همگرایی بین کسب و کار و بخش های دانشگاهی و زنجیرههای تولید تلاش خواهد کرد .
دقیقاً به این دلیل که شورای ملی نوآوری بستری برای بحث و تبادل نظر بین متخصصان بخشهای مختلف بوده و از این طریق به چشمانداز کشور کمک میکند، آخرین جلسه کاری آن به محیطی عالی برای به اشتراکگذاری و ارزیابی برخی از موضوعات در این خصوص تبدیل شد.
دکتر آگوستین لاگه داویلا، مشاور گروه صنعتی و بازرگانی بیوتکنولوژی و داروسازی کوبا موسوم به BioCubaFarma در این رابطه توضیح داد که موضوع صنعت پیشرفته ارتباط نزدیکی با حوزههای مختلف و همچنین ارتباط بسیار مستقیمیبا پیشرفت علوم و فناوری دارد. وی برخی از اقداماتی را که به عنوان بخشی از پروژه فناوریهای جدید، صنعتیسازی پیشرفته و ادغام مجدد بینالمللی در آن ترویج میشود را معرفی و توضیح داد که این امر به یکی از برنامههای کلان مندرج در برنامه ملی توسعه اقتصادی و اجتماعی تا سال 2030 پاسخ میدهد.
وی تاکید کرد: ما به صنعتی سازی مجدد کشور دعوت شده ایم، اما نه با مفهوم ساختارهای فیزیکی بزرگی که در دهه 1970 ساخته شد، بلکه با نوع جدیدی از صنعت که با استفاده از فناوریهای توانمند بسیار متمایز شده اند - فناوریهایی که فناوریهای دیگر را تولید میکنند. مانند اتصال ماشین آلات صنعتی به اینترنت از طریق حسگرها. مخابرات پیشرفته؛ روباتیک؛ هوش مصنوعی؛ پردازش انبوه اطلاعات و دادههای بزرگ و کلان و فناوری نانو و غیره.
وی افزود: همه آنها در این شاخص که از نظر منابع مادی کمتر و از نظر دانش فشرده تر هستند اشتراک دارند. آنها مرزهای بین حوزههای فیزیکی، دیجیتال و بیولوژیکی تولید را از بین برده و از فناوریهای اطلاعاتی و مخابراتی بسیار بهره میبرند.
وی اظهار داشت برای تحولی که کشور به آن نیاز دارد، ضروری است که برخی مانع زداییها صورت پذیرد، به طور مثال عدم تحرک کافی در روند ایجاد شرکت های جدید مبتنی بر فناوری . محدودیت ابزار های مالی برای پوشش و حمایت از شرکت های دانش بنیان ؛ مدیریت شرکت های کوچک و متوسط دولتی و عملکرد آنها در شرایط مساوی و قابل رقابت با بخش های غیر دولتی و همچنین ظرفیت اندک حضور شرکت های ما در صحنه بین المللی.
این دانشمند برجسته کوبایی گفت: اگر می خواهیم دوباره صنعتی شویم، باید شرکت ها را برای این کار آماده کنیم.
مسیری که کوبا از آن گذر میکند
اگرچه کوبا هنوز راه درازی را برای دستیابی به توسعه صنعتی مورد نیاز خود با در نظر گرفتن مفاهیمیکه این انقلاب صنعتی به اصطلاح چهارم با خود به ارمغان میآورد، در پیش دارد،اما برخی از شرکتهای آن بیکار ننشستهاند.
یکی از آنها گروه الکترونیک گِلِکت (Gelect) است که به گفته رئیس آن، ویسنته دلا او لوی، با استفاده تجربیات حاصل از این فناوریها، پیشرفت هایی در جهت تبدیل شرکت به یک شرکت صنعتی دانش بنیان، که در آن هشت خط استراتژیک توسعه مانند بهره وری انرژی، اتوماسیون، روباتیک، پزشکی الکترونیک و غیره برجسته میشود، دست یافته است.
وی خاطر نشان کرد که در طول دو سال گذشته همه شرکت های ما در یک فرآیند سرمایه گذاری مستمر غوطه ور بوده اند که منجر به تولید طیف گسترده ای از محصولات شده که لوازم خانگی، تجهیزات پزشکی، ترازو ، رایانه و دستگاههای الکترونیکی برای استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر بخشی از آنهاست.
رئیس گِلِکت پس از اشاره به چالشهای ناشی از نیاز مبرم به استفاده بهتر از مهارتها و استعدادهای موجود و جستجوی تولیدات و محصولات و خدمات با ارزش افزوده بیشتر، بر اهمیت رهبری جسورانه و ریسک پذیر در فرآیند تحول صنعت تاکید کرد. وی ادامه داد که راه رسیدن به صنعت 4.0 ضروری، اجباری و ثابت است و ما ظرفیت های بالقوه و بسترهای مستعدی برای اجرای این روند داریم و به عنوان یک گروه دانش بنیان پیشنهاد میکنیم برای آغاز راهی برای اینترنتی کردن امور، بیش از پیش اقلام مصرفی را کامپیوتری و دیجیتالی کنیم.
انقلاب چهارم چیزی جز تکامل تحول دیجیتال جامعه نیست و در کوبا ما نقاط قوت زیادی برای توسعه آن در اختیار داریم .
گیتارت یوهانا اودریوزولا معاون وزیر اقتصاد و برنامه ریزی، گریزل ریس لئون، معاون وزیر ارتباطات ، الوی آلوارز مارتینز، وزیر صنایع و والتر بالوجا گارسیا معاون اول وزیر آموزش عالی نیز به طور خلاصه به ظرفیت ها و چالش ها اشاره و بر لزوم فراهم آوردن شرایط برای حداکثر انعطاف ممکن برای شرکت های دولتی برای به منصه ظهور رساندن کارایی و بهره گیری از استعدادهای موجود انسانی خود به عنوان عناصر تعیین کننده در این مسیر تاکید کردند.
در نشست اخیر شورای ملی نوآوری ، رئیس جمهور کوبا نیز در مورد چالش های موجود، هم به لحاظ مفهومی و هم از نظر سازمانی و در ارتباط با عملی ساختن ایدههای پیشنهادی صنعت 4.0 طی اظهاراتی تاکید کرد که یکی از خروجیهای شورای ملی نوآوری، باید چگونگی سازماندهی پیشنهادات برای پیشرفت بیشتر باشد.
وی با تاکید بر لزوم ترویج اقتصاد زنجیره ای برای توسعه صنعتی در شرایط حال حاضر کوبا ( که منجر به ایجاد جمیعتِ کمتر فعال اقتصادی شده است ) اعلام داشت که باید به فرآیندهای مولدتر و کارآمدتر که صنعت 4.0 یکی از راههای رسیدن به آن است روی آوریم.