معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۰/۱۰/۰۷- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۲۲۴

اخبار اقتصادی کرواسی

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی کرواسی در هفته اول دی ماه 1400 مندرج در رسانه‌های این کشور به شرح زیر ارائه می‌گردد.

دریافت کمک مالی از اتحادیه اروپا

 اتحادیه اروپا 5.2 میلیارد کونا (حدود ۸۰۰ میلیون یورو) به کرواسی پرداخت می‌کند. علاوه بر اولین قسط در نظر گرفته شده برای تولید خودرو «ریماتس» برای توسعه وسایل نقلیه خودرو، اولین بودجه باید از طریق کمک هزینه‌های بهره وری انرژی در دسترس باشد. اولین برندگان بودجه اروپایی در نظر گرفته شده برای بازسازی و بهبود از پاندمی ، شرکت های آب محلی هستند و هفته اول دی ماه، اولین قسط از مجموع 1.5 میلیارد کونا که برای اتومبیل ریماتس برای توسعه وسایل نقلیه در نظر گرفته شده است، واریز خواهد شد. اولین پرداخت هفته آخر آذرماه به عنوان بخشی از اجرای برنامه ملی بهبود و مقاومت انجام شد و سایر پرداخت ها باید از این هفته پس از پرداخت مبلغ 6.14 میلیارد کونا به بودجه دولتی توسط کمیسیون اروپا در پایان سپتامبر آغاز شود. اولین دریافت کنندگان وجوه، شرکت های آب محلی هستند، بنابراین پنجشنبه 2 دی، ده قرارداد به ارزش 116.4 میلیون کونا برای پروژه‌های آبرسانی و فاضلاب در سازمان آب و فاضلاب امضا شد. وزارت دارایی که مسئول پرداخت و تطبیق برنامه‌ها است، اعلام کرده که اولین وجوه به اصلاحات و پروژه‌هایی که آماده بوده و می‌توانند ارزیابی شوند، اختصاص داده می‌شود. پروژه‌های مدیریت آب، حمایت از یک پروژه نوآورانه برای تحقیق و توسعه وسایل نقلیه خودرو و حمایت از بهره وری انرژی و استفاده از انرژی از منابع تجدیدپذیر در اولویت هستند. به گفته دولت، این پروژه‌ها بیشترین آمادگی را برای تامین مالی دارند و به همین دلیل است که اولین کسانی هستند که بودجه دریافت می‌کنند. این بدان معنا نیست که مثلاً ریماتس بلافاصله 1.5 میلیارد کونا دریافت کند، بلکه این پول به صورت مرحله ای به آن پرداخت می‌شود. به گفته زوونیمیر ساویچ، مشاور نخست وزیر و هماهنگ کننده اصلی، این بودجه برای تحقیق و توسعه حسگرها و خودروهای آزمایشی تا سال 2025 و نه برای خود تولید در نظر گرفته شده است. وقتی صحبت از کمک به بهره وری انرژی و استفاده از انرژی از منابع تجدید پذیر در صنعت می‌شود، وزارت اقتصاد اطمینان می دهد که تا پایان سال فراخوان عمومی اعلام خواهد شد. با این اقدام به عنوان یکی از 34 اقدام مورد انتظار اتحادیه اروپا که کرواسی موظف به انجام آن تا پایان سال است، اولین قسط حدود 700 میلیون یورویی به این کشور پرداخت خواهد شد. کرواسی بیشتر معیارهایی را که باید رعایت کند، اجرا کرده است اما هنوز بخش هایی وجود دارند که کمی‌با تاخیر انجام می‌شوند. به عنوان مثال، تصویب برنامه توسعه ملی بهداشت 2021-2027 توسط وزارت بهداشت و سپس تصمیم وزارت ساختمان در مورد شرکت های دولتی استراتژیک و برنامه بازنگری شده مدیریت پسماند برای سال های 2017-2022 هنوز تصویب نشده اند.

 

افزایش قیمت لپ‌تاپ‌ ،گوشی‌ همراه و لوازم خانگی

به دلیل کمبود تراشه، فروش در بازار خودرو در اتحادیه اروپا 20.5 درصد کاهش یافت و از سال 1993 تاکنون کمترین میزان فروش خودرو ثبت شده است. کمبود همه محصولات از تلفن همراه گرفته تا مودم موجب گرانی این محصولات می‌شود. بحران جهانی  همه دسته‌بندی‌های محصولات، برندها و مدل‌ها از تلفن همراه، تبلت، لپ‌تاپ، کنسول بازی، روتر موبایل گرفته تا تجهیزات ثابت مانند تلفن‌های خانگی یا مودم را تحت تأثیر قرار داده است. کمبود جهانی ریزتراشه‌ها بر بسیاری از صنایع از تولیدکنندگان لوازم الکترونیکی مصرفی و خودرو گرفته تا تولیدکنندگان لوازم خانگی تأثیر گذاشته است. 

 

مانور دولت برای جلوگیری از افزایش قیمت برق

اپراتور بازار انرژی کرواسی 60 درصد برق حاصل از تولید را به جای 40 درصد فعلی به تامین کنندگان خواهد فروخت تا شوک قیمتی بر مصرف کنندگان کاهش یابد. بر اساس قانون منابع انرژی تجدیدپذیر، تامین کنندگان برق موظفند سهم برق تحویلی را با قیمت خرید تنظیم شده 55 یورو در مگاوات ساعت به عهده بگیرند که بسیار کمتر از قیمت فعلی برق 400 یورو در مگاوات ساعت در بازار است. دولت میزان برقی را که تامین کنندگان با قیمت ترجیحی خریداری می‌کنند، افزایش داده است و قیمت در حال حاضر چند برابر کمتر از بورس است. هدف از این اقدام حفظ همان میزان هزینه انرژی‌های تجدیدپذیر توسط مصرف کنندگان نهایی است.

به منظور کاهش تاثیر فعلی قیمت برق بر تامین کنندگان و در نتیجه بر مصرف کنندگان نهایی، دولت یعنی وزارت اقتصاد و توسعه پایدار مربوطه تصمیم گرفت سهم تامین کنندگان از تولیدکنندگان واجد شرایط را از 40 به 60 درصد افزایش دهد. تامین برق خالص یعنی خرید تنظیم شده، قیمت ترجیحی برق  55 یورو در مگاوات ساعت است که بسیار پایین تر از قیمت فعلی برق بازار است که تا 400 یورو در مگاوات ساعت در بورس می رسد.

 

شوک تورمی: برخی اقلام در فروشگاه‌ها بیش از 40 درصد  افزایش قیمت داشته اند

 به گزارش مرکز تحقیقات بازار GfK  که خرید خانوارهای کرواسی را به صورت روزانه زیر نظر دارد، نسبت به نوامبر 2020 بیشترین افزایش قیمت ها با 41 درصد مربوط به روغن آفتابگردان ثبت شده است. سایر روغن‌ها و چربی‌ها از این روند پیروی می‌کنند. به این ترتیب  به عنوان مثال قیمت روغن زیتون  14٪ و کره 17٪ در رتبه دوم و سوم در محدوده بیشترین افزایش قیمت بودند و برخی از انواع آب میوه‌ها هم تا 100٪ رشد داشته اند. در میان اقلام ضروری، علاوه بر روغن‌ها و کره، فهرست ۴۰ دسته برتر از نظر رشد قیمت شامل آرد، نمک، شیر تازه و دائمی، شیر سبزیجات، ماهی تازه، شکر، قهوه ترک قرار دارند. علاوه بر کاپوچینو، ماهی‌ها، کیک و شیرینی، شکلات، آب قندی، تنقلات سرد، بیسکویت، چوب شور هم در فهرست هستند.

 

دولت کرواسی  200 هزار کونا برای بازگشت از ایرلند و 175 هزار کونا برای سکونت در بخش های کمتر توسعه یافته کرواسی پرداخت می‌کند

در جلسه روز پنجشنبه 2دی،‌ دولت از اقدامات حمایتی جمعیتی جدید تحت عنوان «کرواسی را انتخاب می‌کنم» رونمائی می‌کند.  ظاهرا دولت با استفاده از کمک های اتحادیه اروپا و در راستای کمک به خود اشتغالی به شهروندان کروات مقیم خارج که به وطن برگردند،‌ کمک مالی خواهد کرد. این اقدامات از  اول ژانویه به اجرا در خواهد آمد. وزارت کار می‌گوید می خواهد نیروی کار ماهر را از طریق مشوق هایی برای بازگشت از اتحادیه اروپا و مشوق های مهاجرت اقتصادی به اقامت در سراسر کرواسی و مهاجرت از بخش های بسیار توسعه یافته کشور به مناطق از نظر اقتصادی کمتر توسعه ترغیب نماید. علاوه بر این اقدامات جدید با هدف بازگشت به جوانان کرواسی که به عنوان مثال به ایرلند مهاجرت کرده اند، دولت نیز میزان اقدامات خوداشتغالی در صنایع سبز و دیجیتال را به ۱۵۰ هزار کونا افزایش می دهد و این اقدام دو سال به طول می انجامد. این امر در درجه اول در مورد صنعت تولید، برق، تامین گاز و بخار و تهویه مطبوع، فعالیت های اصلاح محیط زیست و ساخت و ساز صدق می‌کند. اقدامی‌با هدف گنجاندن جوانان در بازار کار از طریق کارآموزی با کارفرمایانی که در صنایع سبز و دیجیتال کار می‌کنند نیز پیش بینی شده است.

 

علاقه مندی سرمایه گذاران در کرواسی به انرژی سبز

داده‌های یورواستات نشان می دهد که کرواسی در حال حاضر 28.5 درصد از انرژی‌های تجدید پذیر در کل مصرف و 50 درصد در مصرف برق را تامین می‌کند. کرواسی در واقع یکی از پیشگامان اتحادیه اروپا و به تبع آن  در جهان از نظر سرمایه گذاری در منابع انرژی تجدید پذیر است. داده‌های یورواستات نشان می دهد که کرواسی در حال حاضر 28.5 درصد از کل انرژی مصرفی اش را از انرژی‌های تجدید پذیر تامین می‌کند و از نظر تولید برق از انرژی‌های تجدید پذیر هم به سهم 50 درصد دست یافته است که عمدتاً به دلیل ظرفیت های قابل توجه در نیروگاه‌های آبی است.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما