معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۰/۰۹/۱۵- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۲۵۳

اخبار اقتصادی جمهوری آذربایجان

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی آذربایجان در هفته دوم آذر ماه 1400 مندرج در روزنامه‌ها و رسانه‌های این کشور به شرح زیر ارائه می‌گردد.

در پالایشگاه سوکار هیدروژن تولید خواهد شد

خبرگزاری «رپورت»: 8 آذر ماه 1400

امیل الخاصلی معاون مدیر کل پروژه نوسازی و بازسازی پالایشگاه نفت حیدر علی اف شرکت نفت دولتی آذربایجان گفت: «آذربایجان قصد دارد سوخت دیزل یورو-5 را در اواسط سال 2022 و بنزین یورو-5 را در اواسط سال 2023 تولید کند. انتظار می رود این پروژه در سه ماهه چهارم سال 2023 تکمیل شود. پیشرفت کلی در این مرحله از پروژه بیش از 85 درصد است. به عنوان گام بعدی، تولید گازوئیل یورو-5 در اواسط سال 2022 پس از راه اندازی سایر تأسیسات جانبی - یک کارخانه جدید تولید هیدروژن، کارخانه غنی سازی هیدروژن، تصفیه خانه آب ترش، کارخانه تولید گوگرد و در نهایت یک کارخانه تصفیه هیدروژنی دیزل آغاز خواهد شد.»

افزایش 42 درصدی صادرات غیرنفتی آذربایجان

خبرگزاری «آپا»: 9 آذر ماه

 صادرات آذربایجان در ژانویه تا اکتبر سال جاری 16.8 میلیارد دلار و در بخش غیر نفتی 2.1 میلیارد دلار بوده است. بر اساس گزارش مرکز تحلیل و ارتباطات اصلاحات اقتصادی، صادرات بخش غیرنفتی نسبت به مدت مشابه در سال گذشته 607.2 میلیون دلار و یا 42 درصد افزایش داشته است. طی 10 ماهه اول سال 2021، صادرات مواد غذایی غیرنفتی با 3.2 درصد افزایش به 582.2 میلیون دلار رسید. در مدت مشابه، صادرات غیرنفتی فلزات آهنی و فرآورده‌های آنها 3.2 برابر، مس و محصولات مس 2.2 برابر، پنبه 87.6 درصد، مواد شیمیایی آلی 40.6 درصد، شکر و فرآورده‌های شیرینی پزی 59،2 درصد، آلومینیوم و فرآورده‌های آلومینیومی 61.7 درصد، فلزات گرانبها و محصولات فلزی  4.3 درصد افزایش یافته است. طلا (166.1 میلیون دلار) در صدر فهرست صادرات غیرنفتی در ژانویه تا اکتبر 2021 قرار گرفت. در این فهرست، پشم پنبه (160.7 میلیون دلار) در رتبه دوم و گوجه فرنگی (130 میلیون دلار) در رتبه سوم قرار دارند. در ژانویه تا اکتبر 2021، کالاهای متعلق به این بخش غیرنفتی به ارزش 665.4 میلیون دلار برای فدراسیون روسیه، 509.4 میلیون دلار برای ترکیه، 184.1 میلیون دلار برای سوئیس، 131.5 میلیون دلار به گرجستان و 60.5 میلیون دلار برای ایالات متحده صادر شده است.

 

میزان تولید، صادرات و واردات برق

خبرگزاری «آپا»: 9 آذر ماه

به گزارش وزارت انرژی، آذربایجان در ماه اکتبر 2 میلیارد و 168.8 میلیون کیلووات ساعت برق تولید کرده، 125.8 میلیون کیلووات ساعت برق صادر و 10.3 میلیون کیلووات ساعت برق وارد کرده است. تولید برق کشور در مهرماه نسبت به مدت مشابه سال گذشته 273.1 میلیون کیلووات ساعت، صادرات 66 میلیون کیلووات ساعت افزایش و واردات 0.4 میلیون کیلووات ساعت کاهش داشته است. تولید برق کشور در ماههای ژانویه-اکتبر امسال با افزایش 1554.4 میلیون کیلووات ساعتی نسبت به مدت مشابه سال گذشته به 22 میلیارد و 855.8 میلیون کیلووات ساعت رسید.

طرح های شهرک صنعتی آغدام

خبرگزاری «رپورت»: 10 آذر ماه

میکائیل جباروف وزیر اقتصاد گفت: شهرک صنعتی آغدام 5 پروژه تولید انواع فرش مصنوعی، پوشاک خاص و انفرادی، محصولات پلیمری، تیر چراغ برق خورشیدی و سقف ویژه، محصولات بتن آرمه پیش ساخته را در نظر دارد. پیش بینی می‌شود این پروژه‌ها بیش از 1100 شغل جدید ایجاد کند

 الهام علی اف: از این پس روابط ایران و آذربایجان در همه زمینه‌ها توسعه خواهد یافت

خبرگزاری «آپا»:8 آذرماه 1400

الهام علی اف رییس جمهور آذربایجان پس از دیدار با همتای ایرانی خود در عشق آباد در مصاحبه با خبرنگاران ایرانی اعلام کرد: گفت وگوی بسیار خوبی داشتیم. ما به عنوان دوست و برادر در مورد روابط ایران و جمهوری آذربایجان تبادل نظر کردیم. ما تصمیم گرفته ایم که از این پس روابط دو کشور در همه زمینه‌ها توسعه یابد. مردم دو کشور برادر هستند و موضوعاتی که مطرح شد، یک بار دیگر نشان داد که روابط ایران و جمهوری آذربایجان در سطح بسیار بالایی قرار دارد. این سند بسیار مهم و تاریخی است. این یک بار دیگر نشان می دهد که روابط ایران و جمهوری آذربایجان چقدر عمیق است. جمهوری آذربایجان، گاز ترکمنستان را از طریق ایران دریافت خواهد کرد. این مبنای بسیار خوبی برای همکاری سه جانبه است و نشان دهنده قصد ما است. این سند امضا شده از نظر امنیت اقتصادی و انرژی از اهمیت بالایی برخوردار است.

بازتاب خبری توافقنامه سه جانبه ای بین آذربایجان – ایران – ترکمنستان 

پرتال خبری «کانکرت.آذ»: (8-9-1400)

"زائور محمداف" کارشناس سیاسی آذربایجانی در مصاحبه با پرتال خبری «کانکرت.آذ» در خصوص امضای توافقنامه سه جانبه ای بین آذربایجان – ایران – ترکمنستان در باره تبادل گاز گفت: «توافقنامه ای که دیروز بین ترکمنستان، آذربایجان و ایران امضا شد، بدون شک سود قابل توجهی برای باکو به همراه خواهد داشت:

1- انتقال 2 میلیارد متر مکعب گاز ترکمنستان به آذربایجان از طریق ایران رقمی جدی است. به عنوان مثال بگویم که امسال حدود 5 میلیارد متر مکعب گاز را به سوی غرب صادر کرده ایم.

2- توافقنامه سه جانبه در واقع احیای خط ترانزیتی «جنوب-شمال»، «جنوب-غرب» از طریق آذربایجان است.

3- ایران و آذربایجان با این توافقنامه پروژه‌های جدیدی را راه‌اندازی می‌کنند که منافع دو طرف را تامین و طرفین را در حوزه‌های اقتصادی و سیاسی به هم نزدیک‌ تر کند.

4- با این توافقنامه ممکن است گرمی در روابط اقتصادی و سیاسی اتحادیه اروپا و آذربایجان ایجاد شود. بروکسل که در بیانیه‌های خود از پروژه ترانس خزر حمایت می‌کند، برای اولین بار می‌تواند گاز ترکمنستان را با کمک آذربایجان وارد کند.

 

آذربایجان می‌تواند در بخش انرژی به ایران کمک کند - نظرات کارشناسان ایرانی در خصوص اجلاس عشق آباد

خبرگزاری «ترند»: 8 آذرماه

پانزدهمین اجلاس سران سازمان همکاری اقتصادی در 28 نوامبر در عشق آباد ترکمنستان برگزار شد.

مرتضی بهروزی فر کارشناس ایرانی به ترند گفت که آذربایجان زیرساخت هایی در بخش انرژی دارد که می‌تواند به اقتصاد ایران کمک کند. بطوری که ایران می‌تواند از زیرساخت های آذربایجان برای مشارکت در تامین گاز اروپا استفاده کند: «در صورت نزدیک‌تر شدن روابط دو کشور، ایران می‌تواند از طریق کریدور گاز جنوبی از طریق آذربایجان و ترکیه وارد بازار گاز اروپا شود. با توسعه روابط ایران و آذربایجان می‌توان اقتصاد را متنوع تر کرد.»

محسن پاک آئین سفیر پیشین ایران در آذربایجان در بیانیه‌ای گفت: «ایران و آذربایجان که روابط مشترکی در زمینه‌های مختلف دارند، می‌توانند به شریک قوی‌تری در سازمان اکو تبدیل شوند. در این زمینه، در کنار حوزه‌های اقتصادی مانند تجارت، انرژی، کشاورزی، گردشگری، ترانزیت، می‌توانند در حوزه‌های سیاسی و بشردوستانه از جمله در مبارزه با تروریسم، قاچاق انسان و مواد مخدر همکاری کنند.» به گفته پاک آئین، با فعال شدن کریدور شمال - جنوب، احداث راه آهن رشت - آستارا، ایران را از طریق خط راه آهن آذربایجان به روسیه، گرجستان، دریای سیاه و از طرف دیگر گرجستان، روسیه و آذربایجان را از طریق ایران به  خلیج فارس متصل می‌کند. این کریدور یکی از مهم ترین کریدورهای منطقه ای است. زیرا سایر کشورهای عضو اکو نیز می‌توانند از این خط ریلی استفاده کنند. بنابراین می‌توان این خط ریلی را خط ارتباطی منطقه نامید. در این راستا، سایر کشورهای عضو اکو می‌توانند هم آذربایجان و هم ایران را در ارتباط با کریدور شمال-جنوب تشویق کنند و در صورت امکان حمایت های لازم را انجام دهند. از سوی دیگر، چهار کشور دیگر حاشیه خزر  که عضو اکو نیز هستند می‌توانند با افزایش ترانزیت دریایی برای سایر کشورهای عضو در زمینه‌های مختلف فرصت ایجاد کنند.

"شاهین مصطفی اف" با سفیر ایران دیدار کرد

پرتال خبری «پوبلیکا.آذ»: 9 آذر ماه

دیداری بین "شاهین مصطفی اف" معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان و "سید عباس موسوی" سفیر جمهوری اسلامی ایران در آذربایجان صورت گرفت. 

به گزارش پرتال خبری «پوبلیکا.آذ»، "سید عباس موسوی" سفیر جمهوری اسلامی ایران در آذربایجان در صفحه اجتماعی "توییتر" در این خصوص نوشت: «یک روز پس از دیدار پر بار روسای محترم جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان، با آقای شاهین مصطفی یف معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان دیدار کردم. آذربایجان و ایران ۱۵ پروژه مهم در حال بهره برداری یا اجرا دارند که آخرین وضعیت آنها بررسی شد».

 

پرتال خبری «پوبلیکا.آذ»: 8 آذر ماه

علی بهادری جهرمی : با قرارداد گازی سه‌جانبه بین ایران، ترکمنستان و آذربایجان که نتیجه نگاه متوازن به همه ظرفیت‌ها در سیاست خارجی است، معادل گاز پنج استان ایران تامین خواهد شد. با نگاه ویژه به همسایگان، میدان روابط خارجی دیگر محدود به چند کشور خاص نیست.

پرتال خبری «ویرتوالاذ.ارگ»: 11 آذر ماه

قطر به توافق "اردوغان" و "رئیسی" می‌پیوندد ـ قطر: کشورهای منطقه باید روابط متقابل با ایران برقرار کنند

خبرگزاری «آپا»: 11 آذر ماه

حجم گردش تجاری بین ایران و آذربایجان 23 % افزایش یافته است. (صادرات ایران به آذربایجان بیش از 30 درصد افزایش داشته است)

 

ترکمنستان در پایان سال جاری گازرسانی به آذربایجان را از طریق سواپ آغاز خواهد کرد

خبرگزاری «آپا»: 8 آذر ماه

قرارداد تبادل گاز سه جانبه (SWAP) که بین جمهوری آذربایجان، ایران و ترکمنستان در عشق آباد امضا شد، از اول دسامبر اجرایی می‌شود، اما عرضه گاز بر اساس این قرارداد از اواخر دسامبر آغاز می‌شود. به گزارش خبرگزاری مهر، قرارداد سه جانبه امضا شده در 28 نوامبر در عشق آباد بدون مدت است و از اول دسامبر اجرایی می‌شود. با این حال، در واقع انتظار می رود این قرارداد از 22 دسامبر آغاز شود. گفتنی است ترکمنستان روزانه 5 تا 6 میلیون متر مکعب گاز از طریق ایران به آذربایجان با حجم سالانه 1.5 تا 2 میلیارد مترمکعب انتقال خواهد داد. بر اساس قرارداد سواپ، ایران می‌تواند با تامین گاز ترکمنستان به آذربایجان، نیاز پنج استان خود به گاز را تامین کند. طرح سواپ به این معنی است که عشق آباد برای انتقال گاز ترکمنستان به آذربایجان سوخت خود را به ایران و ایران به نوبه خود به آذربایجان می رساند. چنین طرح های صادراتی از طریق کشورهای ثالث در غیاب زیرساخت های آماده برای انتقال مستقیم هیدروکربن‌ها استفاده می‌شود.

 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما