معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۰/۰۸/۲۸- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۲۸۳

صنعت تولید و صادرات گوشت در اروگوئه

اروگوئه با مساحتی برابر با 177 هزار کیلومترمربع، با جمعیتی 3.5 میلیون نفری، با پوشش گیاهی ماندگار، بدون تغییرات آب‌وهوایی زیاد و با توپوگرافی هموار و بدون شیب زیاد است. خاک و آب‌وهوای این کشور شرایط مناسبی را برای تولید محصولات کشاورزی و دامی مهیا ساخته است. امروزه اروگوئه دارای حدوداً 12 میلیون رأس گاو گوشتی می‌باشد.

90 درصد گاوهای گوشتی از نژادهای بریتانیایی و با ژن ارتقا یافته (هرفورد، آبردین آنگوس و نژاد ضربدری) هستند که‌ موجب تولید انبوه گوشت می‌شود. همچنین امروزه حدود 6.3 میلیون راس گوسفند برای تولید پشم و گوشت در چراگاه‌های اروگوئه وجود دارد. اروگوئه دارای تعداد زیادی گاو شیری نیز می‌باشد که عمدتاً از نژاد هلشتاین بوده و در گسترش صنعت محصولات لبنی و صادرات این محصولات نقش مهمی را ایفا می‌کنند.

روند شکل گیری صنعت گوشت در اروگوئه

ورود اولین دام‌ها به سرزمین‌های شرقی (اروگوئه کنونی) به 400 سال قبل برمی‌گردد. در ژوئیه 1611، آقای Hernando Arias de Saavedra معروف به هرنانداریاس (یک ارتشی پاراگوئه‌ای و عضو دولت ریو دلا پلاتا) تعداد زیادی گاو و اسب را از اروپا به آمریکای جنوبی انتقال داد و این حیوانات را در سرزمین‌های شرقی رودخانه اروگوئه، رها کرد. با گذشت زمان، این حیوانات به‌طور گسترده تولیدمثل کردند و ثروت مهمی را برای این منطقه به ارمغان آوردند. به مرور، با آغاز مهاجرت‌های گوناگون و پیدایش سکونتگاه‌های مختلف در این منطقه، فعالیت‌های دامداری و کشاورزی به‌سرعت افزایش یافت و موجب تشکیل کشتارگاه‌ها و ترویج  نگهداری گوشت به روش نمک‌سود کردن گردید و همین واقعه، بعدها موجب  ظهور جامعه جدیدی با سنت‌ها و ارزش‌های خاص خود شد.

نقطه عطف دیگر در تاریخچه تولید گوشت اروگوئه، در سال 1863 در شهر فرای بنتوس Fray Bentos واقع در غرب این کشور اتفاق افتاد. شرکت فراملیتی تولید غذا (LEMCO) اولین کارخانه خود برای تولید عصاره گوشت را در شهر مذکور تأسیس کرد که این واقعه موجب تولید انبوه دام گوشتی و کمی‌بعد باعث واردات ماشین‌آلات پیشرفته برای تولید عصاره گوشت گردید.

در 29 می سال 1876، اروگوئه با ارسال اولین محموله گوشت از آمریکای لاتین به اروپا توسط اولین کشتی سردخانه دار جهان (Le Frigorifique) نام خود را در تاریخ جهانی ثبت کرد. به همین دلیل، تاریخ یادشده، به‌عنوان روز ملی گوشت در اروگوئه تلقی می‌گردد.

 

صنعت تولید گوشت در اروگوئه  

امروزه تولید گوشت گاو در اروگوئه، بر اساس ظرفیت و تجربه تمامی حلقه‌های زنجیره کشاورزی صنعتی و همچنین مؤسسات تضمین کننده بهداشت دام، ایمنی گوشت و کیفیت تجاری، درحال‌توسعه است. صنعت دام‌پروری موجب اشتغال 18 هزار نفر در این کشور شده است و 44 کشتارگاه که دارای گواهی استاندارد کیفیت از وزارت کشاورزی، دامداری و شیلات اروگوئه هستند، در این کشور در حال فعالیت می‌باشند.

در سراسر سرزمین وسیع و طبیعی اروگوئه بیش از 42000 مؤسسه دامی-کشاورزی وجود دارند که روزانه تمام تلاش خود را برای پرورش دام با کیفیت در اروگوئه  انجام می‌دهند. از طرفی دیگر وجود فرهنگ دامداری در بسیاری از خانواده‌های اروگوئه‌ای موجب شده تا این خانوارها، زمین‌های کشاورزی خود را به پرورش دام اختصاص دهند و با استفاده از فناوری‌های پیشرفته روز دنیا (ایجاد زیرساخت‌های لازم و استفاده از خدمات متخصصین و بهره گیری از پروتکل های دقیق بهداشتی) گوشت باکیفیتی را راهی بازارهای داخلی و جهانی نمایند.

نکته کلیدی دیگر در پرورش دام در اروگوئه، قابلیت "ردیابی" است. اروگوئه اولین کشور در جهان است که ردیابی دام  در سراسر کشور را اجباری کرده است.

 

صادرات گوشت اروگوئه

در سال 2019 بیش از 80 درصد گوشت تولیدی اروگوئه به مقصد بازارهای خارجی صادر شده است. همان‌طور که در جدول زیر نشان داده شده است در پنج سال گذشته گوشت همواره در بین جایگاه‌های برتر محصولات صادراتی اروگوئه قرار داشته است. افزایش صادرات گوشت اروگوئه در سال 2019 موجب شد تا این بخش، بیشترین درآمدزایی را برای اروگوئه به همراه داشته باشد و حتی از بخش گردشگری که در سال‌های اخیر در رأس جدول درآمدزایی بوده است، فراتر رود.

آخرین ارقام صادرات گوشت اروگوئه

به گزارش موسسه ملی گوشت اروگوئه (ایناک)، ورود ارز به اروگوئه به دنبال صادرات گسترده انواع مختلف گوشت به بازارهای خارجی از ابتدای ژانویه تا اکتبر سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال قبل افزایش 53.7 درصدی را به ثبت رسانده است. رشد ارزآوری ناشی از صادرات گوشت در مقایسه با مدت مشابه سال 2019 ( قبل از تبعات ناشی از شیوع بیماری همه‌گیر کووید-19) به میزان 22.5 درصد محاسبه‌شده است. از لحاظ ارزشی، صادرات گوشت اروگوئه از ابتدای سال جاری تاکنون به مبلغ 2238 میلیون دلار بالغ شده است. این در حالی است که در سال 2020 این رقم 1406 میلیون دلار بوده است. ازلحاظ حجمی نیز از ابتدای ژانویه سال جاری تاکنون 554 هزار تن گوشت به بازارهای خارجی صادرشده است که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته به میزان 36.3 درصد افزایش‌یافته است. بر اساس این گزارش، متوسط بهای گوشت صادراتی اروگوئه (اعم از گاوی، گوسفندی و غیره) از 3635 دلار در هر تن در سال 2020 به 4099 دلار در سال 2021 بالغ شده است که افزایشی به میزان 12.7 درصد را به ثبت رسانده است.

طبق جدول زیر مهم‌ترین انواع گوشت صادراتی اروگوئه، گوشت گاوی و گوشت گوسفندی بوده‌است. جدول صادرات گوشت اروگوئه برحسب نوع به شرح ذیل است:

 

 

 

سهم گوشت گاوی در صادرات اروگوئه

بر اساس آمار موسسه ملی گوشت اروگوئه (ایناک)، صادرات گوشت گاوی که تقریباً 81 درصد از کل ارزآوری صادرات انواع مختلف گوشت را در این کشور در بر می‌گیرد، از ابتدای ژانویه تا اکتبر 2021 در مجموع به 1784 میلیون دلار بالغ گردیده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل رشد 36.3 درصدی را به ثبت رسانده است. بهای متوسط فروش این محصول از ابتدای سال جاری تاکنون (16 اکتبر 2021)  بر روی 4158 دلار در هر تن قرار گرفت که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل به میزان 9.8 درصد افزایش نشان داده است. بهای متوسط گوشت گاوی اروگوئه همچنان روند صعودی دارد، بطوریکه  طی هفته گذشته تا مرز 4700 دلار در هر تن افزایش یافته است. از مجموع 420 هزار و 640 تن گوشت گاوی که اروگوئه در سال 2021 صادر نموده، 259 هزار و 485 تن (62 درصد) به کشور چین صادرشده است. این کشور بزرگ آسیایی طی ماه‌های اخیر در مقایسه با مدت مشابه سال قبل،  64.1 درصد بر تقاضای خود برای خرید گوشت گاوی اروگوئه افزوده است.

همان‌طور که در نمودار زیر قابل‌مشاهده است صادرات گوشت گاوی اروگوئه در سال‌های اخیر روند صعودی داشته و کماکان بیشترین میزان از کل صادرات در انواع گوشت را به خود اختصاص داده است.

 

 

سهم گوشت گوسفندی در صادرات اروگوئه

اروگوئه از ابتدای سال جاری تا  اکتبر  2021به میزان  17356 تن گوشت گوسفندی به بازارهای خارجی صادر نموده است که در مقایسه با مدت مشابه سال2020، افزایشی به میزان 61.9 درصد داشته است. چین در خرید گوشت گوسفندی اروگوئه از سایر رقبا پیشی گرفته، بطوریکه سهم چین برای خرید این محصول صادراتی 84 درصد (به میزان 14534 تن) است. صادرات گوشت گوسفندی به چین از ابتدای سال جاری تاکنون به شدت افزایش‌یافته است. این افزایش در مقایسه با مدت مشابه سال 2020 به میزان 155 درصد بوده است. پس از چین، کشورهای عضو مرکوسور با سهم 7 درصدی، دومین مقصد صادراتی گوشت گوسفندی اروگوئه است. صادرات این محصول به بازار کشورهای مرکوسور از ابتدای سال جاری تاکنون در مقایسه با مدت مشابه سال قبل 46.1 درصد کاهش‌یافته است. متوسط بهای گوشت گوسفندی اروگوئه از ابتدای سال جاری تاکنون 5024 دلار در هر تن بوده است که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل (که 4298 دلار در هر تن بود) رشدی به میزان 16.9 درصد را به ثبت رسانده است. شایان‌ذکر است، بهای گوشت گوسفندی اروگوئه طی هفته اخیر افزایش شدیدی داشت و به حدود 5670 دلار در هر تن بالغ گردید.

مهم‌ترین خریداران گوشت اروگوئه

با نگاه به بازارهای مقصد گوشت اروگوئه در این مدت مشخص است که کشور چین با سهم 57 درصدی (1277 میلیون دلار) مقصد اول تمام انواع گوشت صادراتی اروگوئه بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال 2020 به میزان 92.7 درصد افزایش‌یافته است. اتحادیه اروپا با سهم 13 درصدی (284.2 میلیون دلار) دومین مقصد؛ نفتا یا کشورهای عضو توافق تجارت آزاد آمریکای شمالی (North American Free Trade Agreement -NAFTA) با 13 درصد (283.2 میلیون دلار) سومین مقصد صادراتی و مرکوسور با 5 درصد (103 میلیون دلار) چهارمین و رژیم صهیونیستی با 4 درصد (78.5 میلیون دلار) پنجمین مقصد صادراتی گوشت اروگوئه بوده‌اند.

در جدول زیر مهم‌ترین مشتریان اروگوئه بر اساس کشور یا حوزه طبقه بندی شده اند:

اروگوئه در بین کشورهای جهان، بیشترین صادرات گوشت گاو نسبت به جمعیت خود و دومین رتبه در صادرات انواع گوشت به ازای هر نفر را به خود اختصاص داده است.

 

 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما